10 vinkkiä: Turvallinen, moderni, historiallinen: Soul

Soul on miljoonakaupunki, joka pursuaa näkemistä ja tarjoaa kosolti uusia kokemuksia! Soulissa vanhan kulttuurin perinteet vanhoine temppeleineen ovat syvälle juurtuneet, kun taas viimeisemmät trendit tuovat neonvalojen värisen modernin vivahteen huipputeknologiastakin tunnettuun kaupunkiin. Nämä vastakohdat täydentävät toisiaan ja Soulissa pääsee nauttimaan eri aikakausien parhaista paloista. Soul ei ole turistikohde, jossa kaikki tuttavat ovat jo käyneet – hyvä näin!

Kaupungin kaduilla näkeekin vain harvoin länsimaalaisia ja vaikka Etelä-Korean pääkaupunkina se vetää puoleensa ulkomaalaisia, pääsee kaupungissa edelleen tutustumaan eteläkorealaiseen kulttuuriin aidommillaan. Ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä ja auttavat mielellään. Vaikka yhteistä kieltä ei heti löytyisikään, paikalliset vähintäänkin viittovat sinua jatkamaan oikeaan suuntaan tai ohjaavat sinut henkilölle, joka pystyy auttamaan.

10 vinkkiä Souliin

1) National War Memorial

National War MemorialNational War Memorial

Etelä-Korean värikäs ja hyvin tuore historia on mitä mielenkiintoisin. Maa elää edelleen hyvin paljon lähihistoriansa seurauksia. Monien ihmisten sukulaiset nimittäin asuvat pohjoisen rajan toisella puolella, eli Pohjois-Koreassa ja ymmärtääkseen ihmisiä, nopea katsaus maan historiaan kannattaa.

Vaikka historia ei olisi mielenkiintosi, käyntiin National War Memorial museossa et pety.

2) Korean barbecue

Korean barbecueKorean barbecue

Elokuvissa monesti näkee miten idässä ruokaillaan matalien pöytien ääressä ja istutaan jalat ristissä lattialla olevien tyynyjen päällä. Tämä pätee monessa paikassa myös Soulissa ja paikalliseen tapaan ruokaillessa käytetään tikkuja. Korealalinen barbecue kannattaa ehdottomasti kokea!

Tilauksen yhteydessä valitaan valmistettava liha ja tämän jälkeen pöytään kannetaan erilaisia raaka-aineita, joita voi itse valmistaa omaan tahtiinsa pöytään rakennetulla tai tuodulla kuumalla tasolla. Näin voit myös itse maustaa ruoan – paikallisilla voimakkailla mausteilla tietenkin! Eteläkorealaista perinneruokaa kiinankaalista valmistettavaa kimchiä saat varmasti myös maistettavaksi.

Koska kyseessä on paikallisten suosima ruokailutapa, ei kannata yllättyä, jos ravintolassa ruokalista onkin vain korean kielellä.

3) Temppelit ja pyhäköt

ChangdokkungChangdokkung

Kaupungissa on viisi suurta Joseon-dynastian ajoilta asti säilynyttä suurta palatsia. Kaikkia tuskin tulee yhdellä vierailulla kierrettyä, mutta Changdokkungin palatsiryhmään, joka on Unescon maailmanperintökohde, kannattaa käydä tutustumassa.

Niin palatsirakennukset kuin niitä ympäröivä puutarha on kaunista nähtävää ja oppaan tarinat lisäävät vierailuun paljon mielenkiintoa ja luovat rakennuksiin menneisyyden henkeä.

4) Sauna

Suomalaisien mielenkiinto herää heti, kun kuulemme tai luemme sanan sauna. Meille sauna on kuitenkin niin pyhä paikka, että muiden maiden saunakulttuuri on yleensä aina väärin.

Jos kuitenkin luovut siitä odotuksesta, että tulet kokemaan järvenrannassa olevan mökkisaunan täydelliset löylyt, voit palata matkaltasi kokemusta rikkaampana. Laita pyjama päälle ja seuraa paikallisten esimerkkiä yleiseen saunaan, eli jimjilbangiin.

Saunamaisia kuumia huoneita ja altaita, joissa lämpötilat vaihtelevat, on saunapaikoissa monia erilaisia. Vaikkei löylyä saakaan heittää, kokemus on varmasti rentouttava. Paikalliset viettävät saunapaikoissa monesti pitkiäkin aikoja, sillä se on myös heille ajanviettopaikka. Vaikka aikataulu olisi tiukka, saunaan ehdit varmasti, sillä ne ovat auki ympäri vuorokauden!

5) Panmunjeom

PanmunjeomPanmunjeom

Panmunjeomin aavekaupunki Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välisen rajan keskellä on ehdottomasti päivävierailun arvoinen kohde.

Maiden raja on yksi tarkimmin vartioiduista rajoista maailmassa, sillä Korean sodan loputtua 1953 maiden välillä solmittiin ainoastaan aselepo. Maiden kireät välit luovatkin Panmunjeomiin käsin kosketeltavan kireän ilmapiirin. Eteläkorealaisilla sotilailla on mm. aurinkolasit, jotteivät he vaan provosoi naapurimaan sotilaita ilmein.

Soulissa on useita matkanjärjestäjiä, jotka järjestävät retkiä kohteeseen. Matka kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä päivän varoitusajalla ei aina mahdu mukaan. Omatoimisesti kohteeseen ei pääse ja oppaiden tarinoita et halua jättää väliin!

6) Cheonggyecheon-joki

Cheonggyecheon-jokiCheonggyecheon-joki

Kaupungin keskustan halki virtaa Hanjoen sivujoki nimeltään Cheonggyecheon, jonka joenvarsi muodostaa Soulin keskuspuiston. Joki oli vuosia betonikansien peittämä. 2000-luvulla se kuitenkin avattiin keskustan keskeiseksi vesiaiheeksi.

Joen varrella kävellessä voi nauttia putouksista ja kesällä värikkäistä puronvarsi-istutuksista. Joen varrella on myös paikallisten suosimia kojuja, joista voi ostaa maisteltavaksi mitä eksoottisempia ruokia.

Istahda siis lepuuttamaan jalkoja ja nauti välipala katsellen samalla kaupungin vilskettä.

7) Puistot

Soul Olympic ParkSoul Olympic Park

Kaupungissa on myös monia puistoja, joista varmasti löytyy jokaiselle perheen jäsenelle mieleinen.

Lapsiperheet voivat suunnata Chlidren’s Grand Park nimiseen puistoon, josta löytyy kiipeilyselinneiden lisäksi myös niin eläintarha kuin huvipuisto. Tämä onkin loistava paikka perheen pienimmille kuluttaa energiaa.

Soulissa vuonna 1988 järjestettäviä kesäolympialaisia varten rakennettu Soul Olympic Park on myös vierailun arvoinen kohde. Kipuamalla näyttävän Namsam-puiston läpi tai vaijerin varassa kulkevan hissin avulla pääset puolestaan Soul-torniin ihastelemaan 360-asteen näköalaa kaupungista. Näin voit tutustu kaupunkiin myös ilmasta käsin!

8) Shoppailu

Värikästä shoppailua SoulissaVärikästä shoppailua Soulissa

Soulissa on monia ostoskeskuksia ja markkinapaikkoja, joista löytyy kaikki merkkivaatteiden ja tuoreimman elektroniikan väliltä. Maa on varsin tunnettu laadukkaista ja edullisista elektroniikkatuotteista, jotka kannattaa ostaa ns. elektroniikkamarketeista.

Mikäli digi-kamera esimerkiksi on jäänyt pakkaamatta mukaan, Soulista voit hyvillä mielin hankkia uuden edulliseen hintaan, jos vain jaksaa tinkiä tovin! Toki, on hyvä huomioida, että takuukuittia ostoksista ei saa.

9) Bukhansan-luonnonpuisto

Bukhansan-luonnonpuistoBukhansan-luonnonpuisto

Patikointi Bukhansan-luonnonpuistossa kannattaa ehdottomasti mahduttaa osaksi reissua. Lenkkarit ovat ehdottomasti se paras kenkäpari tähän päiväretkeen.

Patikointireittejä on monia eripituisia, joten jokaisen on mahdollista edetä oman kuntonsa mukaan. Patikoidessa pääset nauttimaan Etelä-Korean monimuotoisesta luonnosta ja vaikutusvaltaisista maisemista. Mahtava piristys kaupunkiloman keskelle!

10) Liikkuminen

Soulin metroSoulin metro

Liikkuminen Soulissa on helppoa ja turvallista. Julkinen liikenne toimii kuin unelma. Metrolla pääsee monille niin keskustassa kuin sen ulkopuolella sijaitseville nähtävyyksille. Vaikuttaakohan ilmainen WiFi metrossa siihen, että se on rankattu myös yhdeksi maailman parhaista?

Vaikka englantia puhutaan maassa hyvin rajoitetusti metrossa paikalliset nuoret saattavat kuitenkin innoissaan tervehtiä ystävällisesti ja todeta "Excuse me, could I practice my English with you?"

Kaikkialle yksi maailman laajimmista metroverkostoistakaan ei tietenkään kulje, mutta toimivan bussiverkoston ansiosta pääset helposti kulkemaan myös metroreitin ulkopuolella sijaitseviin kohteisiin. Jalankulkijoiden puolestaan tulee varoa jalkakäytävilläkin ajavia skoottereita.

Milloin mennä Souliin?

Sään puolesta Soul on parhaimmillaan touko-syyskuussa keskilämpötilan ollessa +18-+27. Syksyn rankkasateiden jälkeen lämmöstä voi toisinaan nauttia myös pitkälle marraskuulle.

Talvellakin kaupungissa on toki paljon nähtävää, mutta esimerkiksi puistot ja muut ulkoilmakohteet eivät tällöin ole parhaimmillaan tai välttämättä edes auki.

Miten mennä Souliin?

Etäisyys Suomesta Etelä-Koreaan ei ole se lyhyin, mutta Finnairin suorien lentojen ansiosta matka taittuu nopeasti. Lento kestää noin 9-10 tuntia.

Ennakkoluulottomat, seikkailunhaluiset ja uusia kokemuksia etsivät voivat myös matkata Souliin junalla läpi Venäjän.

Lennot Souliin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Johanna Raittila | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Soul

Päivitetty 6.10.2017


Julkaistu 1. huhtikuuta, 2015

Pieni hetki, sivua ladataan.