10 vinkkiä: Houkutteleva Sevilla

Andalusian itsehallintoalueen pääkaupunki tunnetaan flamencon rytmeistä, tapaksista, juhlistaan ja polttavasta auringosta. Sevillasta löytyy kapeita kujia, historiaa, rauhallisia puistoja ja erityisesti eloisia asukkaita. Nykyisin puolentoista miljoonan asukkaan metropolin arkkitehtuuri sen upeasta katedraalista Alcazaresin palatsien loistoon lukeutuu maailman tunnetuimpiin. Etelä-Espanjan kulttuurin, taiteen ja kaupan keskus tarjoaa vierailijalle kaupunkilomaa parhaimmillaan. Kaupunki tunnetaan myös kuuluisien oopperoiden, kuten Don Juanin ja Sevillan parturin, tapahtumapaikkana.

Erityisesti kesäaikaan elämä kaupungissa keskittyy sen kahtia jakavan Guadalquivir-joen rantapenkereille. Talvisin taas kaupunkilaiset suuntaavat keskustan tavernoihin, joissa paikallinen viini virtaa ja juhlat jatkuvat pitkälle yöhön. Makumatkalla Sevillaan kannattaa maistella paikallisia kalaruokia tai vaikkapa hanhea Sevillan tapaan. Tapasten kotiseudulla pienet makupalat on tapana huuhtoa alas erinomaisella paikallisella oluella tai sangrialla. Hienoja tuliaisia Sevillasta ovat mm. upeat keramiikkatyöt, pitsit ja perinteiset asusteet.

10 vinkkiä Sevillaan

1) Santa Marìan katedraali

Santa Marìan katedraaliSanta Marìan katedraali

Gotiikka ja renessanssityyli yhdistyvät Sevillan katedraalissa, yhdessä maailman vaikuttavimmista kirkkorakennuksista. Katedraali koostuu viidestä goottilaiseen tyyliin rakennetusta laivasta ja kahdesta kappelista, joista ensimmäistä hallitsee renessanssin aikainen kupoli ja toista Kristuksen ja Neitsyt Marian elämää kuvaavat maalaukset. Kirkko rakennettiin 1400-luvulla puretun moskeijan päälle. Islamilaisesta arkkitehtuurista on jäljellä enää muutamia sisäosia sekä upea kellotorni. Katedraali on paitsi maailman suurin goottilaistyylinen kirkko myös Rooman Pietarinkirkon ja Lontoon St. Paulin jälkeen ylipäätään maailman kolmanneksi suurin – pituutta sillä on peräti 126 metriä ja pääalttari on 28 metriä korkea. Sen uumenista löytyy myös Kristoffer Kolumbuksen hauta.

2) La Giralda – katedraalin kellotorni

La GiraldaLa Giralda

Kaupungin symboliksi muodostunut torni kohoaa 96 metrin korkeuteen. 1100-luvulla Kastiliaa hallinnut Almohadien dynastia rakennutti Sevillaan valtavan moskeijan, josta minareetti (nykyinen Giralda) on käytännössä ainoa hyvin säilynyt osa. Dynastian mahtipontisuutta vieroksuvien ihanteiden mukaisesti torni on tyyliltään hyvin pelkistetty, vaikkakin mittasuhteiltaan kaikkea muuta kuin vaatimaton. Katedraalin sisältä pääsee kellotornin huipulle ihailemaan kaupunkia yläilmoista. Vinkki: sisäänpääsy on sunnuntaisin ilmainen, kuten myös katedraaliin.

3) Reales Alcázares – kuninkaalliset palatsit

Reales Alcázaresin puutarhaaReales Alcázaresin puutarhaa

Maurien alun perin linnoituskompleksiksi rakentamat kuninkaalliset palatsit ovat Sevillan vaikuttavin nähtävyys. Rakennuksia luonnehtii eri tyylien, värimaailmojen ja aikakausien sekoittuminen aina islamilaisesta arkkitehtuurista uusklassismiin. Alcázarin vanhan linnoituksen vierellä kohoaa Carlos V:n palatsi, jossa on näytteillä kuninkaan Tunisiin suuntaamaa valloitusretkeä kuvaavia, taitavasti käsin kudottuja gobeliineja eli seinävaatteita. Palatsin loistosta kannattaa suunnata ihailemaan myös upeita puutarhoja, joissa arabityyli yhdistyy renessanssiin.

4) Triana

TrianaTriana

Guadalquivirin länsirannalla vanhakaupunki ja uudempi rakennuskanta yhdistyvät mielenkiintoisessa Trianan kaupunginosassa. Alun perin Triana oli merenkävijöiden, työläisten ja keramiikkataiteilijoiden aluetta, ja vielä nykyäänkin sieltä löytyy lukuisia käsityöläisten keramiikkapajoja. Erityisen mielenkiintoinen käyntikohde on vanha kauppahalli, jonka tunnelmassa ovat säilyneet roomalais- ja maurilaisajan loisto. Joen rantakadut sen sijaan ovat täyttyneet eleganteista baareista ja ravintoloista.

5) Barrio de San Bartolomé

Casa de PilatosCasa de Pilatos

Tässä tunnelmallisessa korttelissa yhdistyvät barokki, gotiikka ja renessanssi. Rauhallinen ja historiaa täynnä oleva kapeiden kujien labyrintti on kenties aidointa Sevillaa ja soveltuu mainiosti kuljeskeluun ilman varsinaista määränpäätä. Nähtävääkin on runsaasti: kannattaa pistäytyä sisällä esimerkiksi Santa María La Blancan kirkossa ja upeassa Casa de Pilatosin andalusialaispalatsissa, joka on monelle reissun ehdottomia kohokohtia. Paikallisia voi myös pyytää tarinoimaan Calle Verden (Vihreän kadun) kummituksista.

6) Plaza de España ja Palacio Español

Plaza de EspañaPlaza de España

Maria Luisan puistossa sijaitsevat aukio ja palatsi rakennettiin vuonna 1929 espanjalais-amerikkalaista näyttelyä ajatellen. Värikkäiden tiili-, keramiikka- ja marmoripalasten muodostama puoliympyrä sekä 58 penkkiä symboloivat Espanjan maakuntia ja valtaa. Aukio avautuu joelle päin, joka aikoinaan oli Amerikkaan johtavan merireitin lähtöpiste. Palacio Españolin mahtipontisuus niin ikään symboloi Espanjan kuningaskunnan maailmanvaltaa. Vinkki: soutuveneretki aukiota reunustavaa kanaalia pitkin ja siltojen ali on mainio kokemus!

7) Plaza de Toros

Plaza de TorosPlaza de Toros

Oli härkätaisteluista mitä mieltä hyvänsä, Sevillan suuri Maestranza-areena on vaikuttava näky. Sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1749, ja koko nykyinen areena valmistui vasta 1881. Espanjan kuninkaallinen perhe sai sinne toki oman aitionsa. Areenalle ja sen yhteydessä olevaan härkätaistelumuseoon järjestetään opastettuja kierroksia.

8) Arkeologinen museo

Arkeologinen museoArkeologinen museo

Vuoden 1929 suurnäyttelyyn arkkitehti Aníbal González suunnitteli myös useita paviljonkeja. Niistä yhdessä toimii nykyisin Sevillan arkeologinen museo, jonka vetonaula on alimpaan kerrokseen sijoitettu El Carambolon kulta-aarre, joka löydettiin kaupungin läheltä vuonna 1958. 21 esineestä koostuvan aarrekätkön on katsottu olevan foinikialaisten käsityötaidon mestarinäyte. Yhteensä lähes kolme kiloa painavat rannerenkaat, riipukset, vyönsoljet ja muut koriste-esineet ovat 24-karaattista kultaa. Museon muissa näyttelysaleissa on esillä roomalaiskauden esineistöä, mm. keisareiden patsaita sekä maailmankuulu Itálican Venus-patsas.

9) Juo sangriaa ja maistele tapaksia Santa Cruzin korttelissa

Santa Cruzin kortteliSanta Cruzin kortteli

Santa Cruz tunnetaan Sevillan idyllisenä juutalaiskorttelina, jota nykyisin kansoittavat myös turistit. Erityisesti Mateos Gago -kadun varrelta kaupungin ydinkeskustasta löytyy runsaasti erilaisia ruokapaikkoja, joissa istua iltaa sangrialasin ja tapaslautasten äärellä. Reissun aikana kannattaa maistella myös muita tyypillisiä andalusialaisherkkuja.

10) Käy flamencoesityksessä

FlamencoFlamenco

Flamenco, leimallisesti eteläespanjalainen, kiihkeä tanssi hurmaa jokaisen Andalusian-kävijän. Sevillasta löytyy useita ravintoloita, jotka järjestävät parin tunnin mittaisia flamencoiltamia. Pääsylippujen hinnat ovat kuitenkin varsin korkeita, joten suosittelemme lyhyempien mutta yhtä lailla kiehtovien ilmaisesitysten etsimistä. Jos (ja kun) tanssi alkaa kiinnostaa enemmänkin, kannattaa pistäytyä Sevillan hienossa flamencomuseossa!

Milloin ja miten mennä Sevillaan?

Sevillan kesä on tukahduttavan kuuma ja kuiva. Parhaat matkustusajankohdat ovatkin keväästä alkukesään sekä syksyllä, jolloin lämpötilat ovat suomalaisittain mukavan kesäiset. Erityisesti elokuuta – eteläeurooppalaisten vilkkainta lomakuukautta – kannattaa välttää. Lähes kaikki nähtävyyskohteet ovat avoinna vuoden ympäri.

Sevillaan pääsee tarvittaessa vaikkapa bussilla Portugalin puolelta ja Etelä-Espanjan lomakohteista tai junalla Madridista. Suomesta ei ole suoria lentoja Sevillaan, vaan konetta täytyy vaihtaa esimerkiksi Madridissa, Barcelonassa tai Saksassa.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Sevilla


Julkaistu 12. lokakuuta, 2015

Pieni hetki, sivua ladataan.