10 vinkkiä: Sardinia - Välimeren leppoisa helmi

Vitivalkoiset hiekkarannat, viehättävät pikkukaupungit, monipuolinen luonto ja jylhät vuoristot muodostavat Sardiniasta mielenkiintoisen matkakohteen. Itärannikon vuoristojen kainaloissa piileskelevät, eristäytyneet paratiisirannat ovat oivallisia täydelliseen rantapäivään, rannikon pikkukylien ympärille muodostuneet lomailukohteet soveltuvat erinomaisesti perinteisen rantaloman viettoon ja maan keskiosan luonnonpuistot ja maaseutu tarjoavat luonnon rauhaa ja silmää hiveleviä maisemia.

Sardinian saari on sijaitsee Välimeressä Italian länsipuolella ja Korsikan saaren eteläpuolella. Autonominen Sardinia kuuluu Italialle, mutta ei kuitenkaan ole Italiaa perinteisimmillään, vaan välimerellinen sekoitus menneisyyden hallitsijamaiden kulttuureita. Italian lisäksi saarella puhutaan sardia ja katalaania.

Sardinialainen ruoka eroaa hieman Manner-Italian ruoasta, ja saaren erikoisuuksiin lukeutuu lampaanmaidosta valmistettava pecorino-juusto, jota käytetään alkuruoissa, antipastoissa, pastaruuissa ja jälkiruuissa. Ateriat maustetaan yrteillä ja kotona leivottu leipä on tärkeässä roolissa sardinialaisessa keittiössä. Sinisimpukat ja jättikatkaravut löytävät usein tiensä sardinialaiseen ruokapöytään ja myös liharuokia syödään usein.

Sanotaan, että Sardiniassa on eniten yli 100-vuotiaita ihmisiä maailmassa. Pitkän iän oletetaan johtuvan ilmastosta, terveellisestä ruokavaliosta ja kulttuurista, missä kunnioitetaan korkeaa ikää. "A kent annos" sanookin sardinialainen, kun kilistää lasia: "Sadalle vuodelle!"

10 vinkkiä Sardiniaan:

1) Alghero

Algheron pienvenesatama iltavalaistuksessa.Algheron pienvenesatama iltavalaistuksessa.

Jykevän kaupunginmuurin suojiin kätkeytyvä Alghero vetää matkailijoita puoleensa kiehtovan historiansa ansiosta. Kaupungissa on ollut asutusta esihistoriallisista ajoista alkaen, ja sitä komistaa useat keskiaikaiset kirkot.

Näkemisen arvoisia kaupungissa ovat myös Vanhakaupunki, pienvenesatama ja hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva hieno hiekkaranta rantabulevardeineen. Pikku Barcelonaksi kutsutussa kaupungissa puhutaan italian lisäksi katalaania.

2) Rantareitti Algherosta Bosaan

Bosan suloinen kaupunki pastellinsävyisine taloineen on vierailun arvoinen.Bosan suloinen kaupunki pastellinsävyisine taloineen on vierailun arvoinen.

Algherosta Bosaan vievän rantareitin varrella on paljon nähtävää eikä sitä suotta kutsuta Sardinian kauneimmaksi reitiksi.

Pienet lahdenpoukamat, jylhät kalliomuodostelmat, korkkitammi- ja oliivipuulehdot luovat kauniin kontrastin maisemalle. Itse Bosan kaupunki sijaitsee Temo-joen uomassa, missä kohtaavat meren suolainen ja joen makea vesi.

Bosan kaupunki kauniine luonnonsatamineen ja pastellinsävyisine taloineen on listattu yhdeksi Italian kauneimmista kaupungeista ja tunnelmallisessa kaupungissa hujahtaa helposti koko päivä. Kilometrejä Algherosta Bosaan kertyy noin 40, mutta ajomatkan kesto on tunnin paikkeilla.

3) Costa Smeralda

Capricciolin ranta Costa Smeraldassa.Capricciolin ranta Costa Smeraldassa.

Costa Smeraldaan eli Smaragdirannikkolle kokoontuvat lomanviettoon ne, joilla on rahaa, mainetta tai molempia. Alueen keskuksena toimii Porto Cervo, missä satama on lastattu hulppeilla huvialuksilla, hotellit ovat luksusluokkaa ja ylelliset pikkuputiikit palvelevat maailmantähtiä.

4) Neptunuksen tippukiviluola

Portaat Neptunuksen tippukiviluolaan.Portaat Neptunuksen tippukiviluolaan.

Capo Caccian niemellä, Algheron edustalla on tuhansia vuosia vanha Grotta di Nettuno eli Neptunuksen luola. Luola löydettiin 1700-luvulla ja nimettiin meren jumalan Neptunuksen mukaan.

Luolaan pääsee joko lautalla Algheron satamasta tai laskeutumalla 656 porrasta alaspäin Capo Caccian niemen majakalta.

5) Asinaranin vankilasaari

Asinaranin saarella pääsee myös pulahtamaan ihanan kirkkaaseen mereen.Asinaranin saarella pääsee myös pulahtamaan ihanan kirkkaaseen mereen.

Asinaranin saaren vankila lopetti toimintansa vuonna 1997 ja saari on nykyisin luonnonsuojelualue. Vankilaan liittyvän historian lisäksi saarella voi tutustua sen koskemattomaan luontoon, erilaisiin lintulajeihin ja kasvistoon.

Vitivalkoisen hiekan peittämiltä rannoilta voi hypätä kirkkaaseen veteen ja ihastella värikkäitä kalaparvia.

Saarella ei ole asukkaita, mutta siellä asustaa lauma harvinaisia albiinoaaseja, joiden mukaan saari on saanut nimensäkin.

6) Cagliari

Cagliari on Sardinian saaren pääkaupunki.Cagliari on Sardinian saaren pääkaupunki.

Saaren pääkaupungissa Cagliarissa on noin 170 000 asukasta ja sillä on pitkä, tuhansien vuosien taakse ulottuva historia. Vilkkaan kaupungin kuuluisin nähtävyys on Santa Marian katedraali, joka rakennettiin 1100-luvulla ja restauroitiin 1700-luvulla sisältä barokkiajan tyylin mukaisesti.

Kaupungin nähtävyyksiin lukeutuvat myös kasvitieteellinen puutarha, roomalainen amfiteatteri ja keskustassa sijaitseva Castellon alue, mistä kaupunki on saanut alkunsa. Paikallista ja aitoa tunnelmaa voi aistia kauppahallissa, jonka kojut notkuvat hedelmiä, juustoja, lihaa ja mereneläviä miekkakaloista mustekaloihin ja simpukoihin.

Cagliarin edustalla on yksi Sardinian pisimmistä rannoista, kahdeksan kilometrin mittainen Poetton hiekkaranta.

7) Paratiisirannalle rentoutumaan

La Pelosan upea hiekkaranta on yksi Sardinian kuuluisimmista rannoista.La Pelosan upea hiekkaranta on yksi Sardinian kuuluisimmista rannoista.

Lukuisat rannat, joiden hiekka on valkeaa ja merivesi turkoosia, kutsuvat leppoisan rantapäivän viettoon. Itärannikon vuorten lomassa piileskeleville paratiisirannoille pääsee joko meriteitse tai patikoiden vuorten rinteitä.

Santa Maria Navarren satamasta lähtevät lautat suuntaavat kohti paratiisirantoja aamutuimaan ja palaavat noutamaan auringonpalvojat illan suussa. Pohjoisrannalla satamana toimii Cala Gononen satama.

Rantapäivän viettoa varten on varattava omat eväät ja runsaasti juomista, sillä palvelut rannoilla ovat hyvin rajalliset.

Kuuluisin Sardinian paratiisirannoista lienee La Pelosan valkea hiekkaranta. Stintinon kylän läheisyydessä sijaitsevaa kuvankaunista rantaa pidetään koko Välimeren kauneimpana vitivalkoisen rantahiekan ja turkoosinsinisen veden ansioista.

8) Päiväretkelle Korsikalle

Korsikalle on vain 11 kilometriä Sardiniasta.Korsikalle on vain 11 kilometriä Sardiniasta.

Lauttamatka Korsikan saarelle kestää noin tunnin, sillä saaria erottavan salmen leveys on vain 11 kilometriä. Lauttamatkan aikana voi ihailla kauniita merimaisemia ja bongata hyvällä tuurilla alueella asustavan delfiinilauman.

Lauttayhteys lähtee Porto Torrésin satamasta saaren pohjoisosasta.

9) Maddalenan saaristo

Cala Coticcion ranta Capreran saarella.Cala Coticcion ranta Capreran saarella.

Sardinian pohjoisosaan sijoittuvaan Maddalenan saaristoon pääsee Palaun kaupungin satamasta varttitunnissa. Saaristo koostuu seitsemästä saaresta, joista kaksi suurinta on yhdistetty sillalla, muiden saarten välillä liikutaan veneellä.

Saariston keskus on La Maddalena kylä, jonka aukioille kokoonnutaan iltaisin juomaan aperitiivit ja vaihtamaan kuulumisia.

10) Flamingojen bongausta

Flamingoja levähtämässä Sardinian rannikolla.Flamingoja levähtämässä Sardinian rannikolla.

Cagliarin läheisyydessä sijaitsevat suola-altaat ovat Afrikkaan matkaavien flamingojen levähdyspaikka. Osa flamingoista on jäänyt pysyvästi saarelle ja niitä voi havaita myös muilla rannoilla.

Saarella asustaa muitakin näyttäviä lintulajeja kuten kalliopyy, merimetso ja hanhikorppikotka.

Milloin ja miksi mennä Sardiniaan?

Sardiniassa vallitsee välimerellinen ilmasto. Heinä-elokuussa lämpötila kipuaa noin 30 asteen tietämille ja silloin on myös ruuhkaisinta. Talvisaikaan saarella puhaltavat voimakkaat tuulet, jotka voivat kiusata rannikolla myös keväällä ja syksyllä, kesäksi tuulet yleensä laantuvat.

Sardinia soveltuu hyvin myös rantalomailuun ja perhematkailuun, sillä rannat ovat matalia ja elämänrytmi rauhallisempi kuin Manner-Italiassa. Sardinia on monipuolinen luontokohde ja sen pinta-alasta yli puolet on suojeltua aluetta. Sardiniaa ympäröivä Välimeri soveltuu hyvin myös vesiurheilulajeihin, kuten snorklaamiseen, sukeltamiseen ja purjelautailuun.

Sardiniassa on suosittua myös lomailla maatilamatkailukohteessa eli agriturismo-tilalla, joita on lukuisia eri puolilla saarta. Tiloilla voi majoittua, ruokailla ja osallistua maatilan toimintaan. Kevät ja syksy soveltuvat mainiosti luonto- ja maatilamatkailuun.

Miten mennä Sardiniaan?

Sardiniaan on lauttayhteys useista kaupungeista Manner-Italiasta ja Sisiliasta sekä vieressä sijaitsevalta Ranskan Korsikalta. Saaren kansanväliset lentokentät ovat Cagliari, Olbia ja Alghero. Norwegian operoi Helsingistä Olbiaan yhdellä vaihdolla. TUIn tarjonnasta löytyy Sardiniaan sekä rantalomapaketteja että erilaisia teemamatkoja.

Julkinen liikenne, linja-autot ja junaliikenne, toimivat saarella, mutta rajallisesti. Auton vuokraaminen on kätevin tapa tutustua saareen ja sen nähtävyyksiin omassa tahdissa. Saaren eteläkärjen Capo Teuladasta on matkaa noin 270 kilometriä pohjoiskärjen Capo Falconeen ja leveyttä saarella on noin 150 kilometriä.

Nähtävyyksiin voi tutustua myös Trenino Verden kyydissä. Pieni, vanhanajan juna puksuttaa neljää eri maisemareittiä eri puolilla Sardiniaa. Reittien pituus vaihtelee 50 ja 150 kilometrin välillä ja matkan kesto on muutamasta tunnista viiteen tuntiin. Junan kyytiin voi hypätä muun muassa Palausta, Bosasta, Arbataxista tai Isilistä.

Lue myös: 10 vinkkiä: Särmikäs Sisilia

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Sardinia

Päivitetty 17.2.2017


Julkaistu 17. heinäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.