10 vinkkiä: Eloisa ja riehakas – São Paulo

Brasilialaiset tunnetaan eloisista ja riehakkaista juhlistaan. Sao Paulon asukkaat vastaavat odotuksiin, sillä New Yorkin tavoin, Sao Paulo tunnetaan kaupunkina, joka ei koskaan nuku. Lähes 20 miljoonan asukkaan kaupunki Sao Paulo on Brasilian ja koko Etelä-Amerikan suurin kaupunki. Miljoonakaupungin ruuhkaisat tiet ja täyteen pakatut jalkakäytävät toimivat useiden kulttuurien sulatusuunina, joista jokainen on antanut omia piirteitään Sao Paulon yleisnäkymään.

Suurkaupungin hulinasta rantapäivän viettoon voi suunnata Sao Paolosta kaakkoon, kohti Guarujan kaupunkia. Guaruja kuuluu Sao Paulon osavaltioon ja matkaa sinne on bussilla puolitoista tuntia, autolla noin tunti. Myös paikalliset suuntaavat Garujaan nauttimaan biitsipäivästä.

Huom! Kulkiessaan kaupungilla on huolehdittava tarkoin omaisuudestaan, sillä kuten muissakin miljoonakaupungeissa, myös Sao Paulossa taskuvarkaita on liikkeellä. Skarppina matkaan siis!

10 vinkkiä São Pauloon

1) Kaupunginteatteri - Teatro Municipal

Kaupunginteatteri - Teatro MunicipalKaupunginteatteri - Teatro Municipal

Vuonna 1911 käyttöön vihitty kaupunginteatteri on yksi Sao Paulon näyttävimmistä rakennuksista. Italialaisten Claudio ja Domiziano Rossin suunnittelema rakennus on eurooppalaisten ja brasilialaisten vaikutteiden yhdistelmä. Sao Paulon kaupunginteatterissa on monia ooppera-, baletti- ja klassisen musiikin esityksiä. Teatteriin järjestetään maksuttomia ohjattuja kierroksia, jos haluaa tutustua enemmän myös itse teatterirakennukseen.

2) Pateo do Collegio

Pateo de CollegioPateo de Collegio

Pateo do Collegio on historiallisesti tärkeä rakennus, sillä se on varsinaisen Sao Paulon kaupungin ensimmäinen rakennus. Nykyinen rakennus on vuodelta 1979 ja toimii José de Anchietalle, yhdelle Sao Paulon perustajista, omistettuna museona. Rakennus on täysin remontoitu ja alkuperäisestä on jäljellä vain ovet sekä kahvilan saviseinä.

3) Museu Paulista

Museu PaulistaMuseu Paulista

Museu Paulista on Sao Paulon yliopiston museoista tärkein ja paikallisesti tunnettu myös nimellä Museu do Ipiranga. Brasilian itsenäisyyden ja taiteen museo sijaitsee paikassa, jossa Brasilian itsenäisyys noin 200 vuotta sitten julistettiin. Museon kokoelmassa on monia juuri itsenäistyneen Brasilian aikaisia esineitä, huonekaluja sekä taideteoksia itsenäistymisen ja sen tavoittelun aihepiiristä. Museon tunneteuin työ on Independência ou Morte (suom. itsenäisyys tai kuolema). Se on Pedro Américon vuonna 1888, 66 vuotta itsenäisyydenjulistuksen jälkeen, maalaama Brasilian itsenäisyystaistelua kuvaava taulu.

4) Kauppahalli - Mercado Municipal

Kauppahalli - Mercado MunicipalKauppahalli - Mercado Municipal

Yksi Sao Paulon suosituimmista nähtävyyksistä on kauppahalli Mercado Municipal de São Paulo. Sieltä voit löytää kaikenlaista herkkuruokaa: lihaa, siipikarjaa, mereneläviä, pastaa, tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, makeisia sekä huippuluokan mausteita maailmalta. Kauppahalli ja siellä olevat ravintolat tarjoavat parhaat paikat päästä kokeilemaan paikallisia ruokia, niin makeita kuin suolaisia, sekä juomia. Brasilialaisia perinneleivonnaisia, joita kannatta reissulla maistaa ovat mm. suklaiset brigadeirot, vanukastyyppinen tapioca, pähkinäiset pe-de-moleque ja paçoca. Suolaisennälkään sopivat juustopallerot pao de queijot, lihaisat churrascot, friteerattu kasvis-katkarapuherkku acarajé sekä papu-possupata feijoada.

Kauppahalli on auki maanataista lauantaihin aamu kuudesta ilta kuuteen. Sunnuntaisin kauppahalli sulkeutuu jo neljältä iltapäivällä. Huom! Kauppahalli on yhtenä sunnuntaina kuukaudessa suljettu ylläpidon vuoksi. Valitettavasti tämä tapahtuu epäsäännöllisesti, eikä tarkkoja päivämääriä ole ilmoitettu etukäteen.

5) Parque do Ibirapuera

Parque do IbirapueraParque do Ibirapuera

Ibirapueran puisto rakennettiin vuonna 1954 juhlistamaan Sao Paulon 400-vuotisjuhlapäivää. Puistoa verrataan monesti New Yorkin Central Parkiin. Puisto toimii hyvänä pakopaikkana hektisen kaupungin keskellä. Noin 2 neliökilometrin puisto houkuttelee yli 200 000 vierailijaa museoihin, leikkipuistoihin ja konsertteihin joka viikko. Puistossa sijaitsevat muun muassa Oco do Ibirapuera, jossa järjestetään pääosin veistosnäyttelyjä, Japanilainen puutarha, Modernin taiteen museo sekä Auditorium, jossa on ollut esillä monia taidenäyttelyitä.

6) Pääkatu Avenida Paulista

Pääkatu Avenida PaulistaPääkatu Avenida Paulista

Sao Paulon pääkatu on 2,8 kilometriä pitkä Avenida Paulista, jonka varrella sijaitsee monia museoita, mukaan lukien Museu de Arte de São Paulo. Pääkadulta löytyy myös monia ravintoloita, kahviloita, klubeja, sekä teattereita. Paulista on myös hyvä shoppailualue. Avenida Paulistalla järjestetään vuosittain paraateja joulun ja uuden vuoden aikaan. Paraateista ylivoimaisesti suosituin on kuitenkin touko-kesäkuussa kadun haltuun ottava, maailman suurimmaksi ja parhaaksi tituleerattu Sao Paulo Gay Pride Parade, jonka osallistujamäärä kasvaa joka vuosi. Viime vuonna osallistujia oli jo lähes neljä miljoonaa.

7) Rautatieasema Estacao da Luz

Rautatieasema Estacao da LuzRautatieasema Estacao da Luz

Luz-rautatieasema rakennettiin 1800-luvun lopussa. Sen on suunnitellut brittiläinen arkkitehti Charles Henry Driver. Estação da Luz oli aluksi kaupungin tärkein asema, ja Sao Paulon teollistumisen sekä kukoistavan kahvialan symboli. Rautatieaseman merkitys kuitenkin väheni ja muuttui siellä 1940-luvulla tapahtuneen tulipalon vuoksi. Nykyään rautatieasema toimii vain paikallisena rautatieasemana, mutta mielenkiintoisen tästä asemasta tekee siellä sijaitseva Portugalin kielen museo, joka avattiin 2006.

8) Jalkapallomuseo

JalkapallomuseoJalkapallomuseo

Sao Paulossa, kuten muuallakin Brasiliassa, suosituin urheilulaji on jalkapallo, futebol. Heille, jotka jakavat tuon intohimon, sopii jalkapallomuseo Museu do Futebol. Museon pysyvänä näyttelynä on 16-vaiheinen fanipolku. Jokaisessa vaiheessa tutustutaan jalkapallon historiallisiin ja tunteikkaisiin hetkiin. Täysin päinvastoin kuin Suomi, Brasilia on osallistunut kaikkiin järjestettyihin jalkapallon MM-kisoihin ja voittanutkin niistä viisi. Lisäksi museolla on väliaikaisia näyttelyitä.

Museo on avoinna tiistaista lauantaihin klo 9-17. Pelipäivinä museon aikataulu vaihtelee. Lauantasin sisäänpääsy on kaikille ilmainen. Muina päivinä se maksaa R$ 6,00 (n. 1,40 €).

9) Sao Paulon katedraali

Sao Paulon katedraali: Catredal da SéSao Paulon katedraali: Catredal da Sé

Sao Paulon katedraali sijaitsee kaupungin historiallisen alueen sydämessä. Katedraalissa on 10 000 pillin urut sekä vaikuttavia lasimaalauksia. Katedraalin alla, hautaholvissa, on marmoripatsaita sekä hautoja, joita halutessaan pääsee katsomaan. Sao Paulon katedraalin rakentaminen kesti vuodesta 1913 vuoteen 1967 saakka, koska kaksi maailmansotaa vaikeuttivat Italiasta tuotavien osien saantia ja hidastivat suurta rakennusprojektia.

10) Taidemuseo Pinacoteca de Sao Paulo

Taidemuseo Pinacoteca de Sao PauloTaidemuseo Pinacoteca de Sao Paulo

Pinacoteca de Sao Paulo on yksi Brasilian tärkeimmistä taidemuseoista. Siellä on Brasilian kehittymistä kuvaavia ja siihen liittyviä teoksia 1900-luvulta nykyajan taiteeseen. Rakennus valmistui vuonna 1905 ja toimi taide ja käsityö -yliopistona, kunnes 1990-luvulla rakennus remontoitiin ja yliopisto vaihtui Pinacoteca-museoon. Museossa on 30 eri näyttelyä, 9000 taideteosta ja vuosittain yli 500 000 vierailijaa.

Teksti: Josefiina Heikkilä, Napsu.fi | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Rytmikäs Rio de Janeiro

Lue myös: 10 vinkkiä: Brasilian parhaat palat

Lue lisää kohteesta: Sao Paulo


Julkaistu 4. helmikuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.