10 vinkkiä: Ihastuttava Santorini

Santorinia kutsutaan Kreikan kauneimmaksi saareksi, eikä suotta. Saaren jylhät maisemat, vitivalkoiset pikkukylät, taianomaiset auringonlaskut ja hienot laavakivirannat tekevät saaresta erilaisen ja omaperäisen lomailukohteen. Santorini on Egeanmerellä sijaitsevan Kykladien saariryhmän eteläisin saari ja sitä kutsutaan myös Theraksi muinaisen valloittajan mukaan.

Saari poikkeaa maaperältään muista lähialueiden saarista sammuneen tulivuorensa vuoksi, ja suurin osa saaren maaperästä onkin peittynyt tuliperäisellä aineksella. Muinoin muodoltaan pyöreän saaren keskellä on syvä kraatteri, jonka yläpuolelle saari kohoaa. Kraateri syntyi suuren tulivuorenpurkauksen seurauksena yli 3 500 vuotta sitten.

Maastoltaan Santorini on vaihteleva ja sen korkein huippu, Profitis Ilias, kohoaa 545 metrin korkeuteen.

10 vinkkiä Santorinille:

1) Fira

Fira on Santorinin pääkaupunki.Fira on Santorinin pääkaupunki.

Santorinin saaren pääkaupunki on rakennettu kalderan reunalle amfiteatterin muotoon. Tulivuoren romahtamisen myötä kaupungin edustalle syntyi laguuni ja Firan kylä sen ympärille. Firaa kutsutaan myös Thiraksi.

Kiemurteleva porraskuja yhdistää kaupungin alapuolella sijaitsevaan Athionin satamaan. Noin 200 metrin matkan voi taittaa myös köysirataa pitkin tai aasin selässä. Satamaan saapuu kesäsesonkina lukuisia kansainvälisiä loistoristeilijöitä, joiden matkustajat täyttävät Firan kapeat kujat, tyylikkäät putiikit, taidegalleriat ja kultasepänliikkeet. Iltaisin kokoonnutaan näköalaravintoihin nauttimaan auringonlaskusta ja hyvästä ruoasta.

2) Kuvankaunis Oían kylä

Oían kylä on hurmaava näky niin päivällä kuin iltahämärässä.Oían kylä on hurmaava näky niin päivällä kuin iltahämärässä.

Santorinin pohjoiskärjessä sijaitseva Oían kylä on Santorinin kuvatuimpia kohteita ja tunnettu romanttisesta tunnelmastaan ja auringonlaskuistaan. Kylän historia ulottuu osmanivallan ajalle, jolloin varakkaat perheet sijoittivat omaisuuttaan taloihin, joita on edelleen ylemmässä osassa kylää.

Santorinin Merimuseo sijaitsee Oíassa; se on rakennettu vanhan venetsialaisen palatsin raunioille.

3) Santorinin rannat

Kokkini Paralia eli Red Beach lähellä Akrotirin kylää.Kokkini Paralia eli Red Beach lähellä Akrotirin kylää.

Santorinin saarelta löytyvät Välimeren erikoisimmat rannat. Saaren itärannalla sijaitseva Mavri Paralian musta laavakivirantaranta soveltuu hyvin uimiseen. Myös Perin ja Kamarin kylissä on mustahiekkaiset rannat.

Kokkini Paralian rantahiekka on puolestaan punaista ja se kuumenee auringonpaisteessa tulikuumaksi. Pitkät hiekkarannat löytyvät Perissasta ja Perivolosista Santorinin itäiseltä rannalta.

4) Kamarin ja Perissan lomailukylät

Kamarin kylän rannassa hiekka on tummaa.Kamarin kylän rannassa hiekka on tummaa.

Kamari on Santorinin suosituimpia lomailukohteita. Kamarin viehättävällä rantakadulla on useita tavernoja, baareja ja kahviloita, joissa voi nauttia lounasta tai illallista. Rannalla on mahdollisuus monenlaisiin aktiviteetteihin kuten vesihiihtoon, purjelautailuun ja polkuveneilyyn. Snorklaaminen onnistuu kaikilta saaren rannoilta.

Períssa on uudehko lomailualue ja alueella on useita majataloja ja edullisempia hotelleja. Lapsia kylässä viihdyttää pieni vesipuisto. Sekä Kamari että Perissa sijaitsevat Santorinin saaren itäisellä puolella.

5) Imerovigli ja Skaroksen rauniot

Skaroksen raunio Imeroviglissa.Skaroksen raunio Imeroviglissa.

Santorinin tärkeimpiä nähtävyyksiä on Skaroksen linnan rauniot, jotka sijaitsevat Imeroviglin kylän laitamilla. Imerovigli oli aikoinaan aristokraattiperheiden kotikylä, ja paikalla on edelleen porvarikartanoiden jäänteitä. Kylässä on myös St Nicholaksen nunnaluostari.

6) Vulkaaniset saaret Palea Kameni ja Nea Kameni

Näkymät Palea Kamenilta Nea Kamenille.Näkymät Palea Kamenilta Nea Kamenille.

Lyhyen laivamatkan päässä Santorinista on Nea Kameni, asumaton ja edelleen aktiivinen tuliperäinen saari. Maaperä saarella on muodostunut lukuisten tulivuorenpurkausten seurauksena. Vulkaanisella Palea Kamenilla voi ihastella lämpimiä lähteitä, joiden rikkiperäinen vesi pulppuaa tulivuoren uumenista.

7) Akrotirin arkeologinen kaivausalue

Akrotirin arkeologinen kaivausalue on historiasta kiinnostuneille ehdoton vierailukohde.Akrotirin arkeologinen kaivausalue on historiasta kiinnostuneille ehdoton vierailukohde.

Akrotirin arkeologinen kaivausalue, yksi Kreikan tärkeimmistä kaivausalueista sijaitsee Santorinin eteläkärjessä. Alue peittyi laavatuhkaan noin 3 500 vuotta sitten suuren maanjäristyksen seurauksena.

Muinainen minolainen kaupunki löydettiin vuonna 1967 ja kaivaukset alueella jatkuvat edelleen. Kaivauksilta on löydetty muun muassa hyvin säilyneitä freskoja, öljylamppuja, ruukkuja ja saviastioita.

8) Arkeologinen museo

Santorinin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse, ja Firassa sijaitsevassa arkeologisessa museossa on ihasteltavana löydöksiä esihistorialliselta ajalta bysanttilaiseen ajanjaksoon.

9) Patikointireitit

Firasta Oíaan kulkee 13 kilometrin patikointipolku ja maisemat ovat mielettömät!Firasta Oíaan kulkee 13 kilometrin patikointipolku ja maisemat ovat mielettömät!

Santorinin vaihteleva maasto luo otollisen ympäristön patikoinnille. Kamarista voi patikoida mutkikasta reittiä pitkin Mesa-vuonolle, autioituneeseen Mesa Goian kylään tai antiikin Thiran raunioille. Oíaan kulkee noin 13 kilometrin patikointireitti Firasta kalderan reunaa pitkin. Matkan varrella voi poiketa Messarian kylään, missä tuotetaan Santoriniin viiniä.

Firan kirjakaupassa on saatavilla vaelluskarttoja.

10) Viinitilat

Santorinin viinitilat poikkeavat näkymiltään muista viinitiloista, sillä viljelykset ovat leikattu lyhyiksi, jotta ajoittain kovaakin tuivertava tuuli ei katkaise köynnöksiä.Santorinin viinitilat poikkeavat näkymiltään muista viinitiloista, sillä viljelykset ovat leikattu lyhyiksi, jotta ajoittain kovaakin tuivertava tuuli ei katkaise köynnöksiä.

Santorini on tunnettu viininvalmistuksesta, vaikka saaren ilmasto ei olekaan otollisin viinirypäleiden viljelyyn. Tuliperäinen maa sisältää kuitenkin paljon mineraaleja, ja viiniköynnökset on leikattu siten, että ne kasvavat maata pitkin melko matalana, jolloin ajoittain kovana puhaltava tuuli ei häiritse köynnöksen kasvua. Saarella on kymmenisen viinitilaa, joista osa toivottaa myös vierailijat tervetulleeksi.

Lähellä Kamarin kylää, Koutsogiannopoulosin viinitilalla toimii Volcan Wines -viinimuseo, joka esittelee saaren viiniviljelyksen ja valmistuksen historiaa. Tunnelmallisessa, maanalaisessa luolassa sijaitsevassa museossa järjestetään perjantaisin kreikkalainen illallinen, joka on höystetty sekä paikallisella viinillä että elävällä musiikilla.

Miten ja miksi mennä Santorinille?

Useat matkanjärjestäjät tekevät valmismatkoja Santorinille. Saarelle voi matkustaa myös omatoimisesti, joko lentäen tai meriteitse lähistön saarilta tai Ateenasta. Keskikesällä liikennöivät myös nopeat kantosiipialukset.

Santorini soveltuu hyvin aktiiviseen lomaviettoon ja se on myös suosittu häämatkakohde. Suurten korkeuserojen ja jyrkästi syvenevien rantojen vuoksi kohdetta suositellaan perheille, joilla ei ole ihan pieniä lapsia.

Milloin mennä Santorinille?

Kreikan lomasesonki ajoittuu touko-lokakuuhun. Ruuhkaisinta ja helteisintä on heinä-elokuussa, jolloin myös lukuisat kansainväliset loistoristeilijät rantautuvat Santorinille.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Päivitetty 13.3.2017

Lue lisää kohteesta: Santorini


Julkaistu 9. kesäkuuta, 2016

Lisää Santorinin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.