10 vinkkiä: San Sebastián tarjoilee kulttuuria ja herkkuruokaa

Kauniit maisemat, useat festivaalit, paljon nähtävää ja erityisen herkullinen ruoka houkuttelee väkeä kaikkialta maailmasta ihailemaan Espanjan pohjoisrannikolla sijaitsevaa San Sebastiánia. Tänä vuonna käyntiin on erityisen hyvä syy, sillä kaupunki on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2016. 200 000 asukkaan kaupunki on juuri sopivan kokoinen viikonloppureissuksi, mutta tekemistä riittää pidemmäksikin aikaa. San Sebastián – tai Donosti, kuten nimi baskin kielellä kuuluu – on ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki Baskimaan sydämessä.

10 vinkkiä San Sebastiániin:

1) Euroopan kulttuuripääkaupunki 2016

San Sebastiánin kaupungintaloSan Sebastiánin kaupungintalo

San Sebastian on saanut – yhdessä Puolan Wroclawin kanssa – kunnian toimia Euroopan kulttuuripääkaupunkina 2016. Kaupungissa järjesteään yli 400 tapahtumaa vuoden mittaan ja luvassa on teatteria, tanssia, konsertteja, kirjallisuutta sekä baskilaista ruokaa. Juhlavuoteen osallistuu yli 500 taiteilijaa, joten nähtävää ja koettavaa tulee olemaan paljon. Tulevat tapahtumat voi katsoa täältä.

2) Maistele täydellisiä tapaksia

Pintxos on baskilainen herkku. San Sebastiánissa ne ovat ehkä maailman parhaita.Pintxos on baskilainen herkku. San Sebastiánissa ne ovat ehkä maailman parhaita.

San Sebastianissa väitetään tarjottavan maailman parhaat ja autenttisimmat tapakset. Kaupungista ei siis kannata poistua, ennen kuin on maistanut paikallisia Pintxos'ia, Txistorra-makkaraa sekä Baskimaan omaa valkoviiniä, Txakolia. Lisäksi paikallista omenasiideriä on ehdottomasti kokeiltava. Tuoreimmillaan sitä saa tammi-huhtikuussa suoraan panimosta (englanniksi Cider House, espanjaksi Sidrería, baskiksi Sagardotegi), joissa sitä tarjoillaan suoraan tammitynnyristä.

Hyvä idea on myös Food Tour tai Wine Tasting, joissa Baskimaan herkkuihin pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella.

3) Useita festareita pitkin vuotta

Victoria Eugenia -teatterin edustalla käy Donostia Zinemaldian aikaan kuhina.Victoria Eugenia -teatterin edustalla käy Donostia Zinemaldian aikaan kuhina.

Kaupungissa järjestetään useita vuosittaisia tapahtumia. Tapahtumien koot vaihtelevat, mutta jonkinlaista ilottelukarnevaalia on tarjolla joka kuukausi!

Heinäkuussa järjestettävä jazzfestivaali Heineken Jazzaldia tuo ympäri kaupunkia yli sata konserttia. Erinomaista musiikkia, hienoa tunnelmaa ja oheistapahtumaa on siis luvassa. Esiintyjälista ja lippuhinnat löytyvät täältä.

Elokuun puolessa välissä juhlitaan Semana Grandea, joka tuo valtavasti juhlivaa väkeä San Sebastiánin kaduille. Ohjelmassa on lukuisia konsertteja ja aktiviteetteja niin lapsille kuin aikuisillekin. Yksi tärkeä elementti tässäkin festivaalissa on ruoka. Sitä osataan Baskimaalla niin kokata kuin arvostaakin!

Kansainvälisesti tunnetuin festareista on kuitenkin vuodesta 1953 saakka järjestetyt San Sebastianin elokuvajuhlat: Donostia Zinemaldia. Jälleen syyskuussa kokoontuu suuri määrä näyttelijöitä, ohjaajia sekä muita huippuosaajia ensi-iltoihin ja palkintogaalaan Espanjan suurimmassa elokuva-alan tapahtumassa. San Sebastianin elokuvajuhlia pidetään myös yhtenä alan tärkeimmista tapahtumista Euroopassa. Juhlien punainen matto sijaitsee Victoria Eugenia -teatterin edustalla, jonka läheisyydestä voi festivaalin aikaan bongata viihdemaailman tähtiä.

4) Vietä biitsipäivä

La Conchan rantaLa Conchan ranta

Rantakaupunkina San Sebastianissa on myös eläväinen biitsikulttuuri. Kaupungissa on useampia kauniita hiekkarantoja, joista suosituimmat ovat La Concha, Ondarreta sekä Zurriola Beach.

La Conchan ranta on kultaisen väristä, hienoa hiekkaa, jota jatkuu kauniissa kaaressa kahden kilometrin verran. Rannalla on hyvät palvelut, esimerkiksi vessat, suihkut, pukuhuoneet ja lukolliset säilytyslokerot.

Ondarreta yhdistyy La Conchan rantaan pienellä hiekkapolulla, joka katoaa nousuveden aikaan. Ranta on hyvin samantyyppinen hiekaltaan, muodoltaan sekä palveluiltaan kuin La Concha, tosin kaikki hieman pinemmässä skaalassa.

Zurriola Beach on hyvin suosittu ranta surffaajien keskuudessa ja rannan tyrskyihin tullaan pidemmänkin matkan päästä. Toisin kuin La Concha sekä Ondarreta Zurriolan ranta avautuu suoraan avomerelle, jolloin aallokko on paljon suurempaa. Myös Zurriolan rannalla on hyvät palvelut, kesäisin paikalla toimii useita surffauskouluja ja surffilautoja vuokrataan ympäri vuoden.

5) Vanha kaupunki – Parte Vieja

Plaza de la Constitución -aukio oli aikoinaan härkätaisteluareena.Plaza de la Constitución -aukio oli aikoinaan härkätaisteluareena.

San Sebastianin sydän on ehdottomasti vanha kaupunki Parte Vieja. Sieltä löytyy kaupungin parhaat ravintolat, baarit, shoppailukadut, kuuluisimmat nähtävyydet ja näiden näiden mainingeissa myös mukavan rento tunnelma.

Hyvänä kokoontumispaikkana on Plaza de la Constitución -aukio, joka ennen uuden areenan rakentamista toimi härkätaisteluiden näytöspaikkana.

Vanhan kaupungin päänähtävyyksiä ovat kaksi kirkkoa: 1500-luvulla rakennettu, goottilaistyylinen San Vincenten kirkko sekä 1700-luvulla rakennettu Santa Marian barokkityylinen basilika. Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös 1500-luvulla rakennettu, dominikaanimunkkien entinen luostari, jossa nykyisin – tosin peruskorjattuna ja laajennettuna – toimii baskikulttuuria ja sen historiaa esittelevä San Telmon museo.

Parte Viejan kaupunginosa on menevin alue myös ilta-aikaan. Jos haluat viettä iltaa paikalliseen tapaan, valmistaudu baarihyppelyyn (baskiksi txikiteo)! Illan aikana nautitaan drinkkejä, syödään pintxos'ia ja ollaan iloisia useammissa ravintoloissa pitkin Parten Viejan katuja.

6) Patikointia ja pyöräilyä

Monte UrgullMonte Urgull

Aktiivisempaa tekemistä etsivälle San Sebastian on nappivalinta. Kaupungissa voi patikoinnin ja pyöräilyn lisäksi myös harrastaa vesiurheilua, kuten surffausta tai melontaa.

Monte Urgull ja Monte Ulía ovat hyviä kohteita patikointiin ja vaikkapa pikniklounaaseen. Maisemat ylhäältä ova kerrassaan upeat. Monte Urgullin korkeimmalla kohdalla sijaitsee 1100-luvulta peräisin oleva Mota Castle, jota on vuosien saatossa korjailtu useammankin kerran. Historiasta kiinnostuneille – ja miksi ei muillekin – linnassa nykyisin toimiva museo on mielenkiintoinen paikka vierailla.

Myös kuuluisa vaellusreitti Camino de Santiago kulkee San Sebastianin läpi.

Pyöräily kaupungissa ja sen lähialueilla on todella suosittua. Polkupyörän saa vuokrattua helposti ja eripituisia ja maastoltaan vaihtelevia pyöräilyreittejä voi etsiä vaikka täältä.

7) Kannusta Real Sociedadia kotiottelussa

La Ligassa pelaavan Real Sociedadin kotiareena on Estadio Anoeta. Tunnelma on huipussaan erityisesti paikallisottelussa Atletico Bilbaota vastaan, mutta mahtava ja kokemisen arvoinen meininki stadionilla on pelissä kuin pelissä – taattuun espanjalaiseen tapaan. Pelin jälkeen juhlat jatkuvat vanhassa kaupungissa, Parte Viejassa.

8) Monte Igeldo

San Sebastiánista saa kauniin panoramakuvan Monte Igeldolta.San Sebastiánista saa kauniin panoramakuvan Monte Igeldolta.

Monte Igeldolle pääsee helpoiten funikulaarilla. Ylhäällä odottaa kauniit näkymät ja kukkulan suunnasta otetussa valokuvassa onkin ehkä se tunnetuin kuvakulma San Sebastianista. Paras – mutta ehkä myös ruuhkaisin – aika Monte Igeldolla käyntiin on auringonlasku.

Ylhäällä kukkulalla toimii myös pieni huvipuisto Parque de Atracciones de Monte Igueldo.

9) Santa Clara Island

Santa Claran saariSanta Claran saari

Pieni Santa Claran saari sijaitseen aivan La Concha -rannan edustalla. Sinne pääsee lautalla (liput ~ 4€) tai jopa uiden (matka n. 350 metriä, mutta huomio, huomio! Merellä ollaan!) Saarella on ravintoloita, baareja ja piknikalueita sekä ihanan rauhallisia uimapaikkoja ympäri saarta.

10) Getaria

GetariaGetaria

Noin 25 kilometria San Sebastianista länteen sijaitsee sympaattinen Getarian kylä. Kauniit maisemat jatkuvat täälläkin. Suloinen vanha kaupunki, hiekkaranta, herkullinen paikallinen ruoka sekä hyvät patikointimahdollisuudet ovat kaikki hyviä syitä pistäytyä Getarian kylässä.

Useiden viinitilojen ympäröimänä Getaria on ehdottomasti se paikka, jossa Txakoli-viiniä pääsee maistelemaan suoraan tuottajalta. Toinen paikallinen herkku on grillattu kala, jonka kanssa Txakoli sopii erinoimaisesti yhteen.

Miten ja milloin mennä?

San Sebastianiin pääsee vaihdolla lentäen joko Bilbaoon tai San Sebastianin omalle, hieman pienemmälle kentälle. Bussimatka Bilbaosta kestää noin tunnin. Toki kaupunkiin pääsee myös junalla esimerkiksi Madridista (5h 25min ~ 30€) tai Barcelonasta (5h 40min ~ 40€), jos haluaa tehdä laajemman ja syvällisemmän Espanjakierroksen!

Kuten monissa kaupungeissa Espanjan pohjoisrannikolla, San Sebastianissa ilmasto on leuto ja vettä voi sataa ympäri vuoden. Kaupunkiin siis kannattaa ehdottomasti reissata kesällä tai alkusyksystä, jolloin sää on miellyttävimmillään, ja lämpömittari nousee yli 20 asteeseen. Kesäaikaan kaupungissa on myös paljon mukavia tapahtumia, joiden mukana leppoisaan Baskikulttuuriin pääsee tutustumaan lähemmin.

Teksti: Maria Heikkilä, Napsu.fi | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: San Sebastián


Julkaistu 23. maaliskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.