10 vinkkiä: Boheemi ja monipuolinen San Francisco

Pohjois-Kaliforniassa sijaitseva San Francisco on eri maata kuin etelämpänä sijaitseva osavaltiokumppaninsa Los Angeles: se on maanläheisen boheemi ja kaupunkina erittäin helposti lähestyttävä. Varsinainen San Franciscon keskusta on kompakti kokonaisuus San Franciscon niemen kärjessä, mutta kaupunki lähiöineen levittäytyy laajemmalle San Francisco Bayn alueelle muodostaen lähes 9 miljoonan asukkaan keskittymän.

San Franciscon keskusta-alueella on helppo liikkua jalan ja julkisilla liikennevälineillä, eikä kaupunkimatkaaja tarvitse vuokra-autoa niin kuin Los Angelesissa. Pidempään kaupungissa vierailevien kannattaa kuitenkin harkita osaksi aikaa auton hankkimista, sillä keskustan ympäristöstä löytyy valtavasti mielenkiintoisia vierailukohteita, kuten vaikkapa noin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva, Yhdysvaltain kuuluisin viiniseutu Napa Valley.

Boheemista elämäntyylistään tunnettu San Francisco valloittaa vieraansa rennolla asenteellaan ja monipuolisuudellaan. Lukuisista elokuvista tutussa, mäkisessä kaupungissa on valtavasti nähtävää ja koettavaa niin aikuisille kuin lapsillekin.

10 vinkkiä San Franciscoon

1) San Francisco yhdellä silmäyksellä: Fisherman's Wharf & Pier 39

Merellinen Pier 39 on yksi San Franciscon suosituimmista vierailukohteista.Merellinen Pier 39 on yksi San Franciscon suosituimmista vierailukohteista.

San Franciscon keskustan pohjoisrannalla sijaitseva Fisherman's Wharf on mainio aloituspaikka kaupunkiin tutustumiseen. Kauppaliikkeitä ja ravintoloita täynnä oleva satama tarjoaa nimittäin kattavan näkökulman keskeisiin maamerkkeihin: kaupungin pilvenpiirtäjien jäädessä selän taa vasemmalla pilkottaa kuuluisa Golden Gate ja suoraan edessä, pienen matkan päässä puolestaan Alcatrazin vankilasaari.

Sataman kuuluisin laituri on Pier 39, shoppailijan ja herkkusuun unelma, joka on myös erinomainen paikka bongata laitureilla usein joukoittain leppoisasti lepäileviä merileijonia. Tämä monien mahdollisuuksien yhdistelmä tekee satama-alueesta vierailukohteen, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Alueella sijaitsevat myös mm. Madame Tussauds'in vahamuseo sekä lasten suosikki Ripley's Believe It or Not -museo.

2) Historiallinen elämys Alcatrazin vankilasaarella

Alcatrazin vankilasaari.Alcatrazin vankilasaari.

Keskellä meren lahtea sijaitsevaa Alcatrazin saarta pidettiin aikoinaan täydellisenä paikkana sijoittaa vaarallisille vangeille tarkoitettu vankila. Lähes 30 vuotta toiminnassa ollut vankila kuitenkin suljettiin lopulta vuonna 1963, minkä jälkeen se julistettiin suojelukohteeksi. Nykyisin tämä useissa elokuvissa -mm. Pako Alcatrazista (1979), The Rock (1996)- nähty kohde on yksi San Franciscon suosituimpia nähtävyyksiä.

Lautta Alcatraziin kulkee Pier 33:sta ja lipun sinne voi varata etukäteen Alcatrazcruisesin sivuilta. Etenkin sesonkiaikaan etukäteisvaraus on suositeltavaa, sillä kierrokset myydään usein loppuun jopa viikkoja etukäteen.

3) Kuuluisa Golden Gate

Punasävyinen Golden Gate -silta on varmasti San Franciscon tunnetuin maamerkki.Punasävyinen Golden Gate -silta on varmasti San Franciscon tunnetuin maamerkki.

San Franciscon lahden Tyyneenmereen yhdistävän salmen ylittävä, vuonna 1937 valmistunut Golden Gaten silta on yksi maailman tunnetuimpia maamerkkejä. Kaikkiaan lähes kolmen kilometrin mittainen, punaiseksi maalattu silta on huikea näky usein sitä syleilevän sumun keskellä. Sijainti meren suulla asettaa sillan alttiiksi voimakkaille sääilmiöille, sillä kovat tuulet ravistelevat sitä ajoittain.

Tunnettuutensa vuoksi Golden Gate on populaarikulttuurissa usein New Yorkin Vapaudenpatsaan tapaan keskeisessä asemassa ja etenkin katastrofielokuvissa sitä kohdellaan kaltoin. Tunnetuin Golden Gate -elokuva on kuitenkin Alfred Hitchcockin vuonna 1958 ohjaama Vertigo.

Sillan yli pääsee bussilla tai autolla (siltamaksu on noin 7 dollaria), mutta myös kevyelle liikenteelle on tarjolla oma kaistansa. Yöllä jalankulkuliikenne on sillalla kuitenkin kielletty.

4) Retkeilijöiden Muir Woods ja Marin Headlands

Muir Woods National Monumet.Muir Woods National Monumet.

Golden Gaten ylityksen jälkeen salmen toisella puolella sijaitsee laaja virkistysalue, jonka vetonaula on sillalta noin 15 kilometrin päässä oleva Muir Woods National Monument. Puisto on tunnettu valtavista punapuistaan ja siellä on tarjolla monentasoisia vaihtoehtoja retkeilyyn. Osa poluista on päällystettyjä ja niille pääsee myös esimerkiksi pyörätuolilla.

Retkeilijöiden ja kameran kanssa matkaajien kannattaa myös huomioida sillan kupeessa sijaitseva Marin Headlands, josta on upea näköala keskustan ja Golden Gaten suuntaan sekä runsaasti erilaisia kävelypolkuja luonnon helmassa. Tämä rauhallinen, luonnonläheinen alue on monen paikallisen asukkaan suosikki.

5) Sympaattiset kadut

Jyrkkää mäkeä kiemurteleva Lombard Street.Jyrkkää mäkeä kiemurteleva Lombard Street.

On yksi asia, mistä kaupungin tunnistaa elokuvissa heti San Franciscoksi: kadut. Kaupungin mäkiseen maastoon rakennetut kadut ovat jyrkkiä ja pomppuisia, ja niille on helppo kuvitella elokuvista tuttu hurja takaa-ajo, jossa mäkeä alaspäin kaahaavat autot hyppäävät valtavia loikkia ennen rysähtämistään takaisin katuun. Monille kaduille pysäköiminen uhkaa painovoimaa ja vaatii autoilta kunnossa olevia jarruja. Näillä kaduilla vaeltelu on jo itsessään elämys.

Tunnetuin San Franciscon omaperäisistä kaduista on Lombard Street, joka Fisherman's Wharfista hieman etelään sijaitsevan korttelinpätkän matkalla kiemurtelee kapeana ja yksisuuntaisena jyrkkää mäkeä alas istutusten lomassa.

6) Rakastetut raitiovaunut

San Franciscon tunnettu tavaramerkki on kaapeliraitiovaunut.San Franciscon tunnettu tavaramerkki on kaapeliraitiovaunut.

San Franciscon historialliset kaapeliraitiovaunut ovat lähes yhtä tunnettu maamerkki kuin Golden Gate, eikä kaupunkimatka olisi täydellinen ilman ajelua sellaisella. Nykyisin pääasiallisesti turistien käytössä olevat raitiovaunulinjat avattiin jo vuonna 1873 ja vanhin käytössä oleva linja on vuodelta 1878.

Maksimissaan 15 km/h kulkevat vaunut kiipeävät kaupungin jyrkkiä mäkiä hitaasti mutta varmasti. Ovettomissa vaunuissa voi matkustaa jopa porrasaskelmalla seisten (mutta kannattaa silti pitää tiukasti kiinni!).

7) Värikäs ja eksoottinen Chinatown

San Franciscon Chinatown.San Franciscon Chinatown.

San Franciscon kiinalainen kaupunginosa on Pohjois-Amerikan vanhin. Se alkoi muodostua jo 1850-luvulla ja on nykyisin maailman suurimpia kiinalaiskeskittymiä Aasian ulkopuolella. Nykyisin turistien suosiossa oleva, värikkäiden kauppojen ja ravintoloiden Chinatown sijaitsee Grant Avenuen ja Stockton Streetin läheisyydessä ja sen tunnetuin nähtävyys on Grant Avenuen ja Bush Streetin kulmauksessa sijaitseva Dragon's Gate.

8) Puistojen suojaan: Lands End ja Golden Gate Park

Lands End -puistossa sijaitsee myös 1800-luvulta peräisin olevan Sutro Baths -kylpylän rauniot.Lands End -puistossa sijaitsee myös 1800-luvulta peräisin olevan Sutro Baths -kylpylän rauniot.

Suurten kaupunkien liepeiltä luonnonystävä löytää joskus jännittäviä yllätyksiä, joita ei heti osaisi yhdistää suurkaupunkiin. Lands End sijaitsee San Franciscon länsirannalla aivan Golden Gaten juuressa. Lukuisat kävelypolut pitkin kallioita tarjoavat komean näkymän merelle ja Golden Gaten suuntaan. Puistossa sijaitsee mm. 1800-luvulta peräisin olevan Sutro Baths -kylpylän raunio.

Valtava Golden Gate Park puolestaan muistuttaa New Yorkin Keskuspuistoa, sillä se on suorakaiteen muotoinen, pisimmältä sivultaan lähes viiden kilometrin mittainen vehreä keidas keskellä suurta kaupunkia. Puistossa on mm. järviä, museoita ja taidegallerioita, kasvitieteellinen puutarha, urheilukenttiä, ja siellä elää villinä useita eläinlajeja.

9) Keskustanäkymä Twin Peaksin huipulta

Näkymä yli San Franciscon Twin Peaksin huipulta.Näkymä yli San Franciscon Twin Peaksin huipulta.

Aivan San Franciscon keskustassa sijaitsevat lähes 300 metrin korkeuteen nousevat Twin Peaks -kukkulat. Tuuliselta huipulta avautuu esteetön näkymä yli koko kaupungin keskustan ja sen pilvenpiirtäjien. Kukkuloiden kerrotaan myös tarjoavan sumuttomana aamuna upean auringonnousun.

Twin Peaksin huippujen alue on kaupungin puisto-osaston omistamaa, eikä siellä ole asutusta. Näin se toimii elintilana myös monille luonnonvaraisille ja uhanalaisille eläimille.

10) Sateenkaarilipun syntysijoilla

San Franciscon kaupungintalo valaistaan sateenkaaren väreihin joka vuotisen Pride-viikon kunniaksi.San Franciscon kaupungintalo valaistaan sateenkaaren väreihin joka vuotisen Pride-viikon kunniaksi.

San Francisco on ollut vuosikymmeniä lähes synonyymi liberaalille ja boheemille elämäntavalle. Kaupungissa asustaa mahdollisesti maailman suurin LGBT-yhteisö ja sieltä ponnisti uralleen mm. ensimmäinen avoimesti homo poliitikko Harvey Milk. The Castron kaupunginosasta muodostui LGBT-yhteisön keskus jo 1960-luvulla.

San Franciscon vuosittainen Pride-juhla on maailman tunnetuimpia, ja saihan LGBT-yhteisön tunnuksena nykyisin maailmanlaajuisesti oleva sateenkaarilippukin alkunsa juuri San Franciscosta: sen suunnitteli Pride-kulkuetta varten taiteilija Gilbert Baker vuonna 1978.

Parin päivän mittainen San Francisco Pride järjestetään vuosittain kesäkuun loppupuolella ja se kerää yhteen valtavan joukon seksuaalisen tasavertaisuuden puolesta juhlijoita.

Milloin mennä San Franciscoon?

Kaupunkikohteena San Francisco on hieman kuin New York: siellä voi vierailla mihin aikaan vuodesta tahansa ja aina sieltä löytyy nähtävää ja koettavaa. Meren ympäröimässä kaupungissa vallitsee merellisen leuto ilmasto, joka tekee kesistä viileitä ja sumuisia, ja talvista puolestaan sateisia. Lämpötila pysyy suhteellisen tasaisena ympäri vuoden, eikä talvisin sada lunta juuri koskaan.

Lämpimimmät kuukaudet ovat syys- ja lokakuu, jolloin lämpötila kipuaa hieman yli 20 asteeseen. Tuolloin myös talven sateet ovat vasta tuloillaan (marraskuusta lähtien). Turismin näkökulmasta sesonkiaika sijoittuu kesä-elokuulle, minkä vuoksi parhaat ajat vierailla ovatkin keväällä ennen turistisesonkia sekä syksyllä lämpimimpään aikaan. Kylmän merivirran läheisyys kannattaa kuitenkin muistaa ja pakata varulta mukaan merelliseen ilmastoon sopivasti kerroksittain käytettäviä vaatteita.

Kesällä 2017 Finnair avaa suoran lentoreitin Helsingistä San Franciscoon.

Lennot San Franciscoon löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: San Francisco


Julkaistu 28. syyskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.