10 vinkkiä: Rytmikäs Rio de Janeiro

Pelkkä Rio de Janeiron nimen kuuleminenkin luo mielleyhtymän värikkäisiin sambakarnevaaleihin ja tanssittaviin rytmeihin. Brasilian toiseksi suurin kaupunki on kuitenkin myös paljon muuta, ja se tarjoaa maailmankuulujen maamerkkiensä juurella elämyksiä niin rantalomailijoille, luontomatkailijoille kuin kaupungin humusta nautiskelevillekin.

Turisteja vaanivasta rikollisuudesta puhutaan Rion tapauksessa paljon, sillä ihmismassoja puoleensa vetävät hiekkarannat ja kaupungin keskusta ovat taskuvarkaiden suosikkikohteita. Maalaisjärjellä riskejä voi kuitenkin minimoida, sillä suurin osa rikollisuudesta kohdistuu ns. helppoihin kohteisiin. Ei siis kannata kantaa mukanaan arvokkaita koruja tai kalliita kameroita, eikä pitää koko matkakassaansa samassa taskussa (ks. Lisää vinkkejä turvalliseen matkailuun). Riossa ei myöskään suositella turisteille liikkumista yksin öiseen aikaan, eikä Maracanãn stadionin pohjoispuolen faveloihin suositella mentävän lainkaan.

Rio on valtavan kokoinen ja aluetta tuntemattomalle hieman hankalasti navigoitavissa oleva kaupunki, minkä vuoksi onkin hyvä tutkia majoituspaikasta lähtiessään päivän reitti busseineen ja metroineen valmiiksi.

10 vinkkiä rytmikkääseen Rioon

1) Sympaattinen Sokeritoppavuori

Sokeritoppavuorelle kuljetaan köysirataa pitkin.Sokeritoppavuorelle kuljetaan köysirataa pitkin.

Rion kahdesta tunnetuimmasta maamerkistä nimensä muotoinen Sokeritoppavuori seisoo Copacabana-hiekkarannan pohjoispäässä Atlantin rannalla. Lähes 400 metriä korkea vuorennyppylä näyttää hurmaavalta jo rannalta katsottuna, mutta tarjoaa etenkin auringonlaskun aikaan (joka on ymmärrettävästi myös ruuhkaisin aika) upeat näköalat kaupungin, sen hiekkarantojen ja läheisen Santos Dumontin lentokentän suuntaan. Sokeritoppavuorelle matkataan 1400 metriä pitkää köysirataa pitkin, mihin suositellaan lippujen ostamista etukäteen jonojen välttämiseksi.

2) Jylhä Corcovado-vuori ja Kristus-patsas

Corcovado-vuori ja sen päällä nököttävä jättimäinen Kristus-patsas ovat Rion tärkeimmät nähtävyydet. Corcovado-vuori ja sen päällä nököttävä jättimäinen Kristus-patsas ovat Rion tärkeimmät nähtävyydet.

Sokeritoppavuorta vastapäätä sisämaassa nousee 704 metriä korkea Corcovadon vuori, jonka laella seisoo Rion toinen maamerkki ja yksi maailman seitsemästä ihmeestä, 40 metriä korkea, vuonna 1931 valmistunut Kristus-patsas (Cristo Redentor). Corcovadon huipulle sademetsän siimeksessä kulkee sympaattinen hammasratasjuna, jolla matka kestää noin 20 minuuttia.

Corcovado on Rion ehdottomasti tärkein nähtävyys, sillä vuorelta on hulppeat näkymät joka suuntaan. Ja kukapa ei haluaisi Rion vierailultaan sitä tärkeintä turistikuvaa eli kädet levällään otettua yhteiskuvaa valtavan Jeesus-patsaan kanssa. Patsaan hillittömän koon tajuaa oikeasti vasta sen vieressä seistessä, sillä patsaan pää saattaa kadota välillä sumupilven keskelle. Pilvien pyöriessä vuoren huipun ympärillä voi ravintolan terassilla hengähtää hetkisen ja odotella näkymän selkeytymistä kaukana alapuolella lepäävään kaupunkiin.

3) Aurinkoiset Copacabana ja Ipanema

Legendaarinen Copacabanan ranta on erittäin suosittu. Arvoesineet kannattaa jättää majapaikkaan, sillä ne saattavat päätyä hetkessä vääriin käsiin.Legendaarinen Copacabanan ranta on erittäin suosittu. Arvoesineet kannattaa jättää majapaikkaan, sillä ne saattavat päätyä hetkessä vääriin käsiin.

Neljän kilometrin mittainen, hotellien reunustama Copacabana on ehkäpä maailman kuuluisin hiekkaranta. Upea, valkohiekkainen poukama vetää puoleensa niin auringonpalvojia kuin erilaisten pallopelien pelaajia. Sekä taskuvarkaita. Älä siis ota rannalle mukaasi mitään arvokasta! Rannalla kulkee runsaasti juomien ja ruoan kaupustelijoita, joten omia eväitäkään ei mukanaan tarvitse välttämättä kanniskella. Muista kuitenkin, että katukauppiaiden tuotteet eivät aina välttämättä ole täysin hygieenisiä.

Copacabanalla pidettävät Uuden Vuoden juhlat ilotulituksineen ovat maailmankuulut. Kuuluisan rannan eteläpuolella, niemen toisella puolella sijaitsee puolestaan lähes yhtä kuuluisa Ipaneman hiekkaranta, joka myös kutsutaan maailman seksikkäimmäksi biitsiksi.

4) Värikäs Escadaria Selaron

Värikkäät Escadaria Selaron portaat.Värikkäät Escadaria Selaron portaat.

Selaronin rappuset Lapan kaupunginosassa Rion keskustan tuntumassa ovat pieni, mutta sympaattisen värikäs vierailukohde. Chileläisen Jorge Selaronin suunnittelemat portaat ovat iloinen väriläiskä ja erittäin kuvauksellinen kohde. Rappusilla saattaa kuitenkin olla muutama muukin turisti ottamassa juuri sitä täydellistä valokuvaa, eikä turistitonta hetkeä rakennusten välissä sijaitsevilla portailla ymmärrettävästi ole aina tarjolla aivan kaikille. Päivän pahinta ruuhka-aikaa kannattaa siis vältellä, mikäli mielessä on valokuvaus.

5) Vehreä Tijucan kansallispuisto ja Vista Chinesa

Näkymät Rion yli Vista Chinesan näköalapaikalta.Näkymät Rion yli Vista Chinesan näköalapaikalta.

Aivan Rion suurkaupungin tuntumassa voi vierailla maailman suurimmassa ”kaupunkimetsässä”, kansallispuistona toimivassa trooppisessa Tijucan sademetsässä. Opastetulla retkellä pääsee tutustumaan sademetsän monipuoliseen kasvistoon ja eläimistöön sekä ihailemaan metsän lukuisia vesiputouksia. Muista, että kyseessä on sademetsä: varaudu siis mahdollisiin sateisiin! Kansallispuistoon johtavan tien päässä kannattaa piipahtaa kauniilla Vista Chinesa -nimisellä näköalapaikalla, josta näkee yhtä aikaa sekä Sokeritoppavuoren, Corcovadon että Copacabanan rannan.

6) Valtava Maracanã ja jalkapallo-ottelun hurma

Maracanã-stadionilla tunnelma on korkealla.Maracanã-stadionilla tunnelma on korkealla.

Brasilia ja jalkapallo kuuluvat erottamattomasti yhteen. Liekö Copacabanan upottavalla hiekkarannalla vaikutuksensa siihen, että Brasilia onkin tuottanut maailmalle historian saatossa useita lahjakkaita jalkapalloilijoita? Näitä nuoria lahjakkuuksia voi ihailla jo rantatuolistaankin käsin, mutta aivan omanlaiseen tunnelmaan pääsee mukaan seuraamalla todellista jalkapallo-ottelua kuuluisalla Maracanãn stadionilla, jonka yleisöennätys lähentelee 200 000 katsojaa, joskin nykyinen (virallinen) istumapaikkaluku on ”vain” 70 000. Rock-konserteissa kentän seisomapaikat helpostikin tuplaavat stadionin vetoisuuden.

7) Monipuolinen Jardim botânico

Jardim botânico on luonnosta kiinnostuneille - ja toki muillekin - mukava vierailukohde.Jardim botânico on luonnosta kiinnostuneille - ja toki muillekin - mukava vierailukohde.

Brasilian sademetsät ovat toimineet luonnontutkijoiden aarreaittana vuosisatoja, mutta laajojen hakkuiden vuoksi suuri osa arvokasta lajistoa on vaarassa. Corcovadon juurella sijaitsevassa Rion kasvitieteellisessä puutarhassa (Jardim Botânico) pääsee tutustumaan osaan näistä tuhansista lajeista, kuten vaikkapa kauniisiin orkideoihin ja eksoottisiin lihansyöjäkasveihin. Puistossa elää myös yli sata erilaista lintulajia ja siellä voi nähdä esimerkiksi tukaani-lintuja komeine nokkineen helpommin kuin villissä luonnossa. Puistossa voi nähdä myös apinoita.

8) Seikkailunhaluisten Morro Dois Irmãos

Ipanema-rannan eteläpuolella kohoaa vuori nimeltään Dois Irmãos eli Kaksi veljeä.Ipanema-rannan eteläpuolella kohoaa vuori nimeltään Dois Irmãos eli Kaksi veljeä.

Ulkoilmahaasteita rakastavien, hyväkuntoisten ja seikkailunhaluisten matkailijoiden kannattaa harkita muutaman tunnin retkeä Ipaneman eteläpuolella sijaitevalle Dois Irmãos -vuorelle, sillä sieltä avautuvat näkymät vetävät vertoja Corcovadolle ja paikallinen kulttuuri tulee tutuksi uudella tavalla. Puiston portilta ylös kapuaminen on ilmaista ja matka kestää portilta huipulle vajaan tunnin. Retkelle on suositeltavaa harkita oppaan apua -reitti ulkoilupolun juurelle nimittäin kulkee Vigidal-favelan läpi. Moni kertoo kävelleensä alueen läpi ongelmitta ja turvallisesti itsekin, mutta turvallisuushaasteiden lisäksi favelan sokkeloissa eksymisen vaara on suuri.

9) Vatsan täyttävät churrascariat

Caipirinha on brasilialainen drinkki, jota kannattaa Riossa maistaa!Caipirinha on brasilialainen drinkki, jota kannattaa Riossa maistaa!

Riossa ei tarvitse nähdä nälkää. Päinvastoin, kannattaa varautua vyön löysyttämiseen! Katuruokaa on tarjolla jokaiseen nälkään ja elegantit ravintolat tarjoavat laadukkaita ruokaelämyksiä. Tavalliselle turistille näkyvimpänä esittäytyvät churrascariat eli perinteiset grillattua lihaa tarjoavat ravintolat, joissa saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Kasvissyöjille lihaan keskittyvä brasilialainen ruokakulttuuri saattaa aluksi avautua hankalana, mutta pienen tutkimisen jälkeen Riosta löytää myös laadukkaita ja monipuolisia kasvisruokavaihtoehtoja. Juomapuolelta ei voi unohtaa brasilian juomaherkkua, cachaca-sokeriruokoviinasta tehtyä, raikasta caipirinhaa.

10) Rytmejä jokaiseen makuun

Mukaan vaan sambaamaan! Riosta toki löytyy musiikkitapahtumia muuhunkin makuun.Mukaan vaan sambaamaan! Riosta toki löytyy musiikkitapahtumia muuhunkin makuun.

Riossa musiikki on läsnä kaikkialla ja rytmit innostavat mukaansa jäyhimmänkin matkaajan kuin Rio-animaatioelokuvassa konsanaan. Tai entä jos itsekin lähtisit pienelle sambatanssikurssille? Kaduilla voi aivan sattumalta törmätä vaikkapa värikkääseen soittokuntaan rumpuineen ja torvineen. Latinalaiset rytmit kaikuvat mielessä vielä pitkään matkan jälkeenkin, mutta maailmankuuluista karnevaaleistaan huolimatta Rio ei ole pelkkää sambaa. Suurkaupungista löytyy musiikkiesityksiä perinteisestä choro-musiikista valtaviin rock-konsertteihin. Myös metallimusiikin juuret ovat Brasiliassa juurtuneet vahvasti sisälle kulttuuriin.

Milloin mennä?

Sää on Riossa mukava läpi vuoden mutta kun sataa, sataa kaatamalla. Varsinainen sadekausi kestää lokakuun lopulta huhtikuulle (kesäkuukaudet, muistathan että Rio sijaitsee päiväntasaajan eteläpuolella). Keskeinen ja sään puolesta kuumin matkustussesonki kestää joulukuusta maaliskuulle, jolloin myös hinnat ovat kaikkialla keskimääräistä korkeammat. Talvikautena kesäkuulta syyskuulle Riossa on hiljaisempaa ja myös sää on hieman viileämpää. Suomalaiseen kylmyyteen tottuneelle Rion talvikin on kuitenkin leppoisan lämmin, sillä lämpötila pyörii +20C:n hujakoilla.

Useiden päivien mittaiset sambakarnevaalit järjestetään vuosittain helmikuussa, jolloin hinnat pomppaavat pilviin. Noihin aikoihin majoitus onkin suositeltavaa varata hyvissä ajoin -jopa vuosi- etukäteen. Myös Rion Copacabanalla järjestettävät Uuden Vuoden juhlat ilotulituksineen ovat maailmankuulut.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Brasilian parhaat palat

Lue myös: 10 vinkkiä: Eloisa ja riehakas – São Paulo

Lue lisää kohteesta: Brasilia


Julkaistu 23. heinäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.