10 vinkkiä: Riika lapsiperheille

Riian kaupungissa ja sen ympäristössä on paljon nähtävää ja mukavaa ajanvietettä myös lapsiperheille. Keskustan puistoalueet, nukketeatteri, tiedepuisto, lähialueen kansallispuistot ja erilaiset aktiviteettipuistot tarjoavat lapsiperheille monenlaista puuhaa useammaksikin päiväksi.

10 vinkkiä perhelomalle Riikaan:

1) Keskustan puistot

Aivan Riian keskustassa on useita kauniita puistoja.Aivan Riian keskustassa on useita kauniita puistoja.

Riian keskustassa on useita puistoalueita, jotka tarjoavat hauskaa ajanvietettä lapsille. Eläväisissä puistossa vierähtää helposti koko päivä: vuokrattavat polkuautot, leikkipuistot, nurmialueet, rullaluisteluradat ja pomppulinnat houkuttelevat lapsia leikkeihin. Vermanes-puistossa voi pysähtyä kupposelle pieneen teehuoneeseen ja nauttia lukuisten kukkakojujen väriloistosta, Esplanade-puiston laidalla olevalla aukealla perheen pienimmät voivat ajella hauskoilla, sähkökäyttöisillä mönkijöillä.

Keskustan alueen kolme suurinta puistoaluetta, Kronvalda, Vermanes ja Esplanade sijaitsevat Pilsetas-kanaalin itäisellä puolella. Myös kanaalin varrella on useita leikkipuistoja ja mahdollisuus polkuveneilyyn.

2) Kanaaliristeily

Kanaaliristeily on kiva tapa nähdä kaupunkia.Kanaaliristeily on kiva tapa nähdä kaupunkia.

Lapset viihtyvät vesillä. Riian Vanhan kaupungin läpi virtaavalla Pilsetas-kanaalilla risteillään kesäkaudella jokilaivalla, jonka reitti kulkee Daugava-joella ja Vanhankaupungin lävitse. Matkan varrella voi ihailla kaupungin kauniita puistoja, Riian linnaa ja kauppahallien paviljonkeja.

3) Lucavsalan saari

Lucavsalan saarella tarjoaa mahdollisuuden monenlaisiin aktiviteetteihin. Vesilautailupuisto Riga Wake Park, minigolf-rata ja uimaranta viihdyttävät isompiakin lapsia, pienemmillä on tilaa temmeltää Riian suurimmassa leikkipuistossa. Saaren kahviloissa ja picnic-paikoilla voi nauttia nauttia virvokkeita ja välipalaa, kesäisin järjestetään myös ulkoilmakonsertteja. Saarelle pääsee Riian keskustasta johdinautolla, matka kestää noin viisi minuuttia.

4) Nukketeatteri

Latvian valtion nukketeatteri Latvijas Lellu Teätris sijaitsee Riian keskustassa, Vermanes-puiston itälaidalla. Ohjelmassa on kymmeniä lasten ikisuosikkeja Pinokkiosta Peppi Pitkätossuun. Osa esityksistä on suunnattu teini-ikäisille, myös aikuisille löytyy oma valikoima. Nukketeatteri on perustettu 1940-luvulla ja sen historiallisessa rakennuksessa järjestetään opastettuja kierroksia.

5) Kauppahallit

Riian kauppahalli (kuvassa keskellä).Riian kauppahalli (kuvassa keskellä).

Kaupungin keskustan itäosaa komistaa viisi paviljonkia, jotka kätkevät uumeniinsa eläväisen kauppatorin. Kauppatorin on yksi Itä-Euroopan suurimmista ja sen monipuolista tarjontaa jaksavat ihmetellä myös perheen pienimmät. Kauppatorin piha-alueella järjestään säännöllisesti lapsiperheille suunnattua monipuolista ohjelmaa.

6) Wonders -tiedepuisto

Riian keskustassa sijaitsevassa tiedepuistossa ihmetellään, miten iso voi näyttää pieneltä ja pitkä lyhyeltä. Interaktiiviset, vaihtuvat näyttelyt perustuvat fysiikan lakeihin, ja tieteeseen ja teknologiaan tutustutaan hauskalla tavalle kokeillen ja itse tehden. Tämä puisto vie mukanaan sekä pienemmän että isomman ihmettelijän! Tiedepuisto sijaitsee Galleria Riga -ostoskeskuksen viidennessä kerroksessa.

7) Eläintarha

Söpö mangusti Riian eläintarhassa.Söpö mangusti Riian eläintarhassa.

Riian eläintarha Riga Zoo sijaitsee Mezaparksissa, Kisezers-järven rannalla noin 15 minuutin raitiovaunumatkan päässä keskustasta. Eläintarhassa asustaa yli 400 lajia, muun muassa kirahveja, Galápagoksen kilpikonnia, rengashäntämakeja ja maailman suurimpia pussieläimiä punajättikenguruita. Mezaparksissa pääsee myös seikkailun makuun kiipeilypuisto Mežakaķissa, joka soveltuu sekä lapsille että aikuisille. Eritasoiset radat päättyvät vatsan pohjaa kutkuttavaan vaijeriliukuun. Mezaparksissa on myös minigolf-rata.

8) Jurmalan Līvu Akvaparks -vesipuisto

Līvu Akvaparksissa saa päivän kulumaan.Līvu Akvaparksissa saa päivän kulumaan.

Vesipuisto sijaitsee Jurmalan rantakaupungissa, 20 kilometrin päässä Riian keskustasta. Vesipuistossa on yli 40 erilaista toimintoa, muun muassa puoli kilometriä pitkä virtaava joki, aromihuoneita, saunoja, porealtaita ja yhdeksän allasta, joista osa on ulkona ja avoinna kesäisin. Lasten suosikkeja tässä vesipuistossa ovat merirosvoalus vesikanuunoilla ja -putouksella ja suuri aalto-allas. Jurmalaan pääsee Riiasta helposti autolla, shuttle-bussilla, pyörällä tai risteillen. Kesäkauden aikana Riian keskustasta kulkee päivittäin risteilyalus Jurmalaan. Matkan kesto on noin 2,5 tuntia.

9) Siguldan seikkailupuisto, Dzintarin metsäpuisto ja Tērveten luonnonpuisto

Siguldan seikkailupuisto Tarzans sijaitsee Gaujan kansallispuiston eteläosassa, noin 50 kilometrin päässä Riiasta. Seikkailupuistossa on monipuolinen aktiviteettivalikoima eri ikäisten lasten makuun. Puistossa voi pyöräillä, kiipeillä, opetella autolla ajamista lasten autokoulussa, kokea huikeita hetkiä Tarzanin köysiradalla ja ihailla Gaujan joen ja laakson maisemia tuolihissistä.

Dzintarin metsäpuisto Jurmalassa tarjoaa sekä aktiviteetteja että rauhallisia kävelyreittejä. Puistossa on leikkipaikkoja eri-ikäisille lapsille, rullaluisteluratoja, skeittipuisto, koripallokenttä ja kahviloita. Puisto toimii ympäri vuoden.

Terveten luonnonpuistossa perheen pienimmät pääsevät satujunan kyytiin. Matkalla voi ihailla yli sataa erilaista eläinveistosta. Puistossa on myös monipuolisia pyöräilyreittejä ja ratsastaminenkin on mahdollista. Terveten puisto sijaitsee Jelgavassa, 45 kilometrin päässä Riiasta.

10) Münchhausenin museo

Münchhausenin museo on yksi Latvian suosituimmista.Münchhausenin museo on yksi Latvian suosituimmista.

Epätavallinen museo on tehty karismaattisen paroni von Münchhausenin elämän ympärille Dunten kartanoon. Hän oli vertaansa vailla oleva fantasian kuningas, jonka elämä oli yhtä uskomatonta kuin hänen ihmeelliset tarinansa. Dunten kartanossa paronin kerrotaan eläneen elämänsä seesteisimmät vuodet. Kartanossa toimii vahamuseo ja piha-alueella pääse laskemaan liukua paronin 30 metriä pitkästä puuveneestä. Alueella on myös perheille sopiva metsäreitti ja picnic-paikkoja. Paroni Hieronymus Karl Friedrich von Münchhausenhan ei ole taruolento, vaan oikea henkilö, joka on elänyt 1700-luvulla. Dunten kylään on matkaa Riiasta noin 60 kilometriä.

Miten mennä Riikaan?

Finnair ja AirBaltic operoivat Riikaan päivittäin useita suoria lentoja Helsingistä. AirBaltic aloitti suoran reittilennon myös Tampereen ja Riian välille maaliskuussa 2017.

Riikaan pääsee myös Tallinnan kautta autolla. Ajomatka Via Balticaa pitkin Tallinnasta Riikaan kestää noin neljä tuntia.

Lue myös: 10 vinkkiä: Riika ja Jurmala

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Riika

Päivitetty 28.3.2017


Julkaistu 16. toukokuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.