10 vinkkiä: Kaunis, kauniimpi, Praha

Kun kävelee kapeilla sokkeloisilla kujilla keskiaikaisten vanhojen rakennusten välissä, vierailee upeissa barokki- ja goottilaistyylisissä rakennuksissa, levähtää kauniilla puistoalueilla, syö tukevan annoksen tšekkiruokaa, istuu ystävien kanssa oluttuvassa ja ostaa tuliaisiksi böömin kristallia, alkaa ymmärtää miksi Prahaa kutsutaan ”kaikkien kaupunkien äidiksi”. Praha on todella kaunis ja usein sanotaan, että se on Euroopan kaupungeista eurooppalaisin. Sen rakennuksissa ja kaduilla on eletty monenkirjavia historian tapahtumia useiden satojen, jopa tuhansien vuosien ajan.

Koko Prahan vanha kaupunki (Staré Město) rakennettiin keskiajalla ja se on suojeltu Unescon maailmanperintökohde. Sen pohjoisosassa sijaitsee juutalaiskaupunginosa (Josefov). Vltava-joen voi ylittää kuuluisaa Kaarlensiltaa pitkin päästäkseen Pienelle Puolelle (Malá Strana). Siellä rakennukset edustavat barokkityylisuuntaa ja ovat pääosin 1700-luvulta. Kun kulkee sokkeloisia kujia ylöspäin, saapuu mahtipontiselle linna- ja katedraalialueelle (Hradčany). Viides kaupunginosista tai – alueista on Nové Město eli Uusikaupunki. Siellä voi nauttia modernin ja jugendtyylin arkkitehtuurista.

Prahan tunnelmalliset pikkuputiikit kutsuvat ostoksille. Katujen varsilla pääsee nauttimaan katutaiteesta ja erilaisista tapahtumista vuodenajan mukaan. Kauniissa konserttisaleissa soi maailmankuulut klassiset teokset ja balettiesitykset ovat usein loppuunmyytyjä. Kansallinen huvitus on käydä nukketeatterinäytöksissä, jotka ovat mukavaa ajanvietettä myös turisteille.

Ravintoloissa ja oluttuvissa tutustuu helposti paikallisiin, sillä on ihan tavallista jakaa pöytä toisen seurueen kanssa. Paikalliset ovat ystävällisiä ja mukavia kunhan keskustelu jääkiekosta ei mene liian provosoivaksi. Ruoka on slaavilaisittain tuhtia ja kaloripitoista. Maukkaat annokset koostuvat usein lihasta, perunasta ja kermakastikkeista. Onneksi tarjolla on myös kansainvälisen keittiön antimia. Kun on käynyt kerran Prahassa, sinne haluaa mennä aina uudelleen.

10 vinkkiä Prahaan:

1) Kaarlensilta

KaarlensiltaKaarlensilta

Staré Měston ja Malá Stranan välinen kävelysilta Vltava-joen yli

Lähes 10 metriä leveä keskiaikainen goottilaistyylinen kivisilta on Prahan kuuluisimpia nähtävyyksiä. Kävelysilta herää eloon joka päivä jo aikaisin aamulla, kun paikalle saapuvat katukauppiaat ja – taiteilijat. Vuodenajasta riippumatta sillalla on paljon ihmisiä joka päivä. Taianomaisin hetki taitaakin olla varhain aamulla auringonnousun aikaan, jolloin silta on vielä hiljainen ja näkymä ylös linnaan on täysin esteetön. Samaa näkymää kannattaa tulla ihailemaan illalla pimeyden laskeuduttua uudelleen. Silloin linna ja useat muut rakennukset ovat valaistuja ja Praha näyttäytyy romanttisimmillaan.

Siltaa koristavat useat näyttävät patsaat, jotka on pystytetty 1600- ja 1700-luvuilla. Osa niistä on jouduttu viemään suojaan ja alkuperäiset teokset on korvattu jäljennöksillä. Vanhankaupungin puoleisen pään portin torneissa kuitenkin komeilevat aidot ja alkuperäiset goottilaisveistokset: Kaarle IV ja Venceslaus IV. Kaarlensillalla on myös alkuperäinen pyhimysmarttyyri Pyhän Johannes Nepomukin patsas.

2) Hradčany Linna- ja Katedraalialue

 Hradčany Linna- ja Katedraalialue Hradčany Linna- ja Katedraalialue

Kaiken yläpuolella kohoaa itseoikeutetusti Prahan vallan keskus. Paikalle perustettiin linna jo 800-luvulla. Sen jälkeen se on tuhoutunut useasti. Nykyinen linna tai useiden asuintalojen, palatsien ja kirkkojen muodostama kokonaisuus on peräisin 1700-luvulta ja viimeisimmät suuret korjaukset on tehty 1900-luvulla. Lopputulos on vaikuttava ja jopa ristiriitainen useiden eri tyylisuuntien sekoittuessa. Alueella on säilynyt osia kaikilta aikakausilta. Prahan Linnaa pidetään maailman suurimpana muinaisena linnana. Se toimii nykyäänkin tasavallan presidentin virka-asuntona.

Alueella pääsee liikkumaan laajasti ilman pääsymaksua ja jopa upeaan goottityyliseen Pyhän Vituksen Katedraaliin pääsee ilmaiseksi sisälle. Katedraalia koristaa suuri ruusuikkuna, joka muistuttaa Pariisin Notre Damen ikkunoita. Jos haluaa saada kaiken irti alueesta, kannattaa ostaa yhteislippu infopisteestä. Katedraalin kellotornista on upea näköala Prahan vanhaan kaupunkiin.

Alueella voi tutustua myös entisiin linnanvahtien asuntoihin. Ne muodostavat nykyään ”Kultaisen Kujan”, jossa voi tehdä ostoksia pienissä putiikeissa. Linnan puutarhat ovat kauniita ja kuninkaan palatsi sekä sen 1400-luvulla rakennettu Vladislavin Sali ovat näkemisen arvoisia. Eikä kannata unohtaa linnan vahdinvaihtoa aina tasatunnein. Toisella linnapihalla sijaitsee myös yksi kauneimmista saleista ikinä. ”Espanjalainen Sali” on koristeltu 1700-luvulla kullanhohtoiseksi peilein ja kristallikruunuin.

Mikäli kunto kestää, kannattaa linna-alueelle kävellä 200 askelmaa vanhoja linnan portaita Malostranská metroaseman läheltä. Toinen vaihtoehto on kävellä Nerudova katua pitkin ylämäkeen. Molemmilla reiteillä riittää historiallista nähtävää. Nerudova katu on saanut nimensä kirjailija Jan Nerudan mukaan. Kadulla on paljon taidegallerioita ja käsityöläiskauppoja. Mikäli haluaa säästää jalkojaan, pääsee perille myös raitiovaunulla 22 ja 23, silloin kannattaa jäädä pois Prazky Hrad pysäkillä. Siitä on lyhyt kävelymatka linnalle.

3) Vanhan kaupungin aukio eli Staroměstské náměsti

Vanhan kaupungin aukio eli Staroměstské náměstiVanhan kaupungin aukio eli Staroměstské náměsti

Kaunis autoilta rauhoitettu aukio on ollut jo 1000-luvulla Prahan merkittävin kauppapaikka. Aukiolla on myös verinen ja väkivaltainen historia. Katukivetykseen upotetut ristit muistuttavat 27 aukiolla teloitetusta protestanttimarttyyrista. Keskellä kohoaa uskonpuhdistaja Jan Husin muistomerkki. Hänet poltettiin roviolla kerettiläisyydestä 1400-luvulla. Nykyään muistomerkin portailla on mukavaa istuskella jäätelön kanssa ja katsella aukion elämää.

Raatihuone koki kovia toisen maailmansodan aikana natsien toimesta. Onneksi sen varsinainen nähtävyys eli tornin tähtitieteellinen kello säilyi vahingoittumattomana. Kello esittää erikoisen näytöksen aina tasatunnein. Se kannattaa käydä katsomassa. Aukion läheisyydessä on useita merkittäviä ja kauniita kirkkoja sekä muita hienoja rakennuksia.

4) Juutalaiskaupunginosa Josefov

Juutalaiskaupunginosa JosefovJuutalaiskaupunginosa Josefov

Vanhankaupungin pohjoisosassa

Prahan juutalaiset joutuivat elämään eristyksissä omassa ghetossaan 1200-luvulta aina 1700-luvun loppupuolelle saakka. Vielä nykyäänkin tuo alue tunnetaan juutalaiskaupunginosana. Kuin ihmeen kaupalla vanhat historialliset synagogat ja hautausmaa ovat säilyneet vahingoittumattomina, vaikka 1800-luvun lopulla aluetta siistittiin ja slummien tilalle rakennettiin hienoja jugend-taloja kaupungin varakkaille asukkaille.

Hautausmaalla voi tuntea entisaikojen havinaa, jos paikalle pääsee heti aamulla ennen kuin hautakivien peittämä ahdas alue täyttyy turisteista. Alue kertoo paljon historiasta, sillä yhteen hautaan on haudattu useita ihmisiä ja kiviin on kirjoitettu aina uusia nimiä useiden satojen vuosien aikana. Myös synagogissa kannattaa vierailla. Osassa niistä on myös juutalaisuudesta kertovia näyttelyitä.

5) Petřinin kukkula

Petřinin kukkulaPetřinin kukkula

Keväisin hedelmäpuiden kukat kukkivat kilpaa narsissien ja tulppaanien kanssa Petřinin kukkulan puistossa. Näkymät Prahan Linnaan, Kaarlensillalle ja Vanhaankaupunkiin ovat esteettömät, kunnes lehdet puhkeavat puihin. Puisto on Prahan laajin viheralue ja se on kuin tehty picniciä varten. Alueen maamerkki on Pariisin Eiffel-tornin pienoiskopioksi tehty noin 60 metriä korkea näköalatorni. Ylhäälle pääsee maksua vastaan hissillä tai kävelemällä kierreportaita. Tornin näköalatasanne on samalla korkeudella meren pinnasta katsottuna, kuin oikean Eiffel-tornin ylin tasanne. Puistossa on myös kahvila ja monenlaista mukavaa katseltavaa, kuten ruusutarha ja peililabyrintti. Rinteessä näkyy vielä jäänteitä Kaarle IV:n rakennuttamasta Nälkämuurista. Se rakennettiin 1300-luvulla, jotta köyhille saatiin töitä ja rahaa ruokaan.

Petřinin kukkulalle on mukavaa kävellä kauniiden puistojen läpi. Reitti alkaa Malá Strana kaupunginosan länsipuolella sijaitsevalta Strahovin luostarilta. Kukkulalle voi mennä myös funikulaarin kyydillä. Se lähtee Ujezdilta, jonne pääsee raitovaunulla (esim. 22).

6) Venceslauksen aukio eli Václavské

Venceslauksen aukio eli VáclavskéVenceslauksen aukio eli Václavské

Venceslauksen aukio on nimestään huolimatta kaunis bulevardi eikä niinkään aukio. Se sijaitsee Prahan Uudessa kaupungissa eli Nové Městossa. Keskiajalla ”aukiolla” pidettiin hevosmarkkinoita, 1918 siellä juhlittiin itsenäisyyttä ja toisen maailmansodan aikaan se oli verinen näyttämö natsien kukistamalle opiskelijamielenosoitukselle. Vielä 1989 aukiolla oli tärkeä rooli, kun siellä pitkään jatkuneet mielenosoitukset viimein päättyivät ja kommunistihallinto kaatui.

Aukiolla riittää katseltavaa ja historiallisia rakennuksia, kuten Frank Kafkan entinen työpaikka. Nykyäänkin aukio ja etenkin Pyhän Venceslauksen ratsastajapatsas toimii usein mielenosoitusten ja kansalaisten ilmausten pitopaikkana. Tavallisina päivinä kadulla tehdään ostoksia suurissa tavarataloissa ja juhlitaan iltamyöhään discoissa ja klubeilla, jotka reunustavat bulevardia hotellien kanssa.

7) Kampa-saari ja John Lennon Wall

Kampa-saariKampa-saari

Viehättävä pieni Kampa-saari sijaitsee aivan Kaarlensillan kupeessa. Saareksi sen tekee Myllynkouru, jota kutsutaan myös Paholaisen Virraksi (Čertovka). Se erottaa saaren Vlatava-joen länsirannasta. Saari on suosittu ulkoilu- ja puistoalue niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Se on aivan oma maailmansa ja siellä on mukavaa rentoutua vaikka paikallisissa kahviloissa. Kampaa pidetään myös romanttisimpana Prahana. Kampalta on rakennettu Kaarlensillalle hätäportaat evakuointireitiksi entisaikojen tulvien varalta. Saarelle pääsee kävelemään myös Pieneltä puolelta.

Ihan lähellä Kampa-saarta Pienellä Puolella Paholaisen virran vieressä (Velkopřevorské náměstí) sijaitsee ns. John Lennon Wall. Muuriin alkoi ilmestyä John Lennonia ja Beatlesia kunnioittavia piirustuksia ja tekstejä heti Lennonin kuoleman jälkeen 1980. Aluksi niitä pestiin pois ja muuri maalattiin aina uudelleen, mutta lopulta teksteille annettiin periksi. Nykyään seinä on yksi Prahan nähtävyyksistä, jonne voi käydä kirjoittamassa oman tervehdyksensä. Aina 8. joulukuuta, mikä on Lennonin kuoleman muistopäivä, paikalle kerääntyy joukko rauhaa ja Beatlesia rakastavia faneja musisoimaan kitaroineen.

8) Kulttuurielämyksiä

Prahan kansallisteatteriPrahan kansallisteatteri

Prahan kauniissa Kansallisteatterissa tai Valtion Oopperassa voi kokea ikimuistoisia hetkiä maailman luokan ooppera- ja konserttielämyksinä. Prahassa on myös hyvin suosittua viettää aikaa ns. ”Mustassa Teatterissa”. Sen ymmärtämiseksi ei tarvita kielitaitoa, sillä elämys koostuu tanssin, musiikin, improvisaation ja fantasian yhdistämisestä. Aikuisiakin viihdyttäviä nukketeatteriesityksiä järjestetään pitkin kaupunkia.

Prahassa eräänlaista kulttuuria ovat myös oluttuvat, joissa voi juoda ja syödä hyvin. U Flekú on niistä luultavasti kaikkein tunnetuin, mutta se on tunnettuuden myötä menettänyt aitouttaan ja muuttunut ehkä liikaakin ”turistirysäksi”. Paikka sijaitsee Uudessakaupungissa Křemencova-kadulla. Toinen turistien suosima oluttupa on U Kalicha. Sekin on Uudessakaupungissa Na bojiští-kadulla lähellä kansallismuseota. U Kalicha tunnetaan erityisesti romaanisarjasta ”Kunnon sotamies Švejk”. Oluttupia riittää Prahassa ja hyviä löytöjä voi tehdä etenkin, kun uskaltautuu etsimään hiukan sivummalta. Sijainti ei ole kuitenkaan aina laadun tae. Bill Clinton istui iltaa Kultaisessa Tiikerisä eli U Zlatého tygra-oluttuvassa lähellä Vanhankaupungin aukiota. Perinteisessä oluttuvassa tuoppi täytetään aina pyytämättä uudelleen, kunnes asiakas erikseen kieltäytyy juomasta lisää. Pöytään tuotuun paperiin vedetään viivoja tukkimiehen kirjanpitotyyliin, jonka mukaan sitten lopuksi maksetaan lasku. Etenkin pahimmilla turistialueilla kannattaa olla tarkkana laskun kanssa, joskus pöytään tuodusta leipäkorista tai jopa mausteista yritetään veloittaa tietämätöntä turistia.

9) Raitiovaunuajelu ja Valkeavuori

Raitiovaunuajelu ja ValkeavuoriRaitiovaunuajelu ja Valkeavuori

Valkeavuori on Prahan korkein kohta. Siellä käytiin historiallisesti merkittävä taistelu, jossa tšekit nujerrettiin täysin, 30-vuotisen sodan aikana. Perille pääsee kätevästi raitiovaunulla numero 22. Linja 22 alkaa itäisistä esikaupungeista, mutta kyytiin voi hypätä vaikka Mirulta (Náměstí Míru) tai Kaarlen Aukiolta (Karlovo náměstí). Kyyti kulkee pienen puolen aukiolta kohti Prahan Linnaa ja Strahovin luostarin kautta päätepysäkilleen Valkeavuorelle. Raitiovaunun kyydistä saa hyvin käsityksen tunnetuimpien nähtävyyksien sijainnista. Se on muutenkin kiva tapa katsella kaunista kaupunkia. Perillä Valkeavuorella voi ihastella Tähtilinnaa eli kuusisakaraista tähden muotoista rakennusta, joka toimi 1500-luvulla kuninkaan metsästysmajana. Nykyään sen tiloissa toimii museoita. Puistomainen alue sopii myös picnicpaikaksi.

10) Kasvitieteellinen puutarha Botanická zahrada

Kasvitieteellinen puutarha Botanická zahradaKasvitieteellinen puutarha Botanická zahrada

Vanhan kaupungin kasvitieteellinen puutarha on yksi koko Euroopan vanhimmista. Se sijaitsee Uudessakaupungissa. Sisäänkäynti on esimerkiksi Na Slupi- ja Vyšehradská – katujen yhdistymiskohdassa, jossa on raitiovaunupysäkki (linjat 18 ja 24). Puutarha on saanut alkunsa jo 1400-luvulla, jolloin se sijaitsi joen toisella puolella. Nykyisellä paikallaan se on ollut vuodesta 1897 asti. Alue on suuri ja kaunis. Siellä on ihanan rentouttavaa kävellä ja ihastella kaunista kukkien ja muiden kasvien loistoa. Mukana on myös jonkun verran eläimiä kuten eksoottisia lintuja. Puistossa on oma viehätyksensä eri vuodenaikoihin. Kesällä varjostavien puiden alle pääsee mukavasti hellettä pakoon. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja konsertteja.

Miksi mennä Prahaan?

Praha on lähellä lyhyen lentomatkan päässä. Kaupunki on yksi Euroopan kauneimpia ja täynnä historiaa. Prahaan ehtii tutustua jo viikonloppuloman aikana ja pienessä kaupungissa on helppo liikkua kävellen. Kristalli on laadukasta ja kulttuuritarjonta monipuolista. Nykyään Prahasta löytää entistä enemmän myös design-putiikkeja ja kahviloita tasapainottamaan perinteistä tarjontaa. Kaupungissa on paljon taiteilijoita ja boheemia tunnelmaa. Esimerkiksi kaupungin ”ruminta nähtävyyttä” eli neuvostotyylistä tv-tornia koristaa absurdi taideteos, jossa lasikuituiset vauvat kiipeävät ylöspäin. Tornin alapuolelle on kehittynyt nopeasti nuorten suosima trendialue.

Milloin mennä Prahaan?

Prahaan voi matkustaa mihin vuoden aikaan tahansa. Kevät ja syksy ovat ilmastoltaan miellyttävimpiä. Kesällä voi olla tukahduttavan kuuma ja talven viima voi tuntua yllättävän kylmältä. Toisaalta Prahan joulutunnelma monine markkinoineen ja tapahtumineen on kokemisen arvoinen ja lumi tekee vanhoista rakennuksista suorastaan maalauksellisen näköisiä.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Praha


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.