10 vinkkiä: Monipuolinen Portugali toivottaa tervetulleeksi ympäri vuoden

Portugalin suosio matkailumaana on kasvanut vuosi vuodelta, eikä ihme. Sen leuto ilmasto ja vaihteleva luonto, sekä edullinen hintataso tekevät siitä erinomaisen matkakohteen ympäri vuoden. Viinitilat, etelän lämpimät rantakohteet, historialliset kaupungit ja kaunis luonto tarjoavat jokaiselle matkustajalle nähtävää kiinnostuksen kohteista riippumatta.

Ruokaa ja juomaa arvostaville Portugali on aarreaitta, jonka herkut vaihtelevat riippuen siitä missä päin maata matkustat.

Vilkasta rantaelämää kaipaavat voivat suunnata lukuisiin rantakohteisiin etelässä, jossa turistit osataan huomioida rutiinin tuomalla varmuudella. Herkuttelijat voivat matkustaa keskiseen Portugaliin nauttimaan Alentejon alueen viineistä ja oliiveista.

Kesäisin festivaalit tarjoavat nähtävyyksien lisäksi ohjelmaa ympäri maata, NOS Primavera Sound kesäkuussa ja Super Bock, Super Rock heinäkuussa näistä suurimpina.

Portugali tarjoaa jokaiselle jotakin, ja on melko varmaa että aurinko paistaa.

10 vinkkiä Portugaliin:

1) Coimbra

Coimbran yliopisto on yksi Euroopan vanhimmista. Kuva: © Mardym | Dreamstime.comCoimbran yliopisto on yksi Euroopan vanhimmista. Kuva: © Mardym | Dreamstime.com

Mondego-joen rannalla keskisessä Portugalissa sijaitseva Coimbra on hurmaava kaupunki täynnä historiaa. Täällä sijaitsee yksi Euroopan vanhimmista yliopistoista, ja kaupunkia koristavat kauniit hyvin hoidetut puutarhat.

Vilkas iltaelämä, runsaasti kulttuuria ja elävää musiikkia tarjoava kaupunki on täydellinen vaelteluun ilman määränpäätä.

Pakollisiin nähtävyyksiin kuuluvat mm. yksi maailman kauneimmista kirjastoista, Biblioteca Joanina, sekä vanha katedraali ja Santa Clara-a-Velhan luostari.

2) Aveiro

Värikkäitä taloja Costa Novan naapurustossa Aveirossa. Kuva: © Carlos Caetano | Dreamstime.comVärikkäitä taloja Costa Novan naapurustossa Aveirossa. Kuva: © Carlos Caetano | Dreamstime.com

Atlantin rannalla makaavaa Aveiroa kutsutaan toisinaan Portugalin Venetsiaksi. Syy tähän on karkkimaisissa väreissä, kauniissa kanaaleissa ja näitä ylittävissä silloissa. Sitä voi tutkia jalan, sillä kaikki olennainen löytyy kävelymatkan päästä.

Kaupunki on myös mahtava rantakaupunki, sillä sitä ympäröivät useat suuret hiekkarannat. Vilkas Aveiro tarjoaa hyvää ruokaa ja nuorekkaan iltaelämän, mutta myös historiaa.

Aveiron komea katedraali ja São Goncalinhon kappeli tarjoaa silmänruokaa arkkitehtuuria ja historiaa arvostaville.

3) Porto

Porton kaupunki on kiva sekoitus uutta ja vanhaa. Kuva: © Sean Pavone | Dreamstime.comPorton kaupunki on kiva sekoitus uutta ja vanhaa. Kuva: © Sean Pavone | Dreamstime.com

Portviinin ystäville tuttu Porto, Portugalin toiseksi suurin kaupunki, houkuttelee ruuan ja juoman ystäviä pohjoiseen. Sen sydän on vilkas kävelykatualue Ribeira, joka on täynnä ravintoloita ja kahviloita, baareja ja elävää musiikkia sekä kauppoja.

Kaupungin keskiaikainen tunnelma mukulakivisine pikkukatuineen yhdistyy kansainväliseen tunnelmaan korkeatasoisissa iltaravintoloissa. Pieniltä kujilta löytyy myös hurmaavia perheiden pyörittämiä tavernoja ja aamuisin nautitaan tasokkaista brunssipaikoista.

Kaupunkia voi ihailla useammalta näköalapaikalta, hyvät maisemat tarjoavat mm. Sé-katedraalin terassi ja Jardim do Morro, puutarha korkealla kukkulalla jonne matkataan vaijerihissin avulla.

4) Algarven alue, Faro ja Lagos

Algarven upeat hiekkarannat ovat maailmankuuluja. Kuva: © Pkazmierczak | Dreamstime.comAlgarven upeat hiekkarannat ovat maailmankuuluja. Kuva: © Pkazmierczak | Dreamstime.com

Kauniita rantoja, aurinkoista säätä, hurmaavia kyliä täynnä vitivalkoisia taloja sekä historiaa etsivän kannattaa suunnata Algarveen. Eteläisessä osassa sijaitseva alue hemmottelee matkailijoita paitsi ilmastollaan, myös herkullisella ruualla ja rauhallisuudellaan. Sen jylhät rannikot ja pienet kylät vitivalkoisine taloineen ovat kuin suoraan postikortista.

Suurin kaupunki Faro pursuaa historiaa ja museoita. Sieltä löytyy myös kävelykatuja, kahviloita ja ravintoloita keskeltä historiallista vanhaa kaupunkia, tehden siitä tunnelmallisen käyntikohteen. Iltaelämä on vilkasta, kiitos kaupungin yliopiston.

Vilkasta iltaelämää etsivät voivat suunnata myös Lagosiin, joka on turistimaisuudestaan huolimatta myös äärettömän kaunis pienine aukioineen ja mukulakivikatuineen. Lagos on täydellinen matkakohde tunnelmaa ja rantaelämää etsiville, herkullisesta ruuasta puhumattakaan.

5) Braga ja Bom Jesus do Monte

Mahtipontinen Bom Jesus do Monte on suosittu nähtävyys lähellä Bragan kaupunkia. Kuva: © Mikeltrako | Dreamstime.comMahtipontinen Bom Jesus do Monte on suosittu nähtävyys lähellä Bragan kaupunkia. Kuva: © Mikeltrako | Dreamstime.com

Bragan nuorekas yliopistokaupunki pohjoisessa tarjoaa vilkkaan iltaelämän mutta myös museoita sekä yhden Portugalin vanhimmista katedraaleista. Kaupungissa vietetään kesäkuussa myös Festas de São João-festivaalia, jolloin paikalliset jostain syystä hakkaavat toisiaan muovisilla moukareilla.

Noin 6 km Bragan kaupungista itään sijaitsee Portugalin suurin ja mahtipontisin pyhättö Bom Jesus do Monte. Suosittu käyntikohde sekä pyhiinvaelluspaikka on koristeellinen sen 116 metriä pitkiä portaita myöten, sillä Baroque Escadaria on jo itsessään näkemisen ja kuvaamisen arvoinen.

Alueella on useita kappeleita, suihkulähteitä ja patsaita jotka mukailevat uskonnollisia teemoja. Portaiden kiipeäminen on urakka itsessään, mutta matkaajille jotka eivät pysty tähän on tarjolla myös funikulaari joka vie huipulle minuuteissa.

6) Tavira

Taviran kaupunki Algarven alueella on mukava päiväretkikohde. Kuva: © Typhoonski | Dreamstime.comTaviran kaupunki Algarven alueella on mukava päiväretkikohde. Kuva: © Typhoonski | Dreamstime.com

Värikästä vanhankaupungin tunnelmaa henkivä Tavira on kenties Algarven alueen hurmaavimpia kyliä. Sen ilmapiiri on rauhallinen, ja se on erinomainen päivämatkakohde aluetta kiertäville.

Kukkulan laella sijaitsevat linnan rauniot ja kylästä löytyy useita kirkkoja, joiden ulkoasu viittaa renessanssiin sekä goottilaiseen tyyliin. Pienet mukulakivikadut ja aukiot ovat erinomaisia kävellen kylän tutkimiseen, ja satamasta löytyy vilkas markettialue.

Kylää voi pitää myös hyvänä tukikohtana Algarven alueen tutkimisille, sillä rauhallisuudestaan huolimatta siellä on majoitusvaihtoehtoja eri budjeteille.

Ilha de Taviran huikeat hiekkarannat saarineen sijaitsevat vain noin 3 km päässä kylästä. Paikka on täydellinen rantaelämästä ja rennosta elämästä nauttiville.

7) Funchal, Madeira

Vehreän Madeiran saaren pääkaupunki Funchal on täynnä tekemistä ympäri vuoden. Kuva: © Dorinmarius | Dreamstime.comVehreän Madeiran saaren pääkaupunki Funchal on täynnä tekemistä ympäri vuoden. Kuva: © Dorinmarius | Dreamstime.com

Ihanteellinen tukikohta Madeiran tutkimiselle on sen pääkaupunki Funchal. Se sijaitsee kirkkaan meren ja vehreän vuoriston välissä, ja on ilmastoltaan ihanteellinen ympäri vuoden.

Vanha keskusta on täynnä kahviloita ja ravintoloita, jotka on ripoteltu pitkin kapeita katuja - kaupunki on hyvä ihmisille jotka arvostavat herkullista ruokaa ja shoppailua. Lidon kaupunginosa on omanlaisensa paratiisi palmuineen, rantabulevardeineen ja puutarhoineen.

Praia Formosan ranta on parin kilometrin päässä ja Euroopan korkein kallio, Cabo Giraõ, löytyy aivan naapurista. Se on yksi Madeiran suosituimmista nähtävyyksistä lasisine näköalatasanteineen, ja siitä avautuu huikea näkymä yli kaupungin sekä merelle.

Lue myös: 10 vinkkiä: Smaragdinvihreä Madeira

8) Sintra

Palacio de Pena on upea ilmestys. Kuva: © Taiga | Dreamstime.comPalacio de Pena on upea ilmestys. Kuva: © Taiga | Dreamstime.com

Vuoristoinen ja vehreä Sintra on Unescon maailmanperintökohde. Se on lumoava yhdistelmä kauniita puutarhoja ja palatseja, jotka tuntuvat hieman epätodellisilta. Ei ihme, sillä alueelle ovat oman osansa arkkitehtuuriin antaneet niin maurit kuin keltitkin.

Palacio de Pena puutarhoineen, maurien linna ja Sintra-Vilan pastellinsävyiset kartanot houkuttelevat alueelle matkailijoita ympäri maailmaa. Sen tunnelma on ainutlaatuinen, ja kaupunki on erinomainen päivämatkakohde Lissabonista.

Alue sopii erinomaisesti myös vaeltamiseen, joten aikaa voi varata pidemmäksikin aikaa.

9) Lissabonin Alfama

Alfama on aidointa Lissabonia. Kuva: © Rob Van Esch | Dreamstime.comAlfama on aidointa Lissabonia. Kuva: © Rob Van Esch | Dreamstime.com

Lissabon, jonne suurin osa Portugalin matkaajista päätyy, on muutakin kuin sen moderni mutta hurmaava keskusta. Sen yksi kiehtovimpia kaupunginosia on Alfama, joka jyrkkine mukulakivikatuineen on aidointa Lissabonia vielä ainakin hetken. Täällä ei vielä törmää suuriin turistilaumoihin, vaan tunnelmassa on aitouden rouhea tuntu.

Fado-musiikki soi kuppiloista kaduille ja talot ovat suurilta osin alkuperäisiä, sillä gentrifikaatio ei ole vielä kerennyt modernisoida Alfamaa nykymaailman mukaiseksi. Kylämäinen meininki korostuu kalakauppiaiden ilmestyessä aamutuimaan kaduille.

Kesäkuussa juhlittava Festas de Lisboa kerryttää juhlakansaa erityisesti juuri Alfaman pienille kaduille juhlimaan, syömään ja juomaan.

10) Évora

Evoran katedraali on Portugalin suurin. Kuva: © Zts | Dreamstime.comEvoran katedraali on Portugalin suurin. Kuva: © Zts | Dreamstime.com

Keskiaikaista tunnelmaa ja arkkitehtuuria arvostavien hyvä käyntikohde on Évoran kylä Alentejon alueella keskisessä osassa maata. Vaikka sen kadut ovat täynnä historiallisia rakennuksia, kirkkoja ja kauniita vanhoja taloja, on sen kulttuuri- ja iltaelämä vilkasta, sillä kaupungissa on yksi maailman vanhimmista yliopistoista.

Ympäröivä Alentejo on täynnä viinitiloja jonne voi tehdä päiväretkiä, sekä oliivilehtoja ja pieniä hurmaavia kyliä.

Alueen ruokaperinne on omalaatuinen ja herkullinen, joten Evora on täydellinen käyntikohde hyvää ruokaa ja juomaa arvostaville nautiskelijoille jotka haluavat olla alueella muutaman päivän.

Milloin mennä Portugaliin?

Kesäisin, kesäkuusta syyskuun loppuun Portugalia hemmottelee auringonpaiste; lämpötilat kipuavat helposti n. +30 C tuntumaan. Tällöin myös turistikausi on huipussaan, ja suosituimmilla nähtävyyksillä voi olla ruuhkaa.

Luonnosta ja liikunnasta nauttivien kannattaa harkita hieman viileämpiä kelejä. Toukokuu sekä lokakuu ovat ihanteellisia rauhallisempaa menoa etsiville, nautiskelijoille sekä vaeltajille. Kevät on parasta aikaa luonnon ystäville, jolloin lämpötilat ovat siedettävämpiä ja luonto puhkeaa kukkaan kesän lähestyessä.

Etelärannikko on miedon lämmin myös talvikuukausina, joka tekee Portugalista sopivan matkakohteen vuoden ympäri.

Miten mennä Portugaliin?

Suomalaisista matkanjärjestäjistä TUI, Aurinkomatkat sekä Tjäreborg tarjoavat pakettimatkoja useisiin kohteisiin Portugalissa. Helsingistä lähtee useita lentoja viikossa Lissaboniin suurimmilla lentoyhtiöillä, sekä vaihtoyhteyksillä mm. Madeiran Funchaliin.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Seikkailijoiden Lissabon

Lue myös: 10 vinkkiä: Luonnonystävän Azorit

Lue myös: 10 vinkkiä: Smaragdinvihreä Madeira

Lue lisää kohteesta: Portugali


Julkaistu 10. toukokuuta, 2017

Lisää Portugalin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.