10 vinkkiä: Pietari – metropoli naapurissa

Pietari on viiden miljoonan ihmisen asukasluvullaan Euroopan neljänneksi suurin kaupunki ja maailman pohjoisin miljoonakaupunki, todellinen metropoli vain 300 kilometrin päässä Helsingistä. Tsaari Pietari Suuren vuonna 1703 Neva-joen suulle perustaman kaupungin historiallinen keskusta on jo itsessään nähtävyys ja lukeutuu Unescon maailmanperintökohteisiin. Pääkatu Nevski Prospekt on kilometrejä pitkä ja täynnä luksushotelleja, ravintoloita ja muotiliikkeitä. Lukuisat sillat ja toinen toistaan kauniimmat kirkot lumoavat kauneudellaan. Venäjän suuren kulttuurikaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin ehtii tutustua muutamassa päivässä, mutta kiireettömään kiertelyyn kannattaa varata jo lähes viikon verran aikaa.

Pietari haltuun

Keskustan kiertäminen kannattaa suunnitella tunnetuimpien nähtävyyksien aukioloaikojen mukaan. Eremitaasi on suljettu maanantaisin ja monet kirkot keskiviikkoisin. Suurin osa museoista sulkee ovensa arkisin klo 18. Kierroksen voi aloittaa Nevski Prospektilta tutkimalla sen ja poikkikatujen tarjontaa ennen saapumista Eremitaasin valtavalle aukiolle. Suositut kanavaristeilyt ovat hyvä tapa säästää jalkoja ja tutustua Pohjolan Venetsiaan. Verikirkko ja useimmat museot ovat kävelyetäisyyden päässä toisistaan, mutta muita nähtävyyksiä kohti kannattaa suunnata metrolla.

Kaupungin kattava metroliikenne on helpoin tapa liikkua, sillä kävellen etäisyydet kasvavat helposti liian suuriksi. Maailman syvimmällä kulkevan metron kyytiin pääsee ostamalla asemalla poletin. Kerralla on hyvä ostaa useampi, jos aikoo liikkua paljon metrolla ja haluaa välttyä jonotukselta. Ruuhka-aikoina metroliikenne voi Pietarin pääkatujen tavoin mennä täysin tukkoon, jolloin voi olla viisampaa kävellä. Kauempana sijaitseviin kohteisiin suunnatessa ei kannata myöskään unohtaa kattavaa bussi-, johdinauto-, reittitaksi- ja lähijunaverkostoja.

Pietarin yöelämä on kokemus sinänsä. Elävää musiikkia pääsee kuulemaan esimerkiksi Fish Fabriquessa tai pommisuojaan rakennetussa Gribojedovissa. Tanssia voi vaikkapa Datshassa ja kulttuurielämyksiä kokea GEZ-21:ssä. Öisessä Pietarissa pärjää mainiosti käyttämällä tervettä maalaisjärkeä.

10 vinkkiä Pietariin

1) Talvipalatsi

TalvipalatsiTalvipalatsi

Talvipalatsi (Зимний дворец) ja Eremitaasin taidemuseo (Эрмитаж) ovat Pietarin tunnetuin kohde, johon tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Alunperin Pietari Suuren tyttären, keisarinna Elisabetin, vuosina 1754-62 rakennuttama Talvipalatsi toimi Venäjän keisariperheen talviasuntona ja edustuspalatsina yli 150 vuotta. Sisustusta on muutettu useaan otteeseen, mutta palatsin julkisivu on yhä arkkitehti Rastrellin luomassa asussa. Katariina II perusti vuonna 1764 palatsin yhteyteen yksityisen hovimuseon, jota myöhemmät hallitsijat laajensivat sekä tilojen että kokoelmien puolesta. Nykyisin Eremitaasin näyttelytilat käsittävät 365 huonetta, ja museo koostuu yhteensä kuudesta 1700-1800-luvun rakennuksesta, joista Talvipalatsi on tunnetuin. Eremitaasin kokoelmiin kuuluu antiikin ajan, keskiajan, uuden ajan ja Itä-Aasian taidetta. Museo on erityisen tunnettu maailman laajimmasta Rembrandt-kokoelmastaan, mutta paikan päällä voi ihailla myös mm. Michelangelon, Leonardo da Vincin, Renoirin, Gauguinin ja van Goghin töitä. Kaiken kaikkiaan näytteillä on yli kolme miljoonaa teosta. Katsoaksesi jokaista minuutin ajan sinun täytyisi kävellä 22 kilometriä ja viettää aikaa Eremitaasissa 14 vuotta 8 tuntia päivässä ja 5 päivää viikossa! Vinkki: opiskelijakortilla pääsee ilmaiseksi sisään.

2) Pietari-Paavalin linnoitus

Pietari-Paavalin linnoitusPietari-Paavalin linnoitus

Pietari-Paavalin linnoitus sijaitsee Neva-joen Jänissaarella, suhteellisen lähellä keskustaa. Suurta Pohjan sotaa varten rakennetussa, käyttämättä jääneessä linnoituksessa pääsee todistamaan, kuinka tykillä ammutaan päivittäin klo 12 puolipäivän hetken ilmoittava merkkilaukaus. Linnoituksen sisällä kohoaa upea katedraali, jossa lepäävät marmorisissa sarkofageissa kaikki Venäjän keisarit Pietari I:stä alkaen.

3) Verikirkko

VerikirkkoVerikirkko

Verikirkko (Храм Спаса на Крови) rakennettiin Aleksanteri III:n käskystä vuosina 1883-1907 Gribojedovin kanavan varrelle paikalle, jolla hänen isänsä Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881. Tämä uusbysanttilainen, värikäs pyhättö on viralliselta nimeltään Kristuksen ylösnousemuksen katedraali. Neuvostoliiton aikaan kirkosta kaavailtiin ateismin museota, mutta suunnitelma kariutui ja vain Hitlerin hyökkäys silloiseen Leningradiin pelasti kirkon purkamiselta. Verikirkko on Pietarin kirkoista värikkäin ja näyttävin. Sisälle pystytetty pieni katos osoittaa yhä nykyäänkin Aleksanteri II:n murhapaikan.

4) Iisakin kirkko

Iisakin kirkkoIisakin kirkko

Iisakin kirkon (Исаакиевский собор) rakentaminen kesti peräti 40 vuotta (1818-58). Maailman neljänneksi korkein kupoli (101,5 metriä) pitää sisällään sata kiloa kultaa ja näkyy joka puolelle kaupunkia. Pyhä Iisak oli Romanovin hallitsijasuvun suojeluspyhimys. Kirkko on kaikessa monumentaalisuudessaan vaikuttava näky ja kuuluu jokaisen Pietarin-kävijän ”pakollisiin” nähtävyyksiin. Erityisen hieno yksityiskohta on kuolleista noussutta Kristusta esittävä alttari-ikoni, jota väitetään maailman suurimmaksi lasimaalaukseksi. Kirkon edustalla kohoaa Pushkinin runoelmasta nimensä saanut kuuluisa Vaskiratsastaja-patsas, joka esittää Pietari Suurta.

5) Jusupovin palatsi

Jusupovin palatsiJusupovin palatsi

Jusupovin palatsi (Юсyповский дворец) tunnetaan munkki Grigori Rasputinin murhapaikkana. Palatsia isännöi tuolloin salaliittolaisten johtaja, ruhtinas Feliks Jusupov. Uusklassinen rakennus on itsessään kaunis, mutta matkailijoiden mielenkiinnon vangitsee palatsin pohjakerroksessa toimiva, Rasputinin murhalle omistettu näyttely.

6) Dostojevskin kotimuseo

Dostojevskin Rikos ja rangaistusDostojevskin Rikos ja rangaistus

Dostojevskin kotimuseo löytyy osoitteesta Kuznechny Pereulok 5/2, läheltä Vladimirskajan metroasemaa. Kirjailija eli varsin vaatimattomasti ja kärsi rahahuolista. Hänen aikanaan kirjailijoille maksettiin sivumäärän mukaan, joten tässä asunnossa syntyneestä Karamazovin veljeksistä tulikin varsinainen tiiliskivi. Suositeltava elämys on opastettu Dostojevski-kierros, jonka aikana tutustutaan mm. Rikoksen ja rangaistuksen tapahtumapaikkoihin.

7) Pushkinin kotimuseo

Pushkinin kotimuseoPushkinin kotimuseo

Pushkinin kotimuseo (Naberezhnaja Reki Moiki Ulitsa 12) jäi kaksintaistelussa surmansa saaneen suuren runoilijan viimeiseksi asunnoksi. Sisustus on entisöity 1830-luvun asuun. Eremitaasin lähellä sijaitsevan museon kellarikerroksesta löytyy mielenkiintoinen näyttely rakennuksen historiasta ja Pushkinin viimeisistä hetkistä. Huom! Suljettu tiistaisin.

8) Aleksanteri Nevskin luostari

Aleksanteri Nevskin luostariAleksanteri Nevskin luostari

Aleksanteri Nevskin luostarista tuli yksi Venäjän kolmesta lavrasta eli pääluostarista jo 1797. Se kätkee sisäänsä mm. Pietarin suojeluspyhimys Aleksanteri Nevskin maalliset jäännökset sekä kolme komeaa kirkkoa. Luostarin alueella sijaitsevilla hautausmailla lepäävät mm. kirjailija Dostojevski sekä säveltäjät Tsaikovski ja Musorgski.

9) Literaturnoje Kafe

Literaturnoje Kafe (Литературное кафе) oli jo 1800-luvulla kirjailijoiden suosiossa. Kahvila-ravintola tarjoaa erinomaista venäläistä teetä, kahvia, ruokaa ja iltaisin pianolla soitettuja venäläisiä romansseja. Kahvilan ikkunassa kävijöitä tervehtii Pushkinin vahapatsas.

10) Pietarhovi

PietarhoviPietarhovi

Pietarhovi (Петергoф) on päiväretkikohteena upea, Pietari Suuren rakennuttama kesäpalatsi ja kaupunki noin 30 kilometrin päässä Pietarista. Esikuvanaan Versailles, tsaari toteutti suuruudenhullun suunnitelmansa, jossa erityishuomion kohteena ovat nykyisin upeat puutarhat, suihkulähteet ja kullan kimallus. Kannattaa osallistua opastetulle kierrokselle, sillä muuten valtavasta kompleksista on vaikea saada minkäänlaista käsitystä.

Majoitus ja ruokailu

Pietarissa on varaa valita majoituksen suhteen. Kukkaro kevenee tasokkaissa hotelleissa yhtä paljon kuin Suomessa, mutta edullisemminkin pystyy majoittumaan aivan keskustaan tuntumaan. Suomalaisten suosiossa on jo pitkään ollut Nevski Prospektin itäisessä päädyssä sijaitseva hotelli Moskova. Budjettimatkailija majoittuu mukavasti hostelliin. Lähellä keskustaa ja hyvien liikenneyhteyksien päässä sijaitsevat esimerkiksi Soul Kitchen Hostel ja Friends Hostel.

Kansainväliset ravintolaketjut ja maut ovat löytäneet tiensä Pietariinkin. Tarjonta on laajaa, mutta kenties hinta-laatusuhteeltaan parhaan aterian saa eteensä perivenäläisessä ruokalassa eli stolovajassa, jollaisia löytyy esimerkiksi Vladimirskajan ja Vasileostrovskajan metroasemien kulmilta. Erilaisiin ravintoloihin törmää helpoiten Nevski Prospektilla ja sen poikkikaduilla. Leppoisan lepohetken voi keskellä päivää viettää esimerkiksi yhdellä Pietarin monista teehuoneista.

Turvallisuus Pietarissa

Keskimäärin Pietari on yhtä turvallinen kaupunki kuin vaikkapa Tallinna. Liikenne on kaoottista, joten tietä ylittäessä on hyvä pitää varansa! Pimeällä kannattaa välttää syrjäkatuja ja yksin kulkemista. Vaikka miliisi lakkautettiinkin jo vuonna 2011, käänny apua tarvitessasi jonkun muun kuin poliisin puoleen. Älä missään nimessä luovuta passiasi poliisille! Venäjän kielen taidosta on paljon hyötyä.

Matkailijan kannattaa pitäytyä pullotetussa juomavedessä. Herkkävatsaisille suositellaan erilaisen bakteerikannan takia myös jääpalojen välttämistä.

Milloin ja miten mennä?

Pietariin kannattaa suunnata myöhään keväällä tai kesäaikaan. Talvet ovat kylmiä ja hyytävän tuulisia. Laiva-, bussi-, lento- ja junaliikenne kaupunkiin kulkee Suomesta ympäri vuoden. Omalla autolla pääsee bussiliikenteen tavoin pysähtymään matkan varrella myös eloisassa Viipurissa. Venäjän viisumi on matkustajille pakollinen, joskin laivamatkustajat saavat oleskella Pietarissa 72 tuntia ilman viisumia.

Nopeimmin perille pääsee lentämällä. Mukavin tapa matkustaa Pietariin lienee juna, mutta edullisin ja tunnelmallisin on takuulla venäläinen reittibussi! Bussien lähtöajat ja –paikat hieman vaihtelevat, mutta suurin osa lähtee Helsingin Tennispalatsin edustalta arkiaamuina klo 9 ja 12 välillä sekä illalla klo 20 ja 22 välillä. Matka kestää noin 8 tuntia. Bussi pysähtyy ainakin rajalla ja Viipurissa, jolloin ehtii hyvin jaloitella ja vaikkapa ostaa pientä matkaevästä. Bussiemäntä tai –isäntä puhuu yleensä vain venäjää, mutta matkan hinnan (korkeintaan 30-40 euroa / suunta) saa selville joko esitteestä tai elekielen avulla.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Pietari


Julkaistu 8. maaliskuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.