10 vinkkiä: Ikimuistoinen Peking

Peking kuuluu ehdottomasti sarjaan "Koettava ainakin kerran elämässä”. Kaupungin ja sen ympäristön nähtävyydet ovat sellaista luokkaa, että niiden äärellä menee aivan sanattomaksi. Kyllä ihminen on aikojen saatossa saanut aikaiseksi vaikka mitä. Mielikuvat lähtevät lentoon miettiessä entisaikojen Keisareita hoveineen Kielletyssä Kaupungissa tai Kiinan Muurilla vartioineita sotilaita tähyilemässä vuoriston kätköihin.

Upeiden nähtävyyksien lisäksi Peking on shoppailijan paratiisi ja kulinaristin taivas. Ravintoloista ja katukeittiöistä on turha etsiä ruokia, joihin olemme Suomen kiinalaisissa ravintoloissa tottuneet. Paikalliset keitot, wokit, monenlaiset kääryleet ja nyytit sekä muut herkut tuoksuvat, näyttävät ja maistuvat niin hyvältä, että niitä muistelee vielä pitkään matkan jälkeenkin. Eikä sovi unohtaa Kiinan kansallisruokaa legendaarista Pekingin Ankkaa. Jokainen ravintola tarjoaa sitä hiukan omalla tyylillään. Yhteistä annoksille on rapeapintainen ohuiksi viipaleiksi leikattu mehevän rasvainen ankka, joka tarjoillaan tumman kastikkeen, vihannesten ja pienten lootuksenlehtileipien kanssa. Pekingin Ankan nauttiminen pekingiläisessä ravintolassa on todellakin elämyksellistä syömistä.

Kaupungissa voisi viettää kokonaisen viikon vain shoppaillen ja nauttien erilaissa kauneushoidoissa. Kun on tarkkana siitä, mitä ostaa ja millä hinnalla, voi tehdä todellisia löytöjä ja säästää huomattavia summia rahaa verrattuna samoihin ostoksiin kotimaassa. Ainakin silmälasit ja silkki- sekä elektroniikkatuotteet ovat kannattavia ostoksia. Tosin tarjolla on myös paljon väärennöksiä ja huonolaatuisia tuotteita. Kaikkia myyjien puheita ei kannata uskoa ja ostettavan tuotteen laatu on tutkittava huolella ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Shoppailun lomassa saa lisäenergiaa rentouttavasta jalkahieronnasta, manikyyrista tai vaikka kampaajalla käynnistä. Kauneuspalvelut ovat pääsääntöisesti hyvälaatuisia ja edullisia.

Kiina on vastakohtien maa ja se näkyy myös Pekingissä. Kaupungista löytyy moderneja pilvenpiirtäjiä, historiallisia kortteleita, lähes maalaismaisia alueita ja mahtipontisia monumentteja. Liikenne on kaoottista ja vaarallista. Kapeilla hutongien kujilla ja monikaistaisilla pääteillä liikkuu autojen lisäksi satoja tuhansia, jopa miljoonia polkupyöriä, riksoja, mopoja ja vaikka minkälaisia kulkuneuvoja.

Turistikin rauhoittuu katsellessaan paikallisten TaiJin ja Kungfun harjoitteluja kauniissa puistoissa. Kiinalaisilla on uskomaton taito keskittyä tekemään yhtä asiaa päämääränä täydellinen tulos. On helppo lumoutua katselemaan, kun vanhat miehet piirtävät vedellä pölyiseen asfalttiin taidokkaita täydellisen symmetrisiä kiinalaisia merkkejä.

Kielimuuri ei haittaa paikallisessa pikkuravintolassa, kun uteliaat kiinalaiset ihastelevat avoimesti länsimaalaisia. He haluavat tulla ikuistetuiksi samaan valokuvaan ja huokailevat ääneen hymyssä suin ihastellessaan länsimaisia kasvonpiirteitä. Asiat saadaan hoidettua elekielellä ainakin lähes niin kuin piti. Hyvä mieli korvaa mahdolliset väärinkäsitykset. Pekingistä riittää muisteltavaa pitkäksi aikaa.

10 vinkkiä Pekingiin

1) Kielletty Kaupunki

Kielletty KaupunkiKielletty Kaupunki

Metrolinja 1, Tian´an Men Dong eli Tian’anmen East

Kielletty Kaupunki on suuri. Kannattaa varata hyvät kengät jalkaan. Kaupungin rakennukset valmistuivat vuonna 1420. Siitä asti se oli Keisarin ja hänen hovinsa yksityisaluetta. Tavallisilla kansalaisilla ei ollut kaupunkiin mitään asiaa. Lähes 500 vuoden ajan ja 24 eri Keisarin voimin Kiinaa hallittiin Kielletystä Kaupungista käsin, kunnes vuonna 1912 keisarivalta lakkautettiin.

Kielletty Kaupunki avattiin yleisölle vasta vuonna 1949. Nykyään se kuuluu jokaisen Pekingin vierailijan pakollisiin nähtävyyksiin. Alue on täynnä hienoja yksityiskohtia. Niiden merkitys aukeaa paremmin, jos mukana on osaava opas tai ainakin hyvä opaskirja. Lipunoston yhteydessä voi myös ostaa englanninkielisen audio-opastuksen kuulokkeiden kautta.

Vaikuttavien palatsien ja suurien piha-alueiden lisäksi kannattaa tutustua kauniiseen puutarhaan monine paviljonkeineen.

2) Kesäpalatsi

KesäpalatsiKesäpalatsi

Metrolinja 4, Bei Gong Men

Kesäpalatsi on upea. Siellä viettää mielellään aikaa kauniina kevätpäivänä, kun palatsin monet kirsikkapuut kukkivat täydessä loistossaan. Alue on suuri ja siellä on osin vaikeakulkuisia paikkoja.

Jin-dynastian aikainen palatsi uudelleenrakennettiin 1750-luvulla Qing-dynastian kesäpaikaksi. Ranskalaiset ja englantilaiset joukot kuitenkin tuhosivat palatsin vuonna 1860. Vahvatahtoinen leskikeisarinna Cixi rakennutti sen uudelleen Kiinan laivaston uusimiseen tarkoitetuilla rahoilla. Mutta se tuhottiin jälleen boksarikapinassa vuonna 1900. Cixi ei lannistunut vaan rakennutti sen vielä kerran entiseen loistoonsa. Silloin hän myös nimesi sen Kesäpalatsiksi (Yihe Yuan).

Palatsin alueella voi nauttia myös upeista puistoalueista tekojärvineen. Nähtävä on ainakin Marmorilaiva, Suzhou-kauppakatu veden äärellä ja Pitkäikäisyyden mäellä sijaitseva Buddhan tuoksun torni. Alueella on ravintoloita ja kahviloita, joten aikaa vierähtää helposti useampi tunti.

3) Taivaan Temppeli ja puisto

Taivaan Temppeli ja puistoTaivaan Temppeli ja puisto

Metrolinja 5, Tian Tan Dong eli Tian Tan East Gate

1400 –luvun alussa Ming-dynastian aikaan rakennettiin Keisareille Taivaan Temppeli taivaan palvontaa ja uhrimenoja varten. Siellä rukoiltiin Keisarillisissa seremonioissa taivaalta apua hyvän sadon saamiseksi. Seremonioihin kuului myös taivaan kiittäminen uhraamalla.

Temppelin merkittävin rakennus pyöreä ”Hyvän Sadon Rukoilemisen Sali” on hieno arkkitehtuurinen teos. Se on rakennettu kokonaan puusta ilman ainuttakaan naulaa. Tosin se on alkuperäisen salamaniskussa tuhoutuneen rakennuksen vuonna 1889 rakennettu täydellinen kopio. Pyöreä muoto edustaa kiinalaisen ajattelun mukaan taivasta ja rakennuksen neliskulmainen perustus taas maata.

Samaa symboliikkaa on käytetty koko temppeliä ympäröivässä puistossa. Puiston pohjoispuoli on puoliympyrä ja eteläpuoli vastaavasti nelikulmio. Taivaan Temppelin puisto on suosittu paikka KungFu- ja TaiJin harjoitusten pitämiseen. Siellä järjestetään usein myös musiikkiesityksiä ja paikalliset vanhat miehet kokoontuvat paikan päälle pelaamaan korttia.

1960-luvulla Kiinan ja Neuvostoliiton erimielisyydet olivat huipussaan. Silloin Pekingiin rakennettiin mittava maanalainen pomminkestävä tunneliverkosto. Osa siitä on nykyisin avoinna yleisölle. Yksi maanalaisen kaupungin sisäänkäynneistä sijaitsee Taivaan Temppelin Puiston etuportin eli Qian Menin kaakkoispuolella.

4) Kiinan Muuri

Kiinan MuuriKiinan Muuri

Paras tapa lähteä tutustumaan yhteen maailman seitsemästä ihmeestä on ostaa valmis retki tai neuvotella hinta paikallisen taksikuskin kanssa omatoimisesta matkasta. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja. Muuria pääsee katsomaan useasta eri kohdasta. Toisilla retkillä käydään muissakin kohteissa, kuten Ming haudoilla tai kuumilla lähteillä. Toisilla taas vietetään enemmän aikaa muurilla.

Kiinan Muuri on valtava. Sen kokonaispituudeksi on nykyään arvioitu yli 21 000 km. Tosin siitä on olemassa enää murto-osa. Paikalla kannattaa ehdottomasti viettää muutama tunti, jotta pääsee kävelemään muurin jyrkkiä portaita ylös ja tutustumaan sen vartiotorneihin. Maisemat vuoristoon ovat käsittämättömän upeat. Onhan muuri rakennettu nimenomaan sitä varten, että sieltä käsin voidaan suojella maata pohjoisilta hyökkäyksiltä. Siksi muuri noudattelee vuoristojen linjoja ja korkeimmat kohdat ovat todella korkealla.

Kiinan Muuria alettiin koota systemaattisesti yli 2000 vuotta sitten. Silloin olemassa olevia muurin paloja liitettiin yhteen Qin-dynastian Keisarin käskystä. Aikojen saatossa muuria on rakennettu lisää, sitä on modernisoitu, osia siitä on tuhoutunut ja jopa purettu nykyaikaisen infrastruktuurin tieltä. Nykyään Pekingin lähellä sijaitsevat muurin osat ovat peräisin Ming-dynastian ajalta (1300–1600 luvuilta).

Kiinan Muuri on Unescon maailmanperintökohde ja sitä pyritään suojelemaan kaikin tavoin esimerkiksi sään aiheuttamilta tuhoilta. Vierailu muurilla kuuluu ehdottomasti Pekingin matkaan. Sitä vaan ei voi jättää väliin.

5) Akrobatia- tai KungFu -näytös

KungFu -näytösKungFu -näytös

Kiinalaisten voimistelutaito, keskittymiskyky, notkeus ja tarve pyrkiä täydelliseen suoritukseen ovat tunnettuja maailmalla. Eikä akrobatia- tai KungFu -näytös paikanpäällä jätä ketään kylmäksi. Taitavien esiintyjien taidonnäytteitä on mukava seurata katsomosta käsin. Välillä joutuu oikein pidättelemään hengitystään jännityksestä. Näytöksiin voi ostaa lippuja etukäteen netistä. Monilla hotelleilla on sopimus paikallisen taksi- tai kuljetusyrittäjän kanssa, niinpä hotellilta ostettuihin lippuihin kuuluu usein myös menen tullen kuljetukset.

6) Rumpu- ja kellotornit sekä polkupyöräriksakierros hutongissa

Rumpu- ja kellotornit sekä polkupyöräriksakierros hutongissaRumpu- ja kellotornit sekä polkupyöräriksakierros hutongissa

Metrolinja 2 Gulou Dajie, exit B

Rumpu- ja kellotornit kuuluivat ennen jokaiseen merkittävään kiinalaiseen kaupunkiin. Kellojensoitolla ilmoitettiin kaupungin porttien avaamisesta ja rumpujen päristys oli merkki porttien sulkeutumisesta. Kiinassa puhutaan vieläkin aamun kellosta ja illan rummusta.

Molempiin torneihin pääsee nykyään kiipeämään ylös ja ihailemaan maisemia sekä ympäröiviä hutongeja. Rumputornissa soitetaan näytösluontoisesti rumpuja aina tasatunnein.

Torneihin tutustumisen jälkeen kannattaa lähteä tutustumaan ympäröiviin hutongeihin joko kävellen tai hyppäämällä paikallisen polkupyöräriksan kyytiin. Myös läheinen Hou Hai puisto on kaunis ja rauhoittava, vaikka onkin turistien suosiossa. Puiston järven rantaan on rakennettu edustava ravintolakatu.

7) Wangfujing Dajie ja iltatori

Wangfujing Dajie ja iltatoriWangfujing Dajie ja iltatori

Metrolinja 1 Wangfujing

Wangfujing-katu on koko Pekingin vilkkain katu. Se on kaupungin suosituin ja modernein ostosalue. Katu on täynnä suuria kauppakeskuksia ja tavarataloja sekä ravintoloita. Kadun historia ulottuu aina 700 vuoden päähän. Qing-dynastian aikaan alueella asui prinsessoja. Nykyään Wangfujingia verrataan usein Pariisin Champ’s Elyseehen. Yhtäläisyyksiä voi hakea myös vaikka New Yorkin Time Squaren kanssa näyttävien valomainosten vuoksi.

Kadun länsipuolella kaariportin alta aukeaa pieni kuja, joka täyttyy iltaisin katukeittiöistä ja markkinahulinasta. Paikalla voi olla todella paljon ihmisiä, joten rahapussistaan ja käsilaukustaan kannattaa pitää hyvää huolta. Markkinakadulla voi maistella eksoottisia ruokia kuten skorpioneja, heinäsirkkoja, torakoita tai meritähtiä vartaassa. Tarjolla on myös tutumpia vaihtoehtoja kuten grillattua lammasta, tuoreita kookospähkinöitä ja nuudeleita.

8) Shoppailua ja kauneudenhoitoa

Sanlitun YashoSanlitun Yasho

Pekingistä voi ostaa melkein mitä vaan. Tarjolla on kalliita luksustuotteita ja maailman merkkejä, perinteisiä kiinalaisia silkkituotteita, teetä ja maljakoita sekä viimeisintä teknologiaa ja elektroniikkatuotteita, kuin myös halpoja vaatteita ja muita tekstiilejä sekä laukkuja ja kenkiä. Halvat tuotteet ovat usein kopioita ja saattavat olla huonolaatuisia ja jopa kokonaan toimimattomia. Markkinoilla myyjät uskovat usein itsekin myyvänsä aitoja nahka- tai silkkituotteita. Siksi he osaavat olla kovin vakuuttavia. Joskus myös halpojen tuotteiden joukosta voi tehdä hyvälaatuisia löytöjä. Haittaako se, että laukku ei olekaan nahkaa, myyjän vakuutteluista huolimatta? Etenkin, jos asian tiedostaa ja materiaali on hyvälaatuista nahkajäljitelmää ja hinnaltaan kohtuullinen. Tavarataloissa ja merkkiputiikeissa hinnat ovat yleensä korkeammat ja tuotteet varmasti aitoja.

Xidan Streetin (metrolinjat 1 ja 4, Xidan) varrella on paljon tavarataloja ja markkina-alueita. Se on myös paikallisten suosima ostosalue.

Helmimarkkinat HongQiao Market (linja 5, Ciqikou ja Tiantadongmen metroasemien välissä) ovat levittäytyneet monikerroksiseen rakennukseen. Eri kerroksista löytyy ostettavaa eri teemoilla.

Sanlitun Yashow (linja 2 Dongsishiqiao ja linja 10 Tuanjiehu metroasemien välissä) on erityisesti Pekingissä asuvien ulkomaalaisten suosimaa ostosaluetta. Vaatteiden, silkkipeittojen ja monenlaisten enemmän ja vähemmän tarvittavien tavaroiden hankkimisen lisäksi kannattaa piipahtaa paikallisissa kauneushoitoloissa. Vaatemarkkinoiden pohjoispuolelta löytyy kuuluisa Salitun Bar Street, jossa on runsaasti hyviä ravintoloita ja baareja sekä paljon ulkomaalaisia ihmisiä.

Silmälasiostoksille (metrolinja 10 Panjiayuan exit A) kannattaa lähteä kaupungin kaakkoispuolelle. Panjiayuan metroaseman pohjoispuolella on optikkoliikkeitä vierivieressä ja monessa kerroksessa. Silmälasit tekee mieli hankkia, vaikka ei niitä tarvitsisikaan.

9) Taivaallisen Rauhan aukio

Taivaallisen Rauhan aukioTaivaallisen Rauhan aukio

Metrolinja 1, Tian´an Men Dong eli Tian’anmen East tai Tian’an Men Xi eli Tian’an Men West

Taivaallisen Rauhan aukio tunnetaan parhaiten vuoden1989 verilöylystä, jossa opiskelijamielenosoittajat vaiennettiin väkivaltaisesti. Aukio on kuitenkin ollut jo kauan ennen sitä suosittu paikka poliittisille kokoontumisille. Vuonna 1949 Mao Zedong julisti Taivaallisen Rauhan aukiolla Kiinan kansantasavallan syntyneeksi.

Aukio on todella valtava. Sen pinta-ala on lähes 50 hehtaaria, ja sinne mahtuu kerralla noin 600 000 ihmistä. Sen pohjoispuolella on Taivaallisen Rauhan Portti, josta pääsee sisään Kiellettyyn Kaupunkiin. Aukiolla on 30 metriä korkean Kansan Sankareiden muistomerkin lisäksi puhemies Mao Zedongin Mausoleumi. Se avattiin vuonna 1977 ja on siitä lähtien ollut suosittu vierailukohde etenkin kiinalaisten keskuudessa. Mausoleumissa on tarkat turvallisuusohjeet ja sisälle joutuu usein jonottamaan kauan. Sisällä pääsee tutustumaan Maon patsaaseen joka kukitetaan päivittäin ja herran balsamoituun ruumiiseen lasiarkussa. Paikan päällä ollaan kunnioituksen vuoksi aivan hiljaa. Yleisesti puhutaankin, että mausoleumi on ainoa paikka, missä kiinalaiset osaavat olla hiljaa.

10) Luonnonhistoriallinen museo

Luonnonhistoriallinen museoLuonnonhistoriallinen museo

Taivaan Temppelin puiston länsiportin lähellä

Pekingin Luonnonhistoriallinen museo ei ole kovin selkeä. Englanninkieliset käännöksetkin ovat puutteellisia, mutta silti vierailu museossa kannattaa. Esillä on paleontologiaa, zoologiaa, kasvitieteitä ja antropologiaa. Hyönteiskokoelmien, täytettyjen eläimien ja dinosaurusten luurankojen lisäksi paikanpäällä voi tutkia vaikkapa ihmisen erilaisia kehitysvaiheita. Lapset ja lapsenmieliset nauttivat muovisesta dinosaurusmaailmasta ja karmivimmat kokemukset tulevat piharakennuksen näyttelystä, jossa pääsee näkemään mm. säilöttyjä sikiöitä, balsamoituja sisäelimiä ja ihmisruumiita. Museossa ei ole tavallisesti paljoa ulkomaalaisia vieraita, niinpä siellä on suuri vaara joutua itsekin ikuistetuksi koululaisten kameroihin. Kiinalaiset kun jaksavat ihastella länsimaalaisia kasvonpiirteitä.

Miksi mennä Pekingiin?

Peking on yhdistelmä hienoja historiallisia nähtävyyksiä, kiinalaisia tapoja ja kulttuuria, hyvää ruokaa ja monenlaista tekemistä. Kaupunki huokuu eksotiikkaa ja on samalla miljoonien tavallisten ihmisten koti. Peking on tarpeeksi moderni siihen, että metroverkosto toimii erinomaisesti ja on huippusiisti. Sama kaupunki on tarpeeksi vanha ikivanhojen Keisarillisten nähtävyyksien ihailuun ja paikallistakin paikallisemman herkullisen ruuan syömiseen hutongin pölyisessä pikkuravintolassa. Gourmetravintolat tarjoavat perinteisiä herkkuja modernilla tavalla. Kaupungin monissa puistoissa rauhoittuu mietiskelyn ja mielenhallinnan mestareita katsellessa. Kiinalaisten esittämät näytökset ja showt ovat maailmanluokkaa ja shoppailumahdollisuudet lähes rajattomat. Vain kohtuullisen matkan päässä Pekingistä pääsee kiipeämään yhdelle maailman seitsemästä ihmeestä. Pelkästään vierailu Kiinan Muurilla riittää syyksi käydä Pekingissä, kaikki muu on lisäbonusta.

Milloin mennä Pekingiin?

Pekingissä ilman lämpötilat vaihtelevat rajusti ja kaupunki näyttäytyy hyvin erilaisena vuodenajasta riippuen. Kesällä (kesä-elokuussa) on usein tukahduttavan kuuma. Lämpötila nousee helposti +30 – +40 asteeseen ja ilmansaasteet lisäävät painostavaa tunnelmaa. Kesällä kaupungissa on myös eniten turisteja ja hinnat korkeimmillaan.

Syksy (syys-lokakuussa) on usein miellyttävää aikaa kaupunkilomalle Pekingissä. Silloin suurimmat turistimäärät ovat laantuneet ja nähtävyyksiä pääsee katselemaan väljemmässä ilmapiirissä. Päivällä voi silti hyvin olla lähes +20 asteen lämpötiloja ja ilma on usein kuulas. Saasteetkaan eivät vaivaa niin paljon kuin kesällä.

Talvella (marras-helmikuussa) kaupungissa saattaa olla jäätävän kylmä. Pakkasta voi olla reilusti, usein jopa -20 astetta ja sen purevuutta lisää voimakas tuuli.

Varhaiskeväällä (maaliskuussa) alkavat hiekkamyrskyt ja ulkona liikkumista saatetaan rajoittaa niiden vuoksi. Ainakin on suositeltavaa käyttää hengityssuojaa.

Myrskyjen tauottua (huhti-toukokuussa) vierailu kaupungissa voi olla ikimuistoinen kaikkialla kukkivien kirsikkapuiden vuoksi. Kevään lämpötilat vastaavat usein Suomen kesälämpöjä ja mittari kohoaa helposti +20 jopa +30 asteeseen.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Peking


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.