10 vinkkiä: Pattaya - aurinkoa ja kaupungin vilinää

Vain noin 150 kilometrin päässä Thaimaan pääkaupungista Bangkokista sijaitseva Pattaya on ollut pitkään tunnettu Thaimaan viihdekeskuksena. Se on kuriositeetti, johon liitetään helposti mielikuva Aasiaan suuntautuvan turismin ikävämmistä lieveilmiöistä kuten seksiturismista. Kaiken hälinän alta löytyy myös palanen aidompaa Thaimaata ja nykyisin pintaansa siistinyt Pattaya pyrkii myös houkuttelemaan lapsiperheitä.

Pattayan tekee houkuttelevaksi matkakohteeksi erityisesti sen läheisyys Bangkokista, sillä jatkolentoa hiekkarantojen ääreen ei tarvita. Pattayalla yhdistyvät aurinkoisen rantaloman mahdollisuudet sekä kaupungin palvelut viihdekeskuksineen ja vauhdikkaine yöelämineen. Lisäksi kaupungin ulkopuolelta löytyy lukuisia erilaisia vaihtoehtoja aktiiviselle matkailijalle.

10 vinkkiä Pattayalle:

1) Rantalomaa ja vesiurheilua

Pattaya Beach kulkee kaupungin eteläpuolella usean kilometrin pituudelta. Se voi kuitenkin tuntua täydelliseen rantalomapäivään liian rauhattomalta.Pattaya Beach kulkee kaupungin eteläpuolella usean kilometrin pituudelta. Se voi kuitenkin tuntua täydelliseen rantalomapäivään liian rauhattomalta.

Pattayan edustalla sijaitsee neljän kilometrin mittainen hiekkaranta Pattaya Beach ja kaupungin eteläpuolella, kukkulan toisella puolella hieman rauhallisempi Jomtien Beach. Varsinaiseen rantalomailuun Pattaya on kuitenkin Thaimaan parhaita rantoja ruuhkaisempi ja Pattaya Beach kapeutensa ja vilkkaan rantakadun läheisyyden vuoksi rauhaton.

Vauhtia ja viihdettä etsiville rannalla tarjolla on mahdollisuuksia surffauksesta rakettimoottorien avulla tehtävään lentolautailuun (flyboarding).

2) Rauhoittumaan lähisaarille

Koh Lan -saari sijaitsee alle 10 kilometrin päässä Pattayasta.Koh Lan -saari sijaitsee alle 10 kilometrin päässä Pattayasta.

Pattayan kaupunkirantoja rauhallisempaa ympäristöä kaipaavien kannattaa suunnata läheisille saarille. Pattayan satamasta alle 10 kilometrin päässä merellä sijaitseva Ko Lan, sen vieressä sijaitseva pikkuruinen Ko Sak sekä etenkin hieman kauempana sijaitseva Ko Phai tarjoavat valkoisia hiekkarantoja ja mahdollisuuksia mm. snorklaukseen. Saarille järjestetään myös lounaan sisältäviä risteilyjä.

3) Taivaallista (tai helvetillisen tulista) ruokaa

Thairuoka vie kielen mennessään!Thairuoka vie kielen mennessään!

Thaimaalainen ruoka on makunystyröiden karaistuneisuuden asteesta riippuen joko taivaallista tai helvetillisen tulista. Tarjolla on kuitenkin jotain jokaiseen makuun!

Koska Pattaya on turistien suosima kohde, löytyy sieltä paljon esimerkiksi skandinaavista ruokaa tarjoavia ravintoloita, mutta Thaimaassa ei kannata tyytyä lihapulliin ja perunamuusiin, kun tarjolla on toinen toistaan maittavampia ruokia tulisesta papaija-salaatista mereneläviin ja suussa sulaviin nuudeleihin. Kasvisruoat vievät Thaimaassa kielen mennessään!

4) Rentouttavaa hierontaa pikkurahalla

Pattayalla hierontasalonkeja sijaitsee vieri vieressä ja ne tarjoavat niin jalkahierontaa, öljyhierontaa kuin perinteistä thai-hierontaakin.Pattayalla hierontasalonkeja sijaitsee vieri vieressä ja ne tarjoavat niin jalkahierontaa, öljyhierontaa kuin perinteistä thai-hierontaakin.

Pitkän päivän jälkeen on rentouttavaa heittää sandaalit pois jalasta ja ottaa mukava jalkahieronta! Pattayalla hierontasalonkeja sijaitsee vieri vieressä ja ne tarjoavat niin jalkahierontaa, öljyhierontaa kuin perinteistä thai-hierontaakin. Perinteinen thai-hieronta voi ensikertalaiselle tuntua kovakouraiselta, mutta on kokemisen arvoinen osaavissa käsissä.

Edulliset mutta silti ihanan rentouttavat jalkahieronnat sijaitsevat yleensä hierontasalonkien katutasossa ja hoitotilat ovat kaikkien nähtävillä. Yläkerroksissa tapahtuva öljyhieronta puolestaan kannattaa tarkistaa etukäteen, tarjoaako kyseinen paikka kipeiden hartioiden hierontaa vai jotain aivan muuta.

Ensikertalaiselle turistille varoituksen sanana, että useat hierontasalongit Pattayalla nimittäin tarjoavat ns. happy ending -hierontaa, joka ei kuulu salongin ulkopuolella nähtävissä olevaan hintaan.

5) Vauhdikasta yöelämää ja kabaree-esityksiä

Pattayalla on erittäin vilkas yöelämä.Pattayalla on erittäin vilkas yöelämä.

Yöelämän ystäville Pattaya tarjoaa lähes kaikkea maan ja taivaan välillä. Pattaya Walking Street on kaupungin keskeisin viihdekatu, jolla on discoja, karaokebaareja, yökerhoja sekä monenkirjavia kabaree-esityksiä.

Pattaya on erityisen suosittu kabaree-esityksistään, joissa esiintyvät transvestiitit ja ladyboyt. Harvasta Pattayalla nähtävästä esiintyjästä pystyykään määrittelemään sukupuolta, sillä kauneimmat tytöt paljastuvat usein pojiksi.

Suosittuja Walking Streetilla sijaitsevia kabareita ovat mm. Alcazar Cabaret Pattaya sekä Thaimaan turismipalkinnolla palkittu Tiffany's Show Pattaya.

6) Buddhatemppeli Sanctuary of Truth

Jättimäinen Sanctuary of Truth -temppeli on rakennettu puusta.Jättimäinen Sanctuary of Truth -temppeli on rakennettu puusta.

Pattayan pohjoisosassa sijaitsee valtava, 105 metrin korkeuteen nouseva, puusta rakennettu buddhatemppeli Sanctuary of Truth. Tämä arkkitehtuuriltaan upea, 1980-luvulla rakennettu rakennus ei ole uskonnollisessa käytössä vaan se toimii taiteen ja kulttuurin tyyssijana.

7) Lasten kanssa Pattayalla

Sympaattinen Teddy Bear Museum on perheen pienimpien mieleen.Sympaattinen Teddy Bear Museum on perheen pienimpien mieleen.

Lapsille Pattayalla on runsaasti puuhaa. Jomtienin puolella sijaitsevassa Pattaya Park -viihdekeskuksessa on vesipuisto valtavine vesiliukumäkineen sekä huvipuisto vuoristoratoineen. Puistossa sijaitseva näköalatorni nousee 240 metrin korkeuteen.

Royal Garden Plazassa sijaitseva palkittu Ripley's World of Entertainment sisältää perinteisen Ripley's Believe it or not! -museon lisäksi elokuvateatterin sekä lukuisia muita aktiviteetteja koko perheelle.

Maailman ensimmäinen Cartoon Network -teemainen vesipuisto sijaitsee Pattayalla. Cartoon Network Amazone sisältää 10 erilaista viihdealuetta, joissa pääsee seikkailemaan mm. maailman nopeimpaan vesivuoristorataan. Perheen pienimmille alueella on tarjolla vesileikkipuisto, jossa pääsee touhuamaan yli 150 laitteessa.

Rauhallisempaa menoa kaipaaville Pattayalla on tarjolla nallekarhumuseo. Sympaattinen Teddy Bear Museum sijaitsee Pattaya Beachin pohjoisosassa rantakadun varrella.

8) Toimintaa kaipaaville

Thai-nyrkkeily on erittäin tehokas liikuntamuoto ja alkeet siihen voi opetella vaikka Pattayalla.Thai-nyrkkeily on erittäin tehokas liikuntamuoto ja alkeet siihen voi opetella vaikka Pattayalla.

Pattayalla toiminnallisia aktiviteetteja on tarjolla moneen makuun. Vesiurheilun lisäksi alueella voi pelata golfia, keilata, käydä ratsastamassa tai treenata Muay Thaita eli thai-nyrkkeilyä.

Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitseva Horseshoe Point tarjoaa hevoshulluille mahdollisuuden ratsastaa monipuolisesssa maastossa. Lähellä Horseshoe Pointia sijaitsee puolestaan Tree Top Adventure Park, jossa pääsee viilettämään kaapelia pitkin viidakon latvuston tasolla.

Thai-nyrkkeilyn maailmaan opastavat muun muassa Sityodtong Boxing Camp sekä Fairtex Muaythai Pattaya.

9) Taidetta, kulttuuria ja kukkaloistoa

Nong Nooch Tropical Gardenissa on upea kukkaloisto.Nong Nooch Tropical Gardenissa on upea kukkaloisto.

Thaimaalainen käsityö on todellista taidetta pienine yksityiskohtineen, ja erilaiset käsityöt ovatkin suosittuja matkatuliaisia. Puuveistokset ja keramiikkatyöt ovat käsittämättömän yksityiskohtaisia ja käsityöläisten käsien työn seuraaminen pieni jännitysnäytelmä, josta tuloksena on aina jotain upeaa.

Thaimaalaisen taiteen syntyä pääsee seuraamaan mm. Thai Thani Arts and Culture Villagessa Jomtienin kylän eteläpuolella. Keskuksen läheisyydessä sijaitsee myös kaunis Nong Nooch Tropical Garden, jossa voi tutustua trooppiseen kukkaloistoon.

10) Luontoretki Chon Burissa

Magrovemetsän suojelukeskuksen pitkä kävelysilta metsän keskellä on erinomainen paikka lintujen bongailuun ja rauhalliseen luonnossa oleiluun.Magrovemetsän suojelukeskuksen pitkä kävelysilta metsän keskellä on erinomainen paikka lintujen bongailuun ja rauhalliseen luonnossa oleiluun.

Luonnonihmeistä kiinnostuneiden matkalaisten kannattaa pistäytyä Pattayan pohjoispuolella sijaitsevassa Chon Burissa. Siellä vierailulle pääsee mm. mielenkiintoisen mangrovemetsän suojelukeskukseen (Mangrove Forest Convervation and Study Centre for Ecotourism). Keskuksen reilun kahden kilometrin mittainen kävelysilta mangrovemetsän keskellä on erinomainen mm. lintujen bongailuun ja rauhalliseen luonnossa oleiluun kaupunkihulinan jälkeen.

Milloin mennä Pattayalle?

Sää Pattayalla on aina tasaisen lämmin, mutta etenkin alkukesästä jopa läkähdyttävän kuuma. Vuodenaikoja alueella on käytännössä kolme: viileämpi ja kuivempi kausi marras-helmikuussa, kuuma ja kostea kausi maalis-toukokuussa ja sateinen kausi kesä-lokakuussa.

Miellyttävin aika lomailla Pattayalla onkin viileään aikaan joulukuusta helmikuuhun, jolloin lämpötila on siedettävämpi. Viileä kausi ei nimittäin suomalaisessa mittapuussa ole kovinkaan viileä vaan helmikuun hiihtolomalaisille tarjolla on helpostikin mukavat +30 astetta.

Lue myös: Thaimaan ihanimmat rannat

Lue myös: Lasten kanssa Thaimaassa

Lue myös: Thaimaan tavoista ja uskomuksista

Lue myös: Aktiiviloma Thaimaassa

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Pattaya


Julkaistu 14. joulukuuta, 2016

Lisää Pattayan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.