10 vinkkiä: Pariisin pakolliset

Pariisia on tituleerattu maailman romanttisimmaksi kaupungiksi. Eikä syyttä, etenkin keväällä kaupungissa suorastaan väreilee romanttinen tunnelma. Jo ajatus Pariisista saa croisanttien ja kahvin tuoksun leijailemaan sieraimiin. Korvissa alkaa soida accordion eli ranskalainen harmonikkamusiikki ja mieleen tulee hauskat illat hyvässä seurassa maukasta ruokaa ja mutkatonta viiniä maistellen. Mikä olisikaan romanttisempaa kuin kävely Marai’s korttelin vanhoilla kaduilla ja illallinen ranskalaisessa bistrossa kynttilöineen.

Pariisissa parasta on sen ranskalaisuus. Tärkeintä on tämä hetki, hyvät ystävät ja pienet nautinnot. Ei se niin haittaa, vaikka autossa on lommo, kunhan sillä pääsee vielä eteenpäin. Tietenkin Pariisi on myös huippuluokan nähtävyyksiä, kauniita rakennuksia, taidetta, kulttuuria, muotia ja hyvää ruokaa. Kaupungin kahviloissa voisi viettää vaikka kuinka kauan kuunnellen kaunista kieltä ja katsellen tyylikkäitä, mutta rentoja ihmisiä. Epäystävällisinä pidettyjen pariisilaisten asenne muuttuu silmissä, kun heitä edes tervehtii ranskan kielellä. Pariisin kaduilla kävellessä eksyminen on jopa suositeltavaa. Koskaan ei tiedä mitä kulman takaa löytyy.

Kaupungin metro- ja bussiverkosto ovat todella toimivia ja paikasta toiseen on helppo liikkua. Metroverkostoa täydentää vielä keskustan ulkopuolella maan pinnalle nousevat RER-junat, joilla pääsee hyvin myös Pariisiin ulkopuolella sijaitseviin kohteisiin. Ensimmäisenä päivänä kannattaa hypätä turisteille tarkoitetun näköalabussin kyytiin. Se kiertää kaikki tärkeimmät kohteet ja Pariisista saa hyvän kokonaiskuvan.

10 vinkkiä Pariisiin

1) Eiffel-torni

Eiffel-torniEiffel-torni

Keltainen RER-junalinja C, Champ de Mars Tour Eiffel tai metrolinja 6, Bir-Hakeim

Pariisin maamerkki ja kaikkien tuntema tunnus kohoaa ylväänä Seinen rannalla. Eiffel-tornissa käy vuosittain jopa 6,5 miljoona ihmistä. Se onkin yksi maailman suosituimmista nähtävyyksistä. Torni rakennettiin jo vuonna 1889 maailmannäyttelyyn. Se sai nimensä rakentajansa Gustave Eiffelin mukaan. Ranskalaiset pitivät aluksi Eiffel-tornia rumana ja halusivat, että se puretaan. Onnekkaiden sattumien summana näin ei onneksi käynyt, vaan torni on edelleen ihasteltavanamme.

Eiffel-tornissa on kolme kerrosta, joissa voi vierailla. Alin on 57 metrin korkeudessa, seuraava 115 metrin korkeudessa ja ylin 275 metrissä. Kahdessa alimmassa toimii myös ravintola. Ylimpään kerrokseen pääsee ainoastaan hissillä, mutta alempiin voi halutessaan kävellä portaita pitkin. Tuulisella ilmalla ja illalla ylin kerros pidetään suljettuna. Lippuja voi joutua jonottamaan useita tunteja, mutta kirkkaalla ilmalla ylhäältä näkee jopa 30 km:n päähän. Illalla jonoja on vähemmän, mutta ylin kerros on usein suljettu.

Kaupungista löytyy tuhansia ravintoloita, joista voi ihailla Eiffel-tornia vaikka sen upeassa iltavalaistuksessa. Myös tornin edessä oleva Champ de Marsin aukio on kaunis ja tutustumisen arvoinen paikka. Kesällä sinne tullaan picnicille.

2) Seine-joki

Seine-jokiSeine-joki

Yksi Ranskan tärkeimmistä vesiväylistä lähes 800 kilometriä pitkä Seine-joki virtaa halki Pariisin. Sen varrella on lähes kaikki Pariisin tärkeimmät nähtävyydet. Jokea pitkin voi liikkua näppärästi paikasta toiseen vesibussien kyydillä. Vesibusseihin voi ostaa kerta- tai päivälippuja.

Oiva tapa nähdä Pariisi erilaisesta perspektiivistä ja nauttia lounasta tai illallista maisemien vaihtuessa, on tehdä jokiristeily. Illalla tunnelma on aivan erityinen, kun kauniit historialliset rakennukset joen varrella valaistaan. Useimmat risteilyt kestävät noin tunnin ja ne kiertävät La Citén saaren ja käyvät mutkassa, jossa Eiffel torni sijaitsee. Risteilyjä lähtee monista eri laitureista Seinen varrella.

Joesta voi nauttia myös katselemalla sitä monilta eri silloilta. Ranskalainen tunnelma on taattu, kun accordionin sävelet leijuvat ohi lipuvan laivan kyydistä sillalle asti. Kesällä Seinen ranta muutetaan hiekkarannaksi ja siellä voi ottaa aurinkoa kuin beachilla ikään. Kyseessä on jokavuotinen Paris Plage tapahtuma, joka kestää noin neljä viikkoa. Silloin tarjolla on myös konsertteja, melontaa ja muita ulkoilma-aktiviteetteja.

3) Nôtre Dame

Nôtre DameNôtre Dame

La Citén saari Seinellä, metrolinja 4, Cité tai sininen RER-junalinja St Michael – Notre Dame

Upea ja suuri goottilainen kirkko näyttää ulkoapäinkin ihailtuna satumaiselta. Mieleen tulee kyttyräselkäinen kellonsoittaja ja Esmeralda. Notre Dame valmistui vuonna 1325 La Citén saarelle Seinelle keskelle Pariisin kaupunkia lähes 200 vuoden rakentamisen jälkeen. Kirkko on vaurioitunut sen jälkeen useasti, ja se on täysin entisöity 1800-luvulla. Tuhansien hienojen yksityiskohtien joukosta mainittakoon valtavat ruusuikkunat, joiden läpimitta on 13 metriä. Ne antavat kirkolle sen omaleimaisen ilmeen ja tuovat sisälle valoa. Katedraaliin pääsee tutustumaan maksutta, mutta kryptaan ja kellotorniin, josta on upea näköala yli Pariisin, täytyy maksaa sisäänpääsymaksu.

4) Musée du Louvre

Musée du LouvreMusée du Louvre

Metrolinjat 1 ja 7, Palais Royal

Louvre on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista taidemuseoista. Se sijaitsee Pariisin sydämessä Seine-joen rannalla. Rakennus on entinen kuninkaan palatsi ja se on upea nähtävyys arkkitehtuurisestikin. Louvren sisältä löytyy mittaamattoman arvokkaita taideteoksia kuten Mona Lisa ja Milon Venus. Maalausten lisäksi näytillä on esimerkiksi egyptiläisiä ja roomalaisia esineitä. Katseltavaa todellakin riittää, sillä museossa on yhteensä lähes 400 000 esinettä ja taideteosta. Louvren sanotaankin olevan maailman suosituin museo ja siellä käy vuosittain jopa yli 8 miljoonaa vierailijaa. Kuten kaikkiin suosittuihin nähtävyyksiin, joutuu Louvreenkin usein jonottamaan pitkään. Kannattaa käydä katomassa myös vähemmän tunnettu sisäänkäynti museokorttelin alla olevasta ostoskeskuksesta Rue de Rivolilta.

5) Champs Élysée ja Riemukaari

RiemukaariRiemukaari

Champs Élysée on Pariisin kuuluisa puistokatu, jonka mallin mukaan Nicolae Ceaușescu rakennutti samanlaisen – tai ehkä jopa vielä hienomman – Romanian Bukarestiin. Katu on noin kaksi kilometriä pitkä ja se kannattaa joko kävellä tai ajaa auton tai bussin kyydissä idästä länteen päin (Champs-Élysée Clemenceau metroasemalta Charles de Gaulle Étoile metroasemalle). Kadun päässä odottaa riemukaari, jota alettiin rakentaa Napoleonin käskystä vuonna 1806. Riemukaareen pääsee halutessaan vierailemaan myös sisälle. Sen näköalatasanne on jälleen yksi paikka ihailla kaunista Pariisia ylhäältä käsin.

6) Cimetière du Père-Lachaise

Cimetière du Père-LachaiseCimetière du Père-Lachaise

Metrolinja 2 tai 3, Père Lachaise

Pariisissa hautausmaastakin on tullut turistinähtävyys. Se on hyvin ymmärrettävää, sillä Père-Lachaise on kaunis puistomainen alue metsäisellä kukkulalla. Alun perin alue ostettiin hautausmaaksi vuonna 1803 Napoleonin toimesta. Hän siirrätti alueelle kuuluisien taiteilijoiden kuten Molière ja Fontaine jäännöksiä. Hautausmaalla voi alkuperäisten hautojen lisäksi vierailla useiden muidenkin nimekkäiden taiteilijoiden kuten Édith Piafin, Jim Morrisin, Chopinin, ja Oscar Wilden haudoilla. Eri aikakausilta olevat hautakivet ovat upeita monumentteja.

Hautausmaalla on erittäin hyvät nettisivut, joiden kautta voi tutustua alueeseen virtuaalisesti ja etsiä valmiiksi haluamiensa kuuluisuuksien hautapaikat. Père-Lachaisessa voi vierailla kaikkina päivinä, mutta sen portit suljetaan iltaisin klo 18.00.

7) Montmarte ja Moulin Rouge

Moulin RougeMoulin Rouge

Metrolinja 12, Abbesses tai metrolinja 2 Anvers

Montmartella, eli taiteilijoiden kukkulalla pääsee vierailemaan hienossa valkoisessa 1800-luvun loppupuolella rakennetussa basilikassa Sacré-Coeurissa. Vierailu on maksuton paitsi, jos haluaa käydä kryptassa ja kupolissa, joihin peritään pääsymaksu. Kupolissa pääsee Eiffel tornin jälkeen Pariisin toiseksi korkeimmalle paikalle.

Kirkon vieressä on taiteilijoiden aukio Place de la Tertre. Siellä voi maalauttaa itsestään vaikka muotokuvan. Kukkulalle voi kävellä kapeita katuja ja portaita pitkin tai mennä funikulaarin kyydillä (Funiculaire de Montmartre).

Lähellä Montmarten kukkulaa (metroasema Blanche, linja 2) sijaitsee kuuluisa Moulin Rouge kabareeteatteri. Sen katolla on nimensä mukaisesti suuri punainen tuulimylly. Moulin Rouge rakennettiin jo vuonna 1889 ja etenkin vuosisadan vaihteessa se oli pariisilaisen boheemielämän keskus. Vielä nykyäänkin teatteriin pääsee katsomaan hienoja kabareetanssiesityksiä. Pigallen alue, jossa Punainen Mylly sijaitsee, tunnetaan ns. punaisten lyhtyjen alueena.

8) Jardin du Luxemburg

Jardin du LuxemburgJardin du Luxemburg

Metrolinja 10, Odéon

Keskellä Pariisia ns. Latinalaisten korttelien lähellä sijaitsee ihana hengähdyspaikka Luxemburgin puisto. Se on 25 hehtaarin kokoinen erittäin suosittu picnicpaikka. Viltti, patonki, ranskalaiset juustot, viinipullo ja kaunis ilma ovat taattu yhdistelmä romanttiselle lounaalle. Puistossa on kymmeniä kauniita patsaita ja suihkulähteitä. Sen keskuksessa sijaitsee 1600-luvulla rakennettu Luxemburgin Palatsi, jossa Ranskan senaatti edelleenkin kokoontuu.

9) Versaillesin linna

Versaillesin linnaVersaillesin linna

RER junalinja C5, Versailles Rive-Gauche

Reilun 20 kilometrin päässä Pariisista sijaitsee Versaillesin kaupunki, jonne Aurinkokuningas Ludvig XIV siirsi hovinsa. Vuonna 1668 hän rakennutti Versaillesiin upean linnansa, jota asutti myöhemmin mm. Napoleon. Versaillesin linnan yhteyteen rakennettiin myöhemmin vielä kaksi pienempää linnaa, joista toinen toimi Marie Antoinetten piilopaikkana. Linnan yhteydessä on valtava hyvin hoidettu ja vaikuttava puutarha-alue. Siellä järjestetään mm. päivittäin suihkulähdenäytöksiä klassisen musiikin soidessa taustalla. Linnassa sisällä on runsaasti hienoja yksityiskohtia kattovalaisimista upeisiin seinämaalauksiin. Alueelle kannattaa varata koko päivä aikaa. Jalkaan on syytä laittaa hyvät kengät, sillä käveltävää ja katseltavaa riittää. Vähiten jonoja on heti aamulla, kun turistibussit eivät ole vielä saapuneet. Linna on avoinna alkaen klo 9 kaikkina päivinä paitsi maanantaisin, jolloin se on suljettu.

10) Pariisin Katakombit

Pariisin KatakombitPariisin Katakombit

Sisäänkäynti opastetuille kierroksille on Denfert-Rochereaulla, metrolinja 4 ja RER-juna B

Pariisissa alettiin louhia kiveä jo Rooman valtakaudella. Louhintaa jatkettiin aina 1700-luvulle saakka. Sen perintönä Pariisin katujen alla kulkee vieläkin tuhansia kilometrejä tunneleita. Osa tunneleista on kunnostettu metroverkoston käyttöön osa viemäreiksi, mutta edelleen maan alla on myös ns. Katakombeja.

1700-luvulla katakombeja alettiin käyttää hautausmaana ja 1800-luvulla tunneleissa asui tuhansia ihmisiä. Näiden ihmisten kohtaloita kuvataan mm. kuuluisassa Victor Hugon teoksessa ”Kurjat”. Katakombit olivat vaarallisia paikkoja tautien, väkivaltaisuuksien ja sortumisvaaran vuoksi. Uusia tunneleita ei ole saanut kaivaa enää vuoden 1777 jälkeen ja siitä asti niiden turvallisuutta on parannettu jatkuvasti.

Pientä osaa lukuun ottamatta katakombeihin meneminen on ollut laitonta jo vuodesta 1955 saakka. Silti vielä nykyäänkin laittomat osat houkuttelevat huumekauppiaita ja äärimmäisyyksien tavoittelijoita. Kunnostettuun osaan pääsee laillisesti vierailulle 200 ihmistä kerrallaan. Tunnelma on salaperäisen karmaiseva ja hiukan pelottavakin. Kierros kestää vajaan tunnin ja sen aikana pääsee todistamaan omin silmin miljoonien pariisilaisten jäännösten lepäävän edelleen katakombeissa.

Miksi mennä Pariisiin?

Pariisissa käyminen kuuluu lähes yleissivistykseen. Kaupunki on täynnä upeita nähtävyyksiä ja ranskalaista tunnelmaa. Etenkin keväällä kun Koti-Suomessa saattaa olla vielä lunta maassa, voi Pariisissa nauttia jo kukkaloistosta ja auringon lämmöstä. Pariisi on myös shoppailukaupunki. Etenkin jos ostoslistalla on luksustuotteita tai harvinaisia putiikkilöytöjä. Myös kirpputorit ovat varsinaisia aarreaittoja. Ranskalainen ruoka ja viinit ovat käsite. Tuhansien ravintoloiden joukosta löytyy varmasti omaan makuun ja budjettiin sopiva vaihtoehto.

Milloin mennä Pariisiin?

Paras aika matkustaa Pariisiin on keväällä pääsiäisen ja vapun aikoihin. Kesällä kaupungissa pääsee rantatunnelmiin Paris Plage tapahtuman ansiosta. Silloin tosin saattaa olla ahdistavan kuuma kaupunkilomailuun ja ihmisiä on vielä tavallistakin enemmän. Talvella on viileää, mutta nähtävyyksiin pääsee vähemmällä jonottamisella. Tammi-helmikuussa myös alennusmyynnit ovat parhaimmillaan. Pariisissa viihtyy vuodenajasta riippumatta.

Lennot Pariisiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Pariisi


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.