10 vinkkiä: Aktiiviloma Thaimaassa

Thaimaa on upea aktiivilomakohde. Tarjolla on monipuolisesti tekemistä ja turvallisuustekijät ovat pääsääntöisesti otettu hyvin huomioon. Maassa on helppo liikkua paikasta toiseen, ja valmiille safareille ja kursseille voi osallistua vaikka olisi yksin liikkeellä. Mukana on aina englanninkielinen, asiantunteva opas. Joidenkin aktiviteettien kohdalla oppaat ovat jopa suomalaisia.

1) Polkupyöräily

Polkupyöräily (Cycling)Polkupyöräily (Cycling)

Valmiita polkupyöräsafareita järjestetään monilla turistialueilla. Hintaan sisältyy useimmiten pyörä ja kypärä, englanninkieliset oppaat, huoltoauto ja tavaroiden kuljetus, vesi ja ruuat sekä tarvittaessa majoitus.

Pienilläkin saarilla on mahdollista vuokrata polkupyörä ja tutustua ympäristöön itsekseen. Etenkin silloin on muistettava huomioida, että Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Valitettavasti myös onnettomuuksia sattuu melko usein. Vilkkaille teille ei kannata mennä pyöräilemään.

Suosittelen opastettua polkupyöräsafaria erityisesti Pohjois-Thaimaassa. Tarjolla on monen päivän safareja vaativaan makuun kuin myös muutaman tunnin helppoja päiväretkiä. Keskitason kuntoilija jaksaa hyvin pyöräillä kolmessa päivässä Chiang Maista Chiang Raihin.

Pohjois-Thaimaan vuoristoinen maisema on henkeäsalpaavan kaunis. Lisäksi safareilla vieraillaan usein vuoristokylissä ja jopa yövytään siellä. Polkupyörillä ajetaan niin päällystetyillä asfalttiteillä, sorateillä kuin maastopoluillakin. Välillä poiketaan katsomaan nähtävyyksiä kuten temppeleitä, luolia, norsuja jne.

Rohkeimmille ja hyväkuntoisimmille on tarjolla pyörämatkoja halki Thaimaan Bangkokista Phuketiin tai pohjoiseen Chiang Maihin. Valmiit pyöräsafarit löytyvät netistä tai kyselemällä paikanpäällä matkatoimistoista ja turisti-infoista.

2) Vaeltaminen

Vaeltaminen (Trekking)Vaeltaminen (Trekking)

Myös vaeltaminen on parhaimmillaan Pohjois-Thaimaassa. Vaeltamaan tulleet turistit ovat kokoontuneet Chiang Maihin ja pitäneet sitä pääpaikkana jo kymmenien vuosien ajan. Nykyään tarjolla on monenlaisia ja tasoisia reittejä ja opastettuja retkiä myös monilta muilta paikkakunnilta. Pohjoisessa ainakin Chiang Raista, Mae Hong Sonista ja Paista pääsee helposti vaellusretkille.

Tyypillistä Pohjois-Thaimaan vaelluksille on tutustua kävellen viidakkoon, uida vesiputouksissa, ihastella vihreää vuoristoa ja villijokia sekä vierailla vuoristokylissä ja ratsastaa norsuilla. Yksi suosituimmista vaelluskohteista on Chiang Rain provinssissa sijaitseva Kultainen Kolmio. Alue jossa kolme valtiota; Thaimaa, Laos ja Myanmar sekä kaksi jokea Mekong ja Ruak kohtaavat toisensa.

Keski-Thaimaassa on myös paljon hienoja vaellusretkiä ja villieläinsafareita tarjolla. Esimerkiksi Bangkokista vajaan kahden sadan kilometrin päässä sijaitsevassa Khao Yai kansallispuistossa on hyvät mahdollisuudet nähdä apinoita, norsuja, kauriita, sivettieläimiä ja piikkisikoja. Paikallisten suosima vaelluspaikka on Umphang. Sieltä pääsee vaeltamaan lähelle Myanmarin rajaa villieläimille rauhoitetulla alueella. Monet Umphangin reiteistä ovat melko vaativia.

Vaeltamista voi kokeilla lyhyellä päiväretkellä tai lähteä moneksi päiväksi opastetulle safarille. Kaikkia vaihtoehtoja löytyy helposti netistä ja paikallisista matkailu- ja retkitoimistoista. Mukaan tulevat asiantuntevat englanninkieliset oppaat.

3) Koskenlasku

Koskenlasku (Rafting)Koskenlasku (Rafting)

Pohjois-Thaimaassa on useita koskenlaskuun sopivia jokia. Aikaisempaa kokemusta ei välttämättä tarvita, sillä myös tähän aktiviteettiin on tarjolla monentasoisia vaihtoehtoja. Vaikeusaste luokitellaan tavallisesti numeroilla 1-5. Jokea lasketaan suurilla kumiveneillä, joihin mahtuu 4-6 retkeilijää ja paikallinen opas kapteeniksi. Koskenlaskua pääsee harrastamaan kesä-helmikuussa. Eniten vettä on kesä-lokakuussa ja silloin myös majoitus on sadekauden vuoksi halvimmillaan.

Chiang Maista lähdetään tavallisimmin Mae Taeg joelle, jonne tehdään päiväretkiä. Erittäin suosittua on retkeillä Pai-joella. Kolmen päivän reissu alkaa autokuljetuksella Chiang Maista lähelle Myanmarin rajaa Pai-nimiseen pikkukaupunkiin. Paita pidetään yhtenä Thaimaan aktiivilomaparatiisina, jonne myös paikalliset matkustavat mielellään. Pai-joen mukana pääsee laskeman aina Mae Hong Sonin kauniiseen kaupunkiin asti. Usein koskenlaskuretkiin yhdistetään muitakin aktiviteetteja kuten norsuratsastusta tai temppelivierailuja.

Koskenlaskuretket löytyvät netistä ja paikallisista matka- / retkitoimistoista, kuten vaellus- ja pyöräilysafaritkin.

4) Kiipeily

Kiipeily (Climbing)Kiipeily (Climbing)

Maailman parhaimmaksi kiipeilypaikaksi tituleerattu Railayn niemimaa sijaitsee Etelä-Thaimaassa Krabin maakunnassa noin 10–20 minuutin venematkan päässä kuuluisalta Ao Nangin rannalta tai Krabin kaupungista.

Railaylla kiipeily on keskittynyt pääasiassa niemimaan itärannalle. Tunnelma on boheemi ja rento. Vaikka itse ei uskaltautuisikaan kalliolle valjaisiin, on kiipeilijöitä mukava seurata baarissa istuen. Kiipeilemään haluaville löytyy alkeiskoulutuksesta ja lapsille suunnatuista kursseista lähtien eritasoisia aktiviteetteja. Aloittaa voi vaikka siitä, että antaa asiantuntijoiden testata tasonsa. Sen jälkeen on helppo valita itselle sopivat kurssit ja aktiviteetit. Englantia puhuvien asiantuntevien oppaiden kanssa pääsee halutessaan myös kiipeilyretkille lähisaaristoon.

5) Sukeltaminen

Sukeltaminen (Diving)Sukeltaminen (Diving)

Koh Tao saarta pidetään perinteisesti yhtenä parhaimmista, ellei parhaimpana sukelluskohteena Thaimaassa. Sieltä löytyy monipuolisia sukelluspalveluja alkeiskursseista vaativiin sukellusretkiin asti suomalaisenkin sukelluskoulun tarjoamina. Kohtuullisen lyhyiden venematkojen päässä on mahdollisuus nähdä kauniita koralleja, suuria petokaloja, rauskuja, merikilpikonnia ja monia muita meren ihmeitä.

Lähes kaikissa turistikohteissa ja saarilla on omat sukellusyrityksensä ja monet niistä ovat pohjoismaalaisia tai suomalaisia. Jos aikoo suorittaa sukelluskurssin Thaimaassa, voi useimmissa tapauksissa hoitaa teoriaosuudet jo etukäteen netin välityksellä.

Konkarisukeltajille on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja: esimerkiksi sukellusta syvällä meressä, luolissa, naapurimaiden alueilla tai vaikka yöllä. Sukelluksen parissa voi helposti viettää koko lomansa tai sille voi uhrata vain muutaman päivän. Jos seurueen kaikki jäsenet eivät halua sukeltaa, on saarilla usein hyvät mahdollisuudet myös snorklaamiseen. Se ei vaadi mitään erityistoimenpiteitä ja sitä voi tehdä kuka vaan. Sukellusyrityksistä kannattaa kysellä myös snorklausretkiä. Oppaan mukana pääsee hienoille paikoille ja saa harrastuksesta paljon enemmän irti.

6) Melonta

Melonta (Kayaking)Melonta (Kayaking)

Helpoimmillaan melontaa pääsee koettamaan osana jotain päiväretkeä tai vuokraamalla muovikanootin beachilta. Erityistaitoja ei tarvita, sillä yleensä kahden hengen kanootteja on helppo liikuttaa eteenpäin ja vuokraajalta saa hyvät ohjeet ennen matkaan lähtöä. Etelän kaikista kohteista löytyy myös opastettuja melontaretkiä merelle.

Upeita melontapaikkoja ovat esimerkiksi Ang Thong merikansallispuisto Koh Samuin lähistöllä ja koko Krabin alueen saaristo. Molemmissa paikoissa pääsee vierailemaan upeissa laguuneissa ja liikkumaan pystykallioiden alle muodostuneissa luolissa. Sanotaan, että melomalla on edelleenkin mahdollista löytää täysin koskemattomia ja salaisia poukamia. Oli se sitten totta tai ei, niin seikkailun tunnelma ja häikäisevän kauniit maisemat ovat taattuja.

Pohjois-Thaimaassa melonta on erilaista, sillä siellä melotaan joissa. Kanootit ovat yleensä yhden hengen kajakkeja ja virtaavassa joessa melominen on huomattavasti haastavampaa kuin merellä.

7) Kalastaminen

Kalastaminen (Fishing)Kalastaminen (Fishing)

Merikalastus Thaimaassa on mukavaa puuhaa. Retkelle lähdetään jo aamuvarhain ja päivän aikana ehditään kokeilla monia eri kalastusmuotoja. Saaliiksi on mahdollista saada vaikka minkälaisia eväkkäitä, kissakaloista kuningasmakrilleihin. Päivän aikana ehtii hyvin nauttia auringosta ja snorklaamisesta sekä tietenkin hyvästä ruuasta. Joidenkin kalastusretkien päätteeksi on mahdollista nauttia oma saalis illalliseksi kokin laittamana.

Kalastusreissuja tehdään kaikilta turistialueilta. Niitä kannattaa kysellä paikallisista matka- ja retkitoimistoista sekä hotellien vastaanotoista. Valmiita kalastusretkiä löytyy myös netistä, ainakin jos matkan on lähdössä Koh Samuilta, Krabilta tai Phuketista.

8) Golfaaminen

Golfaaminen (Golfing)Golfaaminen (Golfing)

Hua Hin on Thaimaan ykkösgolfkohde. Se on vähäsateista aluetta ja alueella on useita huippukenttiä. Hua Hiniin tehdään Suomesta ihan valmiitakin golf-matkoja. Pelaamaan pääsee upeissa maisemissa ja luksushotellien hinnatkaan eivät ole päätähuimaavia. Lomaan on helppoa yhdistää muita aktiviteetteja ja rantalomaa.

Thaimaassa on reilusti yli 200 golf-kenttää, joten kaikille löytyy jotakin. Ainakin Phuketissa, Pattayalla, Bangkokissa ja jopa Pohjois-Thaimaassa voi pelata maailman luokan kentillä, joissa jokainen golfaaja saa mukaansa oman mailapojan. Turistikohteiden lähistöillä on hienoja harjoituskenttiä, joille pääsee kokeilemaan taitojaan, vaikka ei omistaisikaan green cardia.

Valoisaa ja lämmintä riittää ympäri vuoden koko päiväksi. Kuuminta on maalis-kesäkuussa ja sateisinta heinä-lokakuussa. Sadekaudellakin voi pelata, sillä kuurot ovat usein lyhyitä ja paikallisia.

9) Viidakkosafari

Viidakkosafari (Jungle Safari)Viidakkosafari (Jungle Safari)

Khao Sok on Thaimaan suurin sademetsä. Siellä sadekausi kestää maaliskuusta marraskuulle. Ehkä juuri sen vuoksi kansallispuiston eläin- ja kasvikannat ovat poikkeuksellisen rikkaat. Khao Sokissa on mahdollista bongata mm. useita apina- ja lintulajeja, karhuja, leopardeja ja jopa tiikeri. Suurien petoeläinten näkeminen on todella harvinaista, mutta niiden jälkiä pääsee melko varmasti katselemaan. Viidakon äänistä voi myös päätellä, minkälaista elämää lähistöllä on. Kasveista mielenkiintoisin on varmasti lihansyöjäkasvi.

Khao Sokiin voi mennä ihan itsekseenkin kunhan maksaa kansallispuistomaksun. Eniten alueesta saa kuitenkin irti valmiilla viidakkosafariretkellä tai palkkaamalla päiväksi oppaan paikan päällä. Ainakin Phuketista ja Krabilta tehdään valmiita muutaman päivän mittaisia safareita kansallispuistoon. Safareilla vaelletaan viidakossa, uidaan vesiputouksen alla luonnonaltaassa ja yövytään joko kelluvissa lauttahotelleissa tai puumajoissa.

10) Kokkikoulussa

Kokkikoulussa (Cooking School)Kokkikoulussa (Cooking School)

Monilla paikkakunnilla Thaimaassa järjestetään päivän tai puolen päivän mittaisia kokkikouluja tai – kursseja. Kokkaaminen on hauskaa ja hyödyllistä. Thaimaalainen keittiö on maailman kuulu ja on hyvä oppia sen tärkeimmät salaisuudet.

Tavallisesti päivä aloitetaan menun esittelyllä, jonka jälkeen lähdetään torille ostamaan tuoreita raaka-aineita. Kurssit ovat englanninkielisen oppaan vetämiä ja ruuan valmistuksessa on helppo pysyä mukana yksinkertaisten ja selkeiden ohjeiden ja esimerkkien ansiosta.

Lopuksi luonnollisesti syödään omat aikaan saannokset ja muistoksi jää resepti ja taidot myös kotiin vietäviksi. Ainakin Chiang Maista, Bangkokista ja Eteläisen Thaimaan kohteista löytyy kokkikursseja. Usein niitä järjestetään pienissä hotelleissa ja majataloissa sekä ravintoloissa. Jälleen kerran kannattaa kysellä hotellien vastanotoista ja turisti-infoista sekä etsiä tietoa etukäteen netistä.

Ja lisäksi...

Thaimaassa voi tässä esiteltyjen aktiviteettien lisäksi harrastaa myös monia muita asioita. Phuketissa pääsee surffaamaan loppukesästä. Pohjois-Thaimaassa voi tutustua pieniin kaupunkeihin ja kyliin moottoripyöräilemällä kapeita vuoristoteitä pitkin. Lähes kaikilla rannoilla on monipuoliset vesiurheilumahdollisuudet vesihiihdosta liitovarjoiluun ja vesiskootterin vuokraukseen saakka.

Tarjolla on paljon erilaisia retkiä vuoristokyliin, temppeleihin, norsupuistoihin, eksoottisille saarille, viidakkojärville, kuumille lähteille jne. Omatoimisesti pääsee kävelemään upeille näköalapaikoille ja ihailemaan auringonlaskuja. Voi vierailla eläintarhoissa ja kansallispuistoissa.

Parhaat vinkit tekemisilleen saa juttelemalla muiden matkaajien kanssa, kyselemällä neuvoa hotelleista ja paikallisista retkitoimistoista sekä taksi- ja tuk-tuk kuskeilta. Heidän kanssaan tosin kannattaa muistaa, että usein he vievät turisteja mielellään paikkoihin, joiden kanssa heillä on sopimus.

Etukäteen netissä surffailemalla tai paikan päällä uteliaisuuden tuloksena voi löytää hienoja paikkoja viettää ohjattua paasto-, jooga- tai mietiskelylomaa. Lukuisat kauneuskeskukset tarjoavat elämyksellisiä ja rentouttavia hoitoja ja hierontoja. Voipa Thaimaassa osallistua myös vaikka hierontakurssille, hypätä benji-hypyn tai lentää kuumailmapallolla.

Lue lisää kohteesta: Thaimaa

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Lasten kanssa Thaimaassa

Lue myös: Thaimaan ihanimmat rannat

Lue myös: Thaimaan tavoista ja uskomuksista


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Lisää Thaimaan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.