10 vinkkiä: Valloittava Parga

Parga on pieni kaunis kylä Kreikan mantereen länsirannikolla lähellä Albanian rajaa. Maasto on hyvin vuoristoista ja Joonianmeren aallot lyövät kauniille hiekkarannoille. Oliivinviljely on tärkeä tulonlähde, niinpä alueella on paljon kauniita oliivilehtoja. Rennon aurinkoloman lisäksi Pargassa saa mukavasti hyötyliikuntaa korkeuserojen vuoksi. Patikointi on suosittua useilla merkityillä reiteillä vuoristossa ja oliivilehdoissa.

Parga kuului aikanaan Venetsiaan ja siellä on edelleen aistittavissa paljon italialaisvaikutteita. Yleisilmapiiri on kreikkalaisen rento ja ystävällinen, mutta italialaista tyylikkyyttä ei voi olla huomaamatta. Maukkaan kreikkalaisen ruuan päälle maistuu taivaallinen italialainen jäätelö ja kreikkalaisen turkoosin siniseen mereen heijastuu italialaistyylisten talojen silhuetit.

Parga on todella pieni, mutta siellä on paljon tekemistä ja ympärillä on useita mielenkiintoisia retkikohteita. Kreikkalainen mytologia avautuu uudella tavalla, kun on uinut Styx-virrassa, johon Achilles kastettiin ja vieraillut Nekromandeion raunioilla, jonka uskottiin olevan portti Haadeksen pimeään maailmaan. Hämmästelystä ja ihastelusta ei tule loppua Meteora-retkellä, jolla pääsee tutustumaan 1400-luvulla korkeille kalliotorneille rakennettuihin luostareihin.

Pargan kauneus, kaskaiden ja lintujen laulu, metaxalla maustettu jäätelökahvi ja kaiken erityiseksi tekevä turkoosista merestä heijastuva auringon valo luovat puitteet ikimuistoiselle lomalle.

10 vinkkiä Pargaan

1) Venetsialainen Linnoitus

Venetsialainen LinnoitusVenetsialainen Linnoitus

Heti Pargan kupeessa kylän ja pitkän Valtos beachin välissä kohoaa korkea kapea niemenkärki, jonne on rakennettu vuonna 1624 venetsialainen linnoitus. Sieltä käsin aluetta pystyttiin puolustamaan mm. ottomaanien hyökkäyksiltä. Nykyään se on Pargan suosituin nähtävyys. Itse linnoitus on jo ränsistynyt, mutta matka sinne on hieno ja kaloreja kuluttava. Hikisen nousun jälkeen kannattaa piipahtaa virkistävällä juomalla jossakin läheisessä ravintolassa.

Ylhäällä linnoituksella huolet haihtuvat kaskaiden äänekkäässä sirityksessä upeaa näköalaa ihastellen. Pargan amfiteatterimainen muoto näkyy hyvin ylhäältä käsin. Sieltä on mukava seurata laivojen paluuta satamaan ja mietiskellä kuinka paljon ajat ovat muuttuneet linnoituksen rakentamisen jälkeen.

2) Valtos Beach

Valtos BeachValtos Beach

Pargasta Valtos beachille pääsee venetaksilla. Kävellen on ylitettävä korkea linnoituskukkula. Matka kyllä kannattaa, sillä kyseessä on pitkä ranta, jossa on monipuoliset vesiharrastusmahdollisuudet ja paljon aurinkotuoleja vuokrattavaksi. Perinteisteisten banaanivene- ja vetovarjoajelujen lisäksi Valtosilla pääsee kokemaan vauhdin hurmaa vaikka veneen perässä vedettävän ”lentävän kalan” tai ”pyöreän sohvan” kyydillä. Mitä kauemmas rantaa jaksaa kävellä sitä hienommaksi hiekka muuttuu.

Ehkä maailman paras rantalounas on suuri tuoreista raaka-aineista valmistettu kreikkalainen salaatti ja lasillinen kylmää valkoviiniä etenkin kun niistä nauttii rantaravintolassa Valtos beachilla. Ravintoloiden lisäksi rannalla on myös paljon hotelleja.

3) Satama

SatamaSatama

Pieni satama-alue on Pargan sydän. Sitä reunustaa monet ravintolat ruutupöytäliinoineen ja coctailbaarit sohvineen. Illalla ravintolat täyttyvät ruokailijoista ja baareissa kilistellään lomapäivän kunniaksi. Kadunvarsille ilmestyy hopeakorujen ja paahdettujen maissintähkien myyjiä ja alue täyttyy iloisesta lomatunnelmasta.

Parhaimmillaan satama on kuitenkin iltapäivällä ja alkuillasta tai heti aamupäivällä, kun suurin turistimassa on hotelleilla tai rannoilla. Silloin on ihanaa nauttia taivaallista italialaista jäätelöä tai kielen mennessään vievää gyros pitaa. Veneitä on aina menossa ja tulossa, joten mukavaa seurailtavaa riittää.

Kun vesi on alhaalla, pääsee sataman viereiseltä Krionerin rannalta kahlaamaan läheiselle Panagian saarelle. Tyynellä ilmalla saarelle voi hyvin myös uida. Siellä on kaksi pientä kirkkoa, joista toinen on omistettu Neitsyt Marialle.

4) Meteora

MeteoraMeteora

Parin kolmen tunnin ajomatka päässä Pargasta Kalampakan kylän liepeillä sijaitsevat Meteora-luostarit. Jo matka Meteroralle vuoristoteitä pitkin on vaikuttava ja kaunis. Paikan päällä menee sanattomaksi, sillä luostarit rakennettiin jo 1400-luvulla 600 metrin korkeuteen luonnon muovaamien kalliotornien päälle. Tornien seinät ovat pystysuorat, joten kulku paikanpäälle ja tarvikkeiden kuljetus oli 600 vuotta sitten todella haastavaa. Ainoat keinot olivat käyttää nostokoreja, vinssejä ja tikkaita. Puuha oli hyvin vaarallista ja onnettomuuksia sattui paljon. 1900-luvun alkupuolella luostareille alettiin rakentaa parempia kulkuväyliä eli kiviportaita ja siltoja. Niitä on käytettävä vielä nykyään päästäkseen suurimalle luostarille.

Luostarit rakennettiin alun perin vainottujen turvapaikoiksi. Siellä on edelleenkin hyvin meditatiivinen tunnelma. Nunnien kasvimaat ovat pieniä plänttejä korkeuksissa. Niitä katsellessa käy monesti mielessä, että kuka satoa uskaltaa korjata tai kitkeä kasvimaata. Ei tarvitse olla kummoinenkaan korkeanpaikan kammo, että jo ajatus hirvittää. Näköaloja on turha mainitakaan. Ne ovat päätähuimaavat, henkeäsalpaavat ja vieläkin vaikuttavammat. Jos on mahdollista, kannattaa ylös tai ainakin läheisille parkkipaikoille asti tulla auringonlaskun aikaan. Sitä näkyä ei helposti unohda.

Ei tarvitse ihmetellä, että Meteora on suojeltu Unescon maailmanperintökohde. Se on myös tuttu maailman kuuluisimman agentin seikkailuista vuonna 1981 kuvatussa James Bond - Erittäin Salainen elokuvassa. Meteoraan pääsee parhaiten vuokra-autolla tai valmiiksi ostetun retken mukana.

5) Kävely tai venetaksi Lichnos Beachille

Kävely tai venetaksi Lichnos BeachilleKävely tai venetaksi Lichnos Beachille

Yksi helppo ja mukava patikointireitti vie noin neljän kilometrin päähän Pargasta itään päin sijaitsevalle Linchnosin rannalle. Reitti kulkee kauniin oliivilehdon halki ja Lihitsas kukkulan yli. Ylhäällä kukkulalla on pieni kappeli, jonka jälkeen matka jatkuu alaspäin. Loppumatka kuljetaan kiemurtelevaa asfalttitietä pitkin leirintäalueelle. Rannalla on hyvät palvelut; minimarket ja paljon ravintoloita. Halutessa matkan Pargasta voi kulkea myös venetaksilla molempiin tai vain toiseen suuntaan. Lichnosia pidetään yhtenä Pargan kauneimmista rannoista.

6) Minijunalla Ali Pašha -linnoitukselle

 Minijunalla Ali Pašha -linnoitukselle Minijunalla Ali Pašha -linnoitukselle

Julma ottomaanihallitsija Ali Pašha rakennutti noin 200 vuotta sitten puolustuslinnoituksen tykinkantaman päähän Pargasta. Linnoituksen tykit osoittavat vieläkin Pargaan päin, vaikka laskuvirheen vuoksi linnoitus on liian kaukana eikä tykkituli koskaan yltänyt perille asti.

Nykyään linnoitukselle pääsee mukavasti köröttelemällä minijunan kyydissä. Pimeiden onkaloiden ja sokkeloiden tutkiminen on mielenkiintoista. Reiät seinässä toimivat sisäpuhelimina, joita pitkin huudettiin tärkeitä asioita. Linnoituksen katolta voi nähdä jopa Korfun ja Lefkaksen ääriviivat.

Matkalla takaisin alas pysähdytään viehättävään Anthoussan kylään, jossa on mukavaa nauttia kuppi kahvia tai jäätelöä ja tehdä pieni kävelykierros. Juna lähtee muutamia kertoja päivässä Krioneri rannan yläpuolella sijaitsevan tien varrelta. Pysäkiltä löytyy junan aikataulu. Ylös voi myös kävellä, mutta matka on varmasti hikinen ja rankka etenkin helteisenä päivänä, joita Pargassa riittää.

7) Paxos ja Antipaxos saarikierros

AntipaxosAntipaxos

Aurinkoinen meripäivä ja tutustuminen vuoristoisiin lähisaariin hoituvat samalla retkellä. Saarikierroksia myydään matkanjärjestäjien toimesta, mutta myös paikallisissa retkitoimistoissa. Retkien sisältö vaihtelee jonkun verran, mutta Kreikan kaunista rannikkoa pääsee ihailemaan takuuvarmasti. Hyvällä onnella voi nähdä delfiinejäkin. Merivesi on Antipaxoksen edessä suorastaan ainutlaatuisen kirkasta. Merenpohja näkyy, vaikka syvyyttä on kymmeniä metrejä. Uiminen turkoosin vaaleansinisessä meressä on ihanaa.

Vilvoittelemaan pääsee myös sinisiksi luoliksi (Blue Caves) kutsuttuihin onkaloihin. Osaan niistä mahtuu peruuttamaan sisälle melko suurellakin veneellä. Tunnelma luolassa on viileä, kostea ja hiukan aavemainen. Luolaston ulkopuolella näkee usein ketteriä vuorikauriita taituroimassa lähes pystysuoralla seinällä.

Retken aikana pääsee tutustumaan myös Paxoksen pääsatamaan pieneen ihanaan Gaiokseen. Sen kapeat kujat ja terassiravintolat sekä pienet putiikit hurmaavat kreikkalaisella pittoreskilla tyylillä. Tuliaiseksi Gaiokselta kannattaa ostaa erityisen hyvää oliiviöljyä. Paikan päällä on syytä maistaa saaren erikoisherkkua donitseja jäätelöllä. Annos on kaloripitoinen, mutta lomalla saa välillä herkutella.

8) Acheronjoki eli Styx-virta

Acheronjoki eli Styx-virtaAcheronjoki eli Styx-virta

Erinomainen päiväretkikohde omatoimisesti skootterilla tai vuokra-autolla on Glikin kylä ja siellä virtaava kaunis Acheronjoki. Joki virtaa kreikan taruston mukaan kuoleman valtakuntaan ja Kharon-lautturi kuljetti sitä pitkin kuolleita sieluja Hadekseen. Synkästä teemasta huolimatta kyseessä on eritäin kaunis paikka. Joessa virtaa kylmä, kirkas vesi vaaleiden pyöreiden kivien päällä. Paikka tunnetaan Kreikan mytologian mukaan siitä, että juuri siellä Achilleksen äiti kastoi joessa vastasyntyneen poikansa kantapäästä kiinni pitäen. Äiti halusi tehdä pojastaan haavoittamattoman. Valitettavasti Troijan sodassa Achillesta ammuttiin nuolella juuri kantapäähän ja hän kuoli.

Jokea pitkin pääsee kävelemään ja kun kylmään veteen alkaa tottua, voi pulahtaa uimaankin syvemmissä kohdissa. Jossain vaiheessa syvyyttä on niin paljon koko joen leveydeltä, että eteenpäin pääsee vain uimalla. Silloin on oltava mukana pieni puhallettava lautta tavaroita varten, joita on myynnissä paikan matkamuistomyymälöissä. Joen rannalla voi lounastaa jossain monista ravintoloista. Mahdollista on myös lähteä aloittelijallekin sopivalle helpolle reitille laskemaan jokea kumiveneellä.

Paluumatkalla kannattaa poiketa Ammoudian kauniin rantakohteen kautta. Samalla voi vierailla matkan varrella sijaitsevilla Necromandeion raunioilla. Siellä ihmiset kävivät taruston mukaan tapaamassa pimeyden valtakuntaan siirtyneitä.

9) Korfu

KorfuKorfu

Pienessä Pargassa ostosmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Yksi mahdollisuus lähteä ostosmatkalle on tehdä päiväretki Korfun kaupunkiin samannimiselle saarelle. Isohko laiva lähtee Pargasta jo varhain aamulla, sillä matka kestää kolmisen tuntia. Korfu on suurimpia risteilysatamia Välimerellä ja tunnelma on sen mukaista.

Ostosten lisäksi kaupungissa on paljon muutakin nähtävää. Korfun vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja arkkitehtuurisia vaikutteita on saatu niin bysantin ajoilta kuin venetsialaisilta, ranskalaisilta ja briteiltäkin. Voimakkaimmin kaupungin yleiskuvassa näkyy ja tuntuu italialaiset vaikutteet, sillä Korfu oli venetsialaisten hallitsema lähes 400 vuoden ajan.

Kaupungin ravintolatarjonta on hyvin laaja. Terassien ja lounasravintoloiden lisäksi aikaa voi viettää Spiadana aukion eli Esplanadin varjoisassa puistossa tai arkeologisessa museossa tutkien antiikin marmoripatsaita.

10) Vikos-rotko

Vikos RotkoVikos Rotko

Guinnessin ennätysten kirja tietää kertoa, että parin tunnin ajomatkan päässä Pargasta sijaitsee leveyteensä nähden maailman syvin rotko. Kyseessä on 1300 metriä syvä erittäin vaikuttava Vikos-rotko. Sitä pääsee katsomaan kävelemällä reilun kilometrin matkan viitoitettua kivistä polkua pitkin Monodendrin kylältä. Kivipolulta näkee hienoja maatiloja portteineen ja pieniä vanhoja kivitaloja. Lopulta reitti tulee rotkon reunalla sijaitsevalle kauniille Agia Paraskevin luostarille ja näköalapaikalle, jossa tekee mieli ottaa jostain kiinni. Kaikilla ei ole itsesuojeluvaistoa, sillä uhkarohkeita näkee kävelemässä rotkon reunalla kulkevaa kaiteetonta kapeaa polkua pitkin. Se ei todellakaan ole suositeltavaa eikä turvallista. Hyvin varustautuneena ja oppaan kanssa on mahdollista laskeutua rotkon pohjalle ja vaeltaa siellä kulkevaa reittiä pitkin rotkon toiseen päähän. Normaalivarustuksella on parempi kävellä samaa reittiä takaisin autolle ja käydä tutustumassa alueen upeisiin vanhoihin kivisiltoihin Kipi-kylän läheisyydessä.

Miksi Mennä?

Pargassa on kaikkea eikä mitään liikaa. Pieni kaunis kylä tarjoaa mahdollisuuksia sekä aurinko- että aktiivilomailuun. Kreikkalainen ystävällisyys ja helppous yhdistettynä italialaiseen tyylikkyyteen tekee Pargasta omanlaisensa. Koska kohde sijaitsee mantereella, löytyy auto- ja venematkan päästä monia upeita retkikohteita. Niihin pääsee helposti tutustumaan vuokraamalla kulkuneuvon tai osallistumalla valmiille retkille, joita myydään valmismatkajärjestäjien lisäksi myös paikallisissa retkitoimistoissa. Kreikan erityinen valo heijastuu turkoosista merestä ja tutut herkut maistuvat aivan yhtä hyvälle kuin missä tahansa kreikkalaisessa lomakohteessa. Kaskaiden siritys muuttuu laulunomaiseksi, kun aurinko laskeutuu vuorten taa ja kuuma päivä vaihtuu lämpimäksi etelän illaksi.

Milloin Mennä?

Takuuvarmaa aurinkoa ja helteitä haluava matkustaa Pargaan kesällä kesä-elokuussa. Silloin on usein todella kuuma ja myös eniten ihmisiä. Toukokuussa ja syys-lokakuussa lämpötila kohoaa hyvinkin 20–25 asteeseen ja merivesi on uimakelpoisen lämmintä. Talvellakaan ei ole kylmä. Silloin lämpöä on usein + 10–15 astetta. Tosin pieni 2000 asukkaan Parga on silloin kovin hiljainen.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Parga


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Lisää Pargan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.