10 vinkkiä: Nuuksion kansallispuiston helmet

Nuuksion kansallispuisto monimuotoisine luontoineen tarjoaa elämyksiä kiireisille kaupunkilaisille aivan pääkaupungin läheisyydessä. Jylhät järvimaisemat, vehreät laaksot, purot, kukkulat, suot, jyrkät rotkot ja luolat kutsuvat nauttimaan ulkoilusta, erilaisista aktiviteeteista ja kauniista luonnosta. Kansallispuistolla on myös tärkeä tehtävä alueen luontoarvojen säilyttäjänä.

10 vinkkiä Nuuksion kansallispuistoon:

1) Haukkalammen rengasreitit

Maahisenkierros on Nuuksion esteetön reitti. Kuva: Metsähallitus / Jukka-Pekka RonkainenMaahisenkierros on Nuuksion esteetön reitti. Kuva: Metsähallitus / Jukka-Pekka Ronkainen

Haukkalampi on yksi Nuuksion suosituimmista retkeilykohteista ja soveltuu hyvin ensimmäiseksi kiintopisteeksi Nuuksioon tutustumisessa. Haukkalammen luontotuvalta lähtee eripituisia, merkittyjä reittejä, jotka soveltuvat koko perheelle ja osittain myös liikuntaesteisille. Punarinnankierros on pituudeltaan 2,4 kilometriä, Haukankierros 3,7 kilometriä ja 7,7 kilometrin pituinen Korpinkierros on reitistä pisin.

2) Vähä Haukkalammen luola

 Nuuksion kansallispuiston alueella on noin 80 järveä ja lampea. Kuva: Miia Manner Nuuksion kansallispuiston alueella on noin 80 järveä ja lampea. Kuva: Miia Manner

Vähä Haukkalammen luolalle ei ole opastusta, mutta suunnistustaitoinen voi poiketa tutkimaan luolaa Haukkalammen Haukankierroksen rappusten alapäästä. Luola on kymmenisen metriä pitkä ja noin viisi metriä korkea. Sen sisään pääseminen vaatii hieman kiipeilyä, mutta jos haluaa vain kurkistaa onkaloon, se onnistuu kapuamalla oviaukolle. Luola on yksi Nuuksion suurimmista luolista.

3) Yhdysreitti Haukkalampi-Haltia

Solisevat purot siivittävät ulkoilijan askelta. Kuva: Miia MannerSolisevat purot siivittävät ulkoilijan askelta. Kuva: Miia Manner

Haukkalammen pääsisäänkäynniltä lähtee yhdysreitti Suomen luontokeskukseen Haltiaan, Solvallaan. Reitti on pituudeltaan 4,6 kilometriä ja reitin varrella on vaativia nousuja ja laskuja, jyrkimmissä paikoissa on portaat. Yhdysreitin varrelta voi poiketa ihailemaan Nuuksionpään pallokiviesiintymää. Kallion pinta muodostuu pallomaisista kuvioista, joita erottaa vaalea pohjaväri. Kuvio erottuu kalliosta parhaiten sateella. Tämän erikoisen magmakivilajin, pallomontsodioriitin syntymekanismia ei ole pystytty vielä selvittämään.

4) Suomen luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia. Kuva: Metsähallitus / Jari KostetSuomen luontokeskus Haltia. Kuva: Metsähallitus / Jari Kostet

Haltian näyttelyissä voi tutustua Suomen kansallispuistojen monipuoliseen luontoon ja pääkaupunkiseudun virkistäytymisalueisiin. Haltian rakennus on itsessään jo nähtävyys, se on ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus Suomessa.

Haltiasta voi myös vuokrata välineitä patikointiretkeä varten, tarjolla on muun muassa rinkkoja, kävelysauvoja, polkupyöriä, lumikenkiä ja kanootteja.

5) Solvallan kiipeilypaikka

Solvallan kiipeilypaikka on yksi Nuuksion lukuisista jyrkänteistä. Kuva: Miia MannerSolvallan kiipeilypaikka on yksi Nuuksion lukuisista jyrkänteistä. Kuva: Miia Manner

Solvallan jyrkänteeksi nimetylle kiipeilypaikalle voi kävellä Haltiasta. Noin puolen kilometrin päässä luontokeskuksesta sijaitsevassa kiipeilypaikassa on 15 kiipeilyreittiä, joiden korkeus vaihtelee 10-15 metrin välillä. Mukaan tarvitaan seikkailumieltä ja kiipeilyvarustus.

6) Sorlammen luontopolku

Nuuksion luontopolkujen kosteimmat kohdat ylitetään pitkospuita pitkin. Kuva: Miia MannerNuuksion luontopolkujen kosteimmat kohdat ylitetään pitkospuita pitkin. Kuva: Miia Manner

Sorlammen luontopolku lähtee noin puolen kilometrin päästä Nuuksion ulkoilumajalta. Luontopolku kiertelee vaihtelevassa metsämaastossa pääosin luonnonsuojelualueella. Tyypillisiä maisemia reitin varrella ovat jyrkät kalliot, niiden väliset purolaaksot ja aarnimainen havumetsä. Polun varrella sijaitsevat myös Sorlammen hiidenkirnut ja Hiidenpesän luola. Molempiin on opastukset, mutta hiidenkirnujen löytäminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Reitti on paikoitellen kivikkoinen ja osittain katettu pitkospuilla, joten hyvät, vedenpitävät jalkineet ovat tarpeen. Polun pituus on noin viisi kilometriä.

7) Kattila

Kattilan hiidenkirnulle on opaste keskukseen vievällä tiellä, noin puoli kilometriä ennen parkkipaikkaa. Kuva: Miia MannerKattilan hiidenkirnulle on opaste keskukseen vievällä tiellä, noin puoli kilometriä ennen parkkipaikkaa. Kuva: Miia Manner

Kattila on Nuuksion suosituimpia patikointiretken aloituspaikkoja. Kattilan keskuksessa on päärakennus, torppa, kaksi rantasaunaa ja kota, joita vuokrataan yrityksille ja matkailijoille. Kattilalta lähtee useita, eripituisia patikointireittejä eri puolille kansallispuistoa. Keskuksen läheisyydessäkin on mielenkiintoista nähtävää, esimerkiksi Kattilan puronotko ja Helvetinkattila, eli Espoon ja Vihdin kuntien rajalla oleva hiidenkirnu. Kattilaa komistaa myös funkkistyylinen linna, joka on rakennettu 1930-luvulla.

8) Klassarinkierros

Nuuksiossa on aivan mielettömät maisemat!Nuuksiossa on aivan mielettömät maisemat!

Neljän kilometrin pituinen Klassarinkierros kulkee Kurjolammen ympäri Nuuksion länsiosassa. Matkan varrella kivutaan yli sadan metrin korkeuteen merenpinnasta Klassarinkalliolle. Kallion laelta avautuu huikea metsämaisema kauas luoteeseen.

9) Reitti 2000 pyöräillen tai patikoiden

Reitti 2000 on merkitty sinivalkoisin opastein. Kuva: Miia MannerReitti 2000 on merkitty sinivalkoisin opastein. Kuva: Miia Manner

Reitti 2000 on Helsingin Laaksosta lähtevä 110 km pitkä maastopyöräily- ja ulkoilureitti. Reitti lähtee Olympiastadionilta kohti Petikkoa ja Luukkia, mistä alkaa 55 kilometriä pitkä silmukka Nuuksion järviylängön ympäri. Luukista reitti suuntaa kohti Salmen ulkoilualuetta Lakiston ja Kämmenlammen laavun kautta sivuttaen Vaakkoin ulkoilualueen. Reitillä ohitetaan myös Tamminiitun pato, Iso-Kalatoin tervahauta, Kattila ja Haukkalampi.

10) Viikonlopuksi vaeltamaan

Takalan laavun varustukseen kuuluu polttopuut, tulentekopaikka, paistinpannu, kattila ja lyhty. Kuva: Miia MannerTakalan laavun varustukseen kuuluu polttopuut, tulentekopaikka, paistinpannu, kattila ja lyhty. Kuva: Miia Manner

Nuuksion kansallispuistossa on 12 telttailualuetta ja kaksi Metsähallituksen omistuksessa olevaa, vuokrattavaa tupaa, joissa voi yöpyä ja saunoa. Tikankolo sijaitsee Saarilammen etelärannalla Nuuksion kansallispuiston länsiosassa, Oravankolo kalliolla Ruuhilammen rannalla kansallispuiston pohjoisosassa. 

Nuuksion vuokratuvat ovat vaatimattomia ja edellyttävät yöpyjältä retkivarusteita. Retkeilymielen lisäksi mukana on syytä olla makuupussi, tulitikut, taskulamppu, ruokailuvälineet, juomavesi ja ulkoilukartta.

Kansallispuistossa voi yöpyä myös laavuissa ja nuotiopaikoilla. Laavut sijaitsevat Holma-Saarijärvellä sekä Takalassa. Rauhallisen erämaamaiseman tarjoavat esimerkiksi Urjan ja Vääräjärven nuotiopaikat. Nämä paikat sijaitsevat merkittyjen reittien ulkopuolella, ja niille suunnistaminen vaatii yöpyjältä vaellusvarustuksen ja suunnistustaitoja. Lisätietoja yöpymispaikkojen varaamisesta saa Haltiasta.

Milloin ja miksi mennä?

Nuuksiossa on yhteensä noin 33 kilometriä merkittyjä reittejä sekä keittokatoksia, tulentekopaikkoja, vuokrattavia tupia ja telttailualueita, jotka tekevät siitä erinomaisen retkikohteen joko päivän tai yön yli kestävälle patikointimatkalle. Kansallispuistossa voi myös uida, kalastaa, kiipeillä, pyöräillä ja ratsastaa. Luonnon tarkkailu, geokätköily, lintujen bongaaminen, sienestäminen ja marjastaminen ovat myös suosittuja aktiviteetteja Nuuksiossa. Pyöräily ja ratsastaminen on sallittu vain erikseen merkityillä reiteillä ja kalastus uistimella tai perholla vaatii virkistyskalastusluvan.

Talvella kansallispuistossa voi liikkua hiihtäen tai lumikengillä, mutta latuja ei alueella ajeta. Lähimmät hiihtoladut sijaitsevat järviylängön laitamien ulkoilupuistoissa. Helsingin kaupunki omistaa suurimman osan kansallispuistoa reunustavista ulkoilualueista: Luukin, Salmen, Pirttimäen, Karjakaivon ja Vaakkoin. Espoon kaupungille puolestaan kuuluvat Oittaan ja Kattilajärven ulkoilualueet.

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Espoon, Vihdin ja Kirkkonummen kuntien alueella, ja suosituimpiin kohteisiin pääsee helposti HSL:n liikennöimillä linja-autoilla Espoon keskuksesta ja Leppävaarasta.

Haltian ja Nuuksion lähipolkujen kartta:

Haltian ja Nuuksion lähipolkujen kartta. Kartta: MetsähallitusHaltian ja Nuuksion lähipolkujen kartta. Kartta: Metsähallitus

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Miia Manner, Suomen luontokeskus Haltia, Dreamstime.com


Julkaistu 13. toukokuuta, 2016

Lisää valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.