10 vinkkiä: New York – kulttuuria ja historiaa

“The city seen from the Queensboro Bridge is always the city seen for the first time, in its first wild promise of all the mystery and the beauty in the world.” -F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby

Legendaarisen kirjailijan sanoin New York on mystinen ja kaunis kaupunki, joka hurmaa vieraansa kerta toisensa jälkeen. Kaupunki on yhtä aikaa niin tuttu ja samalla vieras, sillä sen kulmilla tulee vierailtua lukuisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa, mutta pilvenpiirtäjien keskelle ensimmäistä kertaa päästessään kaiken valtavuus suorastaan huimaa.

Kulttuurin ja historian ystävälle New York on todellinen aarreaitta, josta eivät nähtävyydet lopu yhden eikä vielä kahdenkaan vierailukerran jälkeen. Teatterit, museot, tai ihan vain paikalliskulttuurin seuraaminen kaduilla ja puistossa herättävät eloon väsyneimmänkin matkalaisen, kun jokaiselta kulmalta löytyy jotain mielenkiintoista. New Yorkiin palaa mielellään aina vain uudestaan.

10 vinkkiä New Yorkiin kulttuurin ja historian ystäville

1) Elokuvien ja tv-sarjojen kuvauspaikat

Vahaversio legendaarisesta näyttelijästä Morgan Freemanista tervehtii Madame Tussauds -vahakabinettiin saapuvia.Vahaversio legendaarisesta näyttelijästä Morgan Freemanista tervehtii Madame Tussauds -vahakabinettiin saapuvia.

Haluaisitko istua samassa ravintolassa, missä Harry ja Sally söivät ja missä Sally esitti kuuluisan orgasmikohtauksensa elokuvassa Kun Harry tapasi Sallyn...? Kyseinen ravintola ja samainen pöytä sijaitsevat osoitteessa 205 East Houston Street. Tai haluaisitko istua samalla puistonpenkillä, millä Woody Allen ja Diane Keaton istuivat elokuvassa Manhattan? Penkki sijaitsee kauniin Queensboron sillan kupeessa Manhattanin puolella. New Yorkiin sijoittuvien lempielokuviensa kuvauspaikkoja kannattaa googlailla ennen reissuaan, sillä niiden etsiminen antaa kaupunkimatkaan mukavan säväyksen.

Elokuvien ystäville hauska vierailupaikka on myös aivan Times Squaren tuntumassa (234 W 42nd St) sijaitseva Madame Tussauds -vahakabinetti, jossa on nähtävillä suuri joukko etenkin New Yorkiin liittyviä patsaita. Tv-komedian ystäville tiedoksi, että New Yorkissa on myös mahdollista päästä osallistumaan yleisönä lukuisten sarjojen kuvauksiin.

2) Vaikutu Broadwayn suurmusikaalista

The Lion King on yksi suosituimmista musikaaleista New Yorkissa.The Lion King on yksi suosituimmista musikaaleista New Yorkissa.

Broadwayn musikaalit ovat omaa luokkaansa – suuria ja tuotantoarvoiltaan komeita. Jotkut musikaalit pyörivät teattereiden lavoilla vuosikausia, kuten vaikkapa vuodesta 1988 saakka esitetty Phantom of the Opera, joka pitää hallussaan ennätystä kaikkien aikojen pisimpään esitettynä Broadway-tuotantona. Chicago, The Lion King, Cats, Mamma Mia! tai vaikkapa Wizard of Oziin pohjautuva Wicked hurmaavat.

Jos haluat paikan juuri tiettyyn näytökseen, kannattaa lippu varata jo etukäteen. Muussa tapauksessa lippuja kannattaa käydä tiedustelemassa Times Squaren TKTS-lippuluukulta, missä niitä myydään alennuksella saman päivän näytöksiin.

3) Ihaile viihdetaivaan tähtiä näytelmäteatterissa

Broadwaylla kannattaa käydän myös nauttimassa näytelmäteatterista.Broadwaylla kannattaa käydän myös nauttimassa näytelmäteatterista.

Broadway ei ole pelkästään suurmusikaaleja vaan myös laadukkaita näytelmäteattereita. Täällä myös tunnetut elokuvanäyttelijät piipahtavat ottamassa taukoa elokuvamaailmasta ja tähdet Tom Hanksista Ewan McGregoriin, Helen Mirrenistä Scarlett Johanssoniin ovat loistaneet muutaman kuukauden ajan teatterin lavalla liveyleisön edessä. Myös pieniltä kuulostavissa näytelmissä voi tulla vastaan yllättävänkin tuttuja ja suuria nimiä.

Nimekkäiden näyttelijöiden tähdittämiin näytelmiin liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen reissua, mutta moniin pienempiin tuotantoihin saa saman päivän lippuja hyvinkin edulliseen hintaan TKTS-lipputiskiltä Times Squarelta.

4) Lentotukialukselle rakennettu museo Intrepid

Interpid-museossa viihtyy varsinkin historiasta kiinnostuneet.Interpid-museossa viihtyy varsinkin historiasta kiinnostuneet.

Manhattanin länsirannalla 46:nnen kadun kohdalla sijaitsee yksi kaupungin suuria ja silti lähes piilossa olevia yllätyksiä.

Lentotukialukselle rakennettu Intrepid Sea, Air & Space Museum on lähes pakollinen pysähdys historiasta ja etenkin merellä ja ilmassa kulkevista härveleistä kiinnostuneille matkaajille, mutta se tarjoaa Concordeineen ja avaruussukkuloineen yllättävänkin mielenkiintoisen tutustumisvierailun myös muille.

Intrepid-vierailuun kannattaa varata useampi tunti, sillä museo on valtavan kokoinen. Sopii teemansa puolesta erinomaisesti myös lasten kanssa matkustaville.

5) Kuvaa Manhattanin pilvenpiirtäjien halkomaa siluettia

New York Cityn kaupunkisilhuetti kuvattuna Brooklyn-sillan takaa.New York Cityn kaupunkisilhuetti kuvattuna Brooklyn-sillan takaa.

Yksi kuvatuimpia kaupunkisiluetteja on varmastikin Manhattanin pimenevä skyline kuin timantteina kimaltavan valomerensä loisteessa. Vuonna 2001 siluetti muuttui Etelä-Manhattanilla sijaitsevien World Trade Centerin tuplatornien romahdettua, mutta sittemmin samalle paikalle on rakennettu uusi, myös Freedom Towerin nimeä kantava One World Trade Center, joka on tätä kirjoitettaessa maailman neljänneksi korkein rakennus. Manhattanin siluettia ihaillakseen täytyy matkata sillan yli Brooklynin puolelle, mistä erityisesti kuuluisan Brooklynin sillan (jonka voi ylittää mukavasti myös kävellen) kupeesta on upea näkymä vastarannalle. Myös Manhattanin eteläpuolisille saarille vieviltä lautoilta siluetti avautuu komeana.

6) Maahanmuuttohistoriaa Ellis Islandilla

Ellis Islandin museorakennus.Ellis Islandin museorakennus.

Manhattanin eteläkärjestä pienen lauttamatkan päässä, Liberty Islandin (Vapaudenpatsas) vieressä sijaitseva, pääosin täyttömaalle rakennettu Ellis Island museoineen on elävä katsaus Yhdysvaltojen historiaan. 1800-luvun lopulta vuoteen 1954 maahanmuuttajien tarkastuspisteenä ja vastaanottokeskuksena toiminut saari komeine punatiilisine päärakennuksineen toimii nykyisin museona.

Saarelta on komea näkymä sekä New Yorkin kaupunkisiluettia kohti että Vapaudenpatsaalle.

Ellis Islandille Manhattanilta kulkevat lautat lähtevät Battery Parkista.

7) Herkisty luovuudesta taidemuseossa: The Met ja MoMA

The Metropolitan Museum of ArtThe Metropolitan Museum of Art

Taiteen ystävälle New York tarjoaa todellisia elämyksiä. Kaksi keskeisintä taidemuseota ovat Metropolitan Museum of Art (tuttavallisemmin The Met) Central Parkin pohjoisosassa 5th Avenuella sekäThe Museum of Modern Art (MoMA) muutama kortteli Central Parkista etelään 53rd Streetillä.

Valtavassa The Metissä voi tutustua maailman taiteeseen yli viiden tuhannen vuoden aikaskaalalla antiikin veistoksista keskiaikaisiin aseisiin, aasialaisesta taiteesta kuuluisien eurooppalaisten maalareiden tuotantoon. Museossa on esillä myös pukutaidetta, musiikki-instrumentteja sekä valokuvia.

Nykytaiteeseen keskittyneessä MoMAssa on piirros- ja maalaustaiteen lisäksi omat osastonsa mm. arkkitehtuurille, elokuvalle ja valokuvaukselle.

8) Stand-up -komediaa!

Nauru pidentää ikää ja New Yorkissa sijaitsee suuri määrä erilaisia komediaklubeja, jonne niin aloittelevat kuin tunnetutkin koomikot tulevat kutittelemaan yleisönsä nauruhermoja.

Itäisellä 24:llä kadulla sijaitseva New York Comedy Club on toiminut ponnistuslautana mm. sellaisille maailmanluokan koomikoille kuin Chris Rock.

Chelseassa läntisellä 26:lla kadulla sijaitsevan Upright Citizens Brigade Theatren Asssscat 3000 -improvisaatioteatterin puolestaan kerrotaan houkuttelevan katsomaan Amy Poehlerinkin kaltaisia tunnettuja koomikoita.

9) Kävele katutason yläpuolella The High Line -puistossa

The High Line on katutason yläpuolelle rakennettu puistomainen kävelytie.The High Line on katutason yläpuolelle rakennettu puistomainen kävelytie.

Omalaatuinen tapa nähdä Manhattania on kävellä kaupungin omistamassa, entiselle rautatielle rakennetussa puistossa.

The High Line kulkee Manhattanin länsiosassa Gansevoort Streetiltä West 34th Streetille 10:nnen ja 12:nnen Avenuen välissä. Vehreä puistokaistale tarjoaa mielenkiintoisen tavan liikkua katutason yläpuolella sekä uniikin näkymän Hudsonjoelle, kaupungin ja katujen ylle sekä talojen seiniä koristavaan katutaiteeseen.

The High Linessa järjestetään myös lukuisia erilaisia kulttuuri- ja liikuntatapahtumia.

10) Polkupyöräile Manhattanin ympäri

New York Citya voi kiertää ja ihailla myös polkupyörällä. New York Citya voi kiertää ja ihailla myös polkupyörällä.

Oletko ajatellut, että Manhattanin niemen voi kiertää turvallisesti myös polkupyörällä? Central Parkin kulmilla vuokrataan polkupyöriä, joilla esimerkiksi noin 20 kilometrin kierros Manhattanin ympäri tarjoaa erilaisen elämyksen kaupunkikulttuurista monenlaisine tuoksuineen ja merituulen tuivertaessa kasvoja. Manhattanilla on erinomaiset pyörätiet, eikä monessakaan kohti tarvitse uskaltautua vilkkaan liikenteen joukkoon.

Pyöriä vuokraa mm. Columbus Circlen tuntumassa sijaitseva Bike & Roll, joka myös järjestää opastettuja pyöräretkiä niille, jotka eivät halua tai uskalla lähteä retkille omin nokkinensa.

Lennot New Yorkiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: New York, New York

Lue myös: 10 vinkkiä: Shoppailemaan New Yorkiin? Yes, please!

Lue lisää kohteesta: New York


Julkaistu 21. heinäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.