10 vinkkiä: Näin saat lomakuvasi onnistumaan!

Hikisiä naamoja, keskipäivän paahtava suora aurinko joka vetää maisemasta kaikki värit pois, kuva Eiffel-tornista turistilauman keskeltä täynnä lippiksiä ja 100 kuvaa metsäisestä horisontista joka voisi olla mistä päin maailmaa tahansa.

Kauas on edetty ajoista jolloin keräännyttiin tuntikausiksi katsomaan diakuvia, kuva toisensa perään täynnä samoja maisemia. Kännyköiden ja digikameroiden halpuus sekä helppous mahdollistavat sen, että pienellä miettimisellä omista lomakuvista voi saada helposti paljon mielenkiintoisempia.

10 vinkkiä parempiin lomakuviin:

1) Tärkein sääntö: nauti matkasta

Paras neuvo jonka innokas kuvaaja voi matkoilla muistaa: älä kuvaa kaikkea. Jos kuljet silmät kamerassa, menetät aidot kokemukset jotka tapahtuvat ympärilläsi. Saavu paikkaan, tutki, ihastu ja nauti. Samalla opit ajan kanssa löytämään parhaat kuvauspaikat nopealla silmäyksellä, huomaamaan kiinnostavat asiat niiden tapahtuessa.

Rentoudu ja matkusta, kuvaa kun tilaisuus tulee, ja varaa kuvaamiselle erillinen aika vieraillessasi jossain. Lopuksi laita kamera pois ja vietä aikaa matkatovereidesi kanssa tai kohteen elämästä nauttien.

2) Kännykkäselfiet ovat ihania

Selfiet ovat mahtavia, myös matkatessa, älä anna kenenkään väittää muuta.

Vältä kuitenkin yleisempiä mokia, kuten kameran asettamista todella korkealle. Paljon käytetty kuvakulma näyttää teennäiseltä, ja jokainen tunnistaa kasvoille hyvin imartelevan kamerakulman käytön.

Imarteleva muuttuu kuitenkin helposti koomiseksi, joten käytä mieluummin aikaa juuri sinulle oikean kuvakulman etsimiseen. Paras on yleensä vain aavistuksen silmien tasosta ylöspäin. Ihmiset ovat erilaisia, se mikä näyttää hyvälle yhdellä tuo esiin toisessa jotain muuta.

Käytä ajastinta. Kuvan ottaminen yhdellä kädellä voi täräyttää kännykkää, ajasta sen sijaan laukaisin parin sekunnin päähän jolloin kuvasta tulee terävä eikä ruudun painamista tarvitse stressata

3) Räiski surutta

Digitaalikameroissa sekä kännyköissä on se hyvä puoli, että kallista filmiä ei tarvita. Tämä on hyvä muistaa varsinkin ryhmäkuvissa. Kuvatessasi perhettä tai kaveriporukkaa reissussa, ota kuvia useampia kappaleita peräkkäin.

Todennäköisyys että kaikilla on silmät auki ja katse kameraan (sekä tietenkin kohteelle kelpaava ilme) on paljon parempi jos otat yhden kuvan sijaan 5-8 kuvaa peräkkäin. Näin voit myöhemmin turhia otoksia poistaessasi valita sen parhaan kaikessa rauhassa. Näin kaikista kuvassa olevista tulee edustava kuva, eikä valituksia omasta naamasta tule jälkikäteen someen kuvia jakaessa.

4) Poikkea polulta

Älä kulje lauman mukana. Suosituilla nähtävyyksillä kierrellessä ihmisillä on tapana kokoontua nähtävyyden eteen, ja räiskiä kuvia samasta paikasta kuin kaikki muutkin. Pahimmillaan kuvassa on ihmisten päitä, huono näkyvyys tai yksinkertaisesti tylsän tavallinen lomakuva.

Ota etäisyyttä, yritä nähdä kohde eri näkökulmasta - astele sivummalle, kiipeä ylemmäs jos mahdollista, pudottaudu kyykkyyn tai vieraile kohteessa epätavalliseen aikaan kuten iltahämärissä tai aikaisin aamulla kun nähtävyys on sumun peitossa.

Saadaksesi kiinnostavia kohdekuvia kannattaa toisinaan heittää kartta ja suunnitelmat pois. Astele sivukujille, pienille poluille, anna vaiston ja uteliaisuuden johdattaa, ja voit löytää ainutlaatuisia kuvauskohteita poissa kuluneilta poluilta.

5) Valo, valo ja valo

Mikään ei ole tärkeämpää kuvan onnistumisessa kuin oikeanlainen valo ja sen käyttö. Jos mahdollista, älä ikinä kuvaa vastavaloon - ellei tämä efekti ole juuri se mitä halusit.

Auringonnousu- ja lasku ovat maagisia aikoja kuvaamiselle. Varsinkin aamuisin etäisemmillä nähtävyyksillä ovat vain innokkaimmat.

Hae henkilökuviin pehmeää, ei suoraa valoa, ja koita välttää keskipäivän kovaa valoa jos mahdollista. Suora kova valo laittaa ihmiset siristelemään, ja se pesee kaiken värin ja kontrastit pois kohteesta.

6) Pieni on kaunista

Vältä yltäkylläisyyttä ja sekavuutta. Keskity yksityiskohtiin, rajaa kuvia kuvaamaan paria ihmistä kokonaisen tapahtuman sijaan.

Etsi symmetriaa, kuvioita, kaavoja - niin luonnossa kuin arkkitehtuurissakin yksityiskohdat ja linjat luovat harmonisempia kokonaisuuksia kuin tiedon valtava määrä. Silmä pystyy käsittelemään vain tietyn määrän virikkeitä yhdessä kuvassa.

Ajattele konserttikuvia. Suuri lava jossain kaukana, ihmismeri edessä - kuva ei oikeastaan kerro konsertista mitään. Kotiin tullessa festareista on muistona kasa taivasta ja tumma lava jossain siellä toisessa päässä. Sama pätee nähtävyyksiin. Kirkko on kirkko, katu on katu ja iltatori on se mitä etiketissä lukee.

Kävele kiinni kohteeseen, zoomaa tai etsi pienin yhteinen nimittäjä. Ota kuva konserttikävijästä joka laulaa täysillä, kuvaa kirkon värikästä ikkunaa tai palavia kynttilöitä, osta torimyyjältä omenia ja pyydä saada ottaa hänestä ja kojusta kuva. Mene niin lähelle kuin kehtaat.

7) Ota kuvasuhteet ja sommittelu haltuun

Digikameroiden aikakaudella oikean kuvasuhteen oppiminen on helppoa. Voit testata, kokeilla ja viilata loputtomiin, se on ilmaista. Kolmen sääntö on yksi parhaita. Jaa näkymä kolmeen osaan - äläkä aseta horisonttia keskelle (ellet kuvaa heijastusta), vaan 1/3 ylä- tai alaosaan.

Samoin, suuri negatiivinen tila, jossa kohde on täysin toisessa reunassa tai kulmassa, luo minimalistisen ja erikoisen tyylikkään tunnelman kuvalle.

8) Mene lähelle

Kuvaa nähtävyyksien sijaan paikallisia ihmisiä. Torimyyjiä, lapsia, persoonallisesti pukeutuneita muotitietoisia nuoria tai vanhoja mummoja kahviloissa. Kuvaa ystäviäsi kun he eivät poseeraa. Käytä kohteinasi eläimiä, pöydän alla nukkuvaa koiraa tai ikkunalla vaanivaa kissaa.

Lapsia ja eläimiä kuvatessa hyvä nyrkkisääntö on, että kuvaaja laskeutuu kohteen tasolle - eli alas. Elävät kohteet tuovat kuviin persoonallista ja paikallista väriä ainaisten nähtävyyksien sijaan, jotka kaikki ovat jo nähneet.

Muista kuitenkin hyvät tavat. Pyydä lupa jos kuvaat torikauppiasta. Kauempaa voit kuvata huomaamattakin. Ja pidä kamerasi valmiina kun ystäväsi eivät huomaa.

9) Opettele editoimaan kuvasi

Sosiaalinen media on täynnä ruokakuvia täynnä tasaisen ruskeaa mössöä, ylivalottuneita temppeleitä ja niittyjä jotka voisivat olla mikä ruoholäntti tahansa. Älypuhelimille on tarjolla runsaasti ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia (mm. VSCO, Pixlr ja Afterlight), joita kokeilemalla voit tuoda kuvistasi esiin värit, varjot ja hillitä auringon ankaraa suoraa valoa.

Filttereissä ja editoimisessa on jipponsa - filttereitä ei kannata käyttää liikaa, vaan säätää niiden tehoa esimerkiksi puoleen, sekä käyttää niitä maltillisesti.

Sama pätee järjestelmäkameralla otettuihin kuviin - yhdenkään itsensä vakavasti ottavan kuvaajan valokuva ei tule suoraan kamerasta, ja siihen on syynsä. Editoinnilla saadaan kuviin takaisin se taika, jonka paikan päällä koit.

10) Vältä salamaa ja käytä jalustaa

Nämä kaksi nyrkkisääntöä riittävät pitkälle. Läheltä otettu kuva salamalla polttaa useimmiten kohteen kasvot valkoiseksi sekä piilottaa yksityiskohdat.

Jos kuvaat niin pimeällä, että ilman salamaa ei pärjää, kannattaa kuljettaa mukana pientä jalustaa. Jopa kännyköille löytyy näppäriä kuvausjalustoja. Näin voit lisätä valotusaikaa, jolloin vähemmällä valolla pärjää hyvin ilman salamaa.

Kännykällä kuvaamisen hyvä sääntö on - kuvaa vain valoisassa, ellei kyse ole illanvietosta kaverien kesken ja kuvien laadulla ei ole niin väliä. Pimeällä kuvaaminen muuttaa kännykkäkuvan rakeiseksi.

Salamalla kuvatessa taas tuloksena on yleensä vaalea fokus keskellä, eräänlainen peura ajovaloissa -tyyli, ja kaikki ympärillä oleva on pimeän peitossa.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 12. huhtikuuta, 2017

Lisää Thaimaan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.