10 vinkkiä: Mahtava Moskova

Moskova, Euroopan suurin kaupunki, on itäisen naapurimaamme historiallinen, uskonnollinen ja poliittinen keskus. Näyttävässä arkkitehtuurissa ei ole ruplia säästelty. Kaupungin ruuhkat ovat aivan toista luokkaa kuin Länsi-Euroopassa ja kulttuuriannin saralla vain Pietari kykenee tasapäisesti kilpailemaan Moskovan kanssa. Jo pelkät metroasemat ovat taidenähtävyyksiä sinänsä, mutta viimeistään lukuisat taidemuseot, upeat kirkot ja legendaarisen Bolshoi-teatterin baletti- ja oopperaesitykset kruunaavat matkan. Samalla reissulla kannattaa alla esiteltyjen kohteiden lisäksi pistäytyä myös esimerkiksi mahtavassa Voitonpuistossa, Pushkinin taidemuseossa ja Bulgakovin kotimuseossa sekä tehdä päiväretki läheiseen Sergiev Posadiin, jonka ortodoksiluostari on monien mielestä koko maan kaunein.

Valtavan kokoisen kaupungin sydämen muodostavat 1400-luvulta periytyvät Kreml ja Punainen tori, joiden ympärille muu kaupunki rakentuu. Euroopassa harvinaisella ympyräkaavalla laajalle levittäytyvän Moskovan mittasuhteet eivät kuitenkaan haittaa matkailijaa, sillä historiallinen keskusta sijaitsee varsin pienellä alueella. Kreml, Tverskaja, Arbat ja Novi Arbat rajaavat kaupungin ytimen. Tärkeimmät nähtävyydet voi koluta jalkaisin tai kätevästi metrolla liikkuen. Moskova on luokiteltu monena vuonna maailman kalleimmaksi kaupungiksi, mutta tämä pätee onneksi lähinnä vain keskustan alueella. Kohtuuhintaista majoitusta ja edullisia kulinaristisia elämyksiä kymmenen miljoonan asukkaan kaupungista löytää kyllä.

10 vinkkiä Moskovaan

1) Kreml ja Punainen tori

KremlKreml

Keskustan historiallinen linnoitus on Unescon maailmanperintökohde. Noin 27,5 hehtaarin alan kattavassa Kremlissä sijaitsevat nykyisinkin Venäjän tärkeimmät hallintoelimet. Alunperin jo 1000-luvulla rakennettu alue on rajattu muurilla, jonka sisäpuolen nähtävyyksiin lukeutuvat paitsi Kremlin tornit myös lukuisat kirkot, joista mainittakoon Uspenskin katedraali. Alueen suurimmat erikoisuudet ovat yli 200 tonnia painava Tsaarin kello, joka on maailman suurin kirkonkello, sekä Tsaarin kanuuna, kaliiperiltään maailman suurin. Kremlin muuriin ja sen edustalla levittäytyvään kalmistoon on haudattu monta merkkihenkilöä, esimerkiksi Josif Stalin ja Leonid Brezhnev. Muurin ulkopuolelle jäävä Punainen tori on yksi maailman tunnetuimpia aukioita. Erityisen upea elämys on seurata 9.5. järjestettävää Voitonpäivän marssia paikan päällä ja vierailla Leninin mausoleumissa, jossa Neuvostoliiton perustaja makaa balsamoituna lasiarkussa. Myös yhtenä Moskovan symboleista tunnettu Pyhän Vasilin kirkko sijaitsee Punaisen torin laidalla.

2) Moskovan puistot

Moskovan puistotMoskovan puistot

Ruuhkaisessa kaupungissa on myös yli sata puistoa ja puutarhaa, joihin paikalliset suuntaavat kävelylle tai istuskelemaan. Kuuluisin niistä on Izmailovin puisto, joka on monta kertaa laajempi kuin esimerkiksi New Yorkin Central Park. Sen edustalla kannattaa käydä jo pelkästään valtaisan matkamuistotorin takia. Puistoihin kätkeytyy myös nähtävyyksiä, joista mainittakoon Kolomenskojen puiston sisällä kohoava, Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva valkea Taivaaseenastumisen kirkko 1500-luvulta. Kirjallisuuden ystäville ’pakollinen’ etappi on Patriarkan lammet, joiden ympäristöön Mihail Bulgakov sijoitti romaaninsa ”Saatana saapuu Moskovaan” tapahtumat.

3) Bolshoi-teatteri

Bolshoi-teatteriBolshoi-teatteri

Moskovan kulttuurielämän tunnetuin keskus on vuodelta 1825 peräisin olevassa rakennuksessa toimiva Bolshoi-teatteri, jonka baletti- ja oopperaesityksistä voi nauttia ilman venäjän kielen taitoakin. Bolshoissa ovat saaneet ensiesityksensä mm. Tshaikovskin baletit ”Joutsenlampi” ja ”Pähkinänsärkijä”. Suuren suosion vuoksi liput on syytä hankkia hyvissä ajoin joko Bolshoin omien nettisivujen tai matkatoimiston kautta. Hajapaikkoja esityksiin myydään Teatralnaja kassa –lippukioskeissa.

4) Tretjakovin taidegalleria

Tretjakovin taidegalleriaTretjakovin taidegalleria

Arvostettu taiteentuntija Pavel Tretjakov avasi yhden maailman kuuluisimmista taidegallerioista vuonna 1892. Paikan päällä kannattaa käydä ihailemassa venäläisen taiteen helmiä 1000-luvulta aina 1900-luvulle. Joukossa on niin ikoneita kuin venäläisen realismin, symbolismin ja impressionismin mestariteoksia. Gallerian tunnetuimpiin töihin lukeutuvat Ilja Repinin ”Volgan lautturit” sekä Karl Briullovin ”Pompejin viimeinen päivä”.

5) Novodevitshin luostari ja hautausmaa

Smolenskin katedraaliSmolenskin katedraali

Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2004 nimetty nunnaluostari on säilynyt lähes muuttumattomana 1600-luvulta asti. Sen perusti suuriruhtinas Vasili III Moskva-joen mutkaan 1520-luvulla osana Moskovan puolustusrakenteita. Kolme vuosisataa myöhemmin Napoleon yritti räjäyttää luostarin, mutta onneksi neuvokkaat nunnat saivat estettyä hänen aikeensa. 1500-luvulla rakennettu Smolenskin katedraali freskoineen on luostarialueen helmi. Vuonna 1898 perustetulla hautausmaalla lepäävät mm. Mihail Bulgakov, Nikolai Gogol ja Boris Jeltsin.

6) Kristus Vapahtajan katedraali

Kristus Vapahtajan katedraaliKristus Vapahtajan katedraali

Maailman korkeinta ja toiseksi suurinta ortodoksista katedraalia rakennettiin 1800-luvulla jopa kauemmin kuin Pietarin kuuluisaa Iisakin kirkkoa. Sen kohtalo oli kuitenkin kova. Neuvostoliiton aikana paikalle kaavailtiin mahtipontista Neuvostojen palatsia ja katedraali räjäytettiin vuonna 1931. Suunnitelma ei kuitenkaan koskaan toteutunut, vaan tilalle tuli 1990-luvulle saakka käytössä ollut maauimala. Katedraali rakennettiin sittemmin alkuperäisen mallin mukaisesti uudelleen vain muutamassa vuodessa. Kansalaiskeräyksen turvin vuonna 2000 valmistunut kirkko on nykyisin yksi Moskovan hienoimmista.

7) GUM ja Tverskaja

GUMGUM

Ostosmahdollisuudet Moskovassa keskittyvät tietyille kaduille ja tiettyihin paikkoihin. Tavarataloista tunnetuin on GUM, joka valmistuessaan vuonna 1893 oli Euroopan suurin. Nykyisen nimensä se sai vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen, mutta Stalin muutti tavaratalon itsemurhan tehneen vaimonsa mausoleumiksi ja myöhemmin toimistorakennukseksi. Vuodesta 1953 alkaen se oli tärkeä osa Neuvostoliiton propagandakoneistoa, jonka tehtävänä oli osoittaa ulkomaalaisille vierailijoille maassa virallisesti vallinnutta materiaalista hyvinvointia. GUM on yhä nykyäänkin Moskovan suurin tavaratalo, jonka 242 metriä pitkä julkisivu reunustaa Punaisen torin itäistä laitaa. Paikalliset käyvät ostoksilla usein Tverskajalla ja sen sivukaduilla, kun taas matkailijat hankkivat kotiinviemisensä Vanhan Arbatin varrelta.

8) Kitai Gorod

KGB:n entinen ja Venäjän turvallisuuspalvelun nykyinen päämajaKGB:n entinen ja Venäjän turvallisuuspalvelun nykyinen päämaja

Moskovan tunnelmallisin kolkka keskustan ohella lienee Kitai Gorod, ydinkeskustan tuntumassa sijaitseva historiallinen kaupunginosa, joka alkaa heti GUM-tavaratalon kulmalta. Lubjankan aukion laidalla kohoaa KGB:n entinen ja Venäjän turvallisuuspalvelun nykyinen päämaja. Läheisessä puistikossa voi istahtaa hetkeksi hengähtämään ennen kuin matka jatkuu. Varvavka-kadun varrella on kolme näyttävää kirkkoa ja luostaria. Kitai Gorod on erityisen tunnettu kahviloistaan, teehuoneistaan ja ravintoloistaan. Kaupunginosassa voi iltaisin nauttia myös oluesta ja elävästä musiikista.

9) Taganka

TagankaTaganka

Mielenkiintoisen katsauksen Moskovan ja koko Venäjän historiaan aina 1800-luvulta nykypäivään saa Tagankan kaupunginosasta. Sinne pääsee kätevimmin metrolla. Ennen puusta rakennettu kaupunginosa tuhoutui lähes täysin Napoleonin hyökättyä Venäjälle vuonna 1812. Vain harvoja puutaloja on jäljellä, etenkin Nikolojamskaja-kadulla, mutta vanhoja kirkkoja löytyy enemmänkin. Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen kirkko vuodelta 1654 sijaitsee mainiolla alueella rauhallista päiväkävelyä ajatellen. Sen ja ns. Stalinin hammastalon välisellä alueella on paljon pieniä putiikkeja, markkinatapahtumia ja tavallisia moskovalaiskortteleita.

10) Ostankino

TV-keskus OstankinossaTV-keskus Ostankinossa

Ennätysmäisen suuria tai korkeita rakennuksia kannattaa suunnata etsimään Ostankinon kaupunginosasta, joka on todellinen malliesimerkki keskustan ulkopuolisista asuinalueista. Massiivinen VDNH-näyttelykeskus on neuvostonostalgiaa etsiville mitä sopivin tutustumiskohde. Mielenkiintoinen on myös avaruuden valloitukselle omistettu Kosmonautika-museo. VDNH-metroasemaltakin etäisyydet Ostankinon sisällä ovat valtaisat, joten julkista liikennettä kannattaa hyödyntää. Ostankinon TV-torni on Euroopan korkein rakennelma ja vuoden 1980 olympialaisia varten rakennettu Kosmos-hotelli varmasti yksi maailman suurimpia. TV-tornin läheisen järven rannalla on paitsi kaunis Pyhän kolminaisuuden kirkko myös Nikolai Sheremetjevin rakennuttama kylä. Sen 1700-luvulta peräisin olevassa palatsissa toimii nykyisin museo. Ostankinossa ei ole juuri ostos- tai ruokailumahdollisuuksia, joten niiden perässä kannattaa suunnata takaisin keskusta-alueelle.

Miten ja milloin mennä?

Parasta aikaa vierailla Moskovassa ovat kevät ja kesä. Vierailu keväällä kannattaa ajoittaa toukokuulle, jolloin ilmat ovat jo lämmenneet ja matkailija pääsee seuraamaan 9.5. järjestettävän Voitonpäivän juhlallisuuksia. Kesällä paras aika käydä Moskovassa on heinäkuu, jolloin moni kaupunkilainen lomailee maaseudulla ja ainaiset ruuhkat hellittävät niin metrossa kuin katutasollakin.

Perille pääsee paitsi lentokoneella myös junalla ja bussilla, jolloin samalla reissulla on mahdollisuus vierailla myös Pietarissa. Juna on näistä selkeästi kallein vaihtoehto, mutta venäläisen junan tunnelma samovaareineen ja yrmeine konduktööreineen kannattaa kokea ainakin kerran elämässään. Matkaan vaaditaan viisumi. On hyvä muistaa myös, että 72 tunnin eli kolmen vuorokauden yhtäjaksoinen oleskelu yhdessä kaupungissa Venäjällä vaatii viikonloppuja ja juhlapyhiä lukuunottamatta viisumin rekisteröinnin, joka hoituu yleensä majapaikan tai matkatoimiston kautta.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Moskova


Julkaistu 8. toukokuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.