Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Pieni ja persoonallinen Montenegro

Montenegro lepää Kroatian, Albanian, Kosovon ja Serbian syleilyssä Adrianmeren rannalla.

Vuoristoisen maan ilme on melko karu, mutta siellä on myös lukuisia rantoja, rikas eläimistö ja useita luontokohteita. Maan maisemaa hallitsevat Dinaariset alpit, jotka alkavat Serbiasta, kulkevat Montenegron läpi ja jatkuvat Albanian rajalle asti.

Vuoristo polveilee maan läpi myös rannikkoseudulla muodostaen huikasevan maiseman meren ja vuoriston kohdatessa. Montenegron maaseutu ja vuoristokylät ovat autenttisia ja alkuperäisiä, tunnelmaltaan ne muistuttavat paimentolaisidylliä vuosikymmenten takaa.

Rantaviiva maalla on vain noin sadan kilometrin verran, mutta Kotorin kaupungin ympärille levittäytyvää Kotorinlahtea pidetään Välimeren kauneimpana rannikkomaisemana. Se koostuu neljästä lahdesta. Pisin hiekkaranta, Velika Plaza, on noin 13 kilometrin mittainen ja sijaitsee Albanian rajan tuntumassa.

10 vinkkiä Montenegroon:

1) Trendikäs Kotor

Montenegron Kotor on yksi UNESCON:n maailmanperintökohteista.Montenegron Kotor on yksi UNESCON:n maailmanperintökohteista.

Kotorin Vanhakaupunki on yksi Montenegron UNESCO:n maailmanperintökohteista. Kotorin kaupungin historia juontaa juurensa ajalle, jolloin venetsialaiset pitivät kaupungissa valtaa. Menneisyys on nähtävissä edelleen kaupungin arkkitehtuurissa.

Alunperin kaupunki oli nimeltään Acruvium, ja sen arvellaan saanen alkunsa 400-luvulla eaa. Bysantin, eli Itä-Rooman keisari Justinianus rakennutti linnoituksen Vanhaankaupunkiin ja vallihaudan reunustaman muurin pysäyttämään mereltä hyökkäävär viholliset.

Keskiajalla Kotor oli yksi Adrianmeren tärkeimmistä kaupungeista. Tänä päivänä sen Vanhakaupunki on valjastettu ravintoloilla, kahviloilla, putiikeilla ja baareilla. Myös yöelämä on vilkasta, varsinkin kesällä, jolloin matkailijat valtaavat Vanhankaupungin kapea kujat. Kujat ovat niin kapeita, että autoilu on kokonaan kielletty, vastaan voi tosin tulla sähkökäyttöinen golfauto, jonka avulla hoidetaan muun muassa tavaratoimituksia.

Kaupungissa on useita, keskiaikaisia kirkkoja ja katedraaleja. Sveti Ivanan linnakkeelle pääseminen vaatii 1 350 askelta nousua, matkan varrella voi pysähtyä vetämään henkeä Madonnan kirkolle, joka rakennettiin 1400-luvulla ruttoepidemian päätyttyä. Pyhän Tryfonin 1100-luvulla rakennettu katedraali toimii maan roomalaiskatolilaisten pyhäkkönä.

Lonely Planet valitsi Kotorin tammikuussa 2016 trendikkäimmäksi kaupunkikohteeksi.

2) Budvaan rentoutumaan

Budva on rento rantalomakohde Adrianmeren rannalla.Budva on rento rantalomakohde Adrianmeren rannalla.

Budva on Montenegron tunnetuimpia lomailualueita. Lukuisat rannat, ravintolat, kahvilat ja idyllinen Vanhakaupunki luovat houkuttelevan yhdistelmän rennolle rantalomalle. Myös iltaelämää kaipaavat lomanviettäjät löytävät Budvasta useita menopaikkoja.

Kaupungin välimerellinen ja keskiaikainen tunnelma ovat peräisin muinaisilta valloittajilta: se on kuulunut sekä Kreikan että Rooman valtakuntiin, myös venetsialaiset ovat pitäneet siellä valtaa useiden satojen vuosien ajan.

3) Ylellinen Sveti Stefanin saari

Sveti Stefaniin pääsee vierailemaan pääsymaksua vastaan.Sveti Stefaniin pääsee vierailemaan pääsymaksua vastaan.

Sveti Stefanin luksussaari sijaitsee kuuden kilometrin päässä Budvasta. Loistohotellit ja jetsetin suosimat kahvilat houkuttelevat eurooppalaiset miljonäärit, maailmantähdet ja kuninkaalliset saarelle lomanviettoon.

Saari on tarkoin vartioitu, ja sitä voi ihailla vain vastarannalta: yleisö päästetään maksua vastaan ihmettelemään saaren elämänmenoa muutamia kertoja vuodessa.

4) Porto Montenegro

Porto Montenegro pullistelee luksusjahteja ja elegantteja pikkuputiikkeja.Porto Montenegro pullistelee luksusjahteja ja elegantteja pikkuputiikkeja.

Hulppea Porto Montenegro on lomailualue pienen, Tivatin kaupungin pohjoisosassa, Kotorinlahdella. Huojuvat palmut, elegantit putiikit ja luksusjahdeilla kyllästetty satama kutsuvat nauttimaan lomasta. Kivenheiton päässä on Tivatin keskusta, joka puolestaan on paikallinen ja aito pikkukaupunki.

5) Ostrogin luostari vuorenrinteessä

Ostrogin luostari on suosittu pyhiinvaelluskohde ja nähtävyys.Ostrogin luostari on suosittu pyhiinvaelluskohde ja nähtävyys.

Luostarin rakentaminen vuorenrinteeseen on todennäköisesti ollut melko vaativa projekti 1600-luvulla. Luostari on kokonaisuudessaan rakennettu vuoren sisään, ainoastaan koristeellinen julkisivu näyttäytyy ulos päin.

Luostari on suosittu pyhiinvaelluskohde ja nähtävyys. Se sijaitsee Podgoricasta Niksiciin johtavan serpeentiinitien päässä, joka on ajettavissa autolla mutta ei bussilla.

Etäisyys Podgoricasta on noin 45 kilometriä ja Budvasta 100 kilometriä.

6) Bobotov Kukin huipulle

Bobotov Kuk -vuori sijaitsee Durmitorin kansallispuistossa.Bobotov Kuk -vuori sijaitsee Durmitorin kansallispuistossa.

Montenegron korkein vuori, Bobotov Kuk, kohoaa 2 522 metrin korkeuteen. Vuori sijaitsee Durmitorin kansallispuistossa, joka on nimetty UNESCO:n maailmanperintökohteeksi maisemansa ansioista, jota jäätikkö on vuosisatojen kuluessa muovannut ja monimuotoisen kasvillisuutensa vuoksi.

Patikkareitit vuorenrinteellä ovat kohtalaisen vaativia, joten kiipeilyvarustus ja -taidot ovat paikallaan, jos mielii huipulle.

7) Zabljakin aktiviteettikylä Durmitorin vuorella

Matkalla Zabljakin kylään ylitetään Tara-joen kanjoni, jonka syvyys on 1130 metriä ja maisemat upeat!Matkalla Zabljakin kylään ylitetään Tara-joen kanjoni, jonka syvyys on 1130 metriä ja maisemat upeat!

Maan pohjoisosassa sijatiseva Zabljakin kaupunki tarjoaa aktiiviselle matkailijalle oivan ympäristön. Talvella lasketellaan, ja kesällä harrastetaan patikointia, vuorikiipeilyä ja koskenlaskua. Kylän keskusta sijaitsee Durmitorin kansallispuistossa.

Kansallispuistossa on myös Tara-joen kanjoni, jonka syvyys on 1 130 metriä. Se on Euroopan syvin kanjoni, ja maailman mittakaavassa ainoastaan Yhdysvaltojen Grand Canyon ohittaa Tara-joen kanjonin syvyydellään.

8) Cijevnan vesiputouksen kohinaa kuuntelemaan

Cijevnan vesiputous on parhaillaan keväisin, jolloin vesi on korkeimmillaan.Cijevnan vesiputous on parhaillaan keväisin, jolloin vesi on korkeimmillaan.

Huikaiseva Cijevnan vesiputous sijaitsee lähellä Albanian rajaa, pääkaupungista Podgoricasta on putouksille vain 10 minuutin ajomatka. Vesiputous on parhaimmillaan keväällä, jolloin vesi on korkeimmillan. Näyttävää vesiputousta on verrattu Niagaran putouksiin.

9) Biogradska Goran kansallispuistoon

Biogradska Goran kansallispuiston järvet ovat uskomattoman kirkasvetisiä.Biogradska Goran kansallispuiston järvet ovat uskomattoman kirkasvetisiä.

Montenegrossa on yhteensä neljä kansallispuistoa. Biogradska Goran kansallispuisto sijaitsee maan keskiosassa, Tara- ja Lim-jokien välimaastossa. 54 neliökilometrin kokoinen puisto kätkee sisäänsä vuoria, aarniometsää ja kirkasvetisiä jäätikköjärviä.

Vaikka kansallispuisto on maan pienin, siellä on monimuotoinen eliöstö. Puistossa on myös arkeologisia kaivauksia.

10) Pääkaupunki Podgorica

Montenegron pääkaupunki on Podgorica.Montenegron pääkaupunki on Podgorica.

Rannikkoseudulta on lähtökaupungista riippuen matkaa pääkaupunkiin noin 50-100 kilometriä.

Asukasmäärältään pääkaupunki on maan suurin, mutta nähtävää on vähän. Ellei nähtävyydeksi lasketa vuohia, lampaita ja kanoja, jotka käyskentelevät vapaana keskustan puistoalueilla nurmea nyhtäen.

Milloin mennä Montenegroon?

Montenegron rannikon sää on välimerellinen. Kesällä on kuumaa ja kuivaa, syksy on sopivan lämmin ja talvi kohtalaisen leuto, mutta kostea. Ylängöillä ja vuoristossa on viileämpää ja sateisempaa ja korkeimmat huiput ovat talvella lumen peittämät.

Merivesi on uimiseen sopivan lämmintä pitkälle syksyyn. Keskilämpötila on kesä-elokuussa 25-27 astetta ja joulu-helmikuussa 7-9 astetta.

Keväällä ja syksyllä lämpötila vaihtelee kymmenen ja kahdenkymmenen asteen välillä.

Miten mennä Montenegroon?

Norwegian lentää Helsingistä suoria reittilentoja Montenegroon. Kätevä yhteys kesäaikaan on myös lentää Helsingistä Kroatian Dubrovnikiin ja jatkaa sieltä matkaa joko bussilla tai autolla, matkaa on noin 80 kilometriä.

Pääkaupungissa Podgoricassa on kansainvälinen lentokenttä, jonne lennetään useasta Euroopan kaupungista.

Muuta tietoa Montenegrosta

Montenegro itsenäistyi vuonna 2006. Sitä ennen se oli osa Jugoslaviaa ja tynkä-Jugoslaviaa, joka muodostui Serbiasta ja Montenegrosta. Montenegro on pinta-alaltaan pieni, vain noin neljä prosenttia Suomen pinta-alasta. Maan pääkaupungissa Podgiricassa on asukkaita noin 150 000, koko maassa 660 000.

Montenegrolaisessa keittiössä kokataan kutakuinkin samaa ruokaa kuin entisen Jugoslavian alueella. Ruoka muistuttaa naapurimaiden antia, mutta myös välimerellinen vaikutus näkyy keittiössä.

Rannikon alueella syödään paljon kalaa, mutta myös pastaa ja pitsaa. Sardiniinista, tonnikalasta, mustekalasta ja langustista valmistetaan herkullisia kalaruokia. Ilmakuivattu kinkku, juustot ja oliivit muodostavat usein alkupalan. Välipalaksi haukataan joko kajmak, eli suolainen pala juustoa salaatin kera tai pinaatilla ja juustolla täytetty burek-piirakka.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Montenegro


Julkaistu 27. tammikuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.