10 vinkkiä: Monimuotoinen, omalaatuinen, ihana: Berliini

Berliinin maine suosittuna matkakohteena pitää kutinsa vuodesta toiseen. Sen rajattomat mahdollisuudet tarjoavat jokaiselle matkailijalle omanlaatuisen elämyksen. Berliinin museot, ravintolat, musiikkitapahtumat, kaupat ja ulkoilualueet takaavat sen, että suuremmallekin joukkiolle löytyy tekemistä jokaisen oman maun mukaan. Berliini on myös äärettömän lapsiystävällinen kaupunki, sillä puuhaa löytyy puistoista ja museoista myös perheen pienimmille. Myös tämän artikkelin vinkeistä suuri osa soveltuu lapsiperheille.

Melkein jokainen Berliinissä käynyt on tutustunut suurimpiin pakollisiin nähtävyyksiin kuten TV-torniin, Checkpoint Charlieen sekä Brandenburgin porttiin. Kaupungilla on kuitenkin paljon muutakin tarjottavaa, tässä niistä muutama vinkki.

10 vinkkiä Berliiniin:

1) Tempelhof

Tempelhofin suljettu lentokenttä on suosittu ulkoilupaikka rullaluistelijoille ja skeittaajille, pyöräilijöille ja juoksijoille.Tempelhofin suljettu lentokenttä on suosittu ulkoilupaikka rullaluistelijoille ja skeittaajille, pyöräilijöille ja juoksijoille.

Tempelhofin kaupunginosassa sijaitsee vuonna 2008 suljettu lentokenttä. Se on rakennettu 1923 ja alue käsittää sekä itse lentoaseman, että laajan kiitoratojen ja nurmikenttien kattavan alueen.

Paikasta on tullut suosittu ulkoilupaikka rullaluistelijoille ja skeittaajille, pyöräilijöille ja juoksijoille. Nurmikentillä pidetään piknikkejä, lennätetään leijoja ja auringonlaskun katsominen avaralla alueella on ikimuistoinen.

Lentoaseman sisälle pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella, joka kestää noin 2 tuntia.

Tempelhofiin pääsee helpoiten U6-linjalla, lähimmän aseman nimi on Platz der Luftbrücke.

2) Leffailta ulkoilmassa

Berliinissä on mahdollisuus päästä katsomaan elokuvia kesäisin ulkoilmassa sään salliessa. Tarjolla on sekä uusimpia ensi-iltoja että klassikoita. Suosituimpia kinoja ovat Freiluftkino Friedrichshain ja Open Air Kreuzberg, joiden sivut löytyvät täältä.

Tarjontaa on kuitenkin runsaasti ympäri kaupunkia. Useimmissa tapahtumissa on tarjolla tuolit katsojille, mutta myös omalla huovalla istuminen nurmikolla on sallittua. Elokuvat alkavat illan pimetessä, ja lippuja voi ostaa joko netistä tai portilta paikan päältä.

Tapahtuman sivuilta kannattaa tarkistaa etukäteen, mitkä elokuvat eivät ole dubattuja. Englanninkielisiä elokuvia on tarjolla paljon, johtuen juuri kesäisen Berliinin vetovoimasta turistien keskuudessa.

Yleensä alueelle voi myös ottaa oman koiran mukaan.

3) Badeschiff

Spree-joessa kelluva Badeschiffin uima-allas on hauska ja erilainen paikka rentoutua kaupunkilomalla. Kuva: <a href='https://www.flickr.com/photos/boltron/3804153283/' title='Flickr | nate bolt - Badeschiff'>Nate Bolt / Flickr</a>Spree-joessa kelluva Badeschiffin uima-allas on hauska ja erilainen paikka rentoutua kaupunkilomalla. Kuva: Nate Bolt / Flickr

Toukokuusta syyskuun loppuun auki oleva Badeschiff on rento oleskelupaikka, joka tarjoaa erilaisen uimakokemuksen virkistystä haluaville. Spree-jokeen laitettu uima-allas on eristetty joesta, ja altaasta on hulppeat näkymät ympäröivälle alueelle.

Paikka tarjoaa myös joogakursseja, sekä SUP-lautailua. Rannalla on myös rantatuoleja katetulla alueella ja siellä järjestetään paljon musiikkitapahtumia – Badeschiff on myös suosittu illanviettopaikka rantajuhlineen sekä elokuvanäytöksineen.

Badeschiff löytyy osoitteesta Eichenstraße 4. Lähimmät pysäkit S Treptower Park ja U Schlesisches Tor

4) Kasvissyöjien Berliini

Berliinin kasvisruokatarjonta on erinomaista. Kuva: KoppsBerliinin kasvisruokatarjonta on erinomaista. Kuva: Kopps

Yksi parhaita asioita Berliinissä on ruoka. Monikulttuurinen kaupunki pitää huolen siitä, että jokaiselle löytyy herkullisia elämyksiä. Japanilaistyyliset suussa sulavat hampurilaiset ja vegaanipitsat elävät kaupungissa rinta rinnan täydellisessä harmoniassa. Brunssit ovat berliiniläisten tapa viettää leppoisaa sunnuntaita, sillä kaupat ovat kaupungissa kiinni.

Eritoten vegaaninen ruoka on ollut kovassa nosteessa Berliinissä jo kauan, taaten sen että ruoka on todella hyvää ja korkealaatuista. Ja mikä parasta, suomalaisittain hinta ei päätä huimaa.

Suosituimmat ravintolat sekä brunssit ovat yleensä ruuhkaisia, joten pöydän varaaminen on suotavaa varsinkin viikonloppuisin, jos ravintola mahdollisuuden tähän tarjoaa.

 • Kopps, Mitte / Linienstr. 94

  Erinomainen vegaaneille ja kasvissyöjille sopiva brunssi.

 • Let It Be, Neukölln / Treptower Str. 90

  Burgereita, creppejä ja jälkiruokia – kaikki vegaaneille ja kasvissyöjille sopivia.

 • W – Der Imbiss, Mitte / Kastanienallee 49

  Menu sekoittaa sulavasti meksikolaista, intialaista, kalifornialaista sekä italialaista keittiötä – vegaaneille ja kasvissyöjille sopiva menu.

 • SOY, Mitte / Rosa-Luxemburg-Str. 30

  Vietnamilaisia makuja, vegaaneille ja kasvissyöjille sopiva menu.

 • Elfida, Friedrichshain / Gabriel-Max-Str. 15 (Bochagener Platz)

  Herkullinen sunnuntaibrunssi. Boxhagener Platzin ympäristö on täynnä trendikkäitä ravintoloita, jotka tarjoavat runsaita brunsseja samalla kun voit vierailla aukion pienellä kirpputorilla.

5) Hylätty Berliini

Hylätyn Spreepark-huvipuiston ohjatut kierrokset ovat suosittu nähtävyys Berliinissä.Hylätyn Spreepark-huvipuiston ohjatut kierrokset ovat suosittu nähtävyys Berliinissä.

Historiansa vuoksi Berliini on täynnä hylättyjä rakennuksia, taloja sekä virastoja jotka houkuttelevat hiipimään pitkin niiden autioita ja rappeutuneita käytäviä. Urban Exploration-termi tarkoittaa hylättyjen rakennusten tutkimista omin päin, toisinaan kiiveten muurien yli, rautalanka-aitojen läpi ja vartijoita vältellen. Onneksi tähän mielenkiintoiseen harrastukseen on myös luvallisempi keino, sillä useisiin hylättyihin kohteisiin tehdään ohjattuja kävely- ja valokuvausretkiä.

Tutuin näistä lienee hylätyn huvipuiston, Spreeparkin, kierrokset. Tarjolla on kuitenkin hylättyjä parantoloita, sairaaloita, vanhoja hotelleja, kylpylöitä ja virastoja.

On selvää, että otetut kuvat eroavat huikeasti normaaleista turistikuvista, ja elämyksenä tyhjien rakennusten tutkiminen on vertaansa vailla. Ohjattuja kierroksia tarjoaa mm. Go2know.de-sivusto.

6) Museot

Modernin taiteen museo Bauhaus.Modernin taiteen museo Bauhaus.

Berliini on täynnä museoita. Osa näistä liittyy luonnollisesti historiaan sekä kylmään sotaan, mutta myös taiteen ja outojen asioiden ystäville tarjolla on paljon vaihtoehtoja.

Modernin taiteen ja muotoilun ystäville ehdoton käyntikohde on Bauhaus lukuisine näyttelyineen ja kokoelmineen (Klingelhöferstr.14).

Erilaista elämystä, ja ihmisille joiden hermot kestävät hieman rankempaa kerrontaa, on tarjolla Topography of Terror (Niederkirchnerstraße 8) – museo joka on rakennettu entisen SS:n päämajan paikalle. Aiheeseen liittyviä näyttelyitä ja kierroksia.

Kylmän sodan maailmaan sukeltava DDR-museo (Karl-Liebknecht-Strasse 1) tuo mieleen Trabantit ja salamyhkäisyyden. Noin 90-minuuttisen kierroksen aikana voi vakoilla naapureita ja katsoa televisiota nostalgisessa itäsaksalaisessa olohuoneessa.

Joidenkin tietojen mukaan Berliinissä syödään hulppeat 70,000,000 currywurstia vuodessa. Ei siis ihme, että makkaroille on kaupungissa oma museo. Currywurst Museumin (Schützenstrasse 70) tuliaiset ovat herkullisia, currywurstin historia avautuu odottamattomalla tavalla ja hieman kalliimman lipun hintaan kuuluu tietenkin myös maistiaisia.

Berliinin kattavaan museotarjontaan voi tutustua täällä.

7) Kuvauta itsesi fotoautomaatissa

Berliinin vintage-henkiset valokuva-automaatit muistuttavat menneistä ajoista ja luovat tietenkin uusia muistoja.Berliinin vintage-henkiset valokuva-automaatit muistuttavat menneistä ajoista ja luovat tietenkin uusia muistoja.

Odottamattomista paikoista, katujen varsilta ja kulmista, löytyy pitkin Berliiniä valokuva-automaatteja. Aikana jolloin kaikki kuvataan kännykällä, on neljän valokuvan mustavalkoinen paperikuva ihana muisto omasta matkasta. Nämä automaatit eivät ole moderneja ja steriilejä koppeja joita löytää ostoskeskuksista.

Vuonna 2004 aloitettu projekti on tuonut vintage-henkiset retrokopit muistuttamaan ihmisiä sekä menneistä ajoista, että luomaan uusia muistoja. Kopit toimivat kolikoilla, ja settiin kuuluu neljä mustavalkoista valokuvaa.

Nykyisten automaattien paikat löytyvät täältä.

8) Vietä päivä puistossa

Großer Tiergartenin läpi kulkee kuuluisa Straße des 17. Juni -katu.Großer Tiergartenin läpi kulkee kuuluisa Straße des 17. Juni -katu.

Varsinkin kesäinen Berliini voi olla todella helteinen. Paikalliset pakenevat tällöin puistoihin; piknikille, aurinkoa ottamaan tai vain aikaa viettämään. Mutta puistoissa on elämää talvellakin, sillä berliiniläiset ovat liikkuvaista kansaa.

Berliini on vihreä kaupunki, josta löytyy puistoja odottamattomista paikoista, vaikka päälle päin kaupunki voi näyttää rumalta ja hyvin urbaanilta.

Berliinin toiseksi suurin puisto Großer Tiergarten on toiminut aikoinaan kuninkaallisten metsästysmaina. Nykyisin alueella on puutarhoja, patsaita, altaita sekä suuria nurmikenttiä. Alueella on nykyisin grillaus kielletty, mutta sieltä löytyy mm. Teehouse englantilaisesta puutarhasta, sekä biergarten Café am Neuen See.

Vehreä ja romanttinen Volkspark Friedrichshain tarjoaa sekä ihastuttavia piknik-paikkoja, paikallisen biergartenin, ulkoilmaelokuvateatterin, leikkikentän lapsille, sekä omat paikat seinäkiipeilijöille ja skeittaajille. Talvella puistossa on kelkkamäki.

Rauhallista metsää, lampia ja nurmia tarjoava Volkspark Rehberge on ihanteellinen ulkoilusta nauttiville. Alueella on paljon juoksu- ja kävelyreittejä, lasten leikkikenttä, eläimiä sekä talvisin kelkkamäki. Paikalla on myös ulkoilmaelokuvateatteri ja lähistöllä sijaitsee Freibad Plötzensee, jossa saa vuokrata mm. polkuveneitä, sekä uida.

Täysin toisenlaista menoa löytyy urbaanin oloisesta Mauer Parkista. Alue täyttyy yleensä muusikoista, piknikpeitoista ja nuorista ryhmistä. Alueella on kiipeilyseinä, lasten leikkipaikka, erillinen grillausalue ja lukuisia tapahtumia. Puisto on suosittu, mutta myös usein hyvin täynnä sunnuntaisin pidettävän Mauerparkin kirpputorin vuoksi.

9) Kaupungin kattojen yllä

Kiva tapaa viettää iltaa on kivuta jollekin Berliinin useasta kattoterassista ja nauttia drinkeistä, maisemista ja tunnelmasta. Kuva: Deck5 CityviewKiva tapaa viettää iltaa on kivuta jollekin Berliinin useasta kattoterassista ja nauttia drinkeistä, maisemista ja tunnelmasta. Kuva: Deck5 Cityview

Kipuamalle korkealle saa hyvän käsityksen siitä kuinka suuri Berliini onkaan. Kaupunki on täynnä kattoterasseja, joista ihailla kuhisevaa elämää ja katsoa auringonlaskua juoma kädessä.

 • Rentoa menoa ja drinkkejä tarjoaa Klunkerkranich (Karl-Marx-Straße 66), joka sijaitsee ostoskeskuksen Neukölln Arcaden katolla. Paikkaan pääsee hissillä, sekä kävelemällä autohallin läpi, mutta vaivannäkö palkitaan huikeilla maisemilla. Paikka sopii nuorille sekä jopa lapsiperheille, mutkattomasta menosta nauttiville.
 • Hieman tyylikkäämpää menoa tarjoaa Monkey Bar Bikini Housessa (Budapester Straße 40). Päivisin ikkunoista voi nähdä läheisen eläintarhan apina-aitaukseen, ja iltaisin alla avautuu öinen Berliini terassilta nähtynä.
 • Omalaatuinen Deck5 Cityview (Schönhauser Allee 80) tarjoaa näkymät länteen, sekä hieman yllättäen, hiekkaa varpaiden alle. Kesäisin auki oleva terassi sijaitsee Schönhauser Allee Arcaden katolla, ja tarjolla on aurinkotuoleja, ruokaa ja drinkkejä.

10) Oudot jutut

Bierpinsel on graffitein koristeltu torni, joka on rakennettu vuonna 1976.Bierpinsel on graffitein koristeltu torni, joka on rakennettu vuonna 1976.

Berliini on sekoitus kulttuureja, aikakausia ja historiaa. Siksi mitä oudoimpia yksityiskohtia ja elämyksiä voi löytää nurkan takaa. Toisinaan niitä on hyvä osata myös etsiä. Kokeile vaikka seuraavia.

Bierpinsel (Schlossstraße 17, Steglitz) on 1976 rakennettu puuta muistuttava rakennelma, joka on kuin suoraan science fictionista. Vuonna 2010 Turmkunstiksi nimetty tekele on nykyisin tyhjä, mutta uuden särmikkään maalikerroksen saatuaan se on edelleen suosittu kuvauskohde.

Monster Kabinett (Rosenthalestr. 39) on yhdistelmä taidegalleriaa, kummitustaloa ja robotteja. Makasiini on täynnä outoja taide-esineitä ja näyttelijöitä, jotka haluavat säikyttää vierailijat. Paikka on auki viikonloppuisin, ja sopii hyvähermoisille matkailijoille jotka haluavat kokea jotain erilaista.

Jostain syystä Berliinistä löytyy myös Ramones-museo (Krausnickstr. 23). Vuonna 2005 avattu pieni museo alkoi yhden naisen fanituksen tuloksena, ja sieltä löytyy n. 500 erilaista uniikkia esinettä yhtyeeseen liittyen.

Burgermeister (10 Oberbaumstraße, U-Bahn Schlesisches Tor) on meheviä hampurilaisia tarjoava, äärettömän suosittu hampurilaisravintola entisen juna-aseman vessan tiloissa. Kuulostaa oudolta, mutta tämän U-Bahnin raiteiden alla olevan kojun edessä oleva alituinen jono vakuuttaa kyynikonkin siitä, että hampurilaisten on oltava erinomaisia.

Lennot Berliiniin löydät Napsun lentohausta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Vaikuttava Berliini

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com, Flickr: nate bolt, Kopps, Deck5 Cityview

Lue lisää kohteesta: Berliini


Julkaistu 9. syyskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.