
Italian toiseksi suurin kaupunki on muodin, taiteen ja kulttuurin Milano. Milanon taideaarteita sisältävät museot houkuttelevat vuosittain miljoonia kävijöitä, minkä lisäksi kaupunki on yksi maailman muotipääkaupungeista kaksi kertaa vuodessa järjestettävine muotiviikkoineen.
Upeaa arkkitehtuuria, taide-elämyksiä, italialaisen keittiön herkkuja ja mainioita shoppailumahdollisuuksia -Milano on loistava kaupunkikohde vaikkapa pidennetylle viikonloppumatkalle. Milano toimii myös erinomaisena välietappina muualle Italiaan, sillä esimerkiksi kuvankaunis Como-järvi sijaitsee vain noin 50 kilometrin päässä.
10 vinkkiä Milanoon:
1) Älä jätä väliin: Duomon katto

On yksi asia, mitä Milanossa käydessään ei missään nimessä kannata jättää väliin: vierailu kaupungin katedraalin eli Duomon katolla. Duomo di Milano on kaupungin keskellä sijaitseva, valtava goottilaistyyppinen katedraali. Kirkko on hulppea näky, sillä sen sisällä on tilaa 40 000 ihmiselle. Duomon vetonaula on kuitenkin sen katto, jonne pääsee joko hissillä tai jalkaisin kiipeämällä pääsymaksua vastaan. Katolta avautuu näkymä yli koko Milanon, ja sen tornien ja patsaiden keskellä seikkaillessa vierähtää helposti tovi jos toinenkin. Valokuvaajille katto sinistä taivasta vasten piirtyvine valkoisine ornamentteineen on ehtymätön aarreaitta.
2) Da Vincin Viimeinen ehtoollinen ja Santa Maria delle Grazie

Leonardo da Vincin 1400-luvun lopussa maalaama Viimeinen ehtoollinen on yksi maailman tunnetuimpia maalauksia. Seinään maalattu muraali sijaitsee Santa Maria delle Grazien kirkon vieressä sijaitsevassa Il Cenacolo -museossa. Museoon ei kuitenkaan kannata suunnata ilman ennakkoon varattua lippua, sillä sisälle ei noin vain pääse. Etenkin sesonkiaikaan maalausta katsomaan voi olla viikkojen jono, minkä vuoksi pääsylippu kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen matkaa. Lippuja myy VivaTicket.
3) Oopperaan kuuluisassa La Scalassa

Milanon kuuluisa oopperatalo Teatro alla Scala on tutumpi lyhyemmällä nimellään La Scala. Jo yli 200 vuoden ajan tämä tyylikäs teatteri on toiminut näyttämönä kuuluisille sävellyksille Antoni Salierista Giuseppe Verdiin, ja siellä esitetään niin oopperaa kuin balettiakin. Oopperatalossa toimii myös teatterimuseo (Museo Teatro alla Scala).
4) Castello Sforzescon taideaarteet

Pienen kävelymatkan päässä Duomosta sijaitseva, 1300-luvulla rakennettu Sforzescon linna museoineen ja puistoineen on Milanon keskeisiä nähtävyyksiä. Linnassa on useita taidemuseoita, joissa on nähtävillä mm. Michelangelon ja da Vincin töitä. Kuuluisin Sforzescossa näytillä oleva taideteos on Michelangelon keskeneräiseksi jäänyt Rondanini Pietá. Linnaan on vapaa pääsy, mutta museoihin on pieni sisäänpääsymaksu.
Kannattaa myös vierailla linnan puistossa, Parco Sempionessa, ja sen pohjoispäädyssä sijaitsevalla piazzalla, jolla seisoo komea Arco della Pace -riemukaari.
5) Cimitero Monumentalen taideteoksen kaltaiset haudat

Vaikka rennolla lomalla ei ensimmäiseksi tulisikaan mieleen vierailla hautausmaalla, Milanon Cimitero Monumentale on vierailun arvoinen. 1800-luvulla rakennetun hautausmaan hautakivet ovat kuin taideteoksia ja mausoleumit arkkitehtonisesti upeita. Nimensä mukaisesti Monumentale on suuri, joten siellä vierailuun voi varata vaikka kokonaisen päivän ja rauhoittua hetken suurkaupungin vilinästä. Hautausmaalle on haudattu useita milanolaisia taiteilijoita, kirjailijoita ja muita merkkihenkilöitä.
6) Maailman vanhimpiin kuuluva ostoskeskus Galleria Vittorio Emanuele II

Maailman vanhimpiin ostoskeskuksiin kuuluva, 1800-luvulla rakennettu Galleria Vittorio Emanuele II sijaitsee Duomon ja La Scalan välissä. Tämä valtava, lasikattoinen rakennus on arkkitehtonisesti henkeäsalpaavan komea vierailukohde. Siellä sijaitsee lukuisia italialaisten luksusmerkkien liikkeitä Pradasta Versaceen ja keskuksen kahvilat tarjoavat oivallisen miljöön tunnelmointiin.
7) Pinacoteca di Brera ja Ambrosiana

Taide kuuluu erottamattomana osana Italiaan ja Milanoon. Kaupungin keskeisin taidemuseo, Pinacoteca di Brera (Via Brera 28), sisältää maalauksia esimerkiksi renesanssiajan mestareilta Tizianista Rafaeliin. Toinen keskeinen taidemuseo, Pinacoteca Ambrosiana (Piazza Pio XI 2) sijaitsee Duomon lähellä. Samassa 1600-luvun alusta lähtöisin olevassa rakennuksessa toimii myös Milanon historiallinen kirjasto, Biblioteca Ambrosiana.
8) Tiedettä ja tekniikkaa lapsille ja aikuisille

Milanon luonnonhistoriallinen museo (Corso Venezia 55) on mielenkiintoinen vierailukohde niin aikuisille kuin lapsillekin. 1800-luvulla rakennettu museo tarjoaa näyttelyitä minerologiasta paleontologiaan ja ihmisen historiaan, ja esillä on muun muassa fossiileita ja dinosaurusten luurankoja.
Luonnonhistoriallisen museon vieressä sijaitsee puolestaan Italian suurin planetaario (Corso Venezia 57).
Leonardo Da Vincin nimeä kantavassa tekniikkamuseossa (Via S. Vittore 21) on nähtävillä liikennevälineiden historiaa nykypäivään saakka. Vetonaulana ovat tietenkin Da Vincin piirrosten pohjalta rakennetut keksinnöt.
Euroopan vanhimpiin kuuluva Milanon akvaario sijaitsee Sempione-puiston laidalla osoitteessa Viale G. B. Gadio 2.
9) Herkkusuille pizzaa ja Michelin-laatua

Italialaiseen tapaan ei Milanossakaan tarvitse nähdä nälkää tai pelätä joutuvansa syömään huonoa ruokaa. Laatua etsivistä herkkusuista huolen pitävät kaupungin lukuisat Michelin-tason ravintolat ja historiallisessa miljöössä sijaitsevat kahvilat.
Fine diningia etsiville tarjolla on esimerkiksi Da Vic (Via Gaetano Previati 21) sekä Duomon vieressä sijaitseva kahden Michelin-tähden Cracco (Via Victor Hugo 4).
Jotain hieman erilaista kaipaava voi varata pöydän ravintolana toimivasta raitiovaunusta, joka tarjoaa mahdollisuuden nautiskella yhtä aikaa kaupungin maisemista ja ruoasta.
10) Päiväretki Como-järvelle

Como-järven rannalta ovat kartanoita hankkineet niin George Clooney kuin Donatella Versace, eikä alueen viehätysvoimaa todellakaan voi vähätellä. Sveitsin rajan tuntumassa sijaitsevaa järveä ympäröi vuoristoinen maasto ja rantaa reunustavat viehättävät kylät ja kartanot. 50 kilometrin päässä Milanosta sijaitsevalle Comolle voi suunnata vaikka vuokra-autolla päiväretkelle ja viettää hetken idyllisissä maisemissa, joissa on kuvattu elokuvia Star Warsista James Bondiin.
Milloin mennä?
Sään osalta paras aika vierailla Milanossa on kevät huhti- ja toukokuussa sekä syksyllä syys-lokakuussa. Kesän sesonkiaikaan kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun ruuhkainen kaupunki uhkaa ajoittain läkähtyä kuumuuteen. Talvella puolestaan kannattaa varata mukaan lämmintä vaatetta, sillä lämpömittari saattaa valahtaa pakkasen puolelle joulu-helmikuussa.
Milanon maailmankuulut muotiviikot järjestetään kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin.
Lennot Milanoon löydät Napsun lentohausta.
Lue lisää kohteesta: Milano
Julkaistu 15. syyskuuta, 2016