10 vinkkiä: Tv:stä tuttu Miami ympäristöineen

Miami ja yleisemmin koko Florida on suorastaan täydellinen matkakohde niin pariskuntana tai kaveriporukassa matkustaville kuin lapsiperheillekin: siellä on yksinkertaisesti kaikkea kaikille ikään katsomatta. Hiekkarantaa ja huvipuistoa, luontoa ja etelän eksotiikkaa, värikästä yöelämää ja mahtavat shoppailumahdollisuudet, populaarikulttuuria ja arkkitehtuuria. Ja aurinkoa!

Turistien suosima Miami Beach on varsinaisesta Miamin keskustasta erillinen alue Atlantin rannalla, mikä yhdistyy mantereeseen muutaman lahdukan ylittävän valtatien kautta. Miamin keskusta -Downtown Miami- on liike-elämän keskus, jonka korkeiden rakennusten rytmittämä siluetti on tuttu lukuisista Floridaan sijoittuvista tv-sarjoista.

Pinkit muoviflamingot ja pastellinväriset Art deco -rakennukset kuuluvat kuitenkin Miami Beachin eteläosaan South Beachille. Miami toimii myös monien Karibialle suuntautuvien luksusristeilyiden lähtösatamana.

Miami eroaa monista muista amerikkalaiskaupungeista monikulttuurisuutensa ja latinalaisamerikkalaisen tunnelmansa vuoksi, sillä sen vakituisista asukkaista reilusti yli puolet on latinoja ja tummaihoisia. Espanjaa kuulee puhekielenä usein enemmän kuin englantia, vaikkakin palveluammateissa jokaisen on osattava myös englantia.

Miami on yhtä aikaa rikas ja köyhä, mikä näkyy turistienkin kannalta joidenkin alueiden turvattomuutena.

10 vinkkiä Miamiin ja sen ympäristöön

1) Miami Beachin hiekkaranta

Miamissa hienoa valkoista hiekkaa riittää!Miamissa hienoa valkoista hiekkaa riittää!

Valokuvissa Miami on yhtä kuin valkohiekkainen Miami Beach rantavahteineen ja hulppeine, pastellinvärisine hotelleineen. Kilometrien mittainen hiekkaranta ottaa vastaan Atlantin aallot ja tarjoaa mahdollisuuksia ihan perinteisestä auringossa löhöilystä kuntoiluun, rantalentopalloon ja surffailuun.

Rantaa reunustaa Miami Beachin puolivälistä, Indian Beach Parkista alkunsa saava, puinen Boardwalk-kävelysilta, joka jatkuu aivan etelässä sijaitsevan South Beachin kärkeen saakka ja jota pitkin ruskettuneet ja mallivartaloiset lenkkeilijät juoksevat aamuisin.

2) South Beachin legendaarinen Ocean Drive

Ocean Drive loistaa värikkäänä ilta-aikaan.Ocean Drive loistaa värikkäänä ilta-aikaan.

South Beachilla 15th Streetiltä etelään merenrantaa reunustaa katu nimeltä Ocean Drive. Tämä pätkä on kuuluisa erityisesti pastellinvärisistä, Art deco -tyylisistä rakennuksistaan ja Miami Vice -tunnelmastaan. Kadun varrelta löytyy hotelli, ravintola tai yökerho jokaiseen makuun, ja päivisin palmujen reunustamaa katua pitkin avoautolla (eihän Floridassa umpinaista autoa kannata vuokrata) ajellessa tuntee olevansa kuin suoraan kuuluisassa tv-sarjassa.

Ocean Drive päättyy South Beachin kärjessä olevaan bisneskeskittymään, missä sijaitsevat matalasti rakennetun Miami Beachin korkeat rakennukset.

3) South Pointe Pier ja veneretki

South Pointe Pier on 137 metriä pitkä laituri, jonka päästä on upeat maisemat kohti Miami Beachia.South Pointe Pier on 137 metriä pitkä laituri, jonka päästä on upeat maisemat kohti Miami Beachia.

South Beachin kärjessä sijaitseva South Pointe Pier tarjoaa ihastuttavan näkymän niin pitkälle hiekkarannalle kuin niemen kärjessä nousevaan, korkeiden liikerakennusten keskittymään. Samalla sieltä voi ihailla ohi lipuvia risteilyaluksia ja paikallista meriluontoa pelikaaneineen. Tämä on varmasti yksi parhaita paikkoja napata juuri se täydellinen matkakuva Miami Beachista!

Koska meri on Miamissa niin keskeisessä roolissa, on retki merelle lähes pakollista lomaohjelmaa. Esimerkiksi South Beachin itärannalta operoiva Ocean Force Adventures tarjoaa 40 mailin mittaisella sightseeing-retkellään kattavan silmäyksen Miamiin ja sen lähisaariin. Retkillä voi nähdä myös delfiinejä ja muuta merieläimistöä.

4) Ostoksia, ostoksia!

Floridan keskustassa shoppailemaan kannattaa lähteä Lincoln Road Mall -kävelykadulle, jonka varrelta löytyy yli sata liikettä, useita ravintoloita ja elokuvateatteri.Floridan keskustassa shoppailemaan kannattaa lähteä Lincoln Road Mall -kävelykadulle, jonka varrelta löytyy yli sata liikettä, useita ravintoloita ja elokuvateatteri.

Miamissa shoppailu on helppoa niin kuin Yhdysvalloissa yleensäkin, sillä valtavat ostoskeskukset houkuttelevat merkkituotteillaan, jotka maksavat vain murto-osan siitä mitä sama tuote maksaa Suomessa. Miamista pienen ajomatkan päässä pohjoiseen, Fort Lauderdalen kupeessa sijaitseva Sawgrass Mills Mall on outlet-shoppailijan paratiisi, josta matkalaukkuansa voi täyttää edullisesti brändeillä Guessista Tommy Hilfigeriin, DKNY:stä Michael Korsiin.

Floridan suurin ostoskeskus Aventura Mall sijaitsee puolestaan hieman Miami Beachista pohjoiseen. Turistien suosima Dolphin Mall sijaitsee vastaavasti Miamin lentokentän ”takana”.

Näissä ostosparatiiseissa vierähtää helposti kokonainen päivä, mutta ne onneksi pitävät huolen myös nälän ja janon sammuttamisesta. Muistathan, että myös uuden matkalaukun voi Yhdysvalloista ostaa edullisesti, mikäli shoppailtua tulee hieman liikaa.

5) Trendikäs Wynwood Art District

Wynwood Art Districtillä pääsee ihastelemaan taidokkaasti tehtyjä graffiteja.Wynwood Art Districtillä pääsee ihastelemaan taidokkaasti tehtyjä graffiteja.

Miamin keskustasta pohjoiseen sijaitseva Wynwoodin kaupunginosa on tunnettu sekä taiteen että muodin keskittymänä. Graffiteistaan kuuluisalla alueella on mm. Wynwood Walls -katutaidenäyttely, mutta lisäksi kymmeniä taidegallerioita ja -museoita. Trendikkäällä alueella on myös kivoja pikkukahviloita, laadukkaita ravintoloita sekä sympaattisia pikkuputiikkeja. Muista ottaa kamera mukaasi, sillä täällä sille on käyttöä!

6) Värikkään kuubalainen Little Havana

Tyypillisen värikäs ravintola Little Havana -korttelissa.Tyypillisen värikäs ravintola Little Havana -korttelissa.

Miamissa latinalainen kulttuuri näkyy vahvana ja erityisesti latinalaisen Amerikan rytmiin voi sukeltaa Little Havanan kaupunginosassa, Miamin keskustaa halkovan joen eteläpuolella. Nimensä mukaisesti alueella asuu suuri määrä erityisesti kuubalaisia siirtolaisia. Pikku-Havannassa järjestetään värikkäitä kulttuuritapahtumia, joissa taiteet ja musiikki ovat keskeisessä roolissa.

Keskeisin katu alueella on Calle Ocho eli SW 8th Street, jolla järjestetään vuosittain kuuluisa Calle Ocho Festival.

7) Vizcaya Museum and Gardens

Vizcaya-museo toimii hulppeassa villassa, jota ympäröi kaunis puutarha. Huvilassa on kuvattu myös useita elokuvia.Vizcaya-museo toimii hulppeassa villassa, jota ympäröi kaunis puutarha. Huvilassa on kuvattu myös useita elokuvia.

Yksi Miamin mielenkiintoisimpia museoita on keskustan eteläpuolella, aivan meren rannalla sijaitseva Vizcaya-museo. Upea villa oli aikoinaan rikkaan liikemiehen omistuksessa, mutta nykyisin se toimii museona ja samalla kurkistuksena maailmaan, missä pikkurahasta ei ole puutetta.

1900-luvun alussa rakennettussa kartanossa on kymmeniä huoneita ja se on toiminut kuvauspaikkana lukuisissa Hollywood-elokuvissa. Valokuvauksellisuutensa vuoksi kartano on myös suosittu häidenviettopaikka.

8) Huumaava Everglades

Evergladesin kansallispuistoa voi kiertää pitkospuilla tai veneellä.Evergladesin kansallispuistoa voi kiertää pitkospuilla tai veneellä.

Miamissa ei kannata juurtua pelkästään hiekkarannalle, sillä aivan lähituntumassa voi pistäytyä tyystin erilaiseen maailmaan. Evergladesin valtava, trooppinen kansallispuisto eteläisessä Floridassa sijaitsee vain reilun tunnin ajomatkan päässä Miami Beachilta. Everglades on täysin oma maailmansa ja ensimmäisen alligaattorinsa bongaaminen villinä luonnossa saa sydämen jättämään väkisinkin pari lyöntiä väliin.

Kansallispuiston vierailijakeskus Flamingo sijaitsee aivan puiston läpi kulkevan tien päässä. Sieltä voi lähteä oppaan kera esimerkiksi veneretkelle biodiversiteetiltään monipuoliseen, maailmanperintökohteeksi valittuun luonnonpuistoon.

9) Orlandon hulppeat huvipuistot

Disney World ja Tuhkimolinnan ilotulitukset sulattaa vähintäänkin perheen pienimpien sydämet.Disney World ja Tuhkimolinnan ilotulitukset sulattaa vähintäänkin perheen pienimpien sydämet.

Jos Linnanmäki tai Särkänniemi ovat alkaneet tuntua pieneltä, kannattaa piipahtaa Floridan huvipuistokeskuksessa, Miamista muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Orlandossa. Piipahtaminen on tosin väärä termi, sillä yhdessä päivässä ehtii vaivaisesti kiertämään yhden huvipuiston – kokonaisen kaupungin kokoinen Disney World on yhdessä päivässä täysi mahdottomuus. Mutta jos on varaa irrottaa Miamin lomastaan muutama päivä, yhdistelmä Miami Beach ja Orlando on erityisesti lapsiperheille ja lapsenmielisille ehdoton.

Orlandon keskeisimmät teemapuistot ovat kahdesta erillisestä puistosta koostuva Universal Studios, jossa on mm. Harry Potter -teemapuisto, sekä tietysti valtava Disney World, joka koostuu neljästä teemapuistosta, kahdesta vesipuistosta ja lukuisista muista huvituksista. Maailman Disney-puistoista se on suurin. Sesonkiaikaa kannattaa kuitenkin välttää, sillä jonot voivat muodostua sietämättömän pitkiksi.

10) Koko perheen Kennedy Space Center

Kennedy Space Centerissä voi päästä näkemään aidon avaruusraketin laukaisun!Kennedy Space Centerissä voi päästä näkemään aidon avaruusraketin laukaisun!

Orlandon korkeudella, suoraan Atlantin rannikolla sijaitseva Kennedy Space Center on erinomainen koko perheen vierailukohde. Hyvällä tuurilla siellä vieraillessaan saattaa päästä jopa näkemään aidon avaruusraketin laukaisun! Alustavaa laukaisuaikataulua voi tutkia avaruuskeskuksen nettisivuilta, mutta kannattaa muistaa, että sää voi aiheuttaa siihen odottamattomia muutoksia.

Avaruuskeskuksessa on mahdollista päästä tapaamaan astronautteja, mutta jo avaruustekniikan ihmettely ja kiertoajelu valtavalla alueella laukaisualustojen keskellä ovat elämys.

Milloin mennä Miamiin?

Miamiin ja Floridaan matkatessa säätilanne kannattaa ottaa huomioon. Syksyn (elokuulta marraskuulle) hurrikaaniaikaan voi lomareissu mennä nimittäin täysin mönkään. Toisaalta, jos hyvin käy, kesän lämpöä jatkuu mukavan pitkälle, mutta syksy on oikukkaan sään suhteen uhkapeliä.

Paras aika vierailla Miamissa on kevät maaliskuusta toukokuulle: rannalla alkaa olla jo lämmin, mutta kesän paahtava helle ei vielä uuvuta. Huomaa kuitenkin amerikkalaisten koululaisten spring break, joka houkuttelee rannoille joukoittain nuoria. Talvella joulu-tammikuussa on sesonkiaika, jolloin hinnat ovat korkeat ja varaukset kannattaa tehdä jopa useita kuukausia etukäteen.

Miten mennä Miamiin?

Suomesta Miamiin järjestetään valmismatkoja talvikaudella. Finnair lentää vuoden ympäri Helsingistä Miamiin suoran lennon kolmesti viikossa. Yhdellä vaihdolla Miamiin pääsee usean lentoyhtiön kyydissä.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Miami

Lue lisää kohteesta: Yhdysvallat


Julkaistu 25. heinäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.