10 vinkkiä: Tyylikäs ja rakastettava Melbourne

Victorian osavaltiossa, Australian eteläisessä osassa sijaitseva Melbourne on tyylikäs kulttuurikaupunki, joka silti henkii australialaisille ominaista maanläheistä rentoutta. Melbournen asukkaat rakastavat ravintoloitaan ja trendikkäitä kattobaarejaan, mutta eivät kaihda intoutumista täysillä mukaan suosituissa urheilukilpailuissa.

Kuten missään päin Australiaa, matkaajan ei kannata jäädä pelkästään kaupungin keskustaan, sillä lähiympäristöt tarjoavat valtavasti mielenkiintoisia kokemuksia. Melbourne on myös näppärä lähtöpiste retkelle esimerkiksi pitkin historiallista Great Ocean Roadia.

Ehkä Melbournen juomavedessä on jotain taikuutta, sillä kaupungista on kotoisin lukuisa määrä karismaattisia viihdetaivaan tähtiä kuten näyttelijöinä tunnettu Hemsworthin veljessarja, upea ja lahjakas Cate Blanchett sekä popdiiva Kylie Minogue. Käy itse testaamassa!

10 vinkkiä Melbourneen ja sen ympäristöön

1) Trendikkäät kattobaarit

Kerrotaan että Melbourne olisi keksinyt kattobaarit (rooftop bars). Ainakin kaupunki on osannut ottaa fiksuun käyttöön rakennusten katoilla olevat ulkotilat, sillä baareista ja ravintoloista on upea näkymä öisten valojen keskustaan sekä meren ja Yarra-joen suuntaan. Melbournen tunnetuimpia ja suosituimpia katolla sijaitsevia baareja on Swanston Streetin Curtin Housessa sijaitseva Rooftop Bar, jossa on myös erillinen ulkoilmaelokuvateatteri.

2) Degraves Streetin vilinä

Degravecs Street on suosittu myös paikallisten keskuudessa.Degravecs Street on suosittu myös paikallisten keskuudessa.

Kartalla mitäänsanomattoman näköinen, kapea kävelykadunpätkä Melbournen sydämessä on täynnä elämää. Se on turistipaljoudestaan huolimatta myös melbournelaisten itsensä suosiossa. Katua reunustavat lukuisat kaupat, kahvilat ja ravintolat, eikä siellä pääse pettymään ravintolaa valitessaan. Runsaudenpula tulee ennemminkin vastaan!

3) Huurteiselle panimokierrokselle

Australia on tunnettu erinomaisista oluistaan -ja miksipä ei olisi, sillä kuumassa ilmanalassa huurteisen kylmä tuoppi saa veden väkisinkin kielelle. Maan suosituimpiin olutmerkkeihin kuuluva Victoria Bitter eli VB on kotoisin Melbournesta, mutta alueella sijaitsee myös lukuisia pienpanimoita. Panimokierroksille voi suunnata valmiiksi järjestetyillä retkillä, mutta monilla panimoilla voi vierailla ihan itsekseenkin. Kattava listaus painimokierroksista löytyy Melbournen TimeOut -lehdestä.

4) Yarran laakson viinitilat

Vierailu Yarran laakson viinitilalla on hieno kokemus.Vierailu Yarran laakson viinitilalla on hieno kokemus.

Paikallisia viinejä pääsee maistelemaan keskustassakin, mutta paikan päällä viinitiloilla vierailu on aina elämys -vaikka ei viinistä varsinaisesti pitäisikään. Melbourne sijaitsee Yarra-joen suulla ja jokea ympäröivä laakso on kaupungin ulkopuolella suosittua viinialuetta, jolla tuotetaan erityisesti laadukasta Chardonnayta ja Pinot Noiria. Viinitiloilla voi vierailla itsenäisesti omalla autolla, mutta tiloille järjestetään kaupungista myös bussiretkiä. Useat viinitilat järjestävät kierrosten ja maistelujen lisäksi myös majoitusta ja niiden yhteydessä on laadukkaita ruokaravintoloita.

5) Rantaelämää St Kildassa

St Kildan rantaSt Kildan ranta

Melbournen keskustan eteläpuolella sijaitseva St Kildan kaupunginosa on tunnettu erityisesti komean arkkitehtuurin ja esplanadin reunustamasta aurinkorannastaan ja laituristaan -sekä boheemista elämänrytmistään. Ranta on kauneimmillaan auringonlaskun aikaan, jolloin myös alueella pesivät söpöt sinipingviinit tulevat päivän päätteeksi mereltä maihin. Näitä maailman pienimpään pingviinilajiin kuuluvia söpöläisiä voi bongata laiturin päässä sijaitsevan aallonmurtajan läheisyydessä.

6) Williamstown ja lauttamatka Melbournen edustalla

Maisemat Melbournen keskustaan ovat kauniit Yarra-joelta katsottuna.Maisemat Melbournen keskustaan ovat kauniit Yarra-joelta katsottuna.

Keskustan itäpuolella sijaitsevaa historialliseen Williamstowniin pääsee toki tietäkin pitkin, mutta suositeltavinta on suunnata sinne lautalla. Noin tunnin kestävä lauttamatka tarjoaa kauniin näkymän Melbournen keskustan suuntaan ja matkaa leppoisasti Yarra-jokea ylittävien matalien siltojen alitse. Historiallisten nähtävyyksiensä lisäksi Williamstownin rantabulevardin pienet kaupat ja ravintolat ovat elämyksiä. Pistäydy lounaalla vaikkapa pikkuruisessa ja sympaattisessa General Food Companyssa osoitteessa 117 Nelson Place. Erinomainen ruoka ja lämminhenkinen palvelu samassa paketissa!

7) Kosketus Australian eläimistöön Healesville Sanctuaryssa

Koalat ovat suloisia, mutta niiden silittäminen on laissa kiellettyä.Koalat ovat suloisia, mutta niiden silittäminen on laissa kiellettyä.

Jokainen Australiassa vieraileva varmasti haaveilee söpöjen koalojen silittelystä. Se on ikävä kyllä laissa kielletty kaikissa muissa osavaltioissa kuin Queenslandissa. Melbournen ulkopuolella sijaitsevassa Healesvillen eläintarhassa pääsee kuitenkin lähelle australialaista luontoa ja voi tutustua paikallisiin eläimiin dingoista emuihin, tasmanian tuholaisista vesinokkaeläimiin. Pienestä lisämaksusta pääsee syöttämään kenguruita tai silittämään pythonia tai vompattia. Näissä eläintapaamisissa on aina asiantuntija mukana, joka kertoo kyseisten eläinten elintavoista.

8) Phillip Islandin pingviiniparaati

Ihmisiltä pääsy kielletty! Tämä alue rantaa on rauhoitettu suloisille sinipingviineille.Ihmisiltä pääsy kielletty! Tämä alue rantaa on rauhoitettu suloisille sinipingviineille.

Noin 150 kilometriä Melbournen ulkopuolella sijaitseva Phillip Island vetää puoleensa vuosittain miljoonia turisteja, jotka haluavat nähdä harvinaisen luonnonnäytelmän. Joka ilta auringonlaskun aikaan pikkuruiset sinipingviinit palaavat rannalle vietettyään päivän merellä. Phillip Islandilla tämä ”pingviiniparaati” saapuu rantaan hyvin rajatulla alueella, minkä vuoksi siitä on kasvanut suosittu nähtävyys. Turistimaisuudelta ei kuitenkaan tässä kohteessa ole voitu välttyä.

Lämpötiloiltaan manner-Australiaa leppoisammalla saarella kehutaan olevan myös hyvät surffausmahdollisuudet ja saaren keskiosissa voi vierailla katsomassa koalojen niiden suojeluun erikoistuneessa keskuksessa. Kalastuksesta kiinnostuneet voivat myös käydä pyydystämässä oman lohen Rhyll Trout & Bush Tucker farmilla, missä saaliinsa voi myös saada kokin laittamana lautaselleen.

9) Innostu urheilukilpailussa

Melbourne Cricket Ground -stadionMelbourne Cricket Ground -stadion

Australialaiset rakastavat urheilua ja urheilutapahtumia. Vähemmän alaa seuraavalle voi tulla yllätyksenä, että Melbournessa vuoden suosituin urheilutapahtuma on laukkakilpailut. Miljoonia voittajalleen tuovan, marraskuussa järjestettävän Melbourne Cupin merkitystä kuvastaa se, että kilpailupäivä on kaupungissa yleinen vapaapäivä. Flemingstonin kilparadalla järjestetään vuosittain myös lukuisia muita ratsastuskilpailuja. Toinen katsojia kentän laidalle houkutteleva laji on australialainen jalkapallo (jota ei pidä sekoittaa rugbyyn tai amerikkalaiseen jalkapalloon), jonka AFL -liigan joukkueista moni tulee Melbournen ympäristöstä. Pelejä voi seurata mm. Melbourne Cricket Ground -stadionilla.

10) Suunnaksi Great Ocean Road

12 apostoliksi nimetyt kalkkikivet ovat huikea näky Great Ocean Roadin varrella.12 apostoliksi nimetyt kalkkikivet ovat huikea näky Great Ocean Roadin varrella.

Niille matkaajille, jotka ovat varanneet Melbournen seutuville muutamaa päivää pidemmän ajan, voi suositella automatkaa historialliselle Great Ocean Roadille, jota pidetään yhtenä maailman kauneimmista maisemareiteistä. 250 km mittainen, hiekkarantojen täplittämä, vuoristoinen ja metsäinen maisemaosuus tarjoaa upeat näkymät merelle esimerkiksi Port Campbellin lähellä sijaitsevien, 12 apostoliksi nimettyjen kalkkikivimuodostumien suuntaan. Rannikkoa kiertelevän tien varrella voi pysähtyä vaikkapa kuuluisalle Bells Beachille, jolle Myrskyn ratsastajat -elokuvan kohtalokas surffauskohtaus sijoittuu (itse kohtaus ei tosin ole kuvattu siellä).

Milloin ja miksi mennä?

Melbournessa voi vierailla ympäri vuoden, mutta samoin kuin Sydneyssä, tärkeimmät lomakuukaudet kesällä (joulu-helmikuu) voivat olla kuumia ja ruuhkaisia. Talvella (kesä-elokuu) sää puolestaan voi olla viileää -muutaman tunnin matkan päässä Melbournesta sijaitsevilla vuorillahan voi talvisin jopa hiihtää! Sään ja turistien määrän kannalta ajateltuna miellyttävin aika vierailla on syksyllä maalis-toukokuussa sekä keväällä syys-marraskuussa, jolloin kaupungissa järjestetään myös keskeisimmät urheilutapahtumat Melbourne Cup ja AFL-liigan finaaliottelu.

Melbourne on viehättävä kaupunki, jossa löytää tekemistä ja kokemista niin hengenravinnon kuin fyysisemmänkin kulttuurin ystävä. Sen lupsakkaan ilmapiiriin on suomalaisen helppo samaistua, sillä täällä jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Lisäksi kaupungin lähiympäristössä sijaitsee ihastuttavia luontokohteita, ja sieltä on myös erinomaisen hyvät yhteydet muualle Australiaan.

Lue myös: 10 vinkkiä: Rento ja ystävällinen Sydney

Lue myös: 5 vinkkiä: Valtava Australia vie sydämen

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Melbourne


Julkaistu 12. toukokuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.