10 vinkkiä: Ylellinen Mauritius

Intian valtamerellä, päiväntasaajan eteläpuolella sijaitseva Mauritius on trooppinen ja tyylikäs lomailuparatiisi. Loputon rantaviiva, lämmin merivesi ja koralliriutan suojaamat rannat muodostavat rauhallisen ja leppoisan lomailukeitaan. Saarivaltio on tunnettu ylellisestä hotellivalikoimastaan, mutta majapaikan löytää pienemmälläkin budjetilla helposti.

Mauritiuksen saari on noin 60 kilometriä pitkä etelä-pohjoissuunnassa ja leveydeltään noin 40 kilometriä. Saarella vallitsee värikäs kreolikulttuuri, joka on sekoitus intialaista, afrikkalaista, eurooppalaista ja kiinalaista alkuperää. Asukkaita on noin 1,2 miljoonaa, joista pääkaupungissa Port Louisissa asuu noin 175 000. Viralliset kielet ovat englanti ja ranska, mutta saarella puhutaan myös kreolia, hindiä ja kiinaa. Saarta ovat asuttaneet vuosisatojen saatossa niin hollantilaiset kuin portugalilaisetkin. Saari oli Englannin siirtomaa 1800-luvun alkupuolelta vuoteen 1968, jolloin maa itsenäistyi.

Saaren keskiosan maisemaa hallitsevat sademetsät ja sokeriruokoviljelmien lomasta pilkottavat sammuneiden tulivuorten huiput. Sokeri on tärkeä vientituote ja siellä valmistetaan myös rommia, teetä ja kahvia. Vaellus saaren trooppisissa metsissä on kaikkia aisteja hivelevä kokemus: lintujen liverrys, metsän tuoksut ja kauniin vehreät maisemat luovat rauhoittavan ympäristön luonnossa liikkujalle.

10 vinkkiä Mauritiukselle:

1) Le Morne

Le Mornen rantaLe Mornen ranta

Mauritiuksen saarella on useita lomailualueita, jotka ovat muodostuneet hyvätasoisten hotellien ja vanhojen kalastajakylien ympärille. Le Mornen valkohiekkainen ranta sijaitsee saaren lounaisosassa rauhallisen laguunin ympärillä. Le Mornen ranta soveltuu hyvin tuulta vaativiin vesiurheilulajeihin, sillä sen ranta on yksi saaren tuulisimmista.

Rantapäivien lomassa voi kiivetä Morne Brabantin kukkulalle, joka kohoaa noin 500 metrin korkeuteen merenpinnasta. Le Mornen pieni kylä on ranta-alueelta kivenheiton päässä. Kylässä on yksi ravintola ja jokunen kauppa. Hieman isompaan Flic en Flacin kylään on matkaa autolla kolmen vartin verran.

2) Flic en Flac

Flic en FlacFlic en Flac

Flic en Flacinin kahdeksan kilometrin mittaisen rannan sanotaan olevan valkohiekkaisista rannoista valkoisin. Tasokkaat hotellit, entisen kalastajakylän tarjoamat palvelut ja koralliriutan suojaama ranta luovat upean ympäristön paratiisirantalomalle. Flic en Flac on myös suosittu snorklauskohde kauniin koralliriutan ansioista, jolle on matkaa rannasta muutamia satoja metrejä.

3) Belle Mare ja Grand Baie

Grand BaieGrand Baie

Belle Maren alue saaren itäpuolella houkuttelee golfin pelaajat puoleensa, sillä alueella on saaren kaksi parhaaksi mainittua golfkenttää: Belle Mare Links ja Belle Mare Legends. Belle Maresta pääsee myös kätevästi yhdeksän kilometrin päässä sijaitsevalle Centre de Flacqin ostosalueelle, mistä löytyvät sekä paikalliset markkinat että lukuisia vaateliikkeitä.

Grand Baien pikkukaupungin ympärille muodostunut lomailukylä pitää sisällään useita kävelykatuja, kaksi rantabulevardia, ravintoloita, baareja, yökerhoja ja ostospaikkoja. Elämänmeno on silti rauhallista ja hotellit lähentelevät tavanomaista turistiluokkaa. Grand Baien läheisyydessä Trou-aux-Biches -ranta-alue puolestaan kätkee huojuvan palmurivistön uumeniin tyylikkään ja ylellisen hotellialueen.

4) Port Louis

Port Louis on Mauritiuksen pääkaupunki.Port Louis on Mauritiuksen pääkaupunki.

Mauritiuksen vuonna 1735 perustettu pääkaupunki Port Louis on eläväinen sekoitus saaren eri kulttuureja. Port Louisissa voi nähdä vielä siirtomaa-ajan aikaisia rakennuksia, joista vuonna 1834 rakennettu La Citadellen linnoitus on tunnetuin.

Keskustan markkina-alueella ja ostoskeskuksissa voi tehdä edullisia ostoksia ja illan hämärtyessä rentoutua baareissa ja yökerhoissa. Kaupungissa on nähtävissä myös saaren asukkaiden eri uskonnot: katedraalit, moskeijat, hindujen temppelit ja Buddhan muistomerkit koristavat sulassa sovussa kaupungin maisemaa.

5) Sokerin juurille

Sokeriruokopelto MauritiuksellaSokeriruokopelto Mauritiuksella

Sokeriruo'olla on tärkeä rooli maan historiassa ja korkealla kurottavat sokeriruo'ot peittävät saaren pinta-alasta noin puolet. Sokeri on Mauritiuksen tärkeimpiä vientituotteita ja sen valmistamista pääsee tutustumaan saaren sokeritehtaissa. Mauritiuksella tuotetaan myös teetä, kahvia, rommia ja tupakkaa.

6) Ile Aux Cerfsin paratiisisaarelle

Ile Aux Cerfsin paratiisisaariIle Aux Cerfsin paratiisisaari

Mauritiuksen ympärillä on useita pieniä saaria, joista yksi suosituimmista on Ile Aux Cerfs. Pienelle paratiisisaarelle pääsee päiväretkelle joko veneellä tai katamaraanialuksella. Matkan aikana voi nauttia leppoisasta merituulesta ja hyvällä onnella ihailla myös delfiinien leikkejä. Perillä pääsee nauttimaan valkeasta hiekkarannasta, laguuneista ja turkoosista merestä.

7) Chamarelin putoukselle

Seven Coloured Earths Chamarelissa.Seven Coloured Earths Chamarelissa.

Chamarelin alueella saaren lounaisosassa on kaksi kokemisen arvoista paikkaa. Coloured Earths, vulkaanisen tuhkan aiheuttaman eroosion aikaansaama luonnonilmestys väreilee kauniisti eri sävyissä kumpuilevassa maastossa. Lähistöllä voi ihastella myös Chamarelin vesiputousta. Putouksen vesi syöksyy yli 80 metrin matkan alas kielekkeeltä laakson pohjalle synnyttäen vaikuttavan jylinän.

8) Kasvitieteellinen puutarha

Jättilumpeita Mauritiuksen kasvitieteellisessä puutarhassa.Jättilumpeita Mauritiuksen kasvitieteellisessä puutarhassa.

The Botanic Garden eli kasvitieteellinen puutarha on yksi Mauritiuksen vierailluimmista kohteista. Puutarhassa on noin 650 erilaista kasvia ja siellä kasvaa 85 erilaisen palmulain lisäksi muun muassa kaneli- ja mantelipuita. Yli 300 vuotta vanhan puutarhan kokokohdista on näyttävä lummeallas, jonka pinnalla kelluu suuria, lautasenmuotoisia jättilumpeita.

9) Black River Gorges National Park

Black River Gorges National ParkBlack River Gorges National Park

Black River Gorgesin kansallispuisto on oiva retkikohde luonnon keskelle. Yli kolmensadan kasvi- ja eläinlajin valikoimassa on yhdeksän harvinaisuutta, jotka asustavat ainoastaan Mauritiuksella. Noin 6500 hehtaarin suuruisessa puistossa kasvaa upea trooppinen alkuperäismetsä, ja siellä täällä sijaitsevat vesiputoukset säestävät metsän monipuolisen lintulajiston ääniä. Alueen korkeimmalta huipulta on upeat näkymät eri puolille saarta.

10) Häähumua saarella

Eksoottinen Mauritius tunnetaan suosittuna häämatkakohteena.Eksoottinen Mauritius tunnetaan suosittuna häämatkakohteena.

Mauritius tunnetaan ihanteellisena häämatkakohteena. Hotellien valmiiksi suunnitellut palvelupaketit kuherruskuukautta viettäville ja saaren korkeatasoinen palvelukulttuuri luovat otollisen ympäristön kerran elämässä -matkalle. Myös naimisiinmeno onnistuu saarella, mutta häät vaativat tarkan ennakkosuunnittelun ammattilaisen kanssa, jotta seremonian virallinen osuus hoituu kunnialla.

Milloin mennä?

Mauritiuksella vallitsee trooppinen ilmasto, joka jakautuu kahteen vuodenaikaan, kesään ja talveen. Talvi alkaa toukokuussa ja kestää lokakuuhun asti, sen jälkeen alkaa kesä, joka jatkuu huhtikuuhun asti. Lämpötila on melko tasainen vuodenajasta riippumatta, 25-34 astetta.

Sateisin ajanjakso alkaa joulukuussa ja kestää maaliskuuhun. Länsi- ja pohjoisosa ovat lämpimämpiä ja kuivempia, eteläosassa puhaltavat ajoittain voimakkaat tuulet, jotka tuovat sateita. Maan keskiosan ylängöillä saadaan sateita huomattavasti useammin kuin rannikolla.

Miten mennä?

Suomessa TUI (Finnmatkat) järjestää 1-2 viikon pituisia pakettimatkoja Mauritiukselle. Omatoimilomailija voi lentää reittilennoin saaren kansainväliselle lentokentälle Mahélle Keski-Euroopan kautta. Esimerkiksi Air Francella operoi päivittäin yhteyden Mauritiukselle yhdellä koneenvaihdolla Pariisin kautta. Jos haluaa pysähtyä kaupunkikohteessa matkan varrella, kannattaa valita lentoyhtiöksi Emirates, jonka yhteys kulkee Dubain kautta.

Saarella paikasta toiseen liikkuminen on helppoa. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja vuokra-autolla pääsee liikkumaan helposti saaren eri osiin. Myös bussi on kätevä liikkumisväline kaupunkien, maaseudun ja lomailualueiden välillä.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Mauritius


Julkaistu 28. lokakuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.