10 vinkkiä: Monipuolinen ja aurinkoinen Malta

Turkoosinsininen Välimeri, noin 300 aurinkoista päivää vuodessa ja mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa muodostavat Maltasta monipuolisen ja omaleimaisen lomailukohteen. Lomahotellit, ravintolat, ostoskeskukset ja klubit ovat keskittyneet Maltan saarelle, Gozolla puolestaan nautitaan leppoisasta lomatunnelmasta. Pieni Comino on tunnettu Sinisestä Laguunistaan.

Maltan historia ulottuu vuosituhansien taakse ja saarten lukuisat arkeologiset ja esihistorialliset kohteet vievät kävijän aikamatkalle menneisyyteen. Malta sijainti Euroopan ja Pohjois-Afrikan välimaastossa ja myös idän ja lännen välissä ovat houkutelleet saarivaltioon lukuisia valloittajia, ja saaria ovat vuosien saatossa asuttaneet muun muassa arabit, aragonialaiset, espanjalaiset, englantilaiset ja italialaiset.

Menneisyys ja nykyhetki luovat mielenkiintoisen yhdistelmän myös maltalaiseen keittiöön, joka on sekoitus välimerellisiä, englantilaisia ja arabialaista makuja.

10 vinkkiä Maltalle:

1) Valletta

Väriä kalkkikiven keltaiseen Valletan kaupunkiin tuovat erivärisiksi maalatut perinteiset puuparvekkeet.Väriä kalkkikiven keltaiseen Valletan kaupunkiin tuovat erivärisiksi maalatut perinteiset puuparvekkeet.

Maltan pääkaupungissa Vallettassa aistii tuhansien vuosien taakse ulottuvan historian. Vallettan kaupunki kokonaisuudessaan on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi ja sen katuja koristavat barokki- ja keskiaikaiset rakennukset ja kirkot.

Pääkadulla Republic Streetillä on leppoisa vilinä, jota voi pysähtyä ihastelemaan yhteen lukuisista katukahviloista tai terassiravintoloista. Vallettan läheisyydessä sijaitsevat suositut lomailukohteet Sliema ja St. Julians, joiden ympärille on keskittynyt Maltan yöelämä.

2) Gozo

Kuuluisa Azure Window on Gozon tunnetuimpia ja kuvatuimpia nähtävyyksiä.Kuuluisa Azure Window on Gozon tunnetuimpia ja kuvatuimpia nähtävyyksiä.

Gozon saari on tunnelmaltaan leppoisan rauhallinen ja asteen verran vehreämpi kuin Maltan saari. Se on tunnettu myös maltalaisten pitkän viikonlopun viettokohteena. Gozon keskellä sijaitsee saaren ainoa kaupunki Victoria; kaupungin tapahtumien keskipiste on Il-Kastell -linnake, jonka näköalapaikoilta voi ihailla upeita näkymiä ympäri saaren.

Luonnon muovaama meri-ikkuna rantakalliossa, Azure Window, on Gozon tunnetuimpia nähtävyyksiä. Valitettavasti tämä kuuluisa maamerkki romahti myrskyssä maaliskuussa 2017.

3) Comino

Blue Lagoon Cominon saarella.Blue Lagoon Cominon saarella.

Pikkuruinen Cominon saari asettuu Maltan ja Gozon välimaastoon. Saarella on yksi hotelli, kourallinen asukkaita, ja kävijät suuntaavatkin Cominolla pääasiassa Blue Lagoonille eli Siniselle Laguunille. Tunnettua rantaa ympäröivät jyrkät kalliot ja hiekkapohjainen ranta ja turkoosi vesi houkuttelevat uimaan ja snorklaamaan. Sekä Gozolle että Cominolle on sujuvat laivayhteydet Maltan saaren pohjoiskärjessä sijaitsevasta satamasta.

4) Hiekkarannalle

Paradise Bayn hiekkaranta.Paradise Bayn hiekkaranta.

Maltan rannikon eteläosan rannat ovat kallioisia ja jyrkkiä, ja uintipaikat ovat enimmäkseen poukamia, joiden kalliolta voi laskeutua portaita pitkin mereen. Maltalla on myös hiekkarantoja, joista parhaat sijaitsevat saaren pohjoisosassa. Paradise Bay ja Anchor Bay ovat pieniä, mutta sympaattisia hiekkarantoja pohjoisosan länsipuolella ja Armier Bay ja Maltan pisin hiekkaranta Mellieha Bay itäpuolella. Myös Gozolla ja Cominolla on hienoja, valkeahiekkaisia rantoja.

5) Festa - maltalaiset kyläjuhlat

Ilotulitteita taivaalle Festan kunniaksi Melliehassa.Ilotulitteita taivaalle Festan kunniaksi Melliehassa.

Festa-juhlakausi alkaa Maltalla ja Gozolla aikaisin keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Jokaisessa kylässä vietetään omaa festa-juhlaa kylän katedraalin suojelupyhimyksen kunniaksi. Kylä koristellaan näyttävästi, ilotulitteet paukkuvat, viini virtaa ja elävä musiikki säestää juhlijoiden kulkua. Juhla on tunnelmaltaan ennemminkin riemukas kuin uskonnollinen, ja matkailijalle juhlahumuun osallistuminen onkin oiva tapa päästä kurkistamaan maltalaisia perinteitä.

6) Maailmanperintökohteet

Yksi Maltan megaliittisita temppeleistä, joka on rakennettu noin 3000 eaa.Yksi Maltan megaliittisita temppeleistä, joka on rakennettu noin 3000 eaa.

Vallettan lisäksi Maltalla on kaksi Unescon maailmanperintökohdetta. Seitsemän megaliittisen temppelin kokonaisuudesta viisi temppeliä sijaitsee Maltan saarella ja kaksi Gozolla. Isoista kivistä muodostetut rakennelmat on tehty kalkkikivestä ja arvioiden mukaan ne ovat vanhempia kuin Egyptin pyramidit.

Kolmas maailmanperintökohde, Hal Saflieni Hypogeumin pyhättö sijaitsee Maltan saarella, osittain maan alla. Pyhättö koostuu hautakammioista, luolista ja onkaloista, ja se ulottuu syvimmillään noin kymmenen metrin syvyyteen maan alle. Maltan ainoat esihistorialliset seinämaalaukset koristavat pyhätön seinämiä.

7) Mdinan keskiaikainen kaupunki

Keskiaikaisen Mdinan kaupunkimaisemaa.Keskiaikaisen Mdinan kaupunkimaisemaa.

Mdina on Maltan entinen pääkaupunki, ja sitä kutsutaan myös Hiljaiseksi kaupungiksi. Mdina on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista ja sen kapeat kadut ja kujat on suljettu autoliikenteeltä. Kaupungin rauhallinen tunnelma on parhaimmillaan auringonlaskun jälkeen.

8) Shoppailemaan

Marsaxlokkin kalastajakylässä järjestetään sunnuntaisin markkinat.Marsaxlokkin kalastajakylässä järjestetään sunnuntaisin markkinat.

Vallettan pikkukujien kauppapaikat ovat sekoitus paikallisia pikkuliikkeitä ja kansainvälisten merkkien putiikkeja. Slieman The Point ja St. Juliansin The Baystreet ovat Maltan suurimpia ostoskeskuksia, ja niistä löytyy tunnetuimpien kansainvälisten merkkien nimikkoliikkeet.

Paikallisia tuotteita, kuten käsitöitä, elintarvikkeita ja koruja, voi hankkia esimerkiksi Marsaxlokkin kalastajakylässä sunnuntaisin järjestettäviltä markkinoilta. Persoonallinen Ta’ Qali Crafts Village on rakennettu toisen maailmansodan aikaiselle lentokentälle Mdinan kaupungin läheisyyteen ja kylässä myydään muun muassa maltalaisia koruja ja käsityönä tehtyä lasia.

9) Sukellus ja snorklaus

Blue Grotto on yksi Maltan suosituimmista sukelluskohteista.Blue Grotto on yksi Maltan suosituimmista sukelluskohteista.

Malta tunnetaan loistavana sukellus- ja snorklauskohteena, ja saarilla toimii kymmeniä sukelluskeskuksia. Sukelluskeskukset järjestävät retkiä ja kursseja ja vuokraavat välineitä, mutta sukeltaa ja snorkalta voi myös suoraan rannalta. Vesi on kirkasta ja sukeltajia odottavat syvyyksissä erilaiset hylyt, luolat, kalliomuodostelmat, kalaparvet ja koralliriutat. Blue Grotto, eli Sininen Luola on Maltan suosituimpia sukelluskohteita.

10) Teemapuistoja koko perheelle

Kippari Kallen kulissikylä Anchor Bayssa.Kippari Kallen kulissikylä Anchor Bayssa.

Popeye Village eli Kippari Kallen kulissikylä rakennettiin Anchor Bayhin vuonna 1979, kun Robin Williamsin tähdittämä elokuva kuvattiin Maltalla. Elokuvaan liittyvät hahmot viihdyttävät perheen pienimpiä ja alueella on myös museo ja minigolfrata. Kylä koostuu paristakymmenestä puisesta talosta, joiden edustalla on kahvila terasseineen ja mahdollisuus pomppia vesitrampoliineilla.

Lapsiperheitä viihdyttävät myös Maltan saaren pohjoisosassa sijaitseva vesipuisto Splash and Fun Water Park ja Mediterraneo Marine Park Maltan koilliskulmassa.

Milloin ja miksi mennä Maltalle?

Malta on ympärivuotinen kohde, mutta sää on parhaimmillaan ja sesonki vilkkaimmillaan touko- ja syyskuun välillä. Keskikesällä lämpömittari voi kohota kolmenkymmenen asteen paremmalle puolelle, mutta merellisen sijainnin ansioista tukahduttavan kuuma on harvoin.

Kesäkauden ulkopuolella lämpötila putoaa yleensä +15-20 asteen tuntumaan ja silloin onkin erinomainen mahdollisuus vierailla arkeologisissa kohteissa ja tutustua saariin patikoiden. Myös kiipeily, pyöräily, ratsastus ja golf ovat suosittuja aktiviteetteja. Maltalla on myös hieman karu, mutta kaunis maaseutu, joka on ehdottomasti vähintään yhden päiväretken arvoinen.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Päivitetty 19.2.2024

Lue lisää kohteesta: Malta


Julkaistu 18. toukokuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.