10 vinkkiä: Aktiivisen matkailijan Mallorca

Tutkimusten mukaan suomalaiset haluavat kuntoilla ja harrastaa aktiivisesti myös lomamatkoillaan. Kun suunnaksi ottaa Mallorcan saaren, saa samalla rahalla rantaa ja aurinkoa, mutta samalla myös erinomaiset mahdollisuudet liikunnallisemmalle lomalle. Välimeren saari, joka aikoinaan oli tunnettu pääasiallisesti pohjoiseurooppalaisten auringonpalvojien lomasaarena, on viime vuosina kunnostautunut ja nostanut profiiliaan erityisesti aktiivimatkailijoiden keskuksena.

Mallorca on ollut pitkään tunnettu laadukkaista golfkentistään, mutta viime vuosina erityisesti saaren pohjoisosasta on kasvanut merkittävä pyöräilyn ja monen muun aktiiviurheilulajin keskus. Etenkin kuumimpien kesäkuukausien ulkopuolella Mallorcan leuto ilmasto ja monipuolinen ympäristö tarjoavat mukavan leppoisat puitteet niin hikitreenille kuin eksoottisempienkin lajien harrastamiseen.

10 vinkkiä aktiivisempaan matkaan Mallorcalle

1) Pyörän selässä hiki- tai maisemalenkille

Kyllä näissä maisemissa kelpaa pyöräillä. Pyöräilymukavuutta lisää Mallorcan hyväkuntoiset tiet.Kyllä näissä maisemissa kelpaa pyöräillä. Pyöräilymukavuutta lisää Mallorcan hyväkuntoiset tiet.

”Pyöräily on uusi golf”, sanovat matkailun parissa työskentelevät ihmiset Mallorcalla, joiden mukaan keski-ikäiset lomalaiset suuntaavat nykyisin ennemmin kilpapyörän selkään kuin golfkentille.

Saaren pohjoisosassa sijaitseva Alcudian kylä on viime vuosina muuttunut entisestä bilealueesta todelliseksi pyöräilyn keskukseksi, missä baarit ovat vaihtuneet polkupyörävuokraamoiksi. Täältä voi helposti vuokrata itselleen kilpa- tai maastopyörän ja suunnata saarikierrokselle. Mahtavat maisemat odottavat ja pyöräillessä pääsee lähemmäs paikallista luontoa ja kulttuuria kuin auton kyydissä.

Lisää pyöräilystä Mallorcalla löydät täältä.

2) Laadukkaat golfkentät kutsuvat

Mallorca on tunnettu kauniista ja hyvin hoidetuista golfkentistään.Mallorca on tunnettu kauniista ja hyvin hoidetuista golfkentistään.

Mutta eipä kannata unohtaa vanhaa kunnon golfiakaan! Mallorcan lukuisat laadukkaat ja monipuoliset kentät houkuttelevat kolopallon pelaajia edelleen.

Suuri osa suosituimmista kentistä sijoittuu pääkaupunki Palman ympäristöön ja saaren parhaaksi rankattu, Thomas Himmelin suunnittelema Son Gual sijaitseekin aivan Palman ja lentokentän välittömässä läheisyydessä. Vuonna 2003 avattu mutta nuoresta iästään huolimatta kannuksensa jo ansainnut Alcanada sijaitsee puolestaan saaren pohjoisosassa Alcudiassa.

3) Rautaisille miehille ja naisille: triathlon

Vielä muutama ehkä mahtuisi mukaan Mallorcan triathlonin starttiin...Vielä muutama ehkä mahtuisi mukaan Mallorcan triathlonin starttiin...

Mallorcan saari on mitä mainioin triathlonin harrastajille, sillä saaren kauniissa ja monipuolisessa maisemassa on satoja kilometrejä hyvässä kunnossa olevaa tietä pyöräilyyn ja juoksemiseen, sekä erinomaiset mahdollisuudet uintiin sekä luonnonvedessä että altaassa.

Mallorcalla järjestetäänkin vuosittain maailmanmestaruustasolla sekä triathlon- että Iron Man -kisoja. Tästä on tullut niin suosittua, että Alcudian kylään Pohjois-Mallorcalle on perustettu useita urheiluun painottuneita hotelleja, joiden tilat ja ruokalistat on suunniteltu urheilijoita silmällä pitäen.

Esimerkiksi Alcudian Viva Blue -hotellissa on kattavan pyöräilykeskuksen lisäksi triathlonisteille suunnattu uima-allas ja tavallisen ravintolamenun lisäksi erityisesti liikkujille suunnattuja ruokavaihtoehtoja.

4) Tennismestareiden jalanjäljille

Hotellitenniksen lisäksi Mallorcalla voi osallistua ohjatuille tenniskursseille.Hotellitenniksen lisäksi Mallorcalla voi osallistua ohjatuille tenniskursseille.

Tenniksellä on erittäin vahva jalansija Mallorcan liikuntakulttuurissa ja saarelta uransa ovat aloittaneet mm. tennismestarit Rafael Nadal ja Carlos Moya.

Tavallisten hotellitenniskenttien lisäksi Mallorcalla toimii useita tennikseen keskittyneitä ”akatemioita”. Näistä keskeisimpiä on Palman kaupungista hieman pohjoiseen sijaitseva, maailmanluokan tennisopetusta tarjoava Global Tennis Academy. Paguerassa Palmasta puolisen tuntia länteen sijaitseva Tennis Academy Mallorca tarjoaa lajin opetusta kaikenikäisille harrastajille.

5) Patikoimaan vuorille

Pollençan kaupungin lähellä sijaitsevan Cap de Formentorin huikeita maisemia patikointireitin varrella.Pollençan kaupungin lähellä sijaitsevan Cap de Formentorin huikeita maisemia patikointireitin varrella.

Niille liikkujille, jotka nauttivat urheilusuoritusta enemmän leppoisammasta menosta raikkaassa ulkoilmassa ja kauniissa maisemissa, Mallorca tarjoaa upeita patikointireittejä. Saarella on reittejä jokaiseen makuun ja vaativuustasoon: rantapoluilla kävelystä useamman päivän patikkaretkiin vuoristossa.

Suosituimmat patikkareitit sijoittuvat saaren länsiosien ylänköseudulle, jossa pääasiallisesti hyvin merkityillä poluilla pääsee kiipeämään korkeallekin vuoristoon. Luontomatkailun kannalta keskeisin seutu löytyy Sollerin kylän ympäristöstä ja paras aika patikointiin kuumimman kesäkauden molemmin puolin keväällä ja syksyllä.

Kattava listaus Mallorcan patikkareiteistä löytyy See Mallorcan sivuilta.

6) Hevosen selässä maisemaretkelle

Heppakyyti Mallorcan upeassa luonnossa sopii muillekin kuin hevosharrastajille.Heppakyyti Mallorcan upeassa luonnossa sopii muillekin kuin hevosharrastajille.

Mallorcan kauniista maisemista voi nautiskella myös omia tallustimia voimakkaampien jalkojen päällä. Ratsastuskeskukset tarjoavat maisemaretkiä hevosista pitäville turisteille aloittelijoista kokeneempiin ratsastajiin.

Esimerkiksi saaren kaakoiskulmalla Cala D'orissa sijaitseva Rancho Jaume tarjoaa ratsastusretkiä läheiseen Mondragon kansallispuistoon, Rancho Grande Park saaren pohjoispuolella lähellä Alcudian kylää puolestaan aktiviteettia koko perheelle, sillä hiekkarannalla tehtävien ratsastusretkien lisäksi tilalla pääsee näkemään villin lännen meininkiä ja tutustumaan paikallisiin eläimiin kotieläintarhassa.

7) Kiipeilyä kaikenikäisille huimapääille

Cala Magranerin kallioseinä on suosittu kiipelypaikka. Paikka on myös ihanteellinen, jos osa seurueesta viettäisi mieluummin rantapäivää.Cala Magranerin kallioseinä on suosittu kiipelypaikka. Paikka on myös ihanteellinen, jos osa seurueesta viettäisi mieluummin rantapäivää.

Luonnon kallioilla kiipeily kuuluu myös vuoristoisen Mallorcan aktiivilajien tarjontaan. Komeat vuorenseinämät ja karut rantakalliot houkuttelevat lajin aktiivisia harrastajia, mutta myös lajin suhteen aloittelijat pääsevät kokeilemaan taitojaan. Kaikentasoisia kiipeilyretkiä tarjoaa mm. Experience Mallorca.

Perheen pikkuapinoille kiva kiipeilypaikka on Palman kaupungista puolen tunnin matkan päässä länteen sijaitsevassa Bendinatissa oleva lasten seikkailukeskus Jungle Parc Junior. Vähän isommille seikkailijoille suunnattu Jungle Parc sijaitsee puolestaan Santa Posassa, vartin ajomatkan päässä junnupuistosta.

8) Seikkailuretkelle kanjoniin

Tramuntanan vuoristossa sijaitsee myös Euroopan parhaana pidetty Sa Foscan kanjoni.Tramuntanan vuoristossa sijaitsee myös Euroopan parhaana pidetty Sa Foscan kanjoni.

Todellista toimintaseikkailua kaipaaville ja hyväkuntoisille aikuisille Mallorca tarjoaa mieleenpainuvan Sa Foscan kanjonin, jota pidetään Euroopan parhaana ja yhtenä koko maailman upeimmista kanjoneista.

Länsirannikolla Tramuntanan vuoristossa sijaitsevan kanjonin pimeyteen laskeudutaan köyden avulla, eikä sitä suositella kuin kokeneille kanjonikiipeilijöille. Retkiä Sa Foscaan järjestää mm. Mon d'Aventura.

Kokemattomammille hurjapäille hieman helpompia kanjoniretkiä tarjoaa Experience Mallorca.

9) Aurinkoa piiloon maanalaisiin luoliin

Cuevas del Artan tippukiviluolan ohjattu kierros kestää noin 35-40 minuuttia.Cuevas del Artan tippukiviluolan ohjattu kierros kestää noin 35-40 minuuttia.

Mallorcalla kerrotaan olevan yli 10 000 luolaa, mikä tekee siitä luolaharrastajan paratiisin. Tunnetuimpia Mallorcan luolista ovat Cuevas del Drach -tippukiviluola Porto Cristossa sekä Cuevas del Arta Canyamelin lähellä. Mallorcan komeisiin tippukiviluoliin pääsee kuitenkin myös perinteisistä turisteille suunnatuista retkistä eroaville seikkailuille, kipuamaan ja kapuamaan köysien avulla ja likaamaan polvensa.

Kokeneille luolaharrastajille tarjolla on myös lukuisia vedenalaisia luolastoja.

10) Vilvoittelemaan vesiurheilun pariin

Formentorin niemen kirkkaissa vesissä kelpaa snorklailla. Formentorin niemen kirkkaissa vesissä kelpaa snorklailla.

Aurinkolomalla ja kesäkuumalla viilentävä vesi kutsuu puoleensa maakrapuakin. Perhelomakohteena Mallorca tarjoaa runsaasti vesitekemistä koko perheelle (lasten kanssa matkaavien keskeiset alueet Alcudia ja Magaluf).

Mallorcalla on erinomaiset mahdollisuudet mm. sukellukseen ja snorklaukseen ja saaren parhaiksi valitut snorklausrannat löytyvät itärannikolta sekä Puerto Pollensan alueelta Formentorin niemen suojassa olevasta lahdukasta.

Kattavan listauksen sukelluskouluista löydät See Mallorcan sivuilta.

Lähes jokaiselta aurinkorannalta löytyy mahdollisuuksia mm. vesihiihtoon ja vesijetteilyyn. Monelta rannalta pääsee myös suppaamaan, surffaamaan ja leijalautailemaan, ja itärannikolta saattaa löytyä tarpeeksi suuria aaltoja jopa lainelautailuunkin.

Bonus:

Pienenä bonuksena loppuun hieman nykyaikaisista aktiiviharrasteista poikkeava laji. Lingolla ampuminen (tai heittäminen) on nimittäin keskeinen osa Baleaarien saarten historiaa ja sana ”baleaarinen” juontaakin tarinan mukaan juurensa kirjaimellisesti kiven heittämistä tarkoittavasta sanasta.

Lajin kerrotaan kehittyneen saarilla satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua ja Mallorcalla se on edelleen voimissaan, nykyisin enemmänkin tarkkuusurheilun kuin metsästyksen piirissä: lajin ympärillä toimii harrastajakerhoja ympäri saarta ja sille järjestetään jopa mestaruuskilpailuja.

Pieni historiakatsaus Baleaarien linkoon löytyy täältä.

Milloin mennä Mallorcalle?

Aktiiviurheilun kannalta alkutalven ja kevään kuukaudet ovat Mallorcalla parhaita, koska sää on tuolloin kesää viileämpi.

Keskikesän kuumuudessa saari täyttyy auringonpalvojista ja keskitalvella on sateisinta, mutta etenkin kevät toukokuulle saakka on erittäin optimaalista aikaa aktiiviselle lomailulle. Sää Mallorcalla on tuolloin suomalaisittain leppoisaa alkukesän keliä aurinkoineen mutta vain ajoittaisine sateineen.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Ystävällinen Mallorca

Lue myös: 5 vinkkiä: Mallorcalla pyöräily on uusi golf

Lue lisää kohteesta: Mallorca


Julkaistu 12. elokuuta, 2016

Lisää Mallorcan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.