10 vinkkiä: Ystävällinen Mallorca

Mallorcalle tehtiin ensimmäisiä pakettimatkoja jo 1950 – luvulla. Se ei ole menettänyt viehätyksestään mitään tähän päivään mennessä, vaikka Baleaarien saariryhmän suurimpaan saareen liitetään usein huonolta kalskahtava sana ”massaturismikohde”. Eikä muuta voi väittää, sillä nykyään Palma de Mallorcan lentokenttä on koko Espanjan kolmanneksi vilkkain. Sitä käyttää yli 20 miljoonaa ihmistä vuosittain. Lisäksi Mallorcalle saapuu tuhansia ihmisiä lomailemaan vesiteitse. Turistien määrä kertoo jotain.

Kyseessä on ainutlaatuisen hieno ja monipuolinen matkailukohde, joka on myös monien maailman julkkisten lempipaikka. Ainakin Espanjan Kuninkaallisella perheellä, Michael Schumacherilla sekä Catherine Zeta-Jonesilla ja Michael Douglasilla on kesäasunnot Mallorcalla.

”Mi casa es tu casa” eli ”kotini on sinunkin kotisi” kuvastaa mallorcalaisten asennetta. Paikallinen turistiopas kertoo itsestään selvyytenä, että tietää Mallorcalla vierailevien turistien palaavan saarelle uudelleenkin. ”Onhan tämä nyt teidänkin kotinne”, hän sanoo. Espanjalaisuudessa on jotain sykähdyttävää. He suhtautuvat intohimoisella intensiteetillä asioihin. Olonsa tuntee helposti kotoisaksi heidän seurassaan.

Mallorca tarjoaa upeita rantoja ja aurinkoa, laiskoja iltapäiviä sangriaa ja pikkunaposteltavia nauttien sekä mahdollisuuksia harrastaa monipuolisesti; patikointia, pyöräilyä ja purjehtimista hienoissa maisemissa. Saarella on myös paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja mahdollisuus tehdä laadukkaita ostoksia. Etenkin kenkiä myydään paljon, sillä Baleaareilla on pitkät perinteet laadukkaiden kenkien tuottajana.

Illallista on ihanaa nauttia hienostuneilla terasseilla tai kotoisissa ravintoloissa myöhään illalla yhdessä espanjalaisten kanssa. Monenlaiset kalat ja muut meren herkut ovat suuressa suosiossa ja aina tuoreita. Ruuan päälle voi nauttia pienen kupillisen vahvaa kahvia café solo tai lasillisen paikallista yrtti- tai mantelilikööriä. Espanjalaiset juustot ja ilmakuivattu kinkku sekä mausteinen leivän päälle levitettävä sobrassada-makkara ovat myös maistamisen arvoisia puhumattakaan herkullisista viikuna- ja mantelikakuista. Mallorca hurmaa monella tapaa. Siihen on helppo rakastua!

10 vinkkiä Mallorcalle

1) Palma de Mallorca

Palma de MallorcaPalma de Mallorca

La Seun Katedraali ja muuta kaunista katseltavaa

Palma de Mallorca on koko Baleaarien tyylikäs pääkaupunki, sen alueella asuu lähes puoli miljoonaa ihmistä. Palman vanha kaupunki muistuttaa viehättävyydessään Madridia, mutta tuntuu vieläkin eksoottisemmalta, sillä kaupunki on nimensä mukaan täynnä palmupuita. Kaupungin läheisyydessä on lisäksi hienohiekkaisia rantoja, joilla voi ottaa aurinkoa ja pulahtaa uimaan.

Palman näyttävin rakennus on La Seun Katedraali meren rannan tuntumassa.

Goottilaistyylinen valtavan kokoinen kirkko valmistui 400 vuoden rakentamisen jälkeen vuonna 1601. Katedraalia uudelleen rakennettiin 1800- 1900 luvuilla, sen vahingoituttua maanjäristyksessä. Korjaustöiden aikana katalaani Antonio Gaudí jätti oman kädenjälkensä La Seun Katedraaliin. Suuri erikoinen alttarikoriste on Gaudín suunnittelema. Kirkon kätköistä löytyy monia muitakin mittaamattoman arvokkaita esineitä.

Palma on juuri sopivan kokoinen kaupunki verkkaisille kävelykierroksille. Toinen toistaan kauniimmat rakennukset ja vanhan kaupungin tunnelma ihastuttavat. Kannattaa bongata ainakin Basilica de Sant Francesc, La Llotja sekä vanhan kaupungin maurilaistyyliset arabikylpylät.

Lasillinen tai lounas jollakin Plaza Mayorin terassilla kuuluu itsestään selvästi asiaan. Kävelyllä pääsee takuulla nauttimaan myös jostain kaupungin monista katuperformansseista. Ne kuuluvat Palman kesään. Jos ilma on liian kuuma, voi kävelyn sijasta hypätä hop on – hop off turistibussiin. Sen kyydissä saa hyvän kuvan kaupungista väsyttämättä jalkojaan. Bussilla pääsee myös näkemään kukkulalla sijaitsevan Bellverin linnan, joka toimi Kuningas Jaime II:n asuntona.

Ostosten jälkeen voi suunnata Carrer del Apuntadorsille syömään tapaksia ja nauttimaan livemusiikista.

2) Alcúdia

AlcúdiaAlcúdia

Saaren pohjoispuolen suurin kaupunki Alcúdia houkuttelee pitkillä matalapohjaisilla rannoillaan etenkin lapsiperheitä. Paikka on täydellinen taivas auringonpalvojille. Satamasta pääsee helposti monenlaisille retkille merelle. Suosittua on lähteä mukaan lasipohjaveneilylle tai katamaraanipurjehdukselle. Hurjapäisimmät uskaltautuvat huippunopeiden pikaveneiden kyytiin.

Alcúdiasta on myös lauttayhteys naapurisaari Menorcalle. Matka kestää puolitoista tuntia yhteen suuntaan. Yhden päivän aikana ehtii käydä tutustumassa vanhaan Ciutadellaan ja nauttia lasillisen paikallisesta ginistä valmistettua Pomada-drinkkiä.

Alkuperäinen Alcúdia on pieni keskiaikainen 1500-luvulla rakennettujen muurien ympäröimä kaupunki parin kilometrin päässä turistien suosimasta Port d’Alcudiasta. Se on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Kapeat kadut ja pienet aukiot kätkevät suojiinsa useita idyllisiä pikkuravintoloita ja kahviloita sekä putiikkeja. Vanhassa kaupungissa on myös paljon hienoja kulttuurinähtävyyksiä.

Jos haluaa todella haastaa itsensä, kannattaa lähteä pyörällä vuoriston yli länsirannikolla sijaitsevaan Port de Sa Colobran pikkukylään. Matka nousee parhaimmillaan pilvien yläpuolelle ja laskeutuu toiselta puolelta kiemuraisia serpentiiniteitä alas. Tie kääntyy jopa 360 asteen mutkia reunana vain jyrkkä pudotus alaspäin.

Port de Sa Colobrassa voi palkita itsensä pulahduksella Välimereen. Pienelle kivikkoiselle, mutta kauniille rannalle pääsee kävelemällä kallioon louhittua tunnelia pitkin. Uinnin ja lounaan jälkeen voi hypätä vesibussin kyytiin, jolla pääsee Puerto de Sólleriin.

3) Sóller

SóllerSóller

Sóllerin appelsiinilaakso sijaitsee Mallorcan länsipuolella Tramuntana vuoriston ympäröimässä lahdessa. Puerto de Sóller on elegantti ja kuvan kaunis satamakaupunki ja kalastajakylä. Sen molemmin puolin sijaitsevat pienet viihtyisät rannat. Hienon rantakadun ravintoloissa istuessa voi nauttia kylmistä juomista, hyvästä ruuasta ja häikäisevän upeista auringonlaskuista.

Satamasta pääsee pienellä vanhalla pittoreskilla raitiovaunulla muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Sóllerin kylään. Rata kulkee tuoksuvien sitruslehtojen halki. Sóllerissa on ihan pakko nauttia kotitekoista sitruuna- tai appelsiinijäätelöä pääaukiolla istuen ja kaupungin kuhinaa ihmetellen. Konduktöörit heiluttelevat ja poseeraavat kameroille roikkuen puoliksi ulkona ohi puksuttavien raitiovaunujen ovensuusta. Pääaukion tuntumassa on paljon hyviä ravintoloita ja kauniita rakennuksia.

Sóllerin ympäristöstä lähtee useita mahtavia patikointireittejä sitruslehtoihin ja läheisiin vuoristokyliin. Satamasta pääsee vesibussilla vierailulle pieneen suloisen kauniiseen Port de Sa Colobran kylään.

4) Antiikkinen Junamatka

Antiikkinen JunamatkaAntiikkinen Junamatka

Sóllerin kaupungista pääsee yli sata vuotta vanhalla museojunalla Palmaan. Kyytiin pääsee Palmasta, Sóllerista tai muutamalta väliasemalta. Rata on avattu Titanicin uppoamispäivänä vuonna 1912. Juna puksuttaa 40 kilometrin matkaa tunnin, joten vauhti on hyvin rauhallinen.

Junanvaunuissa on puupenkit ja aitoa vanhan ajan tunnelmaa. Ilmastointina toimivat avatut ikkunat tai piipahtaminen pienellä ulkoterassilla junan perässä. Matkan aikana juna kulkee yhteensä 13 tunnelin läpi.

5) Valdemossa ja Deià

Valdemossa ja DeiàValdemossa ja Deià

Valldemossan kaunis vuoristokaupunki sijaitsee noin 15km Palmasta pohjoiseen. Se on kukkineen, hoidettuine puutarhoineen ja pienine katukahviloineen hieno kohde päiväretkelle. Kaupungin kuuluisin nähtävyys on luostari Cartuja de Valldemossa. Se oli puolalaissäveltäjä Frederic Chopinin asuinpaikka talvella 1838 – 39. Hänen tuberkuloosinsa kuitenkin huononi vetoisassa luostarissa ja oleskelu Valldemossassa jäi lyhyeksi. Silti kaupungissa järjestetään vuosittain Chopin festivaalit, jolloin käytössä on luostarissa edelleen säilytettävä Chopinin piano.

Valldemossasta lähtee useita merkittyjä patikointireittejä vuoristoon. Yksi mahtavimmista on koko päivän vaellus Deiàn kauniiseen kylään. Kylässä asuu vain 650 asukasta, mutta se on ainutlaatuisen upea vuoristaloineen ja mauriaikakaudella rakennettuine kastelujärjestelmineen. Kaunis pieni ranta Cala Deià kutsuu uimaan oliivipuiden reunustaman polun päässä. Illallista voi nauttia tunnelmallisissa ravintoloissa, joista yksi on saanut jopa Michelin tähden.

6) Drachin tippukiviluolat

Drachin tippukiviluolatDrachin tippukiviluolat

Mallorcan saarella on useita tippukiviluolastoja, joissa kaikissa on oma viehättävyytensä. Yksi kauneimmista ja mieleenpainuvimmista on Drachin luolasto itärannikolla Porto Criston kaupungissa. Kyseessä on suuri kauniisti valaistu esihistoriallinen nähtävyys. Luolastoon pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella, joita järjestetään kesäaikaan lähes tunnin välein. Sellaiselle voi ostaa lipun paikan päältä.

Kierros huipentuu lyhyeen klassisen musiikin konserttiin, joka järjestetään yhdellä maailman suurimmista maanalaisista järvistä luolaston sisällä. Tunnelma on todella juhlallinen ja jopa aavemainen. Konsertin jälkeen on mahdollista päästä soutuveneen kyydillä kohti poistumistietä. Sitä varten kannattaa ottaa paikka konserttisalin vasemmasta reunasta. Oikealla istuvat kävelevät pois järven reunaan rakennettua siltaa pitkin.

7) Ostokset

OstoksetOstokset

Palmassa päivä kuluu helposti ostoksia tehden. Vanhan kaupungin pääaukiolta Plaza Mayorilta lähtee joka suuntaan ostoskatuja. Paikalliset kengät ovat huippulaatuisia, espanjalainen aloe vera -kosmetiikka on edullista verrattuna omiin hintoihimme ja erilaisia muoti- ja desingluomuksia löytyy joka makuun.

Plaza Mayorin alla on ostoskeskus, josta voi hankkia vaikka nahkalaukun. El Corte Inglés tavaratalot ovat suosittuja ostospaikkoja Espanjassa. Palmastakin niitä löytyy kaksi. Toinen on rautatieaseman lähellä ja toinen Jaime III:n varrella.

Saaren kylissä ja kaupungeissa pidetään usein markkinoita. Tunnetuimmat markkinat järjestetään torstaisin Incassa. Sinne pääsee helposti bussilla ja Palmasta myös junalla. Markkinoilla myydään paljon krääsää ja samoja tuotteita, joita löytää Palmastakin. Toisaalta markkinat ovat aina markkinat ja tunnelma sen mukainen. Incan markkina-alue on laaja, joten aikaa saa kulumaan, vaikka kuinka kauan.

Varsinainen shoppailuelämys on vierailu Festival Parkissa, joka sijaitsee reilut 10 km Palmasta Alcúdiaan päin. Sinne pääsee parhaiten junalla (Es Caülls/Festival Park), mutta myös bussilla. Alueella on paljon outlet-kauppoja, ravintoloita ja monenlaista toimintaa benji-hypystä elokuvateatteriin. Festival Park on rakennettu pienen kylän tyyliseksi.

8) S’Albufera tai La Reserva

La ReservaLa Reserva

S’albufera on Baleaarien suurin ja tärkein luonnonsuojelualue. Se sijaitsee Pohjois-Mallorcalla Alcúdian ja Ca’n Picafortin välillä. Siellä on erinomaiset mahdollisuudet bongata erikoisia lintuja. Puistossa asuu myös paljon liskoja ja jyrsijöitä sekä kilpikonnia. S’albuferan rämeikkö vaikuttaa koko Baleaarien ekosysteemiin. Alue on suuri (yli 1700 hehtaaria). Paras tapa liikkua siellä on polkupyörä. Alueen yhteydessä toimii myös pieni museo.

La Reserva on toiminnallisempi paikka ja siellä kuluu mukavasti koko päivä. Se sijaitsee noin 15 km Palmasta länteen päin. Paikalle pääsee parhaiten omalla autolla tai erikseen ostetun retken mukana. La Reservassakin voi bongata kasveja ja eläimiä, mitä ei löydy muualta maailmasta. Lisäksi puistossa on monia hienoja harrastusmahdollisuuksia. 3,5 km:n mittainen patikointipolku sopii kaikille ja luonnon lähteessä on mukava pulahtaa, jos on muistanut ottaa uimapuvun mukaan.

Puistossa on myös mahdollista kokeilla kävelyä huterilla riippusilloilla, ratsastaa, pyöräillä, seurata haukkaesityksiä tai vierailla minieläinpuistossa. Harrastaa voi jousiammuntaa tai vuorikiipeilyä. Hurjinta taitaa kuitenkin olla ziplinellä eli vaijeriliu’ulla liukuminen puiden latvojen yläpuolella. Omien eväiden grillaaminen onnistuu mainiosti siihen varatuilla paikoilla. Ruokaa voi ostaa myös paikanpäältä.

9) Palma Nova ja Magaluf

Palma NovaPalma Nova

20 minuutin ajomatkan päässä Palmasta rannikkoa pitkin länteen päin sijaitsevat Palma Nova ja Magaluf. Ne ovat erilaisia täysin turismin varaan rakennettuja alueita. Aitoa espanjalaisuutta sieltä ei löydy, mutta hotellit sijaitsevat upeiden vaaleiden rantojen läheisyydessä. Alueet ovat etenkin nuorison suosimia lomailupaikkoja villin yöelämän vuoksi.

Palma Nova ympäristöineen on tunnettu monenlaisista teemapuistoistaan. Huvittelemaan pääsee vaikka Villinlännen tunnelmissa tai Katmandu teemapuistossa tiibetiläistyyliin. Lapset viihtyvät vesipuistoissa ja vauhdin hurmaa löytyy karting radalta. Erityisen hieno kokemus on illallisshow, jota varten Palma Novaan kannattaa matkustaa muistakin Mallorcan kohteista.

10) La Granja

La GranjaLa Granja

Esporlesin kylässä La Reservan lähellä sijaitseva La Granja ei ole nimestään huolimatta varsinainen maatila, vaan ikivanha kartanoalue. Alun perin se toimi nunnaluostarina. Nykyään siellä pääsee tutustumaan sata vuotta sitten elettyyn mallorcalaisten maalaiselämään.

Aikoinaan La Granja oli lähes omavarainen, siellä tuotettiin kaikki tarvittava itse. Paikanpäällä pidetyissä perinneasuihin pukeutuneiden käsityöläisten näytöksissä selviää miten vanhoja työkaluja käytettiin, miten villasta kehrätään lankaa ja kuinka entisaikaan valmistettiin juustoa. Kansantanssi- ja musiikkiesitykset ovat mielenkiintoisia samoin kuin hieno hevosnäytös.

Vanhoja rakennuksia, saleja, vankilaa, upeita puita ja puutarhaa sekä suihkulähteitä ja eläimiä katsellessa tulee hyvälle mielelle. Hyvä mieli kulkee kotiin asti mukaan ostettujen tuliaisten muodossa. Tilan viinejä ja monia perinneherkkuja viikunakakusta sobrassadaan myydään mukaan. Ravintolassa ja kahvilassa herkkuja voi nauttia vierailun aikana.

La Granjaan pääsee parhaiten valmiin retken mukana, joita voi ostaa eri puolilta saarta. Ne järjestetään yleensä päiville, jolloin paikan päällä on ohjelmaa ja esityksiä. Toki myös omalla autolla on opastetun reitin vuoksi helppo löytää perille.

Miksi mennä Mallorcalle?

Mallorcalla on paljon turisteja, mutta paikallisten espanjalainen vieraanvaraisuus sykähdyttää. Loman aikana oppii väkisin tärkeimpiä sanoja ja sanontoja kauniilla espanjan kielellä. Saari on kohtuullisen pieni, eikä minnekään ole liian pitkä matka. Silti nähtävää ja koettavaa riittää hyvin parin tai useammankin viikon lomalle. Tosin ihan pakko ei ole kuin maata paratiisirannoilla ja nauttia espanjalaisista ruokaherkuista.

Mallorca sopii monenlaisille matkaajille: aktiivilomailija patikoi ja pyöräilee, lapsiperheet nauttivat auringosta rannoilla ja monissa upeissa vesipuistoissa, nuoriso juhlii, kulttuurinnälkäinen kiertää nähtävyyksiä ja seikkailunhaluinen löytää aineksia vaikka minkälaisiin kokemuksiin. Kaikki nauttivat upeasta luonnosta, rennon tyylikkäästä ilmapiiristä ja häikäisevän hienoista maisemista.

Milloin mennä Mallorcalle?

Mallorca on ennen kaikkea kesäkohde. Kesä- syyskuussa on pääsääntöisesti helteistä ja upeat puitteet aurinkolomailuun. Toukokuussa ja lokakuussa on usein kesäistä, mutta ei tukahduttavan kuuma.

Talvellakin päivälämpötilat pysyttelevät korkealla. Marraskuussa voi hyvinkin olla vielä +20 astetta ja tammikuussa lämpötila kohoaa usein +15 asteeseen. Marras-huhtikuu onkin erinomaista aikaa golfin ja muiden aktiviteettien harrastamiseen. Syksyllä tosin saattaa olla hyvin tuulista jopa myrskyisää.

Pääsiäinen on espanjalaisille tärkeä juhla. Silloin Mallorcallakin järjestetään useita hienoja uskonnollisia kulkueita.

Lennot Mallorcalle löydät Napsun lentohausta.

Lue myös: 5 vinkkiä: Mallorcalla pyöräily on uusi golf

Lue myös: 10 vinkkiä: Aktiivisen matkailijan Mallorca

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Mallorca


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Lisää Mallorcan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.