Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Näppärän kokoinen ja viehättävä Malaga

Malagaan lentävä suuntaa usein suoraan aurinkoiselle Costa del Solin rannikolle, josta löytyvät lomakeitaat Fuengirola, Torremolinos ja Marbella. Mutta näppärän kokoinen Malaga tarjoaa omana itsenäänkin monipuolisia mahdollisuuksia kaupunkilomailuun myös varsinaisen rantasesongin ulkopuolella.

Lentokentältä kaupungin keskustaan hujauttaa muutamassa minuutissa ja parilla eurolla junalla. Keskusta puolestaan on niin kompakti, että juna-asemalta kävelee helposti keskusta-alueelle, jolloin säästää niin halutessaan taksikyydin hinnan. Malagan vanha keskusta saattaa ensinäkemältä tai kartasta katsottuna tuntua ristiin rastiin kulkevine pikkuteineen sokkeloiselta, mutta siellä on lopulta hyvin vaikea eksyä -aina tulee vastaan jokin maamerkki, jonka avulla saa itsensä taas sijoitettua takaisin kartalle.

Välimeren rannalla sijaitseva Malaga tarjoaa niin merenrantakaupungin charmia kuin kulttuuria ja historiaakin, puhumattakaan suussasulavasta ruoasta ja viinistä. Myös lasten kanssa matkaaville kompakti Malaga toimii yllättävän hyvänä kaupunkikohteena. Kesäkuukausina toki myös rannat vetävät puoleensa.

10 vinkkiä Malagaan

1) Gibralfaron linnoitus

Gibralfaron linnoitusGibralfaron linnoitus

Malagan ehdottomasti hienoin nähtävyys on keskustan vieressä sijaitseva Gibralfaron vuori sekä sen huipulla sijaitseva, 1400-luvulla rakennettu valtavankokoinen linnoitus. Linnoitukselle pääsee autotietä pitkin myös taksilla, mutta suositeltavampaa on tehdä kävelyretki keskustasta ja kiivetä rinnettä kiemurteleva polku ylös. Kävelymatkan varrelta avautuu ihastuttavat näkymät Malagan yli merelle ja Mirador de Gibralfaro -näköalapaikalta saa napattua juuri sen kaikille tutun, Malagaa määrittelevän valokuvan, missä näkyy yläviistosta La Malaguetan pyöreä härkätaisteluareena.

Itse linnoitus tarjoaa mahdollisuuden pieneen seikkailuun myös perheen pienimmille. Linnoituksella on myös herttainen kahvila, jossa voi kierroksen päätteeksi ostaa hiukan hiukopalaa.

Pääsymaksu linnoitukseen on pari euroa, mutta voit myös hankkia yhteislipun, jolla pääset Gibralfaron lisäksi alempana kaupungilla sijaitsevaan Alcazaban linnoituksen. Sunnuntaisin kahden jälkeen iltapäivällä linnoitukselle pääsee ilmaiseksi.

2) Alcazaba ja roomalainen teatteri

Alcazaba ja roomalainen teatteriAlcazaba ja roomalainen teatteri

Alcazaban linnoitus sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa Gibralfaron vuoren juurella. 1100-luvulla muslimidynastian rakentama linnoitus palatseineen on erinomaisesti säilynyt ja sekä arkkitehtuuriltaan että historia-arvoiltaan kiehtova vierailukohde.

Linnoituksen ulkopuolella sijaitsee lisäksi roomalaisen teatterin rauniot, joilla myös perheen pienimmät saadaan helposti imaistua mukaan historian pyörteisiin.

Pääsymaksu linnoitukseen on pari euroa, mutta voit myös hankkia yhteislipun, jolla pääset lisäksi Gibralfaron linnoitukseen. Sunnuntaisin kahden jälkeen iltapäivällä pääsy ilmainen.

3) Malaguetan hiekkaranta ja avotulella paistetut sardiinit

Meren rannalla sijaitsevassa Malagassa ei tarvitse tyytyä pelkkään kaupunkimatkailuun vaan auringon yllättäessä voi pyörähtää keskustan kupeessa sijaitsevalle Malaguetan hiekkarannalle.

Rannalla kannattaa käydä tunnelmoimassa vaikka varsinainen auringonpalvonta ei kiinnostaisikaan. Rantaa reunustavissa ravintoloissa nimittäin myydään näyttävällä avotulella paistettuja sardiineita, joita kannattaa ehdottomasti maistaa.

4) Picasso-museo

Picasso-museo MalagassaPicasso-museo Malagassa

Malaga on 1900-luvun vaikutusvaltaisimpana pidetyn taiteilijan, Pablo Picasson synnyinkaupunki. San Agustin -kadulla sijaitseva, taiteilijalle omistettu taidemuseo ei ole suuren suuri, mutta se antaa kattavan näkymän tähän omituiseen, mutta aikaansa edellä olleeseen ja siksi äärimmäisen mielenkiintoiseen taiteilijaan.

Museossa on nähtävillä Picasson töitä hänen uransa alkuajoista vuonna 1973 kuolleen taiteilijan loppuvuosiin saakka. Museossa on myös viehättävä kahvila sekä kauppa, josta voi ostaa mm. Picasson töitä käsitteleviä kirjoja.

5) Herkuttelijan Malaga

Tapakset ovat espanjalaista herkkua!Tapakset ovat espanjalaista herkkua!

Espanjassa ei herkuilta pääse pakoon. Makoisista tapaksista saa rakennettua vaikka lounaaksi juuri sellaisen annoksen kuin itse haluaa. Päivällisellä tarjolla on paikallista kalaa ja lihaa, ja Suomeen kuljetettujen, usein mauttomienkin kasvisten sijaan paikalliset, tuoreet kasvikset suorastaan räjäyttävät makuhermot.

Lähiseudulta tuodut viinit ovat herkullisia ja sen lisäksi vielä erittäin kohtuuhintaisia. Cavan ja sangrian ystävä joutuukin houkutuksille alttiiksi!

Tsekkaa esimerkiksi Alcazaban vieressä sijaitseva, nimeltään suomalaisittain hieman hassuksi vääntyvä mutta ihastuttava Bodega Bar El Pimpi, jossa iltaa voi istua pidempäänkin erinomaisen ruoan parissa. Älä myöskään unohda Malagan omaa, kielen mennessään vievää makeaa jälkiruokaviiniä!

6) Kiertoajelulle segwaylla

Segway on hauska tapa kiertää nähtävyyksiä. Tässä kuvassa mallia näyttää turistit Barcelonassa.Segway on hauska tapa kiertää nähtävyyksiä. Tässä kuvassa mallia näyttää turistit Barcelonassa.

Rantakadun varrella olevan Alameda-puiston nurkilta voi hypätä perinteiselle kaupunkikierrokselle hevosrattailla, mutta hieman erilaisen kiertoajelukokemuksen saa lähtemällä segwayn kyytiin! Malagassa järjestetään eri pituisia segway-kiertoajeluita, joista pisimmillä hujautetaan Gibralfaron vuorelle asti.

Järjestäjät tarjoavat perehdytyksen segwayn toimintaan, minkä vuoksi lyhyemmät retket soveltuvat vasta-alkajillekin. Sopii myös kouluikäisille lapsille, joille ajelu on todellinen elämys.

7) Tunnelmointia keskustan pikkukaduilla

Malagan katedraaliMalagan katedraali

Malagan keskustan keskeisin suoni on Plaza de la Marinalta historialliselle Plaza de la Constitucionille johtava Larios-kävelykatu, jonka varrelta löytyy laadukkaita putiikkeja sekä ihastuttavia ravintoloita ja kahviloita. Sivukaduilla seikkailemalla vastaan tulee jatkuvasti kaunista arkkitehtuuria, kirkkoja (mm. Malagan upea katedraali Calle Molina Lariolla) ja museoita.

Vanhaa keskustaa rajoittavan Rio Guadalmedinan ja Alcazaban välisellä alueella vierähtää helposti kokonainen päivä, eikä siellä tunnelmoidessa pahemmin karttaa tarvita.

8) Palmujen reunustama, moderni satamabulevardi Puerto de Malaga

Puerto de Malaga on ihastuttava varsinkin iltavalaistuksessa.Puerto de Malaga on ihastuttava varsinkin iltavalaistuksessa.

Keskustan ja merenrannan erottavan puistokaistaleen vierestä alkaa moderni ravintoloiden, kahviloiden ja pikkukauppojen satamabulevardi, jonka eteläpäästä voi jatkaa matkaansa Malaguetan rannalle. Viehättävällä, palmujen reunustamalla bulevardilla myyjät myyvät paikallisia ja herkullisen tuoreita tuotteita kojuistaan.

Varsinaisten ravintoloiden terasseilta on näkymä sataman ja Malagan keskustan suuntaan, mikä varsinkin iltavalaistuksessaan ihastuttaa.

9) Hieman syrjemmällä: Playas de las Acacias

Las Acaciasin rantaLas Acaciasin ranta

Suosituimmat aurinkorannat sijaitsevat Malagasta länteen, mutta aivan kaupungin tuntumassa, sen itäpuolella, on Playas de las Acacias -alue, joka on tunnettu pienistä ja suojaisista rannoistaan sekä rauhallisemmasta elämänmenostaan. Nämä rannat ovat myös paikallisten suosiossa.

Kävellen alue on aika kaukana, mutta sinne pääsee helposti parissakymmenessä minuutissa bussilla Malagan keskustasta. Myös polkupyörällä matka taittuu mukavasti -niitä vuokraa esimerkiksi Bike Tours Malaga.

10) Hurjapäiden päiväretki: Caminito del Rey

Yhdeksi maailman vaarallisimmista vaellusreiteistä valittu Caminito del Rey -rotkon reitti on kunnostettu. Nyt sinne uskaltautuu myös ihan tavan kansa.Yhdeksi maailman vaarallisimmista vaellusreiteistä valittu Caminito del Rey -rotkon reitti on kunnostettu. Nyt sinne uskaltautuu myös ihan tavan kansa.

Noin tunnin automatkan päässä Malagasta sijaitsee Caminito del Reyn kulttuuriperintökohde, joka salpaa hengen jo pelkkiä kuvia katselemalla. Yhdeksi maailman vaarallisimmista vaellusreiteistä valittu Caminito del Rey on jälleen avattu kunnostettuna yleisölle.

1900-luvun alussa rakennettu reitti on kaikkiaan lähes 8 kilometrin mittainen ja se kulkee osaksi jyrkänteen rinnettä ja rotkon yli -nykyisin onneksi suojakaiteella varustettuna. Maisemat reitillä ovat kuitenkin henkeäsalpaavan upeat!

Retkeä ei suositella alle 8-vuotiaille, eikä vaellukselle saa ottaa mukaan pientä lasta edes kantorepussa. Varaa neljän tunnin vaellukselle mukaan vesipullo ja evästä, sillä polun varrella ei ole palveluita.

Lue myös: Huimapäiden unelma! Kallioseinään kiinnitetty Caminito del Rey Espanjassa on käymisen arvoinen patikkapolku

Milloin ja miksi mennä Malagaan?

Malaga soveltuu erinomaisesti historiaa, kulttuuria ja hyvää ruokaa arvostavan matkailijan kaupunkilomakohteeksi. Kaupungin monipuolisuus avautuu etenkin varsinaisen rantasesongin ulkopuolella, minkä vuoksi siksi sinne voi matkustaa myös talvella. Sään kannalta mukavinta aikaa ovat kevät toukokuuhun saakka ja syksy lokakuusta alkaen, jolloin sää on suomalaisittain lämmin, mutta kaupunkiin ei ole vielä iskenyt kesän joskus tukalakin kuumuus.

Vaikka Malagan kaupungissakin on hiekkarantoja, varsinaista rantalomaa etsivän kannattaa suunnata katseensa Costa del Solin suuntaan. Rantalomaltaan voi Malagassa piipahtaa helposti päiväretkellä – sama juna, joka kulkee lentokentältä kaupungin keskustaan, vie muutamalla eurolla myös toiseen suuntaan Torremolinokseen, Benalmadenaan ja Fuengirolaan.

Lue myös: Takuuvarma valinta – Costa del Sol

Lue myös: 10 vinkkiä: Päivä (tai mieluummin kaksi) Gibraltarilla

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Malaga

Päivitetty 14.8.2019


Julkaistu 21. huhtikuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.