10 vinkkiä: Maistuva Madrid ei jätä kylmäksi

Madrid jää turistin mielessä liian usein Barcelonan varjoon. Kaupunkeja ei kannata verrata keskenään. Molemmilla on erilaiset vahvuutensa. Madrid on aidosti espanjalainen. Siellä ei hienostella turhia, mutta ihmiset ovat oman arvon tuntevia ja ylpeitä kaupungistaan. Turistillekin opetetaan tärkeimmät sanat ja sanonnat espanjaksi. Vanhat talot, upeat palatsit, kauniit aukiot ja viihtyisät puistot luovat miljöön, jossa riittää tekemistä ja näkemistä vuorokauden ympäri.

Madridilaiset osaavat nauttia elämästä. Tapasbaarit, kinkkutavernat ja churrokahvilat täyttyvät vilkkaasti keskustelevista ihmisistä. Sangriaa ja pikkuoluita tai viiniä nautitaan tapaksien kanssa kohtuudella pitkin päivää ja illallinen syödään hyvin myöhään. Vielä puolen yön aikaan kesäöinä terassiravintoloissa käy kuhina, kun paikalliset perheet ovat suurin joukoin illallisella. On myös ihan tavallista, että jalkakäytävän pöydässä vilkkaan tien varrella syödään juhlaillallista viineineen. Ohikulkijat eivät häiritse pöytäseuruetta, sillä espanjalaisilla on ihailtava taito keskittyä täysin intensiiviseen keskusteluun ja yhdessäoloon. Halutessaan iltaa voi jatkaa aamuyön tunneille tanssien ja musiikkia kuunnellen. Kovimmat juhlijat jaksavat aamuun asti.

Madrid on kaunis ja helposti lähestyttävä kaupunki. Paikasta toiseen pääsee kävellen, mutta myös metro toimii hyvin. Kulttuurinnälkäiset suuntaavat maailman kuuluihin museoihin ja shoppailijalle riittää ostettavaa. Etenkin espanjalaiset kengät ja muoti ovat hyvin edustettuina. Kaupungin kuhinasta pääsee helposti hengähtämään laajoille puistoalueille.

Espanjalaiset ovat urheiluhulluja eikä jalkapallon huumaa pysty välttämään Madridissakaan. Suurten urheilutapahtumien innostus kuuluu ja näkyy kaikkialla. Siihen on ulkopuolisenkin helppo tempaantua mukaan. Intohimoja herättää myös flamenco, joka on kotiutunut Sevillasta Madridiin. Kun on kerran käynyt Madridissa, haluaa sinne aina uudelleen. Kaupungin intohimoista ja intensiivistä, mutta silti niin helppoa ja rentoa sykettä ei vaan voi unohtaa.

10 vinkkiä Madridiin

1) Plaza Mayor

Plaza MayorPlaza Mayor

Lähin metro Puerta del Sol on Plaza Mayorista muutaman korttelin päässä

Plaza Mayor on Madridin vanhan kaupungin sydän. Se on suuri aukio, jota reunustaa renessanssityyliset punaiset rakennukset. Aukion keskellä komeilee Filip III:n patsas. Aukiolla on aina vilinää. Sen monissa ravintoloissa käyvät syömässä myös paikalliset ainakin vieraidensa kanssa. Laatu on useimmissa aukion ravintoloissa hyvä, vaikka hinnat ovatkin hiukan yläkanttiin.

Mukavinta on juoda lasillinen viiniä ja nauttia muutama espanjalainen tapas samalla, kun katselee ihmisiä. Usein aukiolla järjestetään jotain tapahtumia ja aina paikalla on ihmispatsaita ja muita katutaiteilijoita.

2) San Miguelin markkinat

San Miguelin markkinatSan Miguelin markkinat

Plaza San Miguel lähellä Plaza Mayoria

Yksi vanhimmista katetuista markkina-alueista Madridissa hurmaa perinteisillä herkuilla ja modernilla miljööllä. Tori on hiljattain uusittu kauniisti ja ennen kaikkea onnistuneesti, vanhaa vaalien. Samalla konseptia on hieman muutettu yhdistämällä toritunnelma rentoon espanjalaiseen tapasravintolakulttuuriin.

San Miguel on oikea paikka ostaa juustoja ja maistella meren herkkuja. Tarjolla on paljon erilaisia espanjalaisten suosimia pikkunaposteltavia ja tapaksia.

Tunnelma on välitön ja perinteiseen espanjalaisen tyyliin hyvin ulospäin suuntautunut. Alueella voi helposti viettää pitkiäkin aikoja syöden ihania herkkuja. Sunnuntaista keskiviikkoon voi herkutella klo 22.00 asti ja torstaista lauantaihin aamuyöhön klo 02.00 asti.

3) Retiro-puisto

Retiro-puistoRetiro-puisto

Metro Retiro

Madridilaisten rakastama suuri ja viihtyisä puisto on rauhoittava keidas kaupungin keskustassa. Se on täynnä viehättäviä yksityiskohtia ja kauniita istutuksia. Keskellä puistoa sijaitsee tekojärvi, jonka rannalla on hieno puoliympyrän mallinen pylväikkö suojelemassa Alfonso XII:n muistomerkkiä.

Aurinkoisina päivinä muistomerkin edessä oleville portaille istahtaa lukuisia ihmisiä, jotka katselevat lammella lipuvia soutuveneitä. Etenkin viikonloppuisin puisto täyttyy paikallisista perheistä ja sen monet terassit sunnuntailounastajista. Usein tarjolla on myös musiikki- ja nukketeatteriesityksiä sekä erilaisia tapahtumia.

4) Madridin Kuninkaanlinna eli Palacio Real

Madridin Kuninkaanlinna eli Palacio RealMadridin Kuninkaanlinna eli Palacio Real

Lähin Metro Opera sijaitsee muutaman sadan metrin päässä kuninkaanlinnasta

Espanjan Kuninkaallisten virka-asunto on mahtavan kokoinen ja upean näköinen palatsi, joka on rakennettu 1700-luvulla. Sitä ympäröivät hienot puutarha-alueet ja geometrisesti leikatut puut. Osa palatsista on avoinna yleisölle pääsymaksua vastaan aina silloin, kun kuninkaalliset eivät ole paikalla eikä palatsi ole muuten virkakäytössä. Käytännössä tutustumiskäynti onnistuu lähes aina, sillä kuninkaalliset eivät asu virka-asunnossaan.

Sisällä pääsee tutustumaan mm. hienoihin huoneisiin, kuninkaallisiin asekokoelmiin ja maalauksiin sekä koriste-esineisiin. Kannattaa käydä myös viereisessä Santa María la Real de la Almudena Katedraalissa. Se toimi mm hääkirkkona Kuninkaan pojan Felipen ja hänen morsiamensa Letizian häissä.

Jo istuskelu palatsin edustalla sijaitsevalla Plaza de Oriente aukiolla tuntuu kuninkaalliselta. Jos sattuu paikalle kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona puolen päivän aikaan (paitsi heinä- ja elokuussa), pääsee todistamaan näyttävää vahdinvaihtoa.

5) Flamenco-näytös

Flamenco-näytösFlamenco-näytös

Metro Tirso de Molina tai Antón Martín

Flamenco on alkujaan kotoisin Andaluciasta Sevillasta, mutta se on kotiutunut mainiosti myös Madridiin. Ainakin yhtenä iltana kannattaa mennä nauttimaan ylväästä tanssista ja laulusta. Madridissa on useita ravintoloita ja tavernoja, joissa on flamencoesityksiä. Yksi tunnetuimmista on Casa Patas. Se sijaitsee Tirso de Molina ja Antón Martín metroasemien välissä. Ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen netissä.

Joskus kaupunkiin osuu myös kansallinen flamenco kiertue, jonka tanssijat ovat maailman luokkaa. Sitä varten kannattaa seurata esimerkiksi Teatro Nuevon tulevia esityksiä. Teatro Nuevossa on muitakin laadukkaita musiikki ja teatteriesityksiä. Paikka sijaitsee aivan Tirso de Molina aukion läheisyydessä.

6) Churroaamiainen, tapaskadut ja myöhäiset illalliset

ChurroaamiainenChurroaamiainen

Espanjalaiset rakastavat syömistä ja tapasten napostelua. Lomalla voi aamun aloittaa churroilla kuuman suklaan tai kahvin kanssa. Rasvaiset munkkitangot eivät ole terveellisimmästä päästä, mutta silloin tällöin nautittuna mitä parhainta herkkua. Parhaat churrot Madridissa saa Plaza de Jacinto Benaventen churreriasta (lähin metro Tirso de Molina). Erittäin hyviä ne ovat myös Tirso de Molinan terassikahviloissa.

Tapaksia löytyy naposteltavaksi melkein mistä vaan. Markkinoiden lisäksi parhaat tapasravintolakadut löytyvät La Latina metroaseman läheltä. Cava Baja ja Cava Alta katujen ravintoloissa joutuu usein odottamaan pöytää, mutta se on odottamisen arvoista. Tapakset maistuvat parhaiten, kun on liikkeellä isolla porukalla. Yhden ja kahden hengen seurueissa kannattaa kysellä pikkutapaksia (tapitas) tai puolikkaita annoksia.

Kesäiltaisin paikalliset kokoontuvat syömään aukioiden ja katujen terassiravintoloihin. Plaza de Santa Anan aukiolta ja sen läheisyydestä löytää useita hinnan ja laadun suhteelta hyviä ravintoloita. Lavapiés metroaseman läheisyydestä löytyy puolestaan paljon etnisiä ravintoloita eri puolelta maailmaa.

7) Prado ja Reina Sofía

Reina SofíaReina Sofía

Prado sijaitsee Retiro puiston lähellä ja Reina Sofía sijaitsee Atocha metroaseman lähellä

Kulttuurin ja maalaustaiteen ystäville Museo del Prado on toiveiden täyttymys, mutta siellä viihtyy loistavasti myös vähemmän taidetta ymmärtävät. Pradossa on mittava kokoelma eurooppalaisia maalauksia 1300-luvulta 1800-luvun alkupuolelle asti. Maalaukset kietovat otteeseensa ja kertovat mielenkiintoisia tarinoita omalta ajaltaan. On myös hauskaa seurata kuinka taideopiskelijat jäljentävät kuuluisia maalauksia pikkutarkasti paikanpäällä. Prado on suljettu maanantaisin ja juhlapyhinä.

Toinen hieno maalaustaiteen museo on Reina Sofía. Siellä pääsee tutustumaan 1900-luvun nykytaiteeseen. Reina Sofían kuuluisin teos on Picasson Guernica, jossa kuvataan Espanjan sisällissodan aiheuttamaa tuhoa Guernican kaupungissa Baskimaalla. Museossa on myös kattava kokoelma Salvador Dalín ja Joan Mirón maalauksia. Surrealistiset ja kubistiset teokset saavat mielikuvituksen liikkeelle. Reina Sofía on suljettu tiistaisin ja juhlapyhinä.

8) Teleférico de Madrid

Teleférico de MadridTeleférico de Madrid

Hieno tapa katsella Madridia ja Kuninkaan Palatsia yläilmoista on nousta köysiradan varassa liikkuvaan vaunuun. Matka kulkee valtavan ja vehreän Casa de Campon puistoalueen yllä noin 2,5 kilometrin matkan. Vaunun kyytiin pääsee molemmilta pääteasemilta. Kierroksen voi kiertää kokonaan ja palata samalle asemalle tai kulkea vain yhteen suuntaan. Pintor Rosales asemalle pääsee parhaiten kävellen Argüellas metroasemalta. Köysiradan toinen pääteasema on Casa de Campon puistoalueella Cerro Garabitan huipulla.

Talvikuukausina köysirata on avoinna vain viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Kesäkuukausina radalle voi olla kova ruuhka. Aamulla on yleensä rauhallisempaa. Jonottamista voi yrittää vähentää ostamalla liput jo etukäteen netistä.

Casa de Campo on muutenkin tutustumisen arvoinen. Se on villi luontoalue, jossa on paljon picnic paikkoja ja kahviloita. Puistossa voi myös uida uima-altaassa ja soudella järvessä. Järven ja muiden aktiviteettien lähin metroasema on Lago. Etenkin lasten mieleen ovat alueen eläintarha (metro Casa de Campo) ja huvipuisto (metro Batán).

9) El Rastron markkinat

El Rastron markkinatEl Rastron markkinat

Metro La Latina

Sunnuntaisin La Latina -metroaseman eteläpuoli täyttyy markkinahumusta. Madridin suurimmat ja suosituimmat markkinat levittäytyvät Calle Ribera de Curtidores, Calle de Embajadores ja Ronda de Toledo katujen välimaastoon. Usein kojut rönsyilevät lähes Tirso de Molinan aukiolle saakka.

Tarjolla on sekä käytettyä että uutta tavaraa, vaatteita, käsitöitä ja rihkamaa. Antiikin metsästäjät saapuvat paikalle jo aamulla ennen yhdeksää. Puolen päivän aikaan markkinoilla on todella vilkasta ja viimeisetkin kojut sulkeutuvat noin neljän aikaan iltapäivällä. Tunnelma on tiivis ja hyväntuulinen.

Liikkeellä on usein myös taskuvarkaita, joten rahapussista ja käsilaukusta on huolehdittava erityisen hyvin. Markkinahumua on hauska seurata myös hiukan sivummalta ja nauttia vaikka lasillinen sangriaa jossain pikkuravintolassa.

10) Kenkäkaupat ja espanjalainen muoti sekä El Corte Inglés

El Corte InglésEl Corte Inglés

Madrid on oivallinen kaupunki monenlaiselle shoppailulle. Etenkin kenkäkaupat ja espanjalainen muoti ovat hyvin edustettuina. Kenkäkauppoja löytyy ainakin Puerta del Solin läheisyydestä, Chuekasta ja Gran Víalta.

Puerta del Solin lähellä sijaitsee myös El Corte Inglés -tavaratalo. Siellä kannattaa piipahtaa muiden osastojen lisäksi monipuolisella ruokaosastolla ihmettelemässä tarjontaa. Chuekasta taas löytyy paljon pieniä trendikkäitä putiikkeja ja boheemia tunnelmaa. Kaupunginosasta löytyy myös edullisia lounaspaikkoja, joissa tarjoillaan päivän menu nimellä ”Menu del Día”.

Luksusostoksille ja kalliisiin merkkivaateputiikkeihin pääsee Salamancan kaupunginosassa Calle de Serranolla ja sen ympäristössä. Siellä tunnelmakin on elegantti ja hienostunut.

Miksi mennä Madridiin?

Madrid on rento ja kuitenkin omalla tavallaan särmikäs. Tunnelma on samaan aikaan hitaan nautiskeleva ja espanjalaisen räiskyvä. Kaupungissa on paljon hyvää ruokaa ja erinomaiset shoppailumahdollisuudet. Kulttuuria on tarjolla maailmanluokan maalauksina ja monenlaisina tapahtumina ympäri kaupunkia. Madrid on kuuluisa myös vilkkaasta yöelämästään. Kauniit rakennukset ja vanha kaupunki sekä hienot puistot ja laajat luontoalueet luovat upeita kontrasteja ja mahdollisuuksia tehdä monenlaisia asioita.

Kaupungista voi helposti tehdä päiväretkiä mielenkiintoisiin kohteisiin alle sadan kilometrin päähän Madridista. Keskiajalla Kastilian pääkaupunkina tunnettu Toledo on kaunis kaupunki, jonka suosituin nähtävyys on Alcázarin linna. Segoviassa voi tutustua lähes 2000 vuotta vanhaan 18 kilometriä pitkään roomalaisten akveduktiin. El Escorial on valtava palatsi ja luostarikokonaisuus. Siellä on nähtävillä suuret taidekokoelmat, muinaiskirjoituksia kirjastossa ja hienot puutarha-alueet. Aranjuezissa taas pääsee katsomaan kuninkaallista kesäpalatsia, jonka rakennutti Filip II 1500 luvulla.

Milloin mennä Madridiin?

Madridiin voi matkustaa milloin vaan, mutta talvikuukausina joulu-helmikuussa ilma voi olla melko kylmä. Kaupungissa ei kuitenkaan yleensä ole lunta, sillä normaalisti lämpötila pysyttelee plussan puolella. Talvella on myös turisteja vähemmän kuin kesällä.

Kesällä voi vastaavasti olla todella kuuma. Kaupunkiloma voi olla jonkun mielestä tukahduttava keskikesällä 30 jopa 40 asteen lämmössä. Toisaalta silloin myös yöllä on lämmin ja illallinen terassilla auringon laskeuduttua on hieno kokemus.

Maalis-huhtikuussa ja loka-marraskuussa voi sadella aika runsaastikin ja elokuussa kaupunki on hyvin hiljainen, koska paikalliset ovat lähteneet lomalle rannikkoseuduille.

Toisaalta Madridissa on aina tekemistä ja eri vuodenajoissa on omat hyvät puolensa.

Lennot Madridiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Madrid


Julkaistu 14. marraskuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.