Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Euroopan huikeat kansallispuistot

Euroopan ihastuttaviin kansallispuistoihin voi suunnata vuodenajasta riippumatta. Parhaimmat puistot tarjoavat elämyksiä ympäri vuoden, alueet on merkitty selkeästi ja useissa puistossa yöpymismahdollisuuksia löytyy jokaisen lompakolle. Useimpiin kohteisiin pääsee helposti omalla autolla, bussilla tai junalla - varsinkin kesäaikaan junalla matkustamien luonnon keskelle voi olla huikea elämys.

Vuoristojen ja huimien maisemien kansallispuistot ovat ainutlaatuinen elämys luontoa arvostaville, kuntotasosta riippumatta. Ne ovat erinomainen kohde muillekin kuin patikoinnista ja liikunnasta kiinnostuneille, sillä alueiden kauneudesta pystyy nauttimaan hyvin pienelläkin vaivalla esimerkiksi ohjattujen retkien muodossa.

10 vinkkiä Euroopan kansallispuistoihin:

1) Dolomiitit, Italia

Dolomiitit, ItaliaDolomiitit, Italia

Italian suosituin luonnonpuisto on täynnä reittejä - mitä ylemmäs menet, sitä rauhallisempaa alueella on. Puistoalue onkin suurelta osin villi ja luonnontilassa, syrjäisemmät polut tarjoavat hienon kokemuksen rauhaa kaipaaville. Alueella on alppimajoja yöpymiseen, runsas ja vaihteleva kasvusto sekä reittejä myös vaihtelevien teemojen mukaan.

Sijainti pohjois-Italiassa tarkoittaa että paikalle pääsee helposti omalla autolla, bussilla tai junalla. Junamatkailijoiden kannattaa käyttää Feltren ja Bellunon asemia.

2) Cairngorms, Skotlanti

Cairngorms, SkotlantiCairngorms, Skotlanti

Cairngormsin luonnonpuisto tarjoaa paljon muutakin kuin jylhiä maisemia, villieläinten bongauspaikkoja ja metsäisiä samoilupolkuja. Sitä ympäröivät hurmaavat pienet skotlantilaiset kylät täynnä tislaamoja ja mielenkiintoista koettavaa.

Viisi kuudesta Iso-Britannian korkeimmasta vuoresta sijaitsee tämän alueen sisällä, tarjoillen vesiputouksia ihasteltavaksi sekä talvisen laskettelumahdollisuuden. Tarjolla on niin pyöräreittejä, patikointia, ratsastusta, hiihtoa ja jopa huskyajeluita.

Paikalle pääsee erinomaisesti sekä omalla autolla, bussilla sekä junalla. Junaa käyttävät voivat valita useista asemista, kuten Dalwhinnie, Newtonmore, Kingussie, Aviemore ja Carr-Bridge.

3) Saksin Sveitsin kansallispuisto, Saksa

Saksin Sveitsin kansallispuisto, SaksaSaksin Sveitsin kansallispuisto, Saksa

Erääksi Euroopan kauneimmista alueista kehuttu Saksin alue kattaa 93 neliökilometriä Dresnenistä luoteis-Saksasta aina Tsekin rajalle saakka. Se tarjoilee satoja kilometrejä kävelyreittejä, yli 700 kiivettävää kohdetta kiipeilijöille sekä runsaasti pyöräilyreittejä. Tarjolla on myös oppaita, sekä järjestettyjä kierroksia.

Maisemat ovat jylhiä vuoristoineen, tuuheine metsineen ja kuohuvine jokineen - puisto houkutteleekin yli 2 miljoonaa kävijää vuodessa.

Sijaintinsa vuoksi kansallispuistoon pääse monesta suunnasta - junalla saapuvien kannattaa suunnata Dresdeniin. Lähin juna-asema on Bad Schandau. Paikalle pääsee myös bussilla sekä omalla autolla.

4) Berchtesgadenin kansallispuisto, Saksa

Berchtesgadenin kansallispuisto, SaksaBerchtesgadenin kansallispuisto, Saksa

Eteläisessä Saksassa lähellä Itävallan rajaa sijaitseva kansallispuisto tarjoaa kattavan ja huikeissa maisemissa polveilevan verkoston patikointireittejä. Tarjolla on myös opastettuja retkiä, vaikkakin reitit on merkitty selkeästi omatoimisille matkaajille ja alueella on myös runsaasti infopisteitä.

Maisemien lisäksi alueella asustelee paljon villieläimiä, sillä alue on haluttu pitää mahdollisimman koskemattomana. Alueen sisällä funikulaari kuljettaa patikoitsijat 1800 metrin korkeuteen,josta pääsee kätevästi muille alueen reiteille.

Paikalle pääsee bussilla, omalla autolla sekä junalla. Junaa käyttävien kannattaa suunnata Berchtesgadenin asemalle.

5) Plitvicen kansallispuisto, Kroatia

Plitvicen kansallispuisto, KroatiaPlitvicen kansallispuisto, Kroatia

Järvistään tunnettu Plitvice sijaitsee Kroatiassa - sen 16 järveä ja lukuisat putoukset lumoavat kirkkaudellaan, samalla kun vehreä luonto houkuttelee luonnonystäviä kierrokselle. Alue kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon, sen kahdeksan kilometrin matkalle sijoittuvat vesialueet ovat ainutlaatuisia maailmassa. Alueen lähistöltä löytyy sekä hotelleja että ravintoloita.

Luonnonpuistoa voi samota kävellen, reittejä löytyy lyhyistä ja kevyemmistä aina haastavampiin kiipeilyihin saakka, paikka tarjoaa myös ohjattuja kierroksia.

Helpoiten paikalle pääsee Zagrebin ja Zadarin kautta, joista bussiyhteydet paikan päälle ovat parhaimmat. Junaa käyttävien tulisi suunnata Karlovacin kylään, ja jatkaa matkaa bussilla.

6) Écrinsin kansallispuisto, Ranska

Écrinsin kansallispuisto, RanskaÉcrinsin kansallispuisto, Ranska

Ranskan Alppien kätköissä sijaitsee yksi Ranskan kymmenestä ihastuttavasta luonnonpuistosta. Jylhiä vuoria, laajoja kukkaketoja, kuohuvia jokia ja järviä tarjoava alue on erityisesti kiipeilijöiden (korkein huippu on 4000 m korkeudessa) ja patikoijien suosiossa.

Alue tarjoilee n. 700 km:n edestä kävelyreittejä kaikilla haastavuusasteilla, mutta aluetta voi kartoittaa myös pyörän selästä - osa alueesta on tuttu Ranskan ympäriajosta.

Alueelle pääsee niin julkisilla kuin omalla autollakin. Junalla paikalle pääsee helpoiten Pariisista tai Marselleista, luonnonpuistoon pääsee usealta ympäröivältä juna-asemalta, kuten L’Argentière les Ecrins.

7) Triglavin kansallispuisto, Slovenia

Triglavin kansallispuisto, SloveniaTriglavin kansallispuisto, Slovenia

Sloveniassa sijaitseva Triglavin kansallispuisto on nimetty sen korkeimman vuoren (2864 m) mukaan. Alueen 880 neliökilometriä sijoittuvat Italian ja Itävallan rajojen lähettyville, tarjoillen näin huikeita alppimaisemia. Se on yksi Euroopan vanhimmista luonnonpuistoista ja keskittyy luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Alueella onkin paljon opastettuja kävelyretkiä omatoimisen samoilun lisäksi, sekä workshoppeja jotka keskittyvät tiedon jakamiseen. Luontopolut ja patikointipolut tarjoavat haastetta jokaiseen makuun - pyöräily on sallittu sille erikseen varatulla, n. 16 km:n pituisella, reitillä. Alueella on myös vuoristomajoja joissa voi yöpyä.

Alueelle pääsee bussilla, omalla autolla tai junalla. Parhaat juna-asemat alueelle pääsemiseksi ovat Bled-Jezero, Bohinjska Bistrica, Podbrdo ja Most na Soči.

8) Ordesa y Monte Perdidon kansallispuistot, Espanja

Ordesa y Monte Perdidon kansallispuistot, EspanjaOrdesa y Monte Perdidon kansallispuistot, Espanja

Ordesan ja Monte Perdidon luonnonpuisto sijaitsee pohjois-Espanjassa, Pyreneiden vuoristossa. Sen ilmeeseen ja kasvillisuuteen vaikuttavat sekä Atlantti että Välimeri, tuoden jylhien vuorten keskellä oleviin laaksoihin ripauksen merellistä tunnelmaa. Aluetta ympäröivät pienet kylät tarjoavat erinomaisia majoitus- ja ruokailumahdollisuuksia.

Puisto on erityisesti patikoijien suosiossa; alue on vehreän vuoristoinen ja kätkee sisälleen vesiputouksia ja järviä, patikkareitit mukailevat korkeita vuorenrinteitä. Eteläisen sijaintinsa vuoksi paikka sopii erinomaisesti myös syksyllä matkustaville.

Alueelle pääsee helposti omalla autolla. Junaa käyttävien kannattaa suunnata Sabiñánigon tai Huescan juna-asemille.

9) Jotunheimen, Norja

Jotunheimen, NorjaJotunheimen, Norja

Suomalaisille suosittu kohde on myös kenties Norjan kuuluisin. Alue tarjoaa niin jäätiköitä, vaellusreittejä, vuoria kuin majoitukseen sopivia mökkitupiakin. Puistossa on paljon toimintaa myös talvella, mahdollistaen ohjatut hiihtoretket oman samoilun lisäksi.

Alue on hyvin vuoristoista, tarjoten kaikentasoisille kiipeilijöille sekä vaeltajille sopivia reittejä koettavaksi. Alue tarjoaa myös majoituspalveluita - lähistöltä löytyy ravintoloita, hotelleja sekä pienempiä majoitusmahdollisuuksia.

Paikalle pääsee omalla autolla, bussilla ja junalla. Junaa käyttävien kannattaa suunnata Dovre-linjalle, joka kulkee Trondheimin ja Oslon väliä - helpoiten luonnonpuistoon pääsee Otta-aseman kautta.

10) Karpaatit ja Piatra Craiului, Romania

Karpaatit ja Piatra Craiului, RomaniaKarpaatit ja Piatra Craiului, Romania

Erinomainen kohde luonnonystäville, ihmisille jotka nauttivat patikoinnista tai kiipeilystä sekä rikkaasta ja monimuotoisesta luonnosta. Polut tarjoavat haastetta jokaiseen makuun, vuoristot ja metsät suojaisia paikkoja ihastella maisemia ja Romanian hintataso sopii budjettimatkaajallekin.

Alue on täynnä pieniä hurmaavia kyliä, paikalla on myös ohjattuja patikointiretkiä ja majoitusmahdollisuuksia löytyy lähistöltä runsaasti.

Alueelle pääsee niin omalla autolla kuin bussillakin. Junaa käyttävien kannattaa suunnata Zarnestin asemalle.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Euroopan parhaat vaelluskohteet

Lue myös: 10 vinkkiä: Euroopan lumoavat linnat

Lue myös: Viisi vinkkiä Euroopan upeisiin vaelluskohteisiin

Päivitetty 23.3.2017


Julkaistu 6. kesäkuuta, 2016

Lisää valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.