Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Hollywood ja Los Angeles - viihdettä ja glamouria

Yhdysvaltain toiseksi suurin kaupunki, Los Angelesina tunnettu, valtavan kokoinen hässäkkä on melkoinen haaste vierailla, koska laajalle levittäytyneessä kaupungissa liikkuminen ei ole lainkaan niin helppoa kuin vaikkapa New Yorkissa.

Los Angelesin metropolialue koostuu Hollywoodin ja varsinaisen Los Angelesin keskustan (Downtownin) lisäksi useasta kaupungista, kuten rannalla sijaitsevasta Santa Monicasta sekä eteläisestä Long Beachista. Vuokra-auto onkin täällä lähes pakollinen hankinta.

Kaupungin varsinainen keskusta sijaitsee Hollywoodista hieman kaakkoon ja monelle turistille Los Angeles onkin yhtä kuin elokuvista tuttu Hollywood: itse Los Angeles voi jäädä pelkäksi kukkulan laelta nähdyksi korkeiden rakennusten rykelmäksi.

10 vinkkiä elokuvien Los Angelesiin:

1) Hollywood Boulevard ja Walk of Fame

Hollywood Walk of FameHollywood Walk of Fame

Hollywood Boulevard -katu halkoo Hollywoodin viihdekeskustaa ja sen varrella sijaitsevat niin Graumanin kiinalainen teatteri kuuluisine käden- ja jalanjälkineen kuin nykyisin Oscar-juhlien pitopaikkana toimiva Dolby-teatterikin.

Elokuvatunnelmaan johdattavat myös katua reunustavat Walk of Fame -tähdet, joiden päällä voi kävellä pitkän pätkän. Hollywood Boulevard on viihteen keskuskatu ja aina ruuhkainen.

Jalankulkijan tunnelmaa saattavat jonkin verran latistaa valokuvaan kanssaan väkisin haluavat Spider-Manit ja Marilyn Monroet (niitä on paljon!), kuin myös näyttelijöiden koteja kiertävien kiertoajeluiden myyjät (niitä on vieläkin enemmän).

2) Hollywood-kyltti

Hollywood-kyltillä vierailu on elokuvien ystäville lähes pakollista Los Angelesissa reissatessa.Hollywood-kyltillä vierailu on elokuvien ystäville lähes pakollista Los Angelesissa reissatessa.

Hollywood-kyltillä käyminen on etenkin elokuvien ystävälle ehdoton, mutta retkestä saa aikaan helposti mukavan ulkoilupäivän ja jopa yllättävän luontoretken miljoonakaupungin kupeessa. Kukkulan päällä sijaitsevalle kyltille ei nimittäin pääse autolla, vaan matkaa pitää taittaa rinteen alta reilu puoli tuntia jalkaisin polkuja pitkin.

Kiemurteleva polku (jonka varrella kyltit varoittavat kalkkarokäärmeistä) vie kukkulalle, mistä aukeaa komea näkymä yli legendaarisen Hollywood-kyltin ja koko Los Angelesin. Hollywood-kyltti itsessään on suojeltu ja aidattu, eikä sen viereen pääse patsastelemaan laillisin keinoin.

Varsinaisesta kyltistä parhaat kuvat saakin alempaa polulta, mutta vaikka kävely kukkulan laelle tuntuisikin rankalta, se on maisemineen ehdottomasti vaivan väärti.

3) Kiertoajelu Mulholland Drivella ja Beverly Hillsissä

Kuuluisa Rodeo Drive Beverly Hillsissä.Kuuluisa Rodeo Drive Beverly Hillsissä.

Hollywoodissa asuu paksujen muurien suojassa suuri määrä elokuva-alan tähtiä ja silmäätekeviä. Järjestetty kiertoajelu on yksi vaihtoehto, mikäli haluaa päästä näitä tähtien koteja tirkistelemään. Omatoimisille autoilijoille myynnissä on myös Map to the Stars -karttoja.

Tunnelmaan pääsee kyllä ilman karttaakin kiertelemällä ylhäällä kukkulalla sijaitsevalla, pitkällä ja mutkaisella Mulholland Drivella (ja samalla voi fiilistellä David Lynchin samannimisen elokuvan tunnelmissa) tai pyörähtämällä Beverly Hillsin hienostoalueella.

Vaikka ei tietäisi kuka missäkin talossa asuu, voi lohduttautua sillä, että monessa niistä asuu ainakin joku silmäätekevä. Mulholland Drivella on myös muutamia julkisia pysähdyspaikkoja, joista on hienot näkymät alas kaupunkiin.

4) Erilaisia tähtiä Griffithin observatoriossa

Griffith Observatory -tähtiobservatorioGriffith Observatory -tähtiobservatorio

Hollywood-kyltistä hieman kaakkoon samaisen Bronson Canyon-Griffith Parkin laitamilla sijaitsee Griffith Observatory -tähtiobservatorio. Iltaisin kymmeneen saakka auki oleva observatorio tarjoaa upeat maisemat niin Los Angelesin ylle, Hollywood-kyltin suuntaan kuin ylös taivaisiinkin.

Observatorio on suosittu paikka myös paikallisten keskuudessa ja se nähdään keskeisessä roolissa Ryan Goslingin ja Emma Stonen tähdittämässä romanttisessa musikaalissa La La Land.

5) Teemapuistojen aatelia: Universal Studios

Los Angelesin Universal Studios on teemapuiston lisäksi toimiva tv- ja elokuvastudio.Los Angelesin Universal Studios on teemapuiston lisäksi toimiva tv- ja elokuvastudio.

Los Angelesin teemapuistoista on nostettava etenkin Hollywoodissa sijaitseva Universal Studios, joka on Floridan Orlandon vastaavaa enemmän keskittynyt elokuvaan, sillä kyseessä on oikeasti toimiva tv- ja elokuvastudio.

Siksi varsinaisia huvipuistolaitteita puistossa ei ole kovin monta ja sen hienoin anti onkin mielenkiintoinen Studio Tour, joka vie vierailijat tunniksi keskelle Psykon ja Tappajahain lavasteita.

Kiertoajelulla kerrotaan ja näytetään, kuinka esimerkiksi valtava tulva voidaan luoda elokuvissa. Keväällä 2016 puistossa avattiin myös jokaisen Harry Potter -fanin unelmavierailukohde The Wizarding World.

6) Elokuvien ystävän Warner Bros. Studio Tour

Warner Bros. Studion lavasteissa.Warner Bros. Studion lavasteissa.

Universal Studiosin ohella myös Warner Bros. järjestää kiertoajeluita omalla studiollaan muutaman minuutin ajomatkan päässä Universalilta. Kolmen tunnin mittaisella studiokierroksella pääsee tutustumaan lavasteisiin, joissa on kuvattu tv-sarjoja Gilmore Girls ja The Big Bang Theory.

DC Comicsin ystäville tarjolla on erityinen näyttely ja studiolla pääsee näkemään mm. Batmanin autoja. Vuoden 2016 lopussa studiolla myös avattiin erityinen Harry Potter -maailmaan sijoittuva näyttely, jonka lopuksi pääsee Lajitteluhatun lajittelemaksi.

7) Sunset Stripin kuuluisat yökerhot

Hollywoodin Sunset StripHollywoodin Sunset Strip

Hollywoodista länteen kulkeva Sunset Boulevard on yksi kaupungin tunnetuimpia katuja, kuten Gloria Swansonin vuonna 1950 tähdittämästä, samannimisestä elokuvaklassikosta voi päätellä.

Sunsetin tutuin pätkä on Sunset Stripinä tunnettu, noin 2,5 kilometrin mittainen kaistale, jonka varrella sijaitsevat useat Los Angelesin tunnetuimmista yökerhoista ja rock-klubeista, joista nimekkäin on Whisky a Go Go, jossa ovat soittaneet niin The Doors kuin Led Zeppelinkin.

Sitä vastapäätä sijaitsee puolestaan The Viper Room -yökerho, joka tuli kuuluisaksi Johnny Deppin omistamana. The Viper Room on myös tunnettu siitä, että näyttelijä River Phoenix menehtyi juuri siellä vuonna 1993.

8) Historiaretkelle hautausmaille

Marilyn Monroen krypta Village Memorial Parkin hautausmaalla.Marilyn Monroen krypta Village Memorial Parkin hautausmaalla.

Hollywoodin tähtien täyttämään historiaan mielenkiintoisella tavalla pääsee vierailemalla hautausmailla. Pierce Brothers Westwood Village Memorial Parkista hieman UCLA:n eteläpuolelta löytyy mm. Marilyn Monroen ja Dean Martinin viimeiset leposijat.

Hollywood Forever -hautausmaalle kerrotaan puolestaan haudatun enemmän Hollywoodin syntyyn vaikuttaneita tekijöitä ja tähtiä kuin minnekään muualle. Sinne on haudattu mm. Rudolph Valentino, Cecil B. DeMille ja Jayne Mansfield sekä muusikoista kaksi Ramones-yhtyeen jäsentä, joista Johnnyn muistomerkki on yksi hautausmaan kuvatuimpia.

Interaktiivinen kartta hautausmaan viimeisistä leposijoista löytyy täältä. Hollywood Foreverillä järjestetään myös elokuvien ulkoilmanäytöksiä.

9) Santa Monica Pierin huvipuisto

Pacific Park -huvipuisto Santa Monica Pierillä.Pacific Park -huvipuisto Santa Monica Pierillä.

Yli sata vuotta vanha Santa Monican satamalaituri (Santa Monica Pier) on tuttu lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista. Hiekkarannan reunustamalla laiturilla sijaitsee ravintoloita ja ostoskeskus sekä Pacific Park -huvipuisto, jonne on vapaa pääsy ja laitteisiin myydään yksittäisiä lippuja.

Santa Monica on myös legendaarisen valtatie Route 66:n alkupää.

10) Rento Venice Beach

Venice Beachilla viihtyvät erityisesti myös skeittarit.Venice Beachilla viihtyvät erityisesti myös skeittarit.

Santa Monicasta pienen matkan päässä etelään sijaitsee Venice Beach, jonka rantakatu (boardwalk) on reunustettu palmuilla ja lukuisilla pikkukaupoilla. Venice Beach on tunnettu mm. rullalautailusta, mistä kertoo elokuva Lords of Dogtown (2005).

Lautailijoiden taiturointia voi seurata Venice Skate Parkissa. Venice Beachin rantakadulla kävellessään tai pyöräillessään (rannoilla on vuokrattavissa polkupyöriä) pääsee erinomaisesti sisään kalifornialaisen rentoon tunnelmaan!

Milloin mennä Los Angelesiin?

Paras aika vierailla Los Angelesissa on keväällä maaliskuusta toukokuuhun sekä syksyllä syyskuusta marraskuuhun. Kesällä keskimääräinen lämpötila nousee lähelle kolmeakymmentä, joka yhdistettynä raskaaseen savusumuun tekee ilmasta hankalan hengittää. Kesäisin ihmiset pakkautuvatkin ruuhkaisiin merenrantakaupunkeihin.

Talvella puolestaan on usein tarjolla hyviä tarjouksia esimerkiksi hotellihinnoissa, mutta silloin pitää muistaa pakata mukaan sateenvarjo, sillä tammi-helmikuussa, jolloin lämpötila jää helposti alle 20 asteen, myös sataa usein.

Helmi-maaliskuussa Hollywoodissa vietetään vuosittaista Oscar-gaalaa, jolloin kaupunki täyttyy viihdealan silmäätekevistä, mutta myös hinnat nousevat. Kesällä järjestetään myös kaksi elokuva-alan festivaalia: Los Angeles Independent Film Festival kesäkuussa ja Downtown Film Festival Los Angeles heinäkuussa.

Lennot Los Angelesiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Los Angeles


Julkaistu 11. tammikuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.