10 vinkkiä: Lefkas - täydellisiä hiekkarantoja ja ihastuttavia pikkukyliä

Täydellinen lomaparatiisi löytyy Lefkaksen saarelta, keskeltä sinistä Joonianmerta. Saarirykelmä, jonka muodostavat Lefkaksen lisäksi mm. Korfu, Ithaka ja Kefaloniá, ovat suosittuja lomakohteita - Lefkas on erityisen tunnettu täydellisistä hiekkarannoistaan ja rauhallisen rennosta menostaan. Erikoiseksi Lefkaksen tekee se, että tälle saarelle pääsee autolla Kreikan mantereelta.

Lefkas on toimiva yhdistelmä vuoristoisia vehreitä maisemia, oliivipeltoja, vesiurheilumahdollisuuksia, ihania hiekkarantoja auringonpalvontaan sekä historiallisia nähtävyyksiä. Sen suosituin lomakylä on Nidris, josta on helppo lähteä tutkimaan saaren tarjontaa. Täällä voi viettää viikon tai kaksi, tai liittää saaren kiertomatkaan pitkin Joonianmeren ihania lomasaaria saarihyppelyn merkeissä.

Vaihteleva luonto, herkullinen ruoka ja rento rantaelämä ovat tehneet Lefkaksesta suositun matkakohteen - silti saarella on yllättävän helppo rentoutua aivan rauhassa.

10 vinkkiä Lefkakselle:

1. Ihanan täydelliset rannat

Porto KatsikiPorto Katsiki

Lefkakseltahan rantoja löytyy. Jos hotellin läheisin ranta on tullut jo tutuksi, tai mieli tekee vain kierrellä saarta, niin Lefkaksella on tarjota hienoja rantoja rentoon päivän viettoon.

Kathisma Beach saaren luoteisrannalla tarjoaa palveluita, sillä paikalta löytyy aurinkotuolien ja varjojen lisäksi mm. baari sekä useita vesiurheilumahdollisuuksia. Rantaa ympäröivät valkoiset kalliot, kuvankauniin maiseman täydentävät valkoinen hiekka ja sininen meri.

Lounaassa sijaitsevaa Egremni Beachia pidetään yhtenä Välimeren parhaista. 2 km pitkä ranta löytyy laskeutumalla alas pitkää portaikkoa, tai vesiteitse Nidrista tai Vasilikista.

Koko Kreikan suosituimpiin rantoihin kuuluva Porto Katsiki etelässä on saavutettavissa myös veneellä, joka tekee päivästä hieman erikoisemman seikkailun.

2. Vietä päivä veneretkellä

Kirkas sininen meri on parhaimmillaan veneretken aikana. Lefkakselta järjestetään useita retkiä ympäröivälle merelle sekä läheisille saarille. Jotkut pysähtyvät mm. kuuluisimmille rannoille, ja oloa voi viilentää uimaretkellä ennen matkan jatkumista.

Myös ympäröivät saaret, kuten Kefaloniá ja Ithaka ovat ehdottomasti käynnin arvoisia. Päivä täyttyy historiallisista näkymistä, uintiretkistä ja auringonpaisteesta - ja ovat hyvää vaihtelua rannalla makaamiselle.

Venematkoilla ohitetaan yleensä myös Skorpioksen saari Nidrin edustalla: se tuli kuuluisaksi Aristoteles Onassiksen ostettua sen perheelleen 1960-luvulla.

3. Viilenny Dimosarin solan vesiputouksessa

Dimosarin solan vesiputousDimosarin solan vesiputous

Lefkasta on melko vaivatonta kiertää omatoimisesti. Yksi suosituista käyntikohteista on Nidrin ulkopuolella sijaitseva Dimosarin solassa sijaitseva vesiputous. Kesähelteillä paikka on täydellinen uintiretkelle, sillä putouksen vesi on kirkasta ja viileää, ja se putoaa pohjalla olevaan altaaseen jota ympäröivät valkoiset kalliot.

Paikalle johtaa selkeästi merkitty kävelypolku. Lefkaksen maanalaiset vesivarastot purkautuvat vuoristoista vesiputouksina ympäri saarta, Dimosari on suosituimpia sen sijainnin sekä uimaan mahdollistavan altaan vuoksi.

4. Nidri, Lefkaksen suurin lomakylä

NidriNidri

Dimosarin vesiputouksen läheltä löytyy Nidrin kylä, jonka voi yhdistää kierrokseen helposti, ellet satu majoittumaan Nidrissä. Kylä on saaren suosituin lomakohde, ja tarjoaa ravintoloita ja baareja jokaiseen makuun. Useimmat matkanjärjestäjät sijoittavat hotellinsa tänne, ja kylästä pääsee helposti esimerkiksi bussila saaren pääkaupunkiin.

Tunnelma on rennon rauhallinen, rantabulevardi satamassa tarjoaa sopivasti tekemistä illoiksi ja päivät kuluvat satamasta lähtevien veneiden tarjoamilla reissuilla tai omatoimisesti lähialueen rannoille suuntaamalla. Nidrin kaupunki jatkuu kävelymatkan päässä sijaitsevalla Periaglin kylällä, jossa sijaitsee myös useita hotelleja sekä ravintoloita.

5. Hienot näkymät majakan äärellä

Cape DoukatoCape Doukato

Lefkataksen niemeltä löytyy suosittu käyntikohde, Doukaton majakka. Se tunnetaan myös nimellä Kavos tis Kyras.

Jo ajomatka majakalle on reissun arvoinen, sillä se tarjoaa komeat näkymät merelle. Parhaimmillaan majakka ja meri ovat tietenkin auringonlaskun aikaan, jolloin paikka täyttyykin valokuvaajista. Läheltä löytyy myös Apollonin temppelin rauniot, jotka voi yhdistää samaan reissuun.

6. Hurmaavat kirkot

Agia KyriakiAgia Kyriaki

Pienen venematkan päässä Nidrin kylästä, satamaa vastapäätä, löytyy pieni hurmaava kirkko nimeltään Agia Kyriaki. Venematkan jälkeen luvassa on vielä lyhyt kävelymatka pitkin Yenin niemeä, mutta se on sen arvoinen: näköala Nidriin ja sen satamaan on kaunis.

Pääkaupunki Lefkas on täynnä kirkkoja, joten niistä kiinnostuneen kannattaa lisätä listaan esimerkiksi Aghios Spyridon (keskusaukiolla) ja Aghii Anargyri (keskellä pientä puutarhaa Markàksen aukiolla). Kiertämällä saarta pikkuruisiin kirkkoihin voi törmätä jokaisessa pikkukylässä.

7. Linnoitus vartioi saaren väylää

Agia MavraAgia Mavra

Lefkaksen kaupungista löytyy myös sopivasti historiaa tarjoamaan vastapainoa rantaelämälle.

Venetsialaiset nimesivät Lefkadan saaren (sen kreikkalainen nimi) aikoinaan Agia Mavraksi. Agia Mavran linna löytyy läheltä saaren sisääntuloväylää matkalla Lefkadan kylään. Linna on rakennettu 1300-luvulla, ja sen tarkoitus on ollut suojella pääkaupunkia vihollisilta, kuten esimerkiksi merirosvoilta ja valloittajilta.

Agia Mavraa on entisöity vuosien varrella paljon, ja on näin hyvä käyntikohde kuntonsa vuoksi - sisältä löytyy myös pieni kirkko, huoneita kuten ammusvarastot ja sairaala, sekä pieni majakka. Linna toimii myös elokuisen festivaalin pitopaikkana.

8. Pääkaupunki Lefkada

LefkadaLefkada

Kulttuurin ja talouden keskus tarjoaa muutamia mielenkiintoisia kohteita päivämatkaajille, jotka saapuvat kaupunkiin yleensä saaren pienemmistä lomakylistä.

Charamogliosin kirjasto on täynnä kirjoja, lehtiä, julisteita, artikkeleita ja valokuvia jotka liittyvät Lefkakseen. 40 000 aiheeseen liittyvällä esineellä kirjasto on myös Guinnesin ennätyskirjassa.

Kaupungista löytyy myös paljon kahviloita, ravintoloita ja kauppoja - kuten hyvään kaupunkilomaan kuuluukin. Kokeile vaikka kuubalaistyylistä Havana Cafe Baria (Dimitriou Verioti 11) ja nauti cocktailit tyylikkäässä paikallisten suosimassa Taratsa Openissa satamassa (Dimitriou Golemi).

Kiinnostava käyntikohde on myös Frangoulisin tislaamo (4 Mitropoleos), tämä perhevetoinen pieni tislaamo on tunnettu erinomaisesta ouzostaan.

Kylää on helpointa tutkia jalan, pienet kapeat kujat kutsuvat eksymään.

9. Vassiliki - purjelautailijan paratiisi

Vassiliki. Kuva: © Preisler | Dreamstime.comVassiliki. Kuva: © Preisler | Dreamstime.com

Saaren toiseksi suurin lomakeskus on Vassiliki, joka sijaitsee saaren etelärannalla. Kylän satamasta lähtee lautta kohti etäällä häämöttäviä Kefaloniaa ja Ithakaa. Ranta-alue on täyttynyt ravintoloista ja hotelleista, ja kaupungin oma ranta on lähinnä pikkukiveä. Hienoja uimarantoja, kuten kaunis Agiofili, löytyy kuitenkin läheltä.

Vassilikiin tullaan kuitenkin eritoten purjelautailun vuoksi; kylää pidetään yhtenä Euroopan parhaista paikoista harrastukselle. Niinpä heinä-elokuussa kylä täyttyykin alan harrastajista ja kylän iltaelämäkin on huomattavasti vilkkaampaa tähän aikaan kesästä.

10. Ihanat pikkukylät

SivotaSivota

Saarelta löytyy useita söpöjä pikkukyliä, joiden tutkiminen on helpointa omalla autolla. Agios Nikitasin kylä saaren länsirannalla on näistä parhaita. Sen läheisyydestä löytyy osa saaren parhaista rannoista, mm. Milos Beach.

Hurmaavan pittoreskeja kuvauskohteita etsivän kannattaa suunnata Sivotan tai Vassilikin pikkukyliin. Nämä pikkuruiset kalastajakylät ovat suosittuja käyntikohteita sesonkiaikana, mutta ovat säilyttäneet charminsa ja omalaatuisuutensa.

Vuoristoon suuntaavat voivat ottaa kohteikseen esimerkiksi Karian, jonka läheisyydestä löytyy mm. Vesiputouksia, sekä Vafkerin kylän, jonne tie johtaa suoraan Nidristä.

Vinkki: Näe omalla autolla enemmän

Lefkas on hyvä paikka auton vuokraamiselle ja saaren tutkimisille oman aikataulun mukaan. Sen lukuisat ihanat rannat saavuttaa hyvin myös julkisilla, mutta hurmaavat pikkukylät ja rauniot avautuvat täysin eri tavalla kun paikkoja voi pysähtyä ihailemaan kaikessa rauhassa.

Vuoristoisen maaston vuoksi autoon kannattaa panostaa, ettei matka hyydy ylämäkeen: skootterien vuokraaminen kannattaa jättää kyläajeluille, sillä näillä menopeleillä ei suuremmilla teillä pärjää.

Uneliaat pikkukylät Sfakiotesin alueella ja Karyan entinen pääkaupunki kuuluvat omatoimisen autoilijan listalle, samoin kuin Giran tuulimyllyt aivan saaren pohjoisosassa.

Milloin mennä Lefkakselle?

Sesonkiaika keskittyy kesään, joten heinä-elokuu ovat myös suosituimpia ja ruuhkaisimpia aikoja vierailla saarella. Tällöin myös iltaelämä on vilkkaimmillaan.

Suurimpia helteitä välttelevän, sekä rauhallisempia rantoja kaipaavan kannattaakin suunnata saarelle alkukesästä ja alkusyksystä: syyskuussa saari on parhaimmillaan - ilma on hieman siedettävämpi ja ihmisjoukot pienempiä.

Ruuhkista huolimatta Lefkas on erinomainen matkakohde myös keskikesällä, sillä saarta leimaa edelleen omalaatuinen tunnelma jota turismi ei ole pystynyt pilaamaan.

Miten mennä Lefkakselle?

Apollomatkat, Tjäreborg sekä Aurinkomatkat järjestävät valmismatkoja Lefkakselle kesän sesonkiaikana.

Lefkakselle voi suunnata myös omatoimisesti, sillä sinne pääsee Kreikan mantereelta kätevästi autolla. Saarelle pääsee myös bussilla mm. Ateenasta, matkaa on noin 370 km. Lefkaksen saaren lähellä on kansainvälinen lentokenttä, Áktion. Mikä parasta, Lefkakselle voi matkustaa myös lautalla ympäröiviltä saarilta, jos haluat lomasi aikana kiertää Joonianmeren saaria enemmän.

Teksti: Skye Borg | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 30. toukokuuta, 2018

Lisää Lefkaksen valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.