10 vinkkiä: Karun kaunis Lanzarote

Kanariansaarten Lanzarote tunnetaan pääasiassa lukuisista rannoistaan, mutta sillä on myös omaleimainen luonteensa tuliperäisyytensä ansioista. Saaren karu, mutta kaunis maisema on muotoutunut tuhansien vuosien saatossa useiden tulivuortenpurkausten muokkaamana. Saaren rannikko on pääosin sekoitus karua laavakalliota ja rantapoukamia, sisämaan maisemaa hallitsevat puolestaan tulivuoret, kraatterit ja tuhkakentät. Metsää vähäsateisella saarella ei ole lainkaan ja kasvusto on niukkaa.

Lanzaroten saari tunnetaan kanarialaisen taitelijan, César Manriquen (1919-1992), kotisaarena. Monipuolinen taiteilija toimi myös arkkitehtina ja ympäristösuunnittelijana, ja hänen omaleimainen kädenjälkensä on nähtävillä edelleen joka puolella saarta. Lanzaroten karu maisema ja sen kontrastit olivat innoittajina ja inspiraation lähteinä Manriquen luomuksille. Lähtökohtana hänen töilleen oli yhtenäisen arkkitehtuurin, ihmisen ja luonnon yhteensovittaminen ja hänen ansiostaan Lanzaroten rakennuskanta onkin pysynyt matalana ja väritys valkoisena. Manriquen ansiosta saarella on myös rajoitettu tienvarsilla mainostamista, mikä edesauttaa luonnon omien elementtien korostumista.

Lanzarote sijaitsee Gran Canarian ja Afrikan mantereen välimaastossa. Saaren pituus on noin 60 kilometriä ja leveys 20 kilometriä. Vakituisia asukkaita on noin 100 000, joista yli puolet asuu pääkaupungissa Arrecifessä.

10 vinkkiä Lanzarotelle:

1) Lomailualueet

Papagayon rannat, eli Papukaijarannat, ovat Lanzaroten tunnetuin ranta-alue.Papagayon rannat, eli Papukaijarannat, ovat Lanzaroten tunnetuin ranta-alue.

Lanzaroten suurimmat lomailualueet ovat eteläkärjen Playa Blanca ja saaren itäpuolen Puerto del Carmen ja Costa Tequise.

Playa Blancan kalastajakylän ympärille muodostunut, rauhallinen lomailualue vetää puoleensa auringonpalvojia ja lapsiperheitä. Sympaattisen kylän keskustassa on lukuisia ravintoloita illanviettoa varten ja läheisen Papagayon niemimaan rauhalliset rantapoukamat houkuttelevat leppoisan rantapäivän viettoon. Papagayon rannat, eli Papukaijarannat, ovat saaren tunnetuin ranta-alue.

Puerto del Carmen on monipuolinen rantalomakohde, jota reunustaa kolme hiekkarantaa. Kylän vilkkaalla rantabulevardilla ja sen ympäristössä on hyvät palvelut matkailijalle: ravintoloita, kahviloita ja pikkuliikkeitä on lukuisia, yökerhoja unohtamatta. Sataman alueella on tunnelma rauhallisempi, ja siellä on useita erinomaisia kalaravintoloita merenelävien ystäville.

Costa Tequisen lomailualueen sydän on rantabulevardi, jota ympäröivät valkeahiekkaiset rannat. Costa Tequisen lomailukylässä viihtyvät myös surfaajat, Las Cucharasin tuulinen ranta soveltuu mainiosti erilaisiin vesiaktiviteetteihin. Suojaisa Playa Bastianin ranta sopii puolestaan parhaiten lapsiperheille. Sunnuntaisin Tequisen kaupunkiin rantautuu markkinahumu, kun kadut ja kujat täyttyvät torimyyjistä.

Kaikilla kolmella lomailualueella voi vesiurheilulajien lisäksi harrastaa golfia.

2) Pistäydy pääkaupungissa

Lanzaroten pääkaupungin Playa del Reducto -uimaranta sopii hyvin myös lapsille ja on harvoin ruuhkainen - siispä uikkarit mukaan kaupunkipäivänä!Lanzaroten pääkaupungin Playa del Reducto -uimaranta sopii hyvin myös lapsille ja on harvoin ruuhkainen - siispä uikkarit mukaan kaupunkipäivänä!

Saaren pääkaupunki, Arrecife, sijaitsee itärannikolla Costa Tequisen ja Puerto del Carmenin välimaastossa. Kaupunkia halkoo Calle León y Castillo -kävelykatu, jonka varrelta löytyy monenlaisia liikkeitä ja putiikkeja, jotka myyvät pääasiassa vaatteita, kenkiä, elintarvikkeita ja paikallisia viinejä ja juustoja. Kaupungissa on vilkas yöelämä, joka keskittyy José Antonio -kadulle. Keskutan läheisyydessä sijaitseva uimaranta, Playa del Reducto, ihastuttaa palmujen varjostamalla rantabulevardillaan. Ranta soveltuu hyvin myös lapsille ja on harvoin ruuhkainen.

3) Nykytaiteen museo MIAC

Lanzaroten nykytaiteen museo MIAC sijaitsee mahtipontisessa Castillo de San Jósen linnoituksessa.Lanzaroten nykytaiteen museo MIAC sijaitsee mahtipontisessa Castillo de San Jósen linnoituksessa.

Arrecifessa toimivassa nykytaiteen museossa, Museo Internacional de Arte Contemporáneossa eli MIAC:ssa pääsee ihastelemaan muun muassa César Manriquen, Tàpiesin, Mirón, Alechinskyn ja Millaresin töitä. Museo sijaitsee Castillo de San Jósen linnoituksessa, joka rakennettiin 1700-luvulla suojelemaan kaupunkia merirosvoilta.

4) Retkelle La Graciosan saarelle

La Graciosan saarella on useita pieniä rantapoukamia, joilla voi viettää rauhaisaa biitsipäivää.La Graciosan saarella on useita pieniä rantapoukamia, joilla voi viettää rauhaisaa biitsipäivää.

La Graciosan saarta kutsutaan Kanariansaarten salatuksi paratiisiksi. Sen rantaviiva on täynnä pieniä poukamia, jotka soveltuvat erinomaisesti uimiseen ja snorklaamiseen. Saaren kaksi asuttua kalastajakylää, Caleta del Sebo ja Caleta de Pedro Barba, sijaitsevat El Rión salmella. Caleta del Sebon satamassa matkailijoita palvelee polkupyörävuokraamo ja pieni ravintola. Saaren tutustuminen onnistuukin pyörän selästä mainiosti, sillä saarta kiertää 20 kilometrin mittainen polkureitti.

5) Vierailulle Timanfayan kansallispuistoon

Timanfayan luonnonpuisto on karu mutta kaunis. Omaperäinen, punertava vuoristo ja maasto houkuttelevat vuosittain tuhansia turisteja napsimaan kauniita kuvia alueesta.Timanfayan luonnonpuisto on karu mutta kaunis. Omaperäinen, punertava vuoristo ja maasto houkuttelevat vuosittain tuhansia turisteja napsimaan kauniita kuvia alueesta.

Timanfayan kansallispuisto on yksi Kanariansaarten suosituimmista vierailukohteista. Kansallispuisto levittäytyy yli 50 neliökilometrin alueelle, ja tulivuorien ja laavakenttien muodostavat maisemat ovat visuaalisesti hyvin omaperäisiä. Vaikka osa kansallispuistosta onkin suljettu kävijöiltä alueen suojelemisen ja tieteellisen tutkimuksen vuoksi, siellä voi tehdä monenlaisia mielenkiintoisia retkiä, joista ratsastaminen kamelinselässä jähmettyneiden laavavirtojen välissä lienee suosituin.

6) Laavaluola Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdesin suuressa laavaluolassa on myös pieni järvi, jonka heijastus luo kuvaan hauskan optisen harhan.Cueva de los Verdesin suuressa laavaluolassa on myös pieni järvi, jonka heijastus luo kuvaan hauskan optisen harhan.

Saaren pohjoisosan laavaluola on usean kilometrin mittainen tunneli, joka on syntynyt tuhansia vuosia sitten. Luola on osittain ahdas ja matala, osittain avara ja korkea. Yksi luolasaleista on valjastettu konserttitilaksi, jonka akustiikan kerrotaan olevan ainutlaatuinen. Luolan valaistuksen mielenkiintoisine värimaailmoineen on suunnitellut tunnettu taiteilija, Jesús Soton vuonna 1964.

7) Mirador del Rion näköalapaikka

Mirador del Rion näköalapaikalta on mahtavat näkymät La Graciosan saaren yli.Mirador del Rion näköalapaikalta on mahtavat näkymät La Graciosan saaren yli.

Pohjoisosassa kannatta poiketa myös Cesar Manriquen suunnittelemalla näköalapaikalla, joka on rakennettu korkealle kalliolle. Ympäristön huomioon ottava rakennus sulautuu vulkaaniseen maisemaan vaivattomasti ja myös sisätiloista voi ihailla näkymää, joka suuntautuu Chinijon saaristoa kohti.

8) Vulkaaniselle viinitilalle

Lanzarotella viiniköynnökset viljellään kuoppaviljelymenetelmällä: kasvi istutetaan kuoppaan ja kuopan reunat vuorataan kivillä - näin tuuli ei vahingoita köynnöksiä.Lanzarotella viiniköynnökset viljellään kuoppaviljelymenetelmällä: kasvi istutetaan kuoppaan ja kuopan reunat vuorataan kivillä - näin tuuli ei vahingoita köynnöksiä.

Yksi Lanzaroten tunnetuimmista viininviljelysaluesta, Le Geria, sijaitsee saaren keskiosassa. Siellä tuotetaan tunnettuja Malvasia-viinejä saarelle ominaisella kuoppaviljelymenetelmällä: vulkaaniseen maaperään muodostetaan kartiomaisia kuoppia, joihin viiniköynnökset istutetaan. Kuopat vuorataan kivillä, jotta tuuli ei pääse vahingoittamaan köynnöksiä. Le Gerian alueella on useita viinitiloja, jotka ottavat vastaan vieraita tutustumis -ja maistelukäynnille.

9) Vihreän laguunin lumoa

Los Clicosin vihreä laguuni El Golfon rannalla.Los Clicosin vihreä laguuni El Golfon rannalla.

Länsirannikolla, lähellä Yaizan kylää, pääsee tutustumaan sammuneen tulivuoren kraatteriin muodostuneeseen laguuniin, Los Clicosiin eli Vihreään laguuniin. Vihreä väri heijastuu laguunin pohjasta luoden kauniin kontrastin okran väriselle vuorenseinämälle ja viereiselle El Golfon mustahiekkaiselle rannalle.

10) Kaktuspuiston kauneutta

Lanzaroten kaktuspuistossa on yli 9000 kaktuslajiketta.Lanzaroten kaktuspuistossa on yli 9000 kaktuslajiketta.

Jardín de Cactus eli Kaktuspuisto on viimeisin César Manriquen suunnittelema luontonähtävyys. Puistoon kuljetaan kauniin laavalohkareesta muodostetun portin lävitse, jonka sisäpuolella odottaa yli 9 000 kaktuslajiketta. Saaren koillisosan Guatizan kylässä sijaitsevaa viehättävää puistoa ympäröivät viikunakaktusviljelmät.

Milloin mennä Lanzarotelle?

Sää Lanzarotella on ympäri vuoden lämmin, mutta se on muiden Kanariansaarten tapaan kohde, jonne matkustetaan pääsääntöisesti talvella. Vuoden keskilämpötila on 22 astetta, ja kuumimmat kuukaudet ajoittuvat heinä-elokuulle, jolloin hopeamittari voi kivuta 35 asteen tienoille. Talvikuukausina päivälämpötila on hieman kahdenkymmenen asteen paremmalla puolella. Sateisia päiviä on talvella noin kolme kuukaudessa, kesällä sataa vielä harvemmin.

Miten mennä Lanzarotelle?

Suurimmat matkanjärjestäjät operoivat Lanzarotelle eri mittaisia pakettimatkoja lokakuun puolesta välissä huhtikuun puoleen väliin. Omatoiminen matkailija voi rakentaa pakettinsa itse, ja varata matkan Lanzarotelle Finnairin suoralla lennolla, joka operoidaan talvikaudella kerran viikossa. Kesäkaudella saarelle voi lentää Madridin kautta.

Saarella on toimiva linja-autoverkosta. Kaupunkien ja kylien välillä pääsee liikkumaan myös pyöräillen, sillä välimatkat ovat lyhyet ja saarella on kattava pyörätieverkosto. Jos haluaa ottaa saaren haltuun päivässä tai parissa, on vuokra-auto kätevä menopeli.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Lanzarote


Julkaistu 25. elokuuta, 2016

Lisää Lanzaroten valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.