10 vinkkiä: Kanariansaarista vehrein ja ainutlaatuisin – La Palma on liikkuvan lomailijan unelmakohde

Kanariansaaret ovat suomalaisille suosittu matkakohde, mutta sen vehrein saari, La Palma, jää usein liian vähälle huomiolle. Saari lumoaa kävijät ainutlaatuisilla mustilla hiekkarannoillaan sekä rauhallisella tunnelmallaan - tänne tullaan rentoutumaan ja nauttimaan auringosta sekä luonnosta. Sakeat metsät tarjoavat luonnonystäville paljon elämyksiä, kun taas saaren eteläosa on karun kaunista aavikkomaista maisemaa tulvillaan.

Vaihteleva maasto tekee lomasta La Palmalla ainutlaatuisen kokemuksen, pienet kylät houkuttelevat aitoudellaan, ja päivän voi viettää bongaamalla valaita tai tekemällä päivän kestävän patikkaretken pitkin saaren erinomaisia reittejä. Saari soveltuu erinomaisesti omatoimiseen tutkimiseen, sillä autolla pääsee helposti ympäri saarta - poikkea vaikka eteläkärjen suola-altaita ihailemassa Fuencalientessa tai vietä yö kirkkaan tähtitaivaan alla.

10 vinkkiä La Palmaan:

1. Tuijota tähtiin

El Roque de Los Muchachos ObservatoryEl Roque de Los Muchachos Observatory

Vähäisen valosaasteen ja hyvän ilmanlaadun vuoksi juuri La Palma vetää puoleensa ammattilaisia, että tavallisia tähtitaivaasta kiinnostuneita matkailijoita. “Astroturismi” on kasvava matkailuala saarella, ja taivaalle tuijotteluun sopivia näköalapaikkoja on sijoiteltu ympäri saarta.

Täältä löytyy myös järjestettyjä kierroksia asiasta kiinnostuneille, niin kävelyretkiä kuin viini-illallisiakin. Kokeile vaikka Ad Astran tarjoamia palveluita.

Saarelta löytyy myös maailmankuulu observatorio: maailman suurin teleskooppi sijaitsee täällä. Korkeimmalle kohdalle rakennettu, El Roque de Los Muchachos Observatory, tarjoaa useita teleskooppeja jotka antavat kävijöille mahdollisuuden nähdä avara taivas täysin eri vinkkelistä.

Aika kierrokselle tulee varata etukäteen, mutta jo itse paikka on erinomainen tähtien tarkkailuun. Lisätietoja: www.iac.es

2. Lähde merelle

La Palmalla vieraillessa kannattaa käydä myös merellä, missä voi bongata valaita tai jopa delfiinejä.La Palmalla vieraillessa kannattaa käydä myös merellä, missä voi bongata valaita tai jopa delfiinejä.

La Palmaa ympäröivät vedet tarjoavat hyvän mahdollisuuden bongata valaita ja kilpikonnia, kenties jopa delfiineitä. Kourallinen paikallisia matkanjärjestäjiä tarjoaa päivän merellä, esimerkiksi katamaraanin kyydissä. Yleensä lyhyempiin kierroksiin kuuluu myös muutaman nähtävyyden, kuten meriluolien, tarkastelu, sekä uimahetki meressä ja pientä syötävää.

Pidemmillä safareilla, jotka kestävät useita tunteja, ei pysähdytä luolissa vaan vene kiertää pidempää reittiä vieden matkailijat pidemmälle merelle.

3. Patikointia rakastavan unelmakohde

Marcos y Corderon -reitti sopii kaikenkuntoisille luonnonystäville.Marcos y Corderon -reitti sopii kaikenkuntoisille luonnonystäville.

Vaihtelevan luontonsa vuoksi La Palma on mainio lomakohde ihmisille, jotka haluavat vaihtelua rantalomailuun. Maisemat vaihtelevat tuuheista sademetsistä jokiin ja puroihin, pieniin vuoristoihin sekä karumpiin näyttäviin maisemiin kuten rotkoihin ja aavikoihin.

Kaksi suosituinta kävelyreittiä, La Caldera de Taburiente ja Marcos y Cordero pitävät patikoijat kiireisinä. La Calderan reitti sijaitsee samannimisessä kansallispuistossa: reitti kulkee Las Angustias -nimisen rotkon halki. Reitti on vaativa, ja sopii hyväkuntoisille liikkujille. Täällä voi suunnata myös Bejenadon huipuille, josta avautuu huikea näkymä kohti El Calderaa, eli saaren kuuluisinta kraateria.

Pohjoisessa sijaitsevan Nascientes de Marcos y Corderon -reitti mukailee kanavaa pitkin ja johtaa kohti paikallista samannimistä kraateria. Reitti sopii kaikenkuntoisille, ja lopussa häämöttää jopa ravintola vuoriston siimeksessä.

4. Lumoavat mustahiekkaiset rannat on nähtävä!

La Palman mustahiekkaiset rannat ovat kertakaikkisen upeita. Kuva: © T.w. Van Urk | Dreamstime.comLa Palman mustahiekkaiset rannat ovat kertakaikkisen upeita. Kuva: © T.w. Van Urk | Dreamstime.com

Matkailijat suuntaavat usein Kanariansaarille rantaelämän ja auringon vuoksi. Kenties siksi La Palma ei ole saavuttanut suurten massojen suosiota, mutta se ei tarkoita etteikö saari tarjoaisi erinomaisia mahdollisuuksia uimiseen ja auringonottoon. Saaren erikoisuus ovat mustahiekkaiset rannat, jotka viehättävät etenkin valokuvauksesta kiinnostuneita. Rannat ovat hiljaisia ja rauhallisia, joten ne ovat hyvä vaihtoehto muiden saarten kuhinalle.

Suuntaa vaikka Puerto de Tazacorten rannalle, jossa on hieman enemmän elämää, sekä myös kahviloita ja kauppoja niitä kaipaaville. Kauneutta ja rauhaa löytyy Nogales Beachilta. Saaren lapsiystävällisimmäksi rannaksi on nimetty Charco verde, joka tarjoaa rauhallisen rantaveden sekä palveluita kauniissa ympäristössä.

Uimisesta nauttiville myös suositut luonnonaltaat ovat hyvä tapa rentoutua vedessä. Pohjoisesta osasta saarta löytyvä La Fajana tarjoaa kolme allasta sekä runsaasti palveluita. Suosituin allas, La Palman Charco Azul, tarjoaa altaita lapsille sekä aikuisille, erinomaiset palvelut ravintoloineen ja pukeutumishuoneineen sekä parkkialueen.

5. Vieraile tulivuorilla

San Antonion tulivuori sopii patikointikohteeksi myös lapsiperheille.San Antonion tulivuori sopii patikointikohteeksi myös lapsiperheille.

La Palmalla viimeisin tulivuoren purkaus tapahtui vuonna 1971, joten vaaraa ei ole. Tulivuorista kiinnostuneille saarelta löytyy kaksi erinomaista kohdetta: San Antonion ja Teneguian tulivuoret.

Teneguia tarjoaa erinomaisen kävelyretken, sillä reitti johtaa laavakenttiä pitkin kohti huippua. Reitti ei sovellu huonokuntoisille, sillä alastulo huipulta on jyrkkä. Aloituspaikalle pääsee harvakseltaan kulkevalla bussilla tai omalla autolla.

San Antonio on huomattavasti helpompi kokemus, sopien kaikenkuntoisille sekä lapsiperheille. Paikalla on vierailukeskus, ja reitti itse kraaterille kestää noin 20 minuuttia.

6. Kävele kuin pilvien keskellä

Los Tilosin metsä on taianomainen ja supervehreä.Los Tilosin metsä on taianomainen ja supervehreä.

Los Tilosin metsä tarjoaa oudon kokemuksen: tuntuu kuin kävelisi taikametsässä, joka koostuu tuuheista puista, puroista ja sammalmättäistä. Laakeripuiden verhoama alue on ainutlaatuinen - tämän suuruisia alueita laakeripuita on maailmassa vain muutama.

Noin 25 kilometrin päässä pääkaupunki Santa Cruzista sijaitseva metsä on täynnä kävelypolkuja, joista osa johtaa metsän keskelle ja osa ylös lähteiden luokse. Alue on Unescon suojelema, eikä ihme. Pilvet tuntuvat hipovan puiden latvoja ja kaikkea sävyttää sumuisa kosteus ja taianomainen tunnelma. Alueella on myös vierailukeskus kahviloineen.

7. Hurmaavan söpö pääkaupunki Santa Cruz

La Palman pääkaupunki Santa Cruz de La Palma on värikäs ja herttainen.La Palman pääkaupunki Santa Cruz de La Palma on värikäs ja herttainen.

Pääkaupunki Santa Cruz de La Palma on maan historiallinen ja kaupallinen keskus. Ulkoasultaan värikäs ja herttainen pieni kaupunki tarjoaa sopivasti palveluita, olematta kuitenkaan kiireinen tai äänekäs. Sen mukulakivikadut, historialliset kirkot ja hyvät ravintolat ovat erinomainen pohja saarella lomailulle.

Kaupungin kunnostettu ranta-alue on täydentynyt pitkällä rantabulevardilla, tehden siitä vetovoimaisemman myös auringonpalvojille. Nähtävyyksiin kuuluvat mm. suosittu Museo Insular ja koristeellinen Iglesia del Salvador -kirkko.

8. Vieraile tervehtimässä Neitsyt Mariaa

Santuario de la Virgen de las NievesSantuario de la Virgen de las Nieves

Hyvän kävelyreitin Santa Cruzista tarjoaa parin kilometrin matka kohti La Palman yhtä tunnetuimmista nähtävyyksistä. 1600-luvulla rakennettu Santuario de la Virgen de las Nieves on kauniisti koristeltu pyhättö. Katto muodostuu kaiverretusta puusta, ja tilan täyttävät lukuisat patsaat ja koreat kattokruunut.

Päädystä löytyy Neitsyt Marian patsas, jota ympäröi pramea alttari. Se on Kanariansaarten vanhin uskonnollinen patsas, ja siksi tärkeä kohde myös paikallisille. Paikalta on myös erinomainen näkymä yli Santa Cruzin, joten kävely paikalle kannattaa mutta tänne pääsee myös bussilla sekä omalla autolla helposti.

9. Los Cancajosin kalastajakylä vetää turisteja

Myös Los Cancajoksen kalastajakylästä löytyy kaunista mustaa rantaviivaa.Myös Los Cancajoksen kalastajakylästä löytyy kaunista mustaa rantaviivaa.

La Palmasta itään sijaitsee Los Cancajos, saaren suosituimpia lomakohteita. Pienestä kalastajakylästä löytyy hotelleja ja huoneistoja, mutta se on onnistunut silti pitämään charminsa ja rauhallisuutensa kävijöistä huolimatta. Rantabulevardilta ja sen läheisyydestä löytyy kauppoja ja ravintoloita, jotka tarjoavat tarpeeksi vaihtoehtoja matkailijoille.

Los Cancajos on suosittu myös snorklaajien ja sukeltajien keskuudessa, ja kylässä tarjotaankin sukelluskursseja halukkaille.

10. Käynti pienissä kylissä kannattaa

San Andrés on suloinen pikkukylä La Palman koillisosassa.San Andrés on suloinen pikkukylä La Palman koillisosassa.

Kenties saaren kaunein kylä, San Andrés, löytyy saaren koillisosasta. Tänne päästäkseen ylitetään Espanjan suurin yksiholvinen silta Tilos, joka matkaa 150 metrin korkeudessa rotkon yläpuolella. Tie johdattaa kylän historialliseen vanhankaupungin ytimeen - täällä asuivat aikoinaan myös saaren rikkaat kauppiaat.

Mukulakivikadut johdattelevat kulkijaa pitkin näkymiä joihin kuuluvat mm. Nuestra Señora de Montserrat, renesanssityyliin rakennettu kirkko. Kylästä löytyy myös ylellisiä vanhoja kartanoita sekä pieni aukio Plaza de la Alameda, jonka ympärille kylän elämä rakentuu.

Milloin mennä La Palmaan?

La Palma on hyvä matkakohde vuoden ympäri, sillä myös talvikuukausina lempeää aurinkoa riittää. Sesonkikausi ajoittuu joulukuusta huhtikuuhun, sekä heinä-elokuulle.

Keskikesä on tunnetusti Kanariansaarilla vuoden kuuminta aikaa, eikä La Palma ole poikkeus; varsinkin luonnossa liikkumisesta nauttivien kannattaakin tähdätä hieman viileämpiin kuukausiin, jolloin luonto on kauneimmillaan ja liikkuminen helpompaa.

Teksti: Skye Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: La Palma


Julkaistu 20. elokuuta, 2019

Pieni hetki, sivua ladataan.