10 vinkkiä: Historiallinen, ihastuttavan erilainen Kuuba

Yksi maailman nopeimmin suosiotaan kasvattavista matkakohteista on Kuuba. Sen eristäytyneisyys, erikoinen historia ja kulttuuri tuovat mukanaan elämyksiä joita ei muualla kohtaa. Museot kertaavat maan poliittista historiaa, kun taas musiikki tuo mukanaan tuttuja letkeitä kaikuja siitä Kuubasta jonka luulemme tuntevamme.

Kuuba on yhdistelmä kauniita rantoja ja rentoa menoa, herkullista ruokaa ja vallankumouksellista historiaa. Maa elää ja kasvaa jatkuvasti - se mikä on totta tänään, ei välttämättä päde huomenna. Kuuba avaa oviaan varovasti; tarjolla ei ole vielä turisteja kaikin puolin palvelevaa infrastruktuuria. Juuri siksi Kuuba on ainutlaatuinen elämys, joka sopii niin seikkailijoille kuin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneillekin.

10 vinkkiä Kuubaan:

1) Suureellinen ja komea El Capitolio

El Capitoliossa toimii nykyisin Kuuban taideakatemia sekä kirjasto.El Capitoliossa toimii nykyisin Kuuban taideakatemia sekä kirjasto.

Havanassa sijaitseva mahtipontinen rakennus sai alkunsa vuonna 1926 ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa. Sitä rakensi 5 000 työläistä yli kolme vuotta, ja sen hinnaksi tuli lopulta noin 17 miljoonaa sen aikaista pesoa. Sitä asutti ennen Kuuban kongressi, mutta nykyisin se toimii Kuuban tiedeakatemian tiloina sekä kirjastona.

Suoraan rakennuksen kupolin alla lattiaan upotettuna on kopio 24-karaatin timantista (alkuperäinen varastettiin ja mystisesti palautettiin), ja tästä pisteestä mitataan kaikki Havannan ja muiden Kuubassa sijaitsevien paikkojen etäisyydet maanteillä.

2) Havannan vanhakaupunki

Taidetta Havannan vanhassa kaupungissa.Taidetta Havannan vanhassa kaupungissa.

La Habana Vieja, Havannan vanhakaupunki, on kaunis ja kiinnostava, sen rakennukset koristeellisia ja täynnä historiaa. Kulman takaa voi löytyä pieni baari jossa rumba raikaa, tai katuruokaa myyvä koju.

Alueella sijaitsee myös värikäs ja elämää täynnä oleva Plaza Vieja. Sitä reunustavat taidegalleriat, museot ja ravintolat, ja vaikka se voi tuntua turistien täyttämältä, on se silti näkemisen arvoinen.

3) Castillo de san Pedro de la Roca del Morro

Castillo de san Pedro de la Roca del MorroCastillo de san Pedro de la Roca del Morro

Tuttavallisemmin nimellä Castillo del Morro kulkeva UNESCON suojelema kohde sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Santiagosta. Se rakennettiin 1600-luvun alussa suojelemaan kaupunkia merirosvoilta. Suunnitelma ei täysin onnistunut, sillä se on historiansa aikana ollut myös merirosvojen hallussa. Se on toiminut poliittisten vankien vankilana sekä sotilastukikohtana.

Nykyisin se on UNESCON suojelukohde, ja sitä pidetään parhaiten säilyneenä esimerkkinä espanjalais-amerikkalaisesta armeijan arkkitehtuurista. Parhaan elämyksen saa katselemalla auringonlaskua linnoituksen terasseilta - kanuuna laukaistaa muurilta joka ilta klo 21.

4) Matanzas - aitoa Kuubaa

Kuuban Ateenaksikin kutsuttu Matanzas sijaitsee vain 30 kilometrin päässä Havannasta.Kuuban Ateenaksikin kutsuttu Matanzas sijaitsee vain 30 kilometrin päässä Havannasta.

Ei ehkä niin houkutteleva kuin Kuuban parhaat rantakaupungit, Matanzas tarjoaa palasen aitoa Kuubaa ja sen historiaa. Täältä ovat lähtöisin perinteiset kuubalaiset musiikkityylit danzón ja rumba, ja se on kotipaikka lukuisille kuubalaisille kirjailijoille ja runoilijoille. Kaupunkia ei ole syyttä kutsuttu Kuuban Ateenaksi.

Kaupunki on vain 90 kilometrin päässä Havanasta, ja noin 30 kilometrin päässä rantaparatiisi Varaderosta. Se ei tarjoa museoita eikä suureellisia nähtävyyksiä, mutta sen hieman kolhuinen ulkomuoto, haalistuneet värit ja rento tunnelma ovat aidointa Kuubaa.

5) Malecón - rantabulevardi ja ilmaista viihdettä

Malecón-rantabulevardi on suosittu käyntikohde Havannassa.Malecón-rantabulevardi on suosittu käyntikohde Havannassa.

Viralliselta nimeltään Avenida de Maceo, Malecón on 8 kilometriä pitkä rantatie, ja kenties Havannan tunnetuin elämys. Se rakennettiin aikoinaan kohtaamispaikaksi Havannan keskiluokalle, ja on nykyisin yhdistelmä kauppoja ja vilkasta kaupunkielämää rantabulevardilla. Siellä rakastavaiset kulkevat käsi kädessä auringon laskiessa, ja katusoittajat laulavat laulujaan. Kaupat ovat lisääntyneet lainsäädännön myötä - nyt myös yksityisillä on lupa harjoittaa kauppaa Kuubassa.

Rantabulevardi on sään ja meren armoilla, ja osa reunustavista taloista on hyvin huonossa kunnossa. Merivesi roiskuu bulevardille tuulen yltyessä, mutta kaikesta huolimatta se on yksi suosituimmista käyntikohteista Havannassa.

6) Camagüeyn labyrinttimaiset kadut

Camagüeyn värikkäät ja sokkeloiset kadut.Camagüeyn värikkäät ja sokkeloiset kadut.

Maan kolmanneksi väkirikkain kaupunki (n. 300 000) on perustettu 1500-luvulla. Merirosvot ennättivät tännekin, ja Henry Morganin miehistö polttikin kaupungin aikoinaan maan tasalle vuonna 1668. Tämän jälkeen kaupungin kadut rakennettiin sokkeloiseksi kokonaisuudeksi olettaen, että se olisi näin vaikeampi valloittaa uudestaan.

Nykyisin kaupunki on UNESCON maailmanperintöluettelossa ja suosittu matkakohde. Sen kapeat, mutkittelevat ja sekavat kadut ovat seikkailu itsessään. Kaupunki on täynnä ravintoloita, gallerioita ja näkemistä.

Kokeile vaikka valkoisilla hautakivillä ripoteltua hautausmaata Necropolis de Camagüeytä, kaunista ja tunnelmallista Plaza San Juan de Diosia ravintoloineen tai outoa tekojärveä, El Lago de los Suenosia.

7) Suuntaa Varaderoon ja nauti auringosta

Varaderosta löytyy kaunista rantaviivaa 20 kilometrin verran.Varaderosta löytyy kaunista rantaviivaa 20 kilometrin verran.

Kuuban kuuluisin ja ylellisin rantakohde on Varadero. Sen rantoja koristavat kymmenet hotellit - kauppoja, ravintoloita ja baareja on tarjolla jokaiseen makuun. Tärkeintä on kuitenkin ranta, joka ulottuu 20 kilometrin pituisena pitkin rannikkoa, täynnä vaaleaa hiekkaa. Tarjolla on vesiurheilua, rantatuoleja, letkeää menoa, rommia ja aurinkoa.

Alueella on sekä pieniä hotelleja, että kaiken tarjoavia all-inclusive hotellikokonaisuuksia. Näin alueella voi viettää vaikka koko viikon, tai piipahtaa pariksi päiväksi rentoutumaan matkan varrella.

8) Kiipeä Pico Turquinolle

Kuuban korkein vuori Pico Turquino sijaitsee Sierra Maestran vuoristossa.Kuuban korkein vuori Pico Turquino sijaitsee Sierra Maestran vuoristossa.

Liikuntaa suosiville Pico Turquino tarjoaa mukavasti haastetta. 1 974 metrin korkeuteen kipuavaa vuorta ympäröi Turquinon kansallispuisto. Puisto ja vuori tarjoavat vaellusmahdollisuuksia elämysmatkailijoille, sekä paljon eksoottista kasvustoa ja eläimiä ihailtaviksi. Alueella asustaa mm. maailman pienin sammakkolaji. Kiipeäminen on rankkaa, ja reissu tulisi suunnitella huolellisesti.

Ohjattuja käyntejä tarjoavat monet matkatoimistot ja oppaat - paras aika kiipeämiselle on kuiva kausi lokakuusta toukokuuhun.

9) Espanjalaisia tunnelmia Trinidadissa

500 vuotta vanha Trinidadin kaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde.500 vuotta vanha Trinidadin kaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde.

Kuuban etelärannikon helmi on pieni Trinidadin kaupunki. Se on perustettu 1514, ja sieltä voi löytää edelleen menneen ajan tunnelmaa kuluneine rakennuksineen, mukulakivikatuineen ja ystävällisine ihmisineen. Katuja reunustavat pienet talot, joista jokainen on maalattu herkullisilla väreillä.

Keskusaukiota hallitsee barokkityylinen kirkko - Plaza Mayor on kaunis levähdyspaikka palmuineen. UNESCON maailmanperintökohteessa voi tehdä ohjattuja kävelyretkiä, pyöräillä piknikille läheiselle Ancónin rannalle tai ottaa antiikkisen höyryjunan Valle de los Ingeniokseen, jossa voi tutustua plantaasiin ja alueen historiaan orjien läpikulku- ja työskentelypaikkana.

10) Kunnon juhlat Bayamossa

Bayamon kävelykatu on hiljainen, kunnes koittaa lauantai-ilta.Bayamon kävelykatu on hiljainen, kunnes koittaa lauantai-ilta.

Kuubalaista fiestaa, juhlia kaikilla mausteilla etsivä matkaaja, voi suunnata Bayamoon. Granma provinssin pääkaupunki sijaitsee saaren itäosassa, ja on iältään Havannaa ja Santiagoa vanhempi. Sen erikoisuus ovat hevosten vetämät kärryt, joilla suuri osa julkisesta liikenteestä kaupungissa hoituu - noin 40% kaupungin väestöstä luottaa hevosvoimiin kaupungilla liikkuessaan.

Lauantai-iltaisin kaupunki täyttyy juhlijoista. Katujuhlat koostuvat tanssimisesta, musiikista ja katuja reunustavat shakkilaudat - kuka tahansa pääsee pelaamaan. Tarjolla on herkullista katuruokaa ja ainutlaatuisen rento tunnelma, joka kannattaa kokea.

Milloin mennä?

Leudoimmillaan Kuuban ilmasto on maalis-huhtikuun aikana. Kesäisin maata kaunistavat sateet, mutta lämmintä on tarjolla ympäri vuoden. Kevättä on pidetty aina parhaana vuodenaikana matkustaa Kuubaan, mutta jo tammi-helmikuussa aurinko paistaa ja varsinkin suomalaisille viileän tuntuista ilmaa tulee vain öisin.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 15. marraskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.