10 vinkkiä: Kuala Lumpur ja Langkawi - Yhdistelmä troopiikin lämpöä ja suurkaupungin vilinää

Thaimaan eteläpuolella sijaitseva Malesia on monelle Aasian matkailua aloittavalle eksoottinen uusi kohde. Malesia eroaa Thaimaasta etenkin siinä, että se on muslimimaa, mikä näkyy maallistuneenkin valtion katukuvassa. Turismi on tärkeä elinkeino Malesiassa ja asukkaat suhtautuvat turisteihin ystävällisesti, vaikkakin Thaimaahan verrattuna pidättyvämmin.

Malesiassa suosittu yhdistelmämatka on nautiskella hetki trooppisen saaren lämmössä Langkawilla ja yhdistää siihen muutaman päivän kaupunkiloma miljoonakaupunki Kuala Lumpurissa.

Kuala Lumpur on Malesian suurin kaupunki. Kaupungissa asuu virallisten tietojen mukaan hieman vajaa kaksi miljoonaa asukasta, mutta esikaupunkialueineen väkimäärä kohoaa seitsemään miljoonaan. Kaupunki sijaitsee kahden joen yhtymäkohdassa ja sen nimi tarkoittaakin alun perin mutaista jokien yhtymäkohtaa. Nykypäivänä mudasta ei ole tietoa, vaan tilalla kurkottaa pilvenpiirtäjiensä myötä kohti taivaita moderni suurkaupunki.

Lähellä Thaimaan rajaa sijaitseva Langkawin saariryhmä koostuu noin sadasta saaresta, joista suurimmalla, pelkästään Langkawiksi nimetyllä, sijaitsee lentokenttä ja keskeisimmät turistipalvelut.

Langkawi on verovapaata aluetta, mutta kannattaa muistaa, että osa itseään verovapaaksi mainostavista kaupoista saattaa myydä tuotteita jopa normaalia kalliimmalla. Kannattaa siis pitää hoksottimensa auki!

10 vinkkiä Kuala Lumpuriin ja Langkawille:

1. Petronasin tuplatornit Kuala Lumpurissa

Kuva: © Asnidamarwani | Dreamstime.comKuva: © Asnidamarwani | Dreamstime.com

Vuonna 1996 valmistuneet Petronasin tuplatornit olivat vuoteen 2004 saakka maailman korkein rakennus. Kaikkiaan 451 metrin korkeuteen nousevat tornit ovat edelleen Kuala Lumpurin keskustaa määrittelevä näky.

Tornit yhdistävälle, 170 metrin korkeudessa sijaitsevalle Skybridgelle (joka nähtiin keskeisessä roolissa vuonna 1999 valmistuneessa, Sean Conneryn ja Catherine Zeta-Jonesin tähdittämässä jännärissä Entrapment) pääsee vierailemaan. Skybridgelta noustaan vielä hieman ylöspäin 86. kerroksessa sijaitsevalle näköalatasanteelle.

Torniin myydään pääsylippuja, jotka kannattaa käydä hankkimassa heti aamulla, sillä torniin pääsee vain rajallinen määrä kävijöitä päivässä. Ruuhka-aikaan kannattaakin varautua pitkiin jonoihin.

2. Viihteen ja ostosten keskus Suria KLCC

Kuva: © Ravindran John Smith | Dreamstime.comKuva: © Ravindran John Smith | Dreamstime.com

Petronas-tornien juurella Kuala Lumpurin keskustassa sijaitsee valtava Suria KLCC -ostoskeskus. Kuudessa kerroksessa sijaitsevassa ostoskeskuksessa on lukuisia erilaisia kauppoja eurooppalaisista perusmerkeistä luksusbrändeihin.

Ravintoloita on jokaiseen makuun ja ostoskeskuksessa on myös mm. 12-salinen elokuvateatteri ja konserttisali.

Alimmaisessa kerroksessa sijaitsee Aquaria KLCC, koko perheelle suunnattu akvaario, jossa pääsee ihailemaan monenlaisia mereneläviä.

3. Kiinalainen katumarketti Jalan Petaling

Kuva: © Grace5648 | Dreamstime.comKuva: © Grace5648 | Dreamstime.com

Kiinalaisessa kaupunginosassa sijaitseva Jalan Petaling katumarketteineen on Kuala Lumpurin tunnetuimpia turistikohteita. Eivätkä siellä käy pelkästään turistit, vaan alue on suosittu myös paikallisten asukkaiden keskuudessa.

Vihreällä katolla katettu ja sen vuoksi Vihreäksi lohikäärmeeksi nimetty Petaling täyttyy myyjien värikkäistä kojuista ja lukuisista ruokapaikoista.

4. Kuala Lumpurin ulkopuolella – hindupyhäkkö Batu Caves

Kuala Lumpurista pienen bussimatkan päässä sijaitseva Batu Caves on vierailemisen arvoinen kohde. Luolasto on yksi suosituimpia hindupyhäkköjä Intian ulkopuolella ja sen suuta vartioi yli 40 metriä korkea, kullattu hindupatsas.

Kalkkikiviseen vuoreen muodostuneiden luolien on arvioitu olevan 400 miljoonaa vuotta vanhoja ja niille pitää kiivetä 272 askelmaa pitkät portaat. Portailla voi nähdä makaki-apinoita, jotka saattavat turistien ruokinnan vuoksi käydä aggressiiviseksi. Etenkin lasten kanssa niitä kannattaa varoa.

5. Retkelle Kuala Lumpurista – uhanalaisten lajien Taman Negara

Mikäli Kuala Lumpuriin on varattu aikaa useampi päivä, kannattaa etenkin luonnonystävien tutustua Titiwangsa-vuorille perustettuun Taman Negara -kansallispuistoon, joka on yksi maailman vanhimpia sademetsiä. Kuala Lumpurista alueelle matkaa on bussilla kolmisen tuntia, minkä jälkeen vielä reilu pari tuntia jokilaivalla.

Taman Negarassa asustaa mm. uhanalaisia malakantiikereitä, gaureja eli viidakkohärkiä sekä intiannorsuja. Alue on myös lukuisten trooppisten lintulajien koti. Viidakkoon pääsee tutustumaan myös korkealle puiden latvustoon rakennetun riippusillan kautta.

6. Langkawin rauhalliset rannat

Langkawin pääsaari ei ole suuren suuri ja sen ajaa vuokra-autolla ympäri päivässä. Se on myös rauhallisempi verrattuna vaikkapa Thaimaan vastaaviin turistikohteisiin, eikä esimerkiksi seksiturismia näy siellä lainkaan. Siksi se soveltuu erinomaisesti lapsiperheille.

Langkawin rannoista länsipuolen Cenang on pääturistialuetta ja rantaa reunustavat hotellit ja ravintolat. Cenangin eteläpuolella sijaitseva Tengah on hieman hiljaisempi, mutta todellista rauhoittumista kaipaaville voi suositella näiden pohjoispuolella sijaitsevaa, hieman hinnakkaampien resort-hotellien Kok-rantaa.

Langkawin rannat ovat valkohiekkaisia, mutta merielämää niillä näkee vain vähän. Sitä varten voi tehdä retken noin tunnin matkan päässä sijaitsevaan Pulau Payar meriluonnonpuistoon, joka matalan rantansa vuoksi sopii myös lapsiperheille. Payarin korallit ovat kärsineet turismista, mutta värikkäitä kaloja siellä voi nähdä edelleen.

7. Langkawin geologiset ihmeet

Kuva: © Joe Ravi | Dreamstime.comKuva: © Joe Ravi | Dreamstime.com

Vuonna 2007 UNESCO nimesi Langkawin saariston kansainväliseksi geopuistoksi sen uniikin ja merkittävän maantieteen vuoksi. Tämän jälkeen saarille on perustettu kolme geoparkia. Machincang Cambrian Geoforest Park sijaitsee Langkawin pääsaaren luoteiskolkassa ja se on tunnettu kambrikauden aikaisista kivimuodostelmistaan ja yhdestä planeetan vanhimmista sademetsistä.

Dayang Bunting Marble Geoforest Park sijaitsee saariston toiseksi suurimmalla saarella, Pulau Dayang Buntingilla Langkawin eteläpuolella. Puistosta on löydetty permikauden aikaisia marmoriesiintymiä. Se on lisäksi tunnettu karujen kukkuloiden keskellä sijaitsevasta makeanveden järvestään, jolla on mahdollista lipua kajakilla tai polkuveneellä.

Kilim Karst Geoforest Park sijaitsee Langkawin pääsaaren koillisosassa. Kilim-joki valtavine mangrovea kasvavine suistoineen on omalaatuinen, vuorenhuippujen, kallioiden ja luolien muodostama ekosysteemi. Kilim Karst on myös erinomainen paikka kotkien bongailuun.

8. Langkawin luonnonaarteet

Luonnonystävälle trooppinen Langkawi on hurmaavan monipuolinen vierailukohde, jolla myös rantaelämää vierastava keksii runsaasti tekemistä.

Retkellä sademetsässä voi nähdä jos jonkinmoista otusta ja vipeltäjää gekoista ja 2,5-metrisistä liskoista apinoihin ja jättiläisoraviin, ja lintubongarit voivat ihailla vaikkapa Langkawin nimikkoeläintä, taivaalla kaartelevaa punaruskeaa kotkaa.

Telaga Tujuh eli seitsemän lähteen vesiputoukset sijaitsevat sademetsän siimeksessä ja legenda kertoo keijujen käyttäneen lähteitä peseytymiseen. Kilim Karst -geopuiston lähellä sijaitsee lisäksi Gua Kelawarin jännittävä lepakkoluola, jonne pääsee kävelemään sisälle rakennettua polkua pitkin.

9. Aktiivisen lomailijan Langkawi

Langkawia ei välttämättä tarvitse kiertää vuokra-autolla, vaan kulkupelikseen voi ottaa vaikkapa polkupyörän. Tosin tropiikin hiostava kuumuus kannattaa ottaa huomioon reittiä suunnitellessaan. Hevosten ystäville tarjolla on puolestaan ratsastusretkiä.

Sademetsän siimekseen tehtävät patikkaretket vievät Pohjolan karuihin mäntymetsiin tottuneen hämmentävän salaperäiseen maailmaan monenlaisten asukkaiden keskelle.

Ei ole lainkaan mahdotonta nähdä metsäretkellään vaikkapa käärmeitä tai upeita jättiläisliito-oravia! Kajakilla puolestaan pääsee seikkailulle jännittävien mangrovemetsien keskelle. SkyTrex Adventure puolestaan vie seikkailulle metsien latvustoihin.

Langkawia pääsee ihailemaan korkealta saaren keskeisimmän turistikohteen, Kok-rannan läheisyydessä sijaitsevan Skybridgen puiden latvojen yläpuolelle rakennetulta polulta. Skybridgelle pääsee ainoastaan Skycab-kaapelivaunulla, jonka lähtöpysäkki sijaitsee Machincang-vuoren juurella.

10. Langkawi lasten kanssa

Kuva: © Tangjans | Dreamstime.comKuva: © Tangjans | Dreamstime.com

Lapsille Langkawilla on paljon tekemistä Skybridge-näköalaseikkailusta Gua Kelawarin lepakkoluolaan, snorklauksesta veneilyyn.

Cenang-rannan eteläpuolella sijaitseva Underwater World on yksi Aasian suurimpia akvaarioita. Siellä pääsee mm. kävelemään lasiseinäisessä tunnelissa ja ihailemaan ympärillä uivia eläimiä. Akvaariossa voi tutustua jopa pingviineihin.

Langkawi Wildlife Park saaren toisella puolella puolestaan päästää tutustumaan paikalliseen eläimistöön linnuista nisäkkäisiin ja matelijoihin.

Rantaelämä kutsuu lapsiperheitä helposti, mutta myös Telaga Tujuhin matalissa luonnonlähteissä pääsevät perheen pienimmätkin läträämään.

Milloin mennä Kuala Lumpuriin?

Kuala Lumpurissa voi vierailla mihin aikaan vuodesta tahansa, sillä trooppinen ilmasto on aina kuuma ja kostea. Sesonkikuukaudet ovat joulukuusta helmikuuhun ja toukokuusta elokuuhun. Väliin jäävät kuukaudet ovat sateisempia, mutta sade myös tasapainottaa kuumuutta.

Milloin mennä Langkawille?

Langkawilla vallitsee trooppinen ilmasto ja sää on lämmin (yli +25C) ympäri vuoden. Kuivana kautena tammikuusta maaliskuulle ei sada juuri ollenkaan.

Kosteimmat kuukaudet ovat syyskuusta lokakuulle, jolloin myrskyt ovat yleisiä mutta sade tulee yleensä vain iltapäivisin. Sadekauden aikaan myös saaren hintataso on hieman alhaisempi.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 26. maaliskuuta, 2018

Pieni hetki, sivua ladataan.