10 vinkkiä: Kroatian kaunis saaristo

Kroatian saaristossa on yhteensä yli tuhat saarta. Adrianmerellä seilatessa saari on näköpiirissä oikeastaan aina, sillä saarien välinen etäisyys ei yleensä ole kymmentä meripeninkulmaa pitempi. Kroatialla on rantaviivaa lähes 6 000 kilometriä, kun saarten rantaviiva lasketaan yhteen rannikon kanssa. Asuttuja saarista on kuitenkin vain noin 50.

Maata ympäröivä Adrianmeri on oiva kohde omatoimiselle purjehduslomalle, mutta useille saarille pääsee myös lautta- ja katamaraaniyhteyksiä käyttäen. Kroatian vesistöt soveltuvat hyvin myös sukeltamiseen ja snorklaamiseen, sillä meriveden lämpötila on kesäkuukausina 22-25 astetta.

10 vinkkiä Kroatian kauniiseen saaristoon:

1) Brâc

Zlatni Rat on yksi Kroatian kuvatuimmista rannoista.Zlatni Rat on yksi Kroatian kuvatuimmista rannoista.

Makarskan Rivieran edustalla sijaitseva saari Brâc on alueen suurin saari. Yksi Kroatian kuvatuimmista rannoista, Zlatni Rat, sijaitsee Brâcin saarella. Rannat, vuoret, idylliset kylät, vaellusreitit, pinjametsät ja lukuisat aktiviteettimahdollisuudet muodostavat saaresta viihdyttävän lomailukohteen.

Brâcilla ei käy aika pitkäksi illallakaan. Saaren keskus on Bol, jonka baarit ja yökerhot kutsuvat illanviettoon. Bolin lisäksi saarella on Supetar-niminen lomailualue, joka on keskittynyt samannimisen kaupungin ympärille. Rantalomailun lisäksi Supetar on tunnettu monipuolisesta kulttuuritarjonnastaan.

Brâcin saarella pääsee Splitistä lautalla tai katamaraanilla, matka kestää noin 45 minuuttia. Asukkaita saarella on noin 13 000.

2) Lošinj

Lošinj-saari on tunnettu delfiineistä, jotka viihtyvät Lošinjin saariston vesistössä.Lošinj-saari on tunnettu delfiineistä, jotka viihtyvät Lošinjin saariston vesistössä.

Losinjin saaren vehreät mäntymetsät ja kristallinkirkas vesi ovat houkutelleet matkailijoita puoleensa jo pitkään. Saari on tunnettu delfiineistä, jotka viihtyvät Lošinjin saariston vesistössä. Saaren viljelysalueilla viihtyvät myös useat sitrushedelmäpuut, rosmariini, eukalyptus, laakeri ja oliivi.

Lošinjin saari on tunnettu myös monipuolisesta hyvinvointipalvelujen tarjonnasta. Losinjin saarelle pääsee muun muassa Zadarista, joka sijaitsee rannikolla noin 150 kilometrin päässä Splitistä.

3) Hvar

Hvarin sympaattinen satama.Hvarin sympaattinen satama.

Hvarin saaren sanotaan olevan Euroopan aurinkoisin saari ja välimerellistä aluetta parhaimmillaan. Saaren historia matkailukohteena ulottuu 1800-luvulle, ja asutusta siellä on ollut noin 6 000 vuotta. Myös muinaiskreikkaiset ovat asuttaneet saarta, ja antiikin kreikkalaiselta ajalta on saaren Unescon maailmanperintökohde Stari Gradin tasanko.

Samanniminen kaupunki, Stari Grad, on saaren suurin. Keskustaa hallitsee renesanssiaikainen Tvrdaljin linna, joka rakennettiin 1500-luvulla paikallisen runoilijan Petar Hektorovićin kodiksi.

Hvar tunnetaan myös oliivilehdoistaan, laventelipelloistaan ja viinintuotannostaan. Saarelle pääsee Splitin satamasta, laivayhteys kulkee Stari Gradiin, Hvarin kaupunkiin ja Jelsaan. Hvarin saarelle pääsee myös mannermaalta Drvenik-nimisestä kylästä. Lauttayhteys kulkee Hvarin Sućurajiin.

4) Mljet

Mljetin saarelta löytyy vain yksi hotelli.Mljetin saarelta löytyy vain yksi hotelli.

Kaunis Mljetin saari sijaitsee Dubrovnikin edustalla, muutaman tunnin lauttamatkan päässä kaupungista. Saaren pinta-alasta noin puolet on kansallispuistoa ja pinjametsien siimeksessä liplattaa kaksi suolajärveä.

Kaunis, matalarantainen meri houkuttelee leppoisan lomapäivän viettoon muun muassa lapsiperheitä, vaikka saarelta ei löydy kuin yksi hotelli. Massaturismi ei siis Mljetin saarelle ulotu, joten tällä saarella viihtyy hyvin rauhaa kaipaava matkailija.

5) Pag

Zrce-ranta Kroatian Pag-saarella.Zrce-ranta Kroatian Pag-saarella.

Kroatian pohjoisosassa sijaitseva Pag on tunnettu lukuisista musiikkifestareistaan, mutta myös karuista maisemistaan ja rauhallisista rannoistaan. Saari tunnetaan myös maukkaasta lampaanlihasta ja erinomaisesta Pag-juustosta. Lampaita saarella asustaa noin 40 000.

Pagin kaupungin läheisyydessä on iso suola-allas ja kaupungin läheisyydessä, Lokunjan kylässä pääsee nauttimaan terveysvaikutteisesta mutakylvystä. Pag tunnetaan myös vanhasta pitsinnypläysperinteestään, joka on merkitty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listaan.

Novaljan kaupunki ja sen ympäristö soveltuvat hyvin rantalomanviettoon. Kuumimpana lomasesonkina rantapäivää jatketaan yökerhoissa ja klubeissa pikkutunneille asti.

Lun-nimisellä pienellä paikkakunnalla saaren eteläniemessä voi ihastella ainutlaatuista oliivipuulehtoa, jonka vanhin puu on iältään noin 1200 vuotta. Pagin saarelle on yhteys maanteitse Zadarin maakunnasta.

6) Korčula

Näkymät yli Korčulan vanhankaupungin.Näkymät yli Korčulan vanhankaupungin.

Korčulan saaren historia ulottuu vuosituhansien taakse, ja saarta ovatkin asuttaneet kreikkalaiset, roomalaiset ja venetsialaiset. Erään tarinan mukaan Marco Polo olisi syntynyt saarella.

Korčulan kaupungissa voi tutustua myös kalanruotokuvioiseen asemakaavaan, joka on erittäin toimiva välimerellisessä ilmastossa: taloihin paistaa aurinko aamupäivällä, mutta päivän ollessa kuumimmillaan eli keski- ja iltapäivällä talot ovat varjossa.

Keskiaikaisen tunnelman lisäksi saarella pääsee nauttimaan lukuisista rannoista ja monipuolisesta luonnosta. Korčulan saarelle pääsee katamaraanilla sekä Splitistä että Dubrovnikista.

7) Krk

Krk-saaren lempinimi on Kultainen saari.Krk-saaren lempinimi on Kultainen saari.

Kultainen saari, eli Krk, sai lempinimensä Insula Aurea jo antiikin aikana. Lempinimi juontaa juurensa kullankeltaiseen neitsytoliiviöljyyn, jota saarella tuotetaan, sekä žlahtina-viiniin, joka on niin ikään kullansävyistä.

Saarella on ollut myös tapana kalastaa öisin kuun hohtaessa tummaan veteen kultaiset säteensä. Saarella on myös rikas luonto yli 1500 kasvilajillaan.

Krk:n saaren on myös nähtävyyksiä: Punatin kaupungissa sijaitsee yksi Kroatian vanhimmista kirkoista ja kaupungin edustalla on pieni Košljunin saari fransiskaaniluostareineen.

Krk:n saarelle on yhteys maantietä pitkin Kroatian itärannikolla sijaitsevasta Kraljevican kaupungista.

8) Lokrum

Lokrumissa riittää kirkasvetisiä kalliorantoja.Lokrumissa riittää kirkasvetisiä kalliorantoja.

Lokrumin saari sijaitsee lyhyen laivamatkan päässä Dubrovnikista. Saari on suosittu rantapäivän viettokohde, sillä siellä on lukuisia, erikokoisia pikkukivi- ja kalliorantoja.

Saaren erikoisuus on yli toistasataa vuotta vanha kasvitieteellinen puutarha, missä voi ihastella myös riikinkukkojen käyskentelyä.

9) Kornati

Kornatin merikansallispuistoKornatin merikansallispuisto

Dalmatian maakunnassa sijaitseva Kornatin saari on osa saaristoa, joka koostuu 152 erikokoisesta saaresta ja riutasta. Näistä saarista 89 kuuluu Kornatin merikansallispuistoon.

Kauniiden merimaisemien lisäksi saaristo tarjoaa oivan ympäristön sukeltamiseen, snorklaamiseen, kalastamiseen ja purjehtimiseen.

10) Vis

Visin kiehtovin ranta on Uvala Stivinan luonnonpoukama, johon pääsee vain vesiteitse.Visin kiehtovin ranta on Uvala Stivinan luonnonpoukama, johon pääsee vain vesiteitse.

Visin saari sijaitsee noin 2,5 tunnin lauttamatkan päässä Splitistä. Visin saari on Kroatian vanhimpia asutuskeskuksia, ja sen historia ulottuu Issa-nimiseen kaupunkiin, jonka kreikkalaiset perustivat saarelle noin 400 eaa. Tuhansien vuosien taakse ulottuvan historian ansioista saarella on luonnon ja rantojen lisäksi myös historiallisia nähtävyyksiä.

Saari on tunnettu myös kauniista laguuneistaan ja monipuolisista maastoistaan, jotka soveltuvat sekä pyöräilyyn että patikointiin. Saarella on kaksi toimivaa ulkoilmaelokuvateatteria.

Visin kiehtovin ranta on pieni, tuulelta suojassa oleva Uvala Stivinan luonnonpoukama, jonne pääsee ainoastaan venetaksilla tai järjestetyllä retkellä.

Vis on tunnettu myös viinintuotannostaan, jolla on pitkät perinteet. Saari avattiin 1990-luvulla matkailijoille, ja se on onnistunut säilyttämään autenttisen tunnelman.

Milloin mennä Kroatiaan?

Adrianmeren rannikolla ja saaristossa vallitsee välimerellinen ilmasto, jolle ovat tyypillisiä aurinkoiset, lämpimät kesät ja leuto talvi. Paras ajankohta matkustaa Kroatian saaristoon on keväällä, kesällä ja alkusyksystä. Keväällä ja syksyllä lämpötila kipuaa yli 20 asteen ja merivesi on uimiseen ja vesiurheiluun sopivan lämmintä, keskikesällä lämpötila voi kivuta 30 asteen paikkeille.

Miten mennä Kroatiaan?

Sekä Finnair että Norwegian operoivat kesäkaudella suoran lennon Helsingistä Splitiin ja Dubrovnikiin, joista on yhteydet Adrianmeren eteläosan saariin. Finnairin suoralla lennolla voi kesäkaudella lentää myös Kroatian pohjoisosaan, Pulaan. Kroatian pääkaupunkiin Zagrebiin on sujuvat yhteydet Keski-Euroopan kautta yhdellä koneenvaihdolla.

Kroatiaan pääsee myös laivalla useasta Välimeren satamasta tai junalla. Katamaraani- ja lauttayhteydet Kroatian saarille kulkevat säännöllisesti ympäri vuoden.

Lennot Kroatiaan löydät Napsun lentohausta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Dubrovnik – Adrianmeren helmi

Lue myös: 10 vinkkiä: Merellinen Split

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Kroatia


Julkaistu 3. helmikuuta, 2017

Lisää Kroatian valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.