10 vinkkiä: Kreetan upeat rannat

Kreikan suurin saari Kreeta on yksi suomalaisten suosituimmista kevään ja kesän matkakohteista. Eikä ihme, sillä lentomatka Helsingistä Haniaan tai Heraklioniin on vain neljä tuntia, ja määränpäässä odottavat lämpö ja aurinko, kuvankauniit maisemat sekä herkulliset Välimeren antimet.

Parhaiten ilon irti Kreetan saaresta saa vuokra-autolla huristellen ja ihaillen saaren upeita maisemia. Seuraavassa onkin listattu ehdottomasti vierailemisen arvoisia rantoja, joita Kreetalla on mistä valita!

Klikkaamalla rannan nimeä aukeaa kartta, josta näet sen sijainnin Kreetan saarella.

1) Elafonisi

ElafonisiElafonisi

Elafonisi on Kreetan saaren länsiosassa sijaitseva ranta, jonka niemenkärki muodostaa kauniin laguunin. Tyynellä säällä syvyys ei ole yli metriä, jolloin laguunin läpi voi kävellä. Hiekka on hienoa ja hieman punertavan sävyistä, johtuen tuhansista rikkoutuneista simpukan kuorista.

Laguunin vesi on uimakelpoista lämpötilansa puolesta jo huhtikuun alusta, jolloin merivesi muuten on vielä todella kylmää. Ranta sopii erinomaisesti lapsiperheille. Sesongin ulkopuolella ranta on lähes autio, eikä palveluja ole saatavilla.

Elafonisi on luonnonsuojelukohde, joten muistathan korjata roskasi – aivan kuten aina!

2) Matala Beach

Matala BeachMatala Beach

Matala Beach on kallioseinämän sekä merenrantaluolien suojassa sijaitseva ranta, joka on saanut tunnustusta luontoystävällisyydestään niin rantaveden laadun kuin turvallisuudenkin suhteen.

Ranta on jo 1960-luvulta saakka ollut tunnettu rennosta elämänmenosta ja suosioistaan – etenkin hippien keskuudessa. Rannalta löytyy kioski, vessat sekä suihkut.

3) Falassarna Beach

Falassarna BeachFalassarna Beach

Falassarna Beach on yksi Kreetan suosituimmista ja palkituimmista rannoista. Kuten Elafonisi, myös Falassarna kuuluu Natura 2000 -luonnonsuojelukohteiden listalle sen kasvillisuuden, eläimistön sekä kauneuden johdosta. Ranta on niin suuri, että suosituimpaakaan aikaan se ei tunnu ylikansoitetulta.

Rannan huonopuoli on se, että pohjois- ja länsituulet tekevät paikasta tuulisen ja aallokko yltyy usein suureksi. Tämä tietenkin ilahduttaa esimerkiksi windsurffareita! Rannalta löytyy muutama baari ja kahvila.

Kesäiset beach partyt ovat suosittuja ja niitä järjestetään usein, joten kannattaa jäädä pitämään hauskaa ja ihailemaan upeista upeinta auringonlaskua!

4) Vai Beach

Vai BeachVai Beach

Vai Beach on yksi Kreetan tunnetuimmista rannoista. Se tunnetaan myös nimellä Palm Beach (kreikaksi Finikadossos) rannalla kasvavien palmupuiden vuoksi. Vai Beach ei olekaan aivan tyypillisen kreikkalaisen rannan näköinen juuri tämän vuoksi.

Ranta on hyvin kaunis, mutta samasta syystä sesonkiaikaan erittäin suosittu ja täynnä auringonpalvojia.

5) Chrissi Island Beach

Chrissi Island BeachChrissi Island Beach

Chrissi Island Beach sijaitsee 13 kilometriä Ieraptran rannalta etelään. Saarelle pääsee laivalla, joita sesonkiaikaan kulkee useita päivässä. Laivamatkan kesto on säästä riippuen noin 50 minuuttia.

Chrissi Island, joka tunnetaan myös nimellä Donkey Island, tai paikallisten kesken The Island, on asuttamaton saari, jonka valkoinen hiekka ja ympäröivä turkoosi meri houkuttelevat viettämään kaunista kesäpäivää.

Chrissi Island on unelmien täyttymys snorklaajille, sillä saaren pohjoispuolella syvyys on korkeitaan 10 metriä ensimmäisen kilometrin verran. Suosittuna matkustusajankohtana saarella toimii pieni taverna.

6) Sweetwater Beach

Sweetwater BeachSweetwater Beach

Sweetwater Beach on saanut nimensä rannalle laskevista makean veden lähteistä. Lähteet pitävät meriveden puhataana ja kauniina. Rannalle pääsy vaatii pitkän patikoinnin (n. 45 minuttia Loutron kylästä) tai vaihtoehtoisesti venekyydin.

Ranta on nudistien keskuudessa erittäin suosittu, joten jos muiden paljaat peppukannikat eivät mielllytä, kannattaa suunnata toiselle rannalle.

7) Preveli Beach

Preveli BeachPreveli Beach

Preveli Beach sijaitsee Kreetan etelärannalla, suoraan Rethymnonin alapuolella. Preveli Beach on palmujen ympäröimä ja sinne laskee Kourtaliotiko-sola.

Paikka on upea, trooppinen paratiisi, keskellä kuivaa ja kivikkoista saarta. Ranta on pieni, joten kesäsesongin aikaan se on hyvin kiireinen ja täynnä turisteja.

Hyväkuntoiset matkailijat pääsevät rannalle kävellen, laskeutumalla hyvin jyrkän mäen alas. Jos patikointi tuntuu hankalalta tai päivä on liian kuuma siihen puuhaan, pääsee rannalle myös veneellä Plakiaksesta tai Agia Galinista.

8) Balos

BalosBalos

Balos on Gramavoussan niemellä sijaitseva, upea ilmestys. Valkoinen rantahiekka ja turkoosi vesi ovat vastustamaton näky. Ranta onkin yksi saaren kuvatuimmista kohteista. Kuten Elafonisin, myös Baloksen ranta muodostaa kauniin laguunin.

Rannalle johtava tie päättyy noin kilometrin ennen rantaa, joten pieni patikointi on paikallaan. Mutta se vaiva palkitaan uskomattoman kauniilla maisemalla!

9) Sougia Beach

Sougia BeachSougia Beach

Haniasta noin 70km etelään sijaitseva Sougian kylä on kaunis ja hiljainen. Se on saaren etelän puoleisen rantaviivan yksi kauneimmista ja pisimmistä hiekkarannoista. Rannan hiekka on karkeaa, mutta vaaleaa, ja kirkas sininen vesi tekee maisemasta täydellisen.

Rannan itäosa on suosittu nudistien keskuudessa, joten jos tuntemattoman henkilön paljas pinta häiritsee, pysyttele länsipuolella.

10) Myrtos Beach

Myrtos BeachMyrtos Beach

Myrtos (tai Mirtos) poikkeaa hieman muista listan rannoista: sen hiekka on hieman karkeampaa ja värikin tumman harmaa. Myrtoksen ranta houkuttaa kauneudellaan ja rauhallisuudellaan. Hiljaisempaa rantapäivää toivovalle se voikin olla unelmavalinta.

Merivesi on kirkasta ja rantaviivaa riittää, joten rauhaa kaipaavat: kokeilkaa ihmeessä!

Lennot Kreetalle löydät Napsun lentohausta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Kreeta - rantaelämää, antiikin ajan ihmeitä ja aktiviteetteja

Teksti: Maria Heikkilä, Napsu.fi | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Kreeta

Artikkelia päivitetty 16.1.2017.


Julkaistu 10. lokakuuta, 2013

Lisää Kreetan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.