Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Boheemi ja historiallisesti kiehtova Krakova

Puolan Krakova elää vahvasti menneisyydessä; sen kadut huokuvat historiaa pienine kujineen ja ravintoloineen. Lohikäärmeiden värittämät legendat elävät edelleen kaupungin tapahtumissa ja katukuvassa omalaatuisella tavalla. Samalla se on kuitenkin myös trendikäs ja boheemi kaupunki, joka tarjoaa ihasteltavaa niin historian kuin modernin elämänmenonkin ystäville.

Vanhakaupunki tarjoaa lukemattomia ravintoloita ja vilkasta iltaelämää, ja päivät kuluvat lukuisissa museoissa ja polveilevia katuja tutkien. Voit bongata räystäspiruja kaupunkia koristavista kirkoista, tai viettää päivän shoppaillen kaupungin parhaalla kirpparilla, Hala Targowalla.

Krakovasta on helppo suunnistaa päiväksi Auschwitch-Birkenaun keskitysleireille - matkajärjestäjiä löytyy kaupungista helposti.

Kaupungin hintataso on edullinen ja useimmat nähtävyydet kävelymatkan päässä, tehden Krakovasta ihanteellisen viikonloppukohteen.

10 vinkkiä Krakovaan:

1) Synkkää historian havinaa Schindlerin tehtaan varjossa

Schindlerin tehtaan museo kertoo Krakovan synkästä historiasta. Kuva: © Diana Opryshko | Dreamstime.comSchindlerin tehtaan museo kertoo Krakovan synkästä historiasta. Kuva: © Diana Opryshko | Dreamstime.com

Interaktiivinen museo kertoo elokuvastakin tutun tehtaan ja sitä ympäröivien tapahtumien tarinan. Natsien miehittämä Krakova oli synkkä paikka; tehdasta pyöritti Oskar Schindler, joka pelasti lukuisia juutalaisia työntekijöitään holokaustin aikana.

Näyttely kattaa kaupungin historiaa vuosilta 1939 - 1945, ja paikalla saa sekä opastetun kierroksen että mahdollisuuden tutustua museoon itsenäisesti.

Oskar Schindler’s Factory löytyy osoitteesta 4 Lipowa Street.

2) Wawelin kuninkaanlinna ja lohikäärmeen pesä

Wawelin kuninkaanlinna on sekoitus renesanssia ja goottilaista tyyliä. Kuva: © Michal Nowak | Dreamstime.comWawelin kuninkaanlinna on sekoitus renesanssia ja goottilaista tyyliä. Kuva: © Michal Nowak | Dreamstime.com

Tämä historiallinen linna toimii nykyisin museona ja on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Renesanssia ja goottilaista tyyliä sekoittava palatsi on aikoinaan ollut maan poliittinen keskus, joka on ollut monen hyökkäyksen ja uudelleen rakentamisen kohteena. Jokaiseen viiteen osaan tulee ostaa erillinen lippu.

Vaikuttavin osa linnaa useimmille on yksityiset kuninkaalliset huoneet sisältävä osio, kiireiset voivat säästää aikaa valitsemalla vain itseään kiinnostavat nähtävyydet.

Wawelin katedraalin tornista avautuvat huikeat näkymät yli Krakovan. Linna sijaitsee Wawelin kukkulalla, ja sen alla on lohikäärmeen luola. Wawelin lohikäärme on puolalaisen kansantarinan hahmo, ja nyt sisäänkäyntiä koristaa lohikäärmeestä tehty patsas.

Luolastoon on yleensä päässyt tutustumaan päiväsaikaan, vaikka se onkin tällä hetkellä (tammikuu 2017) tilapäisesti suljettu.

3) Maan alle Rynekissa

Podzimenia Rynku on maanalainen galleria, joka kertoo Krakovan historiasta. Kuva: <a href='https://www.flickr.com/photos/polandmfa/5976708493' title='Flickr.com'>Mariusz Cieszewski / Flickr.com</a>Podzimenia Rynku on maanalainen galleria, joka kertoo Krakovan historiasta. Kuva: Mariusz Cieszewski / Flickr.com

Yksi mielenkiintoisimmista, ja erikoisimmista, nähtävyyksistä on ehdottomasti Rynekin maanalainen galleria. Se on rakennettu aukion alta löytyneisiin käytäviin; kokonaisuus yhdistelee keskiaikaa ja modernia teknologiaa, esitellen Krakovan tapahtumarikasta historiaa.

Galleria rekonstruoi keskiaikaisen kaupungin elämää ja yläpuolella sijaitsevan torin menneisyyttä, tarjoten kurkistuksen menneisiin aikoihin sekä muihin Euroopan kaupunkeihin mm. Hansaliiton kautta.

Podziemia Rynku löytyy osoitteesta: Rynek Glowny 1 31-042 Krakova

4) Wieliczkan suolakaivos

Wieliczkan suolakaivoksessa vierailijoiden käyttöön on varattu 22 kammiota. Se on myös suosittu vihkipaikka. Kuva: © Golasza | Dreamstime.comWieliczkan suolakaivoksessa vierailijoiden käyttöön on varattu 22 kammiota. Se on myös suosittu vihkipaikka. Kuva: © Golasza | Dreamstime.com

14 kilometrin päässä kaupungista sijaitsee Unescon maailmanperintökohteiden listalle kuuluva tunnettu suolakaivos. Labyrinttimaiset tunnelit on kaivettu käsin suolapylväistä, tehden paikasta maagisen sekä unohtumattoman käyntikohteen. Syvin tunneli ulottuu yli 320 metrin syvyyteen. Osa luolista, noin 22 kammiota, on varattu vierailijoiden käyttöön, ja niitä tutkimalla turistit voivat päästä noin 60 metrin syvyyteen saakka.

Ohjatulla kierroksella voi tutustua kylpylämäiseen parantolaan sekä uskonnollisiin kappeleihin ja suolasta veistettyihin pyhimyskuviin, jotka kaikki löytyvät tunnelien syvyyksistä. Paikalla on jopa maanalainen järvi, ja Pyhän Kingan kappeli on suosittu vihkipaikka myös ulkomailta tuleville.

Kierros kestää noin 2 tuntia, ja on pituudeltaan noin 2 kilometrin mittainen.

5) Rynek Glowny, kuhinaa ja kuppiloita

Iltavalaistuksessa Rynek Glownyn laidalla seisova Mariankirkko on kaunis näky. Kuva: © Mirko Vitali | Dreamstime.comIltavalaistuksessa Rynek Glownyn laidalla seisova Mariankirkko on kaunis näky. Kuva: © Mirko Vitali | Dreamstime.com

Suurin ja keskeisin toriaukio on vanhankaupungin sydän. Se on myös Euroopan suurin laatuaan, ja sitä reunustavat ihastuttavan värikkäät rakennukset. Jo itse aukio on näkemisen arvoinen, sillä se on tunnettu kauneudestaan, mutta se on myös erinomainen aloituspaikka kaupungin tutkimiselle. Sitä reunustavat useat aamiaista tarjoavat ravintolat ja lähellä on monia nähtävyyksiä kävelyetäisyydellä.

Iltavalaistuksessa aukion laidalla seisova Mariankirkko on kaunis näky, ja kesäisin auki olevat terassit houkuttelevat istumaan ja katselemaan ihmisvilinää.

Voit osallistua esimerkiksi ilmaiselle ohjatulle kävelyretkelle, jotka lähtevät juuri tältä aukiolta. Kahden tunnin aikana kuulet paikalliselta oppaalta kaupungin historiaa, sekä tutustut helposti juutalaisen korttelin alueeseen Kazimierziin, joka on Krakovan kiinnostavin kaupunginosa tällä hetkellä.

6) Trendikäs juutalainen kortteli

Juutalaiskorttelista löytyy useita erilaisia ravintoloita ja iltaelämä on vilkasta. Kuva: © Agneskantaruk | Dreamstime.comJuutalaiskorttelista löytyy useita erilaisia ravintoloita ja iltaelämä on vilkasta. Kuva: © Agneskantaruk | Dreamstime.com

The Jewish Quarter -nimellä kulkeva alue, Kazimierz, on nykyisin trendikäs, nuorekas ja kiinnostava. Alueen iltaelämä on vilkasta, ja sen sokkeloista löytyy erilaisia ravintoloita ja baareja. Boheemi ilmapiiri, kahvia siemailevat hipsterit ja historialliset nähtävyydet sekä taidegalleriat elävät vanhankaupungin sydämessä sulassa sovussa.

Rosoinen katukuva innostaa iltakävelyyn ja valokuvaamiseen, ja mikä parasta, olut on halpaa. Alue on kiinnostava myös elokuvan ystäville, sillä Schindlerin lista kuvattiin suurimmaksi osaksi nimenomaan tällä alueella.

7) Herkuttele kuten paikalliset

Perinteisiä puolalaisia makuelämyksiä kannattaa rohkeasti kokeilla. Kuva: © Soloway | Dreamstime.comPerinteisiä puolalaisia makuelämyksiä kannattaa rohkeasti kokeilla. Kuva: © Soloway | Dreamstime.com

Paikallisen kotitekoisen ruuan makuun pääsee helpoiten, ja edullisesti, paikallisessa “maitobaarissa”. Bar mlecznyt perustettiin kommunismin aikaan edullisiksi ravintoloiksi kansalaisille, nykyisin ne ovat erinomainen tapa kurkistaa puolalaisen keittiön makuihin.

Ravintoloiden hintataso on hyvin edullinen, mutta kaupan päälle on usein turha odottaa englanninkielistä listaa tai asiakaspalvelua. Tilaus ja maksu hoidetaan tiskillä, ja ruoka kannetaan useimmiten itse pöytään sen saavuttua keittiöstä.

Kokeile vaikka pierogeja (täytettyjä pastanyyttejä), punajuurikeittoa tai makkaroita ja sipulia. Paikkoja löytyy ympäri kaupunkia, kuten Polakowsi (Miodowa 39), Milkbar Tomasza (Šwietego Tomasza 24) tai modernimpi versio Spoldzielnia Organic Resto & Revolution (ul. Meiselsa 11. 31-058).

8) Happihyppy Wisla Boulevardilla

Veiksel-joen molemmin puolin kulkee Wisla Boulevards. Kuva: © Krzysztof Nahlik | Dreamstime.comVeiksel-joen molemmin puolin kulkee Wisla Boulevards. Kuva: © Krzysztof Nahlik | Dreamstime.com

Piknik, kävelyretki, pyöräilyä ja auringonottoa kesäisin. Veiksel-joen molemmin puolin kulkeva bulevardimainen alue on ihanteellinen rentoutumistapa ja paussi nähtävyyksien katselusta sekä keskustan kiireisemmästä elämästä.

Alueella on usein myös tapahtumia varsinkin kesäaikaan. Matkan varrelta löytyy alusten pysähtymispaikkoja, joten voit lähteä jokiristeilylle ja nauttia aterian maisemia ihaillen.

Kesäkuun alussa kaupungissa järjestetään Dragon Parade, jonka iltatapahtuma ohjaa ihmiset joelle ihastelemaan ilotulituksia.

Kladka Bernatka -silta yhdistää trendikkään Kazimierzin huomattavasti rauhallisempaan Podgórzin kaupunginosaan, joten alueen tutkiminen kävelyretken aikana on todella helppoa.

9) Herkullista katuruokaa ja kirpparimeininkiä

Plac Novyn torilta saa myös tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Kuva: © Radovan Smokon | Dreamstime.comPlac Novyn torilta saa myös tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Kuva: © Radovan Smokon | Dreamstime.com

Siinä missä vanhakaupunki on kaunis kuin postikortti, on Plac Novy huomattavasti karumpi kokonaisuus. Kazimierzin kaupunginosassa sijaitseva markettialue on kursailematon ja käymisen arvoinen. Se toimi aikoinaan juutalaisen korttelin sydämenä ja ostospaikkana, ja sen vihreät kopit ja ympäröivät kolhot rakennukset luovat pilkahduksen paikallisten elämästä.

Paikka on täyttynyt ruokaa myyvistä katukojuista - krakovalainen katuruoka on täällä parhaimmillaan.

Lauantaisin paikalla on antiikkiin keskittyvä marketti ja sunnuntaisin vaatteet ovat pääosassa. Meno alkaa noin 7 aamulla ja jatkuu aikaiseen iltapäivään. Paikka on hyvä lähtökohta myös railakkaalle illalle alueen ravintoloissa ja baareissa.

10) Museoista ei ole pulaa

Czartoryski-museosta löytyy mm. Leonardo da Vincin ja Rembrandtin maalaukset. Kuva: © Shchipkova Elena | Dreamstime.comCzartoryski-museosta löytyy mm. Leonardo da Vincin ja Rembrandtin maalaukset. Kuva: © Shchipkova Elena | Dreamstime.com

Krakova on täynnä historiaa ja museoita, mikä ei ole ihme ottaen huomioon kaupungin menneisyyden. Puolan ilmailumuseo (al. Jana Pawła II 39), sijaitsee entisen lentokentän tiloissa, ja sisältää yli 200 lentokonetta alasta kiinnostuneille. Czartoryski-museo, (31-017), on perustettu 1796, ja sen kätköistä löytyy mm. Leonardo da Vincin sekä Rembrandtin maalaukset.

Kaupungin suurin museo, Kansallismuseo (Al. 3 Maja 1I), tarjoaa puolalaista ja eurooppalaista taidetta, sekä vaihtuvia kansainvälisiä näyttelyitä. Täysin toisenlaista elämystä hakevien kannattaa kokeilla esimerkiksi Lost Souls Alleyn interaktiivista museota. Historian kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, mutta jos haluat laittaa hermosi koetukselle, voi tämä olla juuri oikea paikka sinulle.

Milloin mennä Krakovaan?

Kesäisin Krakova täyttyy turisteista lämpimän sään houkuttelemina. Tällöin Veiksel-joen ranta on parhaimmillaan, ja aurinko hemmottelee terasseilla istuvia. Myös suurin osa tapahtumista sijoittuu kesään kesäkuusta elokuun loppuun. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös suurimpia ihmismääriä, joten jos mahdollista lähteä reissuun, on Krakova erinomainen matkakohde keväisin ja syksyisin.

Kaupunki on kuitenkin hyvä matkakohde vuodenajasta riippumatta, sillä tekemistä riittää säässä kuin säässä. Talvikuukausina lämpötila voi kuitenkin tippua -10 asteen tietämille ja keskikesällä kivuta pahimmillaan +30 asteeseen.

Lennot Krakovaan löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Krakova


Julkaistu 1. helmikuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.