Yli tuhannen kilometrin mittainen Rein-joki kiemurtelee Alpeilta läpi Saksan. Joen uurtamasta laaksosta nousevat rinteet muodostavat "romanttisen Reinin", laaksomaisen alueen, jolle sijoittuu tiivis keskittymä keskiaikaisia linnoja, viinitiloja sekä herttaisia kyliä ja kaupunkeja.
Rein- ja Mosel-jokien yhtymäkohdassa sijaitseva, historiallinen Koblenzin kaupunki ei ole suuren suuri ja sen keskeisimmät nähtävyydet ovat kierrettävissä parin päivän aikana. Koblenz kuitenkin toimii erinomaisena keskuksena ympärilleen levittäytyvään Unescon maailmanperintöalueeseen viini-, kulttuuri- ja retkeilymahdollisuuksineen.
10 vinkkiä Koblenziin ja Reininlaakson alueelle:
1. Käyskentele historiaan Koblenzin kaupungissa
Rein- ja Mosel-jokien yhtymäkohdassa sijaitseva Koblenz on yksi Saksan vanhimpia ja kauneimpia kaupunkeja. Se oli aikoinaan muurien ympäröimä roomalaiskaupunki, jonka vanhasta kaupungista ja nimistöstä löytyy edelleen viitteitä roomalaisvaikutuksesta. Paljon historiaa on kuitenkin kadonnut sotien aikana, sillä Koblenzin kaupungista arvioidaan tuhoutuneen jopa 90 % Toisen maailmansodan pommituksissa.
Kaupunki on viehättävä sekoitus vanhaa ja modernia, ja pienten putiikkien ja ravintoloiden reunustamilta kävelykaduilta löytyy useita hieman hullunkurisiakin patsaita ja taideteoksia.
Tunnetuin patsaista on kaupungintalon edustalla seisova Schängenbrunnen-suihkulähde. Se esittää Koblenzin "pahaa poikaa", joka sylkee ihmisten päälle. Patsaan nimi juontaa ranskalaisesta Jeanista paikallisten suussa Schangiksi vääntyneeseen irvailunimeen, joka viittasi koblenzilaisille naisille ranskalaisten lukuisten miehityskausien jälkeen syntyneisiin poikiin.
2. Vieraile uudessa turistikeskuksessa ja tutustu kiehtovaan Romanticumiin
Vuonna 2013 Koblenziin valmistui uusi ja uljas turisti- ja kulttuurikeskus Forum Confluentes.
Moderni ja valoisa rakennus erottuu arkkitehtonisesti muusta kaupungista ja on rakennettu aikoinaan rottia vilisevän torin paikalle. Keskuksessa on myös avattu interaktiivinen Romanticum-näyttely, jonka avulla pääsee tutustumaan Reinin alueen nähtävyyksiin ja historiaan.
Erityisen kiinnostava on karttapalvelu, jossa voi verrata kaupungin kehitystä roomalaisajalta maailmansotien kautta nykypäivään limittämällä eri aikojen karttoja päällekäin.
3. Ihastele Vaaliruhtinaan linnaa ja sen kaunista puistoa
1700-luvun lopulla rakennettu Kurfürstlichen Schloss (Vaaliruhtinaan linna) on Saksan ensimmäinen uusklassista arkkitehtuuria edustava linna. Preussin kruununprinssi (sittemmin Saksan keisari) Vilhelm I asui siellä 1800-luvun puolivälissä.
Linna tuhoutui Toisen maailmansodan aikana, mutta rakennettiin uudestaan 1950-luvun alussa ulkoasultaan entisenlaiseen kukoistukseensa. Nykyisin siellä toimii virastoja, mutta linnan läpi voi kävellä sen takana Reinin rannalla sijaitsevaan, kauniiseen puistoon.
4. Istahda jäätelölle Reinin varteen ja hämmästele Deutches Eck -patsasta
Kurfürstlichenin linnalta on miellyttävä kävelyreitti Reinin vartta myötäilevää rantabulevardia pitkin, jossa voi pysähdellä istumaan, katsella ohi lipuvia risteilylaivoja ja nauttia vaikkapa herkullisen jäätelön.
Rantabulevardi vie kohti Reinin ja Moselin yhtymäkohtaa, jossa sijaitsee Deutsches Eck, saksalainen nurkka. Jokien risteyskohtaan on rakennettu pieni niemi, jolla seisoo valtava, keisari Vilhelm I:stä esittävä ratsastajapatsas. 1800-luvun lopussa pystytetty patsas tuhoutui Toisen maailmansodan lopussa, mutta sen vuonna 1993 pystytetty kopio houkuttelee ihastelijoita siinä missä alkuperäinenkin.
5. Tutustu Euroopan toiseksi suurimpaan linnoitukseen Ehrenbreitsteinissa
Ehrenbreitsteinin linnoitus Reinin ja Moselin yhtymäkohdassa oli aikoinaan Euroopan toiseksi suurin Gibraltarin jälkeen.
Linnoituksen paikalla oli puolustusrakennelmia jo noin 1000 e.a.a. mutta nykyisin nähtävillä olevan linnoituksen rakensivat preussit 1800-luvun alussa. Linnoitus on säilynyt erinomaisesti, sillä sitä ei koskaan pommitettu sotien aikana. Kaupungin suuntaan kukkulan päällä yli sata metriä joen pinnan yläpuolella seisovasta, valtavasta linnoituksesta näkyy vain pieni osa, mutta ylhäältä avautuvat maisemat ovat huikeat.
Huipulla sijaitsee myös pieni ravintola, jonka terassilla nautittu kuohuviinilasillinen kruunaa retken.
Vuonna 2010 linnoitukselle rakennettiin kaapelirata, mikä on moninkertaistanut vuosittaiset kävijämäärät. Nykyisin linnoituksella käy noin miljoona vierailijaa vuosittain.
6. 65 kilometriä ja yli 40 linnaa
Koblenzin ja Frankfurtin lähellä sijaitsevan Bingenin väliselle, noin 65 kilometrin mittaiselle, keskisen Reininlaakson Unescon maailmanperintökohteeksi valitulle alueelle mahtuu kaikkiaan yli 40 keskiaikaista linnaa.
Reinin vartta kiemurtelevaa tietä matkatessa jokea vartioivien, mahtavien linnojen määrä hämmästyttää ja synnyttää samalla romanttisen tunteen sydänalaan. Useassa linnassa sijaitsee nykyisin hotelli tai ravintola.
7. Maistele paikallista Rieslingiä suoraan viinitiloilta
Reinin ja siihen Koblenzin kohdalla yhtyvän Mosel-joen varrella voi nähdä viinitiloja vieri vieressä. Monilla jyrkille rinteille nousevista tiloista joudutaan luottamaan käsivoimiin satoa kerätessä. Alueen tärkein tuote on Riesling, jota on noin 80 % alueen viineistä. Punaviiniä, esimerkiksi alueelle sopivaa Pinor noiria, on vain pieni osa tuotannosta.
Monella viinitilalla on oma ravintola ja myymälä. Herttainen Weingut Göhlen kasvattaa viinejään jyrkillä rinteillä ja tarjoaa viinimaisteluita paikallisruoan kera Koblenzin kaupungin kupeessa. Tilalla pääsee myös tutustumaan viinin tuotantoon ja sen historiaan tunnelmallisessa viinikellarissa.
Toinen tyylikäs tutustumisen kohde on Moselin rannalla lähellä Cochemin kaupunkia sijaitseva Vinoforum, joka on kuuluisa laadukkaista Riesling-valkoviineistään. Tila on niin suosittu viinituristien keskuudessa, ettei sen viinejä riitä oman myymälän ulkopuolelle asti myyntiin.
8. Retkeile viinin syntyrinteillä
Moselin ja Reinin varrella sijaitsevat maisemat ovat niin kauniita, että ennen viininmaistelua kannattaa tehdä pieni kävelyretki kukkuloille. Esimerkiksi Cochemin kaupungin liepeillä on monentasoisia ja -pituisia retkivaihtoehtoja, jotka sopivat täydellisesti vaikkapa ennen päivällistä tehtävää happihyppelyä varten.
Viiniviljelmien täplittämillä rinteillä kiemurtelevilla poluilla pääsee mukavasti tunnelmaan – ja retken päätteeksi vaikkapa maistelemaan juuri noilla rinteillä kasvaneista rypäleistä valmistettua lopputulosta.
9. Vaella pitkin Rheinsteigia
Rheinsteig on 320 kilometriä pitkä, Saksan kauneimmaksi valittu vaellusreitti Reinin oikealla puolella (veden virtaussuunnassa), Bonnin, Koblenzin ja Wiesbadenin välillä. Kapea polku kiemurtaa Reinin varren kukkuloita ylös ja alas, läpi metsien, viinitarhojen ja upeiden maisemien, ohi linnojen ja kylien.
Bingenin ja Koblenzin välinen, Unescon maailmanperintökohteeksi valittu jokilaakso on 65 kilometriä pitkä, mutta vaelluspolkua pitkin matkaa kertyy yli sata kilometriä. Alueella on niin paljon nähtävää ja upeita maisemia, että kyseisen välin vaellukseen kannattaa varata aikaa useampi päivä. Koska pieniä kyliä ja kaupunkeja on joen rannassa lähes vieri vieressä, ei majoituspaikan löytäminen vaelluksen varrelta ole ongelma. Reitin varrella on myös leirintäalueita.
Maastoon selkeästi merkitty vaellusreitti on myös pilkottavissa helposti lyhyempiinkin osiin ja vaellusta jaksotettavissa vaikkapa niin, että osa matkasta taitetaan joella risteilevällä laivalla.
10. Tutustu paikalliseen legendaan Loreley-kukkulalla
Bingenin ja Koblenzin puolivälissä, Rein-joen mutkassa sijaitsee Loreleyn noin 120 metrin korkeuteen nouseva kukkula. Rein on tässä kohtaa kapeimmillaan ja joen virtaus voimakas, minkä vuoksi paikassa on tapahtunut lukuisia karilleajoja ja muita onnettomuuksia.
Legenda kertoo Loreleyn seireenin tapaisesta voimasta, kuinka merimiehet aikoinaan lumoutuivat pitkiä hiuksiaan harjaavan naisen näköisestä kukkulasta ja ajoivat sen vuoksi laivansa karille. Nykypäivänä Loreleyn huipulla sijaitsee myös suuri esiintymislava, jossa järjestetään esimerkiksi ulkoilmakonsertteja.
Miten mennä Koblenziin?
Koblenzin alueelle voi matkata esimerkiksi Frankfurtiin liikennöivän lennon kautta ja jatkaa Frankfurtista vaikkapa vuokra-autolla, bussilla tai junalla.
Frankfurtista Koblenziin on isoa tietä pitkin vain reilun tunnin ajomatka (hieman reilu sata kilometriä), mutta maisemien vuoksi alueelle matkaavien kannattaa autobahnin sijaan valita pieni ja kiemurteleva maisemareitti Reinin rannalla. Matka ei kilometreinä ole paljon pidempi, mutta lukuisat kylät ja kaupungit hidastavat keskinopeutta niin että automatkaan kannattaa varata useampi tunti. Reinin rantaa reunustaa molemmilla puolilla myös hyvä pyörätie.
Frankfurtiin lentävät suorin lennoin Helsingistä ainakin Finnair ja Lufthansa.
Milloin mennä Koblenziin?
Reinin alue on viehättävä ympäri vuoden, mutta ulkoilun kannalta miellyttävin ajankohta on loppukeväästä loppusyksyyn. Helposti ruuhkaisen kesän jälkeen syksy on erityisen viehättävää aikaa, kun jokilaaksoa reunustavat rinteet viinitarhoineen saavat syksyn värejä.
Joulua ennen useassa alueen kaupungissa – kuten myös Koblenzissa – järjestetään ihastuttavia joulumarkkinoita.
Julkaistu 14. joulukuuta, 2017