
Kap Verde on saarivaltio Atlantin valtamerellä, noin 450 kilometrin päässä Afrikan rannikolta ja 1 500 kilometrin päässä Kanariansaarista. Saaristoon kuuluu yhteensä 15 saarta, joista kaikki ovat vulkaanista alkuperää, mutta tulivuorista vain yksi, Pico de Fogo, on edelleen aktiivinen. Kap Verden pääkaupunki Praia sijaitsee Santiagon saarella, joka on saariryhmän suurin. Suosituimmat lomailusaaret Kap Verdellä ovat Sal ja Boa Vista.
Kap Verde on aurinkovarma kohde, sillä aurinko paistaa noin 350 päivää vuodessa. Afrikasta puhaltavien pasaatituulten vuoksi saaristo jaetaan tuulenpuoleisiin ja suojanpuoleisiin saariin. Paikalliset kutsuvat tuulenpuoleisia saaria nimellä Barlavento ja suojanpuoleisia nimellä Sotavento.
10 vinkkiä Kap Verdelle
1) Sal

Sal on yksi Kap Verden suosituimpia lomailusaaria. Sen eteläkärjessä on saaren tunnetuin kylä, Santa Maria, jonka ympärillä voi viettää leppoisaa rantalomaa. Salin saarella on muutamia nähtävyyksiä, ja rantapäivien lomassa voi viettää mukavan retkipäivän vieraillen Buraconon kalliolaguunissa, Terra Boa aavikolla ja Pedra de Lumen suola-aavikolla.
Uiminen suola-aavikon altaassa on erikoinen ja mieleenpainuva kokemus. Salin saari on etelä-pohjoissuunnassa 30 kilometriä ja itä-länsisuunnassa 12 kilometriä pitkä.
2) Boa Vista

Boa Vista on kolmanneksi suurin saari Kap Verdellä, ja asukkaita siellä on noin 6 000. Saari on tunnettu paratiisimaisista rannoistaan, joiden tunnelma on rauhallinen ja leppoisa.
Boa Vistalla voikin viettää täydellisen rantaloman, sillä rannikkoa reunustaa hiekkaranta 55 kilometrin pituudelta. Saaren eteläosassa sijaitseva Santa Monican dyynimäinen hiekkaranta on tunnettu sen silmänkantamattomiin jatkuvasta valkeasta hiekasta.
Sal Rein kalastakylä sijaitsee saaren luonteisosassa, ja sen ympärille on keskittynyt suuri osa hotelleista, jotka toimivat pääosin all inclusive -periaatteella. Pienen, mutta värikkään ja siirtomaa-aikaa henkivän kylän keskustassa on muutamia kauppoja, baareja ja kourallinen ravintoloita.
3) Fogon tulivuorisaari

Fogon vulkaanisella saarella on Kap Verden ainoa aktiivinen tulivuori. Sen huippu on saariryhmän korkein, ja se kohoaa 2 829 metrin korkeuteen.
Tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1995. Kiipeäminen huipulle kestää useamman tunnin, ja jos sinne mielii, on syytä palkata mukaan asiantunteva opas.
Saaren pääkaupunki, São Filipe, on vierailun arvoinen, värikkäin pikkurakennuksin koristeltu kylä. Fogon saarella on Kap Verden ainoa viinitila, ja saarella valmistetaan myös kahvia.
4) Pääkaupunki Praia Santiagon saarella

Saariryhmän pääkaupunki, Praia, sijaitsee Santiagon saarella. Kaupungissa asuu viidesosa saarten väestöstä, eli noin 100 000 asukasta. Parasta Praiassa on sen paikallinen tunnelma, jota pääsee aistimaan vaikkapa eläväisellä torilla, joka on avoinna varhaisesta aamusta iltamyöhään. Hedelmät, vihannekset, kalalajit, taloustavarat, vaatteet ja korut kilpailevat sulassa sovussa ostajien huomiosta.
5) Valassafarille
Kap Verdeä ympäröivällä Atlantin merellä asustaa 16 erilaista valaslajia. Paras ajankohta valasbongaukselle on kevättalvi, jolloin valaat siirtyvät pohjoisemmilta vyöhykkeiltä trooppiselle alueelle lisääntymään. Hyvällä tuurilla voi nähdä myös valasuroiden ottavan leikkisästi mittaa toisistaan.
6) Atlantin aktiviteetit

Kap Verdellä tuulee melkeinpä aina, ja kovalla tuulella aallot nousevat useiden metrien korkeuteen. Varsinkin tuulenpuoliset saaret ovatkin suosittuja purjelautailijoiden ja surffaajien keskuudessa. Myös vedenalainen maailma on monipuolinen ja mielenkiintoinen, erityisesti Salin saarta ympäröivän koralliriutan liepeillä voi nähdä kymmeniä erilaisia kalalajeja.
Syvänmerenkalastus-, purjehdus- ja katamariiniretket ovat myös suosittuja leppoisan lomapäivän viettotapoja.
7) Merikilpikonnien synnyinsijoilla

Uhanalainen Caretta caretta -merikilpikonna asustaa suojelluilla rannoilla Salin ja Maion saarilla. Kap Verdelle perustettiin vuonna 2007 SOS Tartarugas -järjestö suojelemaan uhanalaista lajia. Järjestö edistää kaikin mahdollisin tavoin merikilpikonnien hyvinvointia ja järjestää myös opastettuja, muutaman tunnin kestäviä retkiä kilpikonnien asunsijoille.
8) Saarihyppelyä

Saariryhmän eri saaret poikkeavat toisistaan hyvinkin paljon, sekä maastoltaan että kasvustoltaan. Matkan aikana kannattaa tutustua muutamaan saareen oman tukikohdan lisäksi. Omatoimista saarihyppelyä voi harrastaa joko lentäen tai laivalla, ja paikalliset matkanjärjestäjät tarjoavat myös opastettuja matkoja.
Tuulenpuoleiset saaret ovat matalia, kuivia ja autiomaamaisia, kun taas suojanpuoleiset saaret ovat vuoristoisia ja hieman hedelmällisempiä. São Vicentea pidetään Kap Verden kulttuurisaarena ja musiikin keskuksena, Bravan saari puolestaan puhkeaa kukkaan sateisen kauden jälkeen. Vuoristoinen ja vehreä Santo Antão puolestaan houkuttelee erityisesti vaeltajia.
9) Capoeiran lumoissa

Sanotaan, että capoeiran juuret juontavat Kap Verdelle, afrikkalaisten orjien satoja vuosia sitten kehittämään kamppailulajiin. Akrobaattista, kamppailulajien sävyttämää tanssia voi päästä ihailemaan ja opettelemaan Kap Verdellä.
10) Herkuttelua cachupalla

Kap Verdeltä ei voi lähteä kotiin maistamatta kansallista perinneruokaa, cachupaa. Se pitää sisällään maissia ja papuja ja lihaa tai kalaa. Cachupa valmistetaan joko padaksi tai muhennokseksi, ja paikallisilla on tapana syödä sitä aamiaiseksi, lounaaksi, päivälliseksi tai illalliseksi.
Milloin mennä Kap Verdelle?
Kap Verden ilmasto on vähäsateinen, mutta ajoittain hyvin kostea. Sateisin ajanjakso ajoittuu elo-syyskuulle, jolloin myös keskilämpötila on korkeimmillaan, 27 astetta.
Tammi-helmikuulle ajoittuu viilein ajanjakso, jolloin lämpötila laskee kahdenkymmenen asteen molemmille puolille. Alkutalvesta voivat myös hiekkamyrskyt pyyhältää saarten ylitse.
Miten mennä Kap Verdelle?
Talvikaudella Suomesta järjestetään valmismatkoja Boa Vistan ja Salin saarille. Kap Verdelle pääsee myös omatoimisesti reittilennoin, mutta pääsääntöisesti yhteys vaatii kaksi koneenvaihtoa.
Paikallinen lentoyhtiö, TACV Cabo Verde Airlines, operoi reittilentoja saarten välillä. Kaikista pienimmille saarille ei säännöllistä reittiliikennettä kuitenkaan ole.
Saarilla voi liikkua paikallisbusseilla tai taksilla. Tiet ovat paikoin huonokuntoisia, joten omatoiminen liikkuminen vuokra-autolla voi olla haastellista.
Kap Verden historiasta ja kulttuurista:
Kap Verde oli asumaton aina 1400-luvulle asti, kunnes portugalilaiset saapuivat saarille. Kap Verde toimi orjakaupan keskuksena ja pääosa asukkaista on vielä tänäkin päivänä portugalilaisten siirtolaisten ja afrikkalaisten orjien jälkeläisiä. Siirtomaa-ajan peruja on myös saarten virallinen kieli, portugali. Kap Verde oli Portugalin siirtomaa vuoteen 1975 asti, asukkaita saarilla on tällä hetkellä yhteensä noin 450 000.
Kap Verden keittiö on sekoitus afrikkalaisia, mausteisia ruokia ja portugalilaista alkuperää olevia herkkuja. Ympäröivä meri näkyy tietysti myös lautasella: suosittuja merenantimia ovat muun muassa hummeri, tonnikala, barrakuda ja miekkakalat. Ruoanlaitossa käytetään maissia, riisiä ja papuja runsaasti. Paikallinen rommi, grogue, valmistetaan sokeriruo’osta.
Kap Verden lomaa tahdittaa paikallinen musiikki. Fadoa muistuttavaan mornaan sekoittuu karibialaisia ja afrikkalaisia tahteja, ja sitä säestetään klarinetilla, harmonikalla, viululla ja kitaralla. Tyylilajin maailmankuulu tulkitsija Cesaria Evora oli kotosin Sao Vincenten saarelta. Coladera ja funaná ovat hieman nopeatempoisempia musiikkilajeja, ja Länsi-Afrikasta saapunutta batukua rytmittää rummun napakka pauke.
Saarilla tuotetaan suolaa, kahvia ja viiniä, jotka sopivatkin mainiosti kotiin viemisiksi. Paikalliset käsityöt, kuten korit, saviastiat ja kudotut seinävaatteet ovat tyypillisiä pikkukojujen valikoimaa. Kap Verde on yksi maailman köyhimmistä valtioista, ja palvelut ovat paikoin kehittymättömät. Tunnetuimmilla lomailusaarilla löytyy kuitenkin myös vaativamman maun tyydyttäviä hotellialueita.
Lue lisää kohteesta: Kap Verde
Päivitetty 28.3.2019
Julkaistu 9. syyskuuta, 2016