10 vinkkiä: Koukuttava Kalymnos

Sanotaan, ettei Kalymnokselle koskaan mennä kahdesti. Siellä käydään joko kerran, tai sitten sinne tullaan uudestaan ja uudestaan vuosi toisensa jälkeen.

Rauhaisa Kalymnoksen saari kohoaa Egeanmerestä karuna ja kallioisena puolen tunnin venematkan päässä paremmin tunnetusta Kosin saaresta. Kalymnos ei ole saavuttanut Kosin kaltaista suosiota turistien keskuudessa, mutta juuri siinä piilee sen salaisuus - Kalymnoksella voi yhä maistaa palan aitoa Kreikkaa.

Kalymnos tunnetaan pesusienisaarena, jonka lähivesistä on sukellettu luonnonpesusieniä jo kymmeniä vuosia. Nykyään saarella on toinenkin valttikortti, nimittäin erinomaiset puitteet vuorikiipeilyyn. Kalymnos nauttii eläväisestä urheiluturismista, jonka mahdollisuuksista saaren asukkailla ei ollut mitää tietoa vielä muutama vuosikymmen sitten.

Vaikka Kalymnos on aktiivilomailijan unelma, kannattaa kohteeseen lähteä muutenkin kuin adrenaliinin puutteessa. Kalymnoksen hinnat ovat halvemmat kuin Kreikan suurissa turistikohteissa, ja yhtä sydämellistä ilmapiiriä on vaikea löytää. Paikalliset vetävät yhtä köyttä ja ottavat jokaisen vierailijan avosylin vastaan.

10 vinkkiä Kalymnokselle

1) Pothia

Pothian sympaattisella satama-alueella on paljon kahviloita, ravintoloita ja baareja.Pothian sympaattisella satama-alueella on paljon kahviloita, ravintoloita ja baareja.

Kalymnoksen pääkaupunki Pothia on Dodekanesian saariryhmän kolmenneksi suurin kaupunki, ja siellä asuu suurin osa saaren vakituisista asukkaista. Vilkkain kaupunkielämä keskittyy satama-alueelle, jonka edustalla on rivistö toinen toistaan houkuttelevimpia kahviloita, baareja ja ravintoloita.

Pothian ostosmahdollisuudet eivät ehkä himoshoppaajaa tyydytä, mutta kaupungista löytyy muutamia vaate- ja kenkäkauppoja, sekä matkamuistomyymälöitä.

2) Pyhän Sabbaksen luostari

Näkymät Agios Savvakselta ovat häkellyttävän kauniit.Näkymät Agios Savvakselta ovat häkellyttävän kauniit.

Saarella on useita yhä toimivia nunna- ja munkkiluostareita, joista osa on vain jalan saavutettavissa. Turisteille avoimista kirkoista ehkä vaikuttavin on Pothian sataman yläpuolella komeileva Pyhän Sabbaksen luostari, Agios Savvas.

Punakattoinen kiviluostari on omistettu saaren omalle pyhimykselle, Pyhälle Sabbakselle, jonka jäänteet olivat kirkossa kaikkien nähtävillä vielä viisikymmentä vuotta sitten.

Kirkko on kaikessa komeudessaan käymisen arvoinen: kaikki mikä näyttää kullalta, todennäköisesti on kultaa. Luostarilta aukeaa kauniit maisemat merelle ja alas Pothian satamaan.

3) Mirties ja Massouri

Mirtieksen ranta iltahämärässä.Mirtieksen ranta iltahämärässä.

Mirties ja Massouri ovat kaksi niin yhteen kasvanutta kylää, että niiden rajaa on vaikea edes hahmottaa. Mirties ja Massouri ovat Kalymnoksen saaren turistikeskittymät, joista löytyy suurin osa saaren hotelleista ja ravintoloista.

Vaikka saaren turismi pyörii pääosin näiden kylien ympärillä, ne ovat silti kaukana massaturismikohteista. Mirtiesissä ja Massourissa on kaikki turistin tarvitsemat palvelut, mutta tunnelma on silti aidon kreikkalainen.

Molemmilla kylillä on omat uimarantansa, Massourilla hiekkainen ja Mirtiesillä pikkukivinen. Rannoilla ei tarvitse kinastella pyyhepaikasta, vaan paikalliset ja turistit nauttivat kesäkeleistä sulassa sovussa pallopelejä pelaten tai rantakahvilassa notkuen.

4) Telendos

Telendoksen tuliperäinen kalliosaari.Telendoksen tuliperäinen kalliosaari.

Telendos on Kalymnoksen kyljessä komeileva tuliperäinen kalliosaari. Saari on kaunista katseltavaa erityisesti auringonlaskun aikaan, mutta myös vierailun arvoinen päiväretkikohde.

Telendokselle pääsee Mirtiesin satamasta kulkevalla vesitaksilla päiväsaikaan puolen tunnin välein. Matka kestää viitisen minuuttia ja maksaa muutaman euron suuntaansa.

Laiturille noustessa voi kuvitella olevansa kreikkalaisessa postikortissa: saarella ei ole teitä tai autoja, vain merituuli ja puheensorina liikkuvat ilmassa. Käy snorklaamassa yhdellä Telendoksen neljästä rannasta, istahda nauttimaan kylmää juomaa johonkin saaren muutamasta ravintolasta tai patikoi opastettua reittiä luolille. Löytyypä saarelta hotellikin, mikäli hidas elämänrytmi saa sinut täysin pauloihinsa.

5) Kiipeily

Kalymnos on erityisesti kiipeilijöiden suosiossa.Kalymnos on erityisesti kiipeilijöiden suosiossa.

Mistä koostuu vuorikiipeilijän unelmaloma? Dramaattisista kallioista, huolella suunnitelluista reiteistä ja rennosta ilmapiiristä. Kalymnoksella on kaikkea tätä. Kiipeilysesonki keskittyy kevääseen ja syksyyn, sillä kesäkuukausina aurinko porottaa turhankin paahtavasti.

Saari on kiipeilukohteena melko nuori: sen oivat puitteet tähän koukuttavaan lajiin löydettiin vasta vuosituhannen alussa, jonka jälkeen saari on vetänyt puoleensa kiipeilijöitä pitkin maailmaa.

Saaren kiehtovuus kiipeilykohteena on läsnä joka puolella: repuista roikkuvina köysinä, seinämien eteen pysäköityinä skoottereina ja ravintolassa pyörivinä kiipeilyvideoina. Mirtiesin ja Massourin kylistä löytyy myös useampi kiipeilyn erikoisliike.

6) Vathi

Suloinen Vathin kylä on piipahtamisen arvoinen.Suloinen Vathin kylä on piipahtamisen arvoinen.

Vathi on pieni satamakylä Kalymnoksen saaren itärannikolla muutaman kymmenen kilometrin päässä Massourista. Vathiin pääsee helposti skootterilla tai paikallisbussilla, ja reitin tarjoamat maisemat ovat vähintään yhtä viehättäviä, kuin itse määränpääkin.

Vathissa ei riitä tekemistä päivätolkulla, mutta paljoa kauniimmassa miljöössä ei lounashetkeä voisi viettää. Satama on pysähdyspaikka myös Kosilta vieraileville turistilaivoille, jotka elävöittävät hiljaista menoa hetkessä. Vathissa ei ole hiekkarantaa, mutta veteen voi laskeutua rappusia pitkin tai hypätä suoraan kallionkielekkeeltä. Suojaisassa lahdessa sykkivän sataman kristallinkirkas vesi saa toisinaan jopa delfiinit pistäytymään.

7) Sukellus

Luonnon pesusienet ovat suosittu matkamuisto Kalymnokselta.Luonnon pesusienet ovat suosittu matkamuisto Kalymnokselta.

Ennen kiipeilyturisminsa alkua Kalymnoksen saari tunnettiin parhaiten pesusienten sukeltamisesta. Nämä meressä kasvavat sienet ovat yhä Kalymnoksen ostetuin matkamuisto.

Pitkän sukellushistoriansa ansioista saaren sukeltajat ovat löytäneet pinnan alta niin luolia kuin hylkyjäkin, joita sukellukoulujen opastuksella voi käydä ihastelemassa.

8) Tippukiviluolat

Sikatin ranta ja tippukiviluola.Sikatin ranta ja tippukiviluola.

Karulla Kalymnoksella on kätköissään toinen toistaan kiehtovampia tippukiviluolia, joista joihinkin pääsee vain oppaan avustuksella. Osa luolista on helppokulkuisia, mutta toisissa saattaa olla haastetta, joten nähtävyyden vaikeustaso on hyvä tarkistaa ennen sinne lähtöä. Harva luolista on saavutettavissa ajoneuvolla ja ne vaativat pienen patikoinnin ennen määränpäähän pääsyä.

9) Saaren ympäri

Skootteri on mainio tapa kiertää Kalymnoksen saarta ja ihailla maisemia.Skootteri on mainio tapa kiertää Kalymnoksen saarta ja ihailla maisemia.

Saaren eri rantoihin ja kyliin kannattaa lähteä tutustumaan vuokraamalla skootteri. Saaren kiertää päivässä, mutta mikäli pysähdyspaikoista haluaa nauttia ajan kanssa, kannattaa kierros jakaa useammalle päivälle.

Saaren pohjoisosan maisemat ovat etelää vaikuttavammat, mutta varaudu suuriin korkeuseroihin ja jyrkkiin mutkiin. Tiet ovat kuitenkin joka puolella hyväkuntoisia, ja liikenne vähäistä, paitsi pääkaupunki Pothian keskustassa.

10) Ravintolat

Herkullisen kreikkalaisen aterian kruunaa mahtavat maisemat!Herkullisen kreikkalaisen aterian kruunaa mahtavat maisemat!

Harvalla Kreikan saarella illallistat yhtä edullisesti kuin Kalymnoksella, mutta se ei tarkoita, etteikö ruoka olisi hyvää ja palvelu erinomaista. Mirtiesin ja Massourin läpi kulkeva katu on täynnä toinen toistaan kutsuvampia ravintoloita ja tavernoita. Kokeile paikallista souvlakia, eli kana- tai possuvarrasta tai takuuvarmasti tuoreita mereneläviä. Varaudu siihen, että saat palan painikkeeksi jälkiruuan talon tarjoamana.

Yöelämä saarella on vähäistä Pothian muutamaa pientä yökerhoa lukuunottamatta, mutta iltaa voi istua myöhäänkin yhdessä Mirtiesin tai Massourin kuppiloista lautapelejä pelaten ja sateenkaaren värisiä drinkkejä siemaillen.

Miksi ja milloin mennä?

Suuret turistimassat viihtyvät lähisaarilla, joten Kalymnoksella saa nauttia aidosta kreikkalaisesta tunnelmasta rauhassa. Kalymnoksen monimuotoinen luonto takaa vauhdikkaan viikon aktiivilomailijalle, kun taas rannat ja ravintolat huolehtivat nautiskelijoista.

Kalymnoksella on kaksi sesonkia; kiipeilijöiden sesonki ja kesäsesonki. Vuorikiipeilijät tähtäävät saarelle silloin, kun on sateetonta ja sopivan lämmintä, eli keväällä ja syksyllä. Kesäkuukausina lämpöasteet kipuavat kevyesti lähemmäs kolmeakymmentä, jolloin kiipeilysesonki hiljenee ja turismi siirtyy vuorilta alas rannoille ja ravintoloihin.

Miten mennä?

Kalymnokselle matkustaessa laskeudutaan Kosin lentokentälle, jonka läheisestä satamasta matkataan noin puoli tuntia Kalymnokselle. Suomalaiset matkatoimistot järjestävät saarelle valmismatkoja, mutta sinne on helppo suunnata myös omatoimisesti. Kalymnoksella ei ole suomenkielistä turistitoimistoa, mutta englantia puhuvat oppaat auttavat mielellään ketä tahansa saarella kävijää.

Teksti: Erika Åkman | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Kalymnos


Julkaistu 4. heinäkuuta, 2016

Lisää Kalymnoksen valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.