10 vinkkiä: Paratiisi Meksikossa – Jukatanin niemimaa

Rakastatko paratiisirantoja, joissa palmut huojuvat ja aallot hyväilevät valkoista hiekkaa? Nautitko mielenkiintoisista historiallisista nähtävyyksistä ja uskomattomista tarinoista tuhansien vuosien takaa? Oletko kiinnostunut erilaisista kulttuureista ja haluat syödä hyvää paikallista ruokaa? Vietätkö mielelläsi aikaa shoppaillen ja arvostat hyviä palveluja lomakohteessa? Kenties haluat saada matkalta muistoja elämyksellisistä aktiviteeteista; vaijerin varassa liukumisesta, delfiinien kanssa uimisesta tai koralliriutalla snorklaamisesta? Kaikista näistä ja monista muista asioista pääsee nauttimaan, kun suuntaa lomalle Meksikoon Jukatanin niemimaalle.

Suurin osa matkaajista suuntaa Quintana Roo osavaltioon Jukatanin niemimaalla. Osavaltion kuuluisa Maya Riviera on täynnä toinen toistaan kauniimpia paratiisirantoja. Matkakohteen voi valita monista erilaisista vaihtoehdoista. Suosittua on myös vaihtaa paikkaa kesken loman ja saada siten mahdollisimman kattava kuva eri kohteista. Välimatkat eivät ole kovin pitkiä, joten yhdestäkin tukikohdasta pääsee retkeillen näkemään ja kokemaan monenlaista.

Meksikosta tulee usein ensimmäisenä mieleen väkivalta ja huumekauppa. Quintana Roon alueella on kuitenkin pääosin turvallista. Siellä vierailee vuosittain miljoonia turisteja. Suurin osa heistä tulee Pohjois-Amerikasta, joten englannin kielellä pärjää erinomaisesti. Opettelemalla muutaman espanjankielisen sanan, saa osakseen usein suorastaan erityiskohtelua ja vähintäänkin paikalliset hymyilemään sydämellisesti.

Majoitukseksi voi valita jonkun lukuisista hulppeista all inclusive -hotelleista tai pienen viehättävän pikkuhotellin hyvällä sijainnilla. Hintataso on kohtuullinen ja paras ruoka löytyy yksinkertaisista katukeittiöistä ja pikkuravintoloista.

10 vinkkiä Jukatanin niemimaalle

1) Playa del Carmen

Playa del CarmenPlaya del Carmen

Playa del Carmenissa on säilynyt jotain alkuperäisen kalastajakylän tunnelmasta, vaikka nykyään se onkin yksi alueen suurimmista kaupungeista ja suosituimmista lomakohteista.

Vaaleahiekkaiset rannat aukenevat heti keskustasta. Rannoilla on hyvät palvelut ja rantaravintoloita löytyy jokaiseen makuun. Usein ihmisiä riittää tungokseksi asti. Turistien hälinän keskellä on mukavaa seurailla satamaan palaavia kalastajia. He perkaavat ja paloittelevat saalistaan aivan rannan tuntumassa ennen kuin herkulliset kalat päätyvät paikallisiin ravintoloihin.

Fifth Avenue eli Quinta Avenida on kaupungin sydän. Pitkä kävelykatu sijaitsee vain kivenheiton päässä rannasta. Sen varrella on ostoskeskuksia, basaareja, pikkuputiikkeja ja paljon ravintoloita. Monien meksikolaisten herkkujen lisäksi saatavilla on esimerkiksi kiinalaista ja italialaista ruokaa. Myös cocktailbaareja ja yökerhoja löytyy Fifth Avenuen varrelta.

Drinkkipuolen erikoisuuksista kannattaa maistaa ainakin Mangomargaritaa ja jäädytetty Bellinia.

Jos haluaa autenttisempaa tunnelmaa ja syödä paikoissa, joissa käy vähemmän turisteja ja enemmän paikallisia, kannattaa kävellä Avedina Benito Juárezille. Sieltä löytyy edullisia ostoksia paikallisten tyyliin ja etenkin iltaisin katuruokaa meksikolaisittain. Perinteisten tacojen ja burritojen lisäksi, kannattaa maistella vastapaistettuja churroja eli makeita munkin tapaisia rinkeleitä ja erilaisia virkistäviä alkoholittomia juomia, joita kutsutaan nimellä Aquas Frescas.

Playa del Carmen on erinomainen tukikohta Jukatanin niemimaalla. Sieltä on erittäin helppo suunnata monenlaisille retkille. Retkimyyjiä on paljon joka puolella Fifth Avenueta ja sen poikkikaduilla. Hyvää palvelua saa esimerkiksi Herra Adolfo Abreu Gracialta. Hänen matkatoimistonsa Quality Tours sijaitsee poikkikadulla numero 2 lähellä meren rantaa. Kannattaa mainita, että on suomalainen.

2) Cancún

CancúnCancún

Cancúnin turistikaupunki on maailman kuulu. Se rakennettiin alun perin amerikkalaisille turisteille ja hotelleja riittääkin paratiisirannoilla lähes silmän kantamattomiin. Suuressa osassa niistä on all inclusive palvelut, jolloin ruuat ja juomat kuuluvat hintaan. Silti alueella on myös ravintoloita ja paikallisempaa ruokatarjontaa löytyy Cancúnin kaupungista.

Hotellialueen palvelut ovat maailman luokkaa ja lentokenttä sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä. Tekeminen ei lopu kesken, sillä aivan lähistöllä on mitä mielikuvituksellisimpia harrastusmahdollisuuksia. Exotic Rides radalla voi ajaa unelmiensa luksusautolla. Ajopeliksi voi valita esimerkiksi Ferrarin tai Lamborghinin. Xpeedin kyydissä vauhdin hurmasta saa puolestaan nauttia kevyen pikaveneen kyydissä kapeikoissa. Kyydin jälkeen hiukset ja vaatteet ovat taatusti kastuneet läpimäriksi. Vähemmän vauhdikas, mutta elämyksellinen kokemus on illallinen merirosvoristeilyllä. Ikimuistoisen illan voi viettää myös Xoximilcossa. Siellä pääsee mukaan perinteisiin juhlallisuuksiin kelluvien lauttamaisten värikkäin valoin valaistujen veneiden (trajineras) mukana. Luvassa on paikallisia makuja, musiikkia ja tunnelmaa.

On hyvin suosittua lähteä Cancúnista päiväretkelle läheiselle Isla Mujereksen saarelle. Venematka kestää vain 20 minuuttia. Saaren ilmapiiri on rauhallinen ja rentouttava, vaikka turisteja onkin paljon. Päivän voi viettää makaillen rannalla, sukeltaen tai snorklaten. Isla Mujereksella on myös mahdollista uida delfiinien tai haiden kanssa, katsella kilpikonnia tai osallistua kalastusreissuille. Ravintolatarjonta on monipuolinen ja erityisesti kalaruuat ja muut merenelävät ovat aina tuoreita ja herkullisia. Kannattaa maistaa ainakin chevichea eli limellä kypsytettyä kalaa tomaatin ja korianterin kanssa.

3) Tulum ja Cóba

TulumTulum

Tulum on Maya Rivieran eteläisin kylä. Cancúnista sinne kertyy matkaa noin 130 km. Se on kuuluisa ennen kaikkea Maya-raunioista, jotka sijaitsevat erittäin kauniilla paikalla meren rannalla noin 12 metrin korkeudessa. Osaavan oppaan kanssa retkestä saa enemmän irti, sillä tarinat mayojen tavoista ja uskomuksista ovat hyvin mielenkiintoisia. Aurinkoisena päivänä raunioiden päältä voi bongailla kymmeniä erikokoisia liskoja. Leguaanit ja iguaanit ovat rauhoitettuja Jukatanin niemimaalla, vaikka joissakin osassa Meksikoa ihmiset syövät niitä.

Raunioiden lisäksi voi vierailla Tequila-tehtaalla. Siellä selviää kuinka kansallisjuomaa valmistetaan. Tehtaalla on myös mahdollista maistella eri tequila-laatuja. Pitkään kypsytetty vuosikerta-tequila lämmittää vahvan alkoholin tavoin, mutta maistuu pehmeältä. Suklaa-tequila suorastaan sulaa suussa kuin liköörikonvehti.

Tulumista löytyy myös koko Maya Rivieran kauneimmat rannat. Playa Paraíso eli paratiisiranta on joidenkin mielestä jopa koko maailman kaunein ranta. Siellä on myös hyvät palvelut ja puitteet vaikka pidempääkin rantalomailuun.

Noin 50 km Tulumista sisämaahan päin sijaitsee Jukatanin niemimaan suurin löydetty maya-rauniokaupunki Cóba. Alueella tehdään edelleen arkeologisia kaivauksia, ja vain osa historiallisista temppeleistä on kunnostettu. Valtavan kokoisella alueella kävellessä voi vain kuvitella mitä suuret kivikasat kätkevät sisälleen ja miltä ne ovat kukoistuksensa aikaan näyttäneet. Cóbassa vierailun kohokohta on kiivetä 42 metriä korkean temppelin Nochoch Mulin päälle. Ikiaikaiset portaat ovat jyrkät ja korkeanpaikankammo ottaa helposti valtaansa. Ylhäällä avautuu näkymä ympäröivään tiheään viidakkoon. Sen keskellä siintää kaksi järveä. Ne ovat Jukatanin niemimaan ainoat järvet. Epäillään, että ne ovat syntyneet, kun alueelta on otettu kiviä temppeleiden rakennusaineeksi.

4) Isla de Holbox

Isla de HolboxIsla de Holbox

42 km pitkä paratiisisaari Isla de Holbox sijaitsee Quintana Roo osavaltion pohjoispuolella Meksikonlahden ja Karibianmeren yhtymäkohdassa. Saari on autoton ja sinne pääsee parhaiten lautalla pienestä Chiquilán satamasta. Cancúnista tai Playa del Carmenista on Chiquiláan noin kahden ja puolen tunnin ajomatka. Saarella on myös pieni lentokenttä, jonne pienkoneet pystyvät laskeutumaan. Paikalle on mahdollista lentää Aerosaab taxikyydillä mm Cancúnista ja Playa del Carmenista.

Holboxin saarella liikutaan kävellen, golfautoilla tai polkupyörillä. Aika tuntuu pysähtyneen eikä kenelläkään ole minnekään kiire. Saari on kuin tehty rentoutumiseen ja hetkestä nauttimiseen. Pienen kylän kadut ovat hiekkapäällysteiset ja keskustorin ympäristöstä löytyy kaikki tarvittava; muutama pieni putiikki, useita ravintoloita, jäätelöbaari ja retkitoimisto sekä rahanvaihtopiste.

Ruoka on hyvää kaikkialla. Katukeittiöissä loihditaan erinomaisia herkkuja pikkurahalla. Hummeripizza on paikallinen erikoisuus ja itse tehty kookosjäätelö on varmasti maailman parasta.

Saarella ei ole paljon tekemistä ja se on hyvä. Aurinkoisina päivinä nautitaan paratiisirannoista ja loikoillaan riippukeinuissa. Pilvisellä ilmalla on hyvä lähteä kalastusreissulle. Saaliista tehty tuore ja maukas cheviche ei unohdu koskaan. Sateen sattuessa voi istuskella kirjan ja guacamolen sekä maissilastujen (totopes) kanssa, merenrantaravintolassa tai katetulla terassilla. Kiireettömyys tarttuu helposti ja stressi on aivan tuntematon käsite.

Saarella ja sen ympäristössä on mahdollista nähdä paljon eläimiä. Delfiinit tervehtivät usein veneilijöitä ja lintujen kirjo saa haukkomaan henkeä. Onnekkaimmat voivat bongata arkoja pikkukrokotiileja saaren rämeiköissä tai uida valtavien valashaiden kanssa. Todennäköisesti erikokoiset liskot viihdyttävät uima-altailla ja kovaääniset mustat linnut huhuilevat puiden latvoissa. Holboxilla luonto on lähellä.

5) Isla Cozumel

Isla CozumelIsla Cozumel

Yksi Meksikon suurimmista saarista Cozumel sijaitsee Karibian merellä lähellä Jukatanin niemimaan itärannikkoa. Saarelta pääsee helposti snorklaamaan ja sukeltamaan Suurelle Maya -valliriutalle. Se on monien valliriuttojen muodostama kokonaisuus, johon kuuluu myös Belizen valliriutta. Joka on puolestaan koko maailman toiseksi suurin riutta.

Saaren sympaattinen kaupunki on nimeltään San Miguel. Sen satamaan tulee lauttoja mantereelta Playa del Carmenista noin tunnin välein. Lauttamatka kestää 45 minuuttia. Cozumelilla on myös kansainvälinen lentokenttä, jonne lennetään lähinnä Pohjois-Amerikasta ja joistakin Meksikon kohteista kuten Cancúnista. San Miguelissa on kohtuullisen hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon erilaisia ravintoloita.

Saarella on suosittua vuokrata auto tai skootteri tai vaihtoehtoisesti ostaa retki, jolla kierretään saari ympäri. Saarikierroksella saa hyvän kokonaiskuvan eri paikoista, mutta rentoutuminen ja snorklaaminen jää vähemmälle. Omalla autolla voi liikkua vapaasti. Taksikyytikään ei ole mahdottoman kallista.

Saaren länsirannalla San Miguelista etelään päin on suosituimmat snorklausrannat kuten Corona Beach. Suurimmilla rannoilla kuten Paradise Beachilla on erinomaiset palvelut rantaravintoloineen ja uima-altaineen. Cozumelilla on myös paljon pieniä hiljaisia rantoja, joissa palvelutaso on heikompi, mutta rauha taattu. Herttainen yhden tavernan ja hotellin pikkuranta on esimerkiksi Playa Azul San Miguelista vajaat 10 km pohjoiseen päin. Hyvällä onnella rantatuolista voi bongata delfiinejä. Länsipuolen rannoilla pääsee nauttimaan myös huikean hienosta auringonlaskusta.

Saaren itärannallakin on monia erilaisia rantoja. El Mirador on paikka, jossa aallot lyövät kivikkoon. Hippitunnelmiin pääsee Bush-rannalla, joka on tunnettu Bob Marley baaristaan. Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että saaren itärannat ovat pääsääntöisesti paljon tuulisempia kuin länsirannat.

Halutessaan Cozumelilla on mahdollista käydä katsomassa krokotiileja, majakkaa, tequila tehdasta tai maya-raunioita. Aika kuluu kuitenkin mainiosti myös vain nautiskellen upeista rannoista ja vedenalaisista näkymistä.

6) Valladolid ja Ek’Balam

Ek'BalamEk'Balam

Valladolid nimisiä kaupunkeja on maailmassa useita. Yksi niistä sijaitsee Meksikossa Jukantanin niemimaalla reilut 150 km Cancúnista sisämaahan päin. Kaupunki perustettiin vuonna 1543 espanjalaisten toimesta. Vanha maya-kaupunki sai väistyä uuden Valladolidin tieltä. Kaupungin arkkitehtuuri muistuttaa edelleen kolonia-ajoista. Keskellä sijaitsevan kauniin puistoalueen ympärille levittäytyy kortteleittain pastellinvärisiä matalia rakennuksia. Espanjalaisen kaupungin tyyliin puiston vieressä kohoaa kaunis ja vaikuttava kivikirkko eli San Servacion katedraali. Myös sen sisätiloissa kannattaa vierailla.

Lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta on San Bernardino de Sienan entinen luostari. Kyseessä on yksi maailman tärkeimmistä fransiskaani-rakennuksista. Sen lähistössä tuntuu leijailevan vieläkin rauhallinen ja harras tunnelma. Lähes puoli vuosituhatta vanhan rakennuksen lähistöllä ja viheralueilla on usein paljon ihmisiä kuluttamassa aikaa.

Valladolidista on vain noin 30 kilometrin matka Ek’Balamin maya-raunioille. Sinne pääsee kätevästi vaikka hyppäämällä collectivon kyytiin. Se on paikallinen bussin ja taksin välimuoto. Kyytiin pääsee kättä heilauttamalla ja matkan voi maksaa kuljettajalle. Usein matkaseuraa riittää tungokseksi asti.

Ek’Balamin maya-raunioita alettiin kunnostaa vasta vuonna 1997. Alueella vierailee edelleen paljon vähemmän turisteja kuin esimerkiksi Tulumin, Cobán tai Chichén Itzán rauniokaupungeissa. Tunnelma onkin hyvin rauhallinen ja arkeologisiin aarteisiin pääsee tutustumaan haluamallaan intensiteetillä. Mielikuvitus saa helposti siivet, kun miettii kaikkiin esiin kaivettuihin yksityiskohtiin liittyviä mielenkiintoisia tarinoita. Myös Ek’Balamissa on mahdollista kiivetä alueen suurimman temppelin päälle katselemaan maisemia. Retkelle kannattaa ottaa oma vesipullo mukaan, sillä alueella ei ole palveluja eikä matkamuistojen myyjiä.

7) Xcaret, Xplor ja muut elämyspuistot

Hämähäkkiapina Xcaret-elämyspuistossaHämähäkkiapina Xcaret-elämyspuistossa

Maya Rivieran tuntumassa on useita mahtavia teemapuistoja, joissa saa hyvin kulumaan koko päivän. Ne ovat keskenään hyvinkin erilaisia, joten on aivan perusteltua vierailla useammassa puistossa.

Xcaret sopii mainiosti koko perheelle. Alueella on helppo liikkua kävellen ja aika kuluu kuin siivillä erilaisia eläimiä ja esityksiä ihaillen. Puistossa pääsee katsomaan lähietäisyydeltä suuria kilpikonnia, apinoita, pesukarhuja, puumia ja krokotiileja sekä monia muita. Perhospuisto on aivan ehdoton kohde. Siellä suorastaan lumoutuu kauniista ja monen värisistä siivekkäistä. Hyvällä onnella perhonen istahtaa olkapäälle.

Xcaretissa on loistavat mahdollisuudet makailla rannalla ja rentoutua riippukeinuissa upeissa maisemissa. Kiva kokemus on uida maanalaista jokea pitkin läpi koko puiston. Kävelyreitti viidakossa puolestaan johdattaa rauhalliselle jokiajelulle syvässä solassa. Akvaarioissa näkee meduusoja ja eksoottisia kaloja. Orkideatarhassa on huumaava tuoksu ja uskomaton väriloisto.

Henki suorastaan salpautuu, kun seuraa lentävien miesten (Los Voladores) näytöstä. Kyseessä on ikiaikainen seremonia, jonka avulla alkuperäiskansat ovat lepytelleet jumalia ja pyytäneet vesisadetta. Rituaalissa viisi miestä kiipeää korkeaan paaluun. Yksi miehistä nousee tanssimaan pienelle alueelle paalun kärkeen ja neljä muuta istuvat neliön muotoisen rakennelman muodostavien puiden päälle. He pyörittävät rakennelmaa, niin, että heidän mukanaan tuomansa köydet kietoutuvat tiukasti paalun ympärille. Kun kierteet ovat valmiina, heittäytyvät miehet pää alaspäin köysien varaan ja ”lentävät” alas asti neliörakennelman pyöriessä tornin ympäri. Rituaali on suojeltu yhtenä Unescon kulttuurillisena maailmanperintönä.

Xcaret päivän kruunaa pari tuntia kestävä hienosti toteutettu iltashow. Siinä valotetaan Meksikon mielenkiintoista historiaa ja kulttuuria mieleenpainuvalla tavalla. Näytöksessä on mukana kymmeniä ihmisiä ja myös eläimiä. Se herättää tunteita paitsi hienoilla musiikkiesityksillä niin myös taidokkaalla puvustuksella. Maya-raunioilla kuullut tarinat heräävät eloon ja jokaisen on helpompi ymmärtää miksi paikalliset ovat niin ylpeitä omasta maastaan.

Aivan Xcaretin lähellä sijaitsee Xplor, joka on luonteeltaan hyvin erilainen. Sitä ei voi suositella perheen pienimmille. Kyseessä on varsinainen seikkailupuisto monine aktiviteetteineen. Paikka on erikoinen jo siksi, että suuri osa puistosta sijaitsee tuhansia jopa miljoonia vuosia sitten muodostuneessa tippukiviluolastossa.

Uiminen ikiaikaisten muodostelmien keskellä on huima kokemus. 400 metriä pitkällä reitillä ehtii nauttimaan erikoisesta ympäristöstä kunnolla. Elämystä voi vielä jatkaa kahdella yli puoli kilometriä pitkällä melontareitillä ja tippukiviluolaston pitkillä kävelyreiteillä.

Xplor tarjoaa elämyksiä myös maan pinnalla. 10 kilometriä pitkää maastoreittiä pääsee ajelemaan erikoisrakenteisella maastoautolla. Matkan varrella pitää ylittää riippusiltoja ja selvitä jyrkistä kohdista. Välillä ajetaan tulvivissa luolissa ja välillä viidakossa.

Ehkä kaikkein parasta Xplorissa on kuitenkin vaijeriliu’ut. Puistossa on kaksi useasta liu’usta muodostuvaa kierrosta. Pidemmällä reitillä ollaan ilmassa yhteensä 2,3 km ja lyhyemmälläkin 1,5 km. Matkaan kannattaa lähteä uimapuku tai kevyet helposti kuivuvat vaatteet päällä, sillä viimeistään kierroksen lopussa kastuu. Korkeimmillaan liidetään 45 metrin korkeudessa tiheän viidakon päällä ja pisin yksittäinen liuku on 700 m. Elämys on huikea.

8) Retki Chichén Itzáan

Chichén ItzáChichén Itzá

Tunnetuin ja parhaiten kunnostettu maya-kaupunki Jukatanilla on Chichén Itzá. Se oli kukoistuksensa aikaan vuosina 900 - 1200 tolteekkien pääkaupunki. Chichén Itzá sijaitsee noin 200 km Cancúnista sisämaahan päin. Vuonna 2007 se valittiin yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä.

Keskivertopäivänä paikalla vierailee tuhansia ihmisiä. Eroosion vuoksi Chichén Itzássa ei saa kiivetä temppeleiden päälle. Suurin temppeleistä on sulkakäärmejumalan eli Kukulcánin temppeli. Erityisinä päivinä (kevät- ja syyspäiväntasaus), jolloin auringon valo tekee ”käärmeen” portaille, on vierailijoita jopa yli 100.000. Käärme edusti mayoille elämää ja Käärmejumala oli yksi tärkeimmistä jumalista.

Mayat ymmärsivät astrologiaa jo tuhansia vuosia sitten. Temppelit ja niiden sijainnit on mietitty erityisen tarkkaan. Saamme ihmetellä vielä nykypäivänäkin, miten tarkasti rakennuksissa on otettu huomioon taivaan kappaleiden sijainnit. Myös akustiikka on aivan omaa luokkaansa. Paikalliset oppaat ovat erittäin osaavia ja innostuneita asiasta. Ihmeellisiä tarinoita voisi kuunnella vaikka kuinka kauan.

Yksi kiehtovimmista asioista oli pallopeli pok a tok, jota pelattiin sille tehdyillä kentillä. Kumi- tai joskus tulipalloa liikutettiin lantion, olkapäiden ja polvien avulla. Siihen ei saanut koskea jalkaterällä tai käsin. Pelaajat olivat aina miehiä ja suurin saavutus oli saada pallo lentämään korkealla seinässä sijaitsevan kivirenkaan läpi. Peli saattoi kestää useita päiviä, jotta päästiin lopputulokseen. Kyseessä ei ollut vain huvittelu, sillä peli oli uskonnollinen riitti. Jotta jumalat pysyivät suopeina, oli niille uhrattava eläimiä ja ihmisiä. Uhrautuminen oli suurin mahdollinen kunnia. Niinpä myös pok a tok pelin voittajajoukkueen kapteeni uhrattiin jumalille.

9) Cancunin vedenalainen museo - Museo Subacuático de Arte

Vedenalainen museo Cancunissa on melko uusi nähtävyys. Projekti aloitettiin vuonna 2009 ja se valmistui 2013.Vedenalainen museo Cancunissa on melko uusi nähtävyys. Projekti aloitettiin vuonna 2009 ja se valmistui 2013.

Museo koostuu kolmesta näyttelystä, joista kaksi on vedenalaisia. Suurin osa museon lähes 500 vedenalaisesta patsaasta on taiteilija Jason deCaires Taylorin käsialaa. Patsaat on upotettu syvimmillään kuuden metrin syvyyteen ja niitä pääsee katsomaan snorklaamalla tai laitesukeltamalla.

Museon tavoite on suojella merta lisäämällä koralleille uutta kasvualustaa. Uusia koralliriuttoja tiedetään syntyvän esimerkiksi kiinnittymällä uponneisiin laivoihin. Patsaat ovat valmistettu pH-arvoltaan neutraalista sementistä ja materiaali on suunniteltu paremmaksi kasvualustaksi koralleille kuin esimerkiksi vanhat veneen pohjat.

10) Cenotet ja Río Secreto

Cenote eli maanalainen järviCenote eli maanalainen järvi

Jukatanin niemimaalla on tuhansia maanalaisia cenoteja ja luolia, jotka ovat täyttyneet kalkkikiven suodattamasta sadevedestä tai suolaisesta merivedestä. Niissä voi vierailla erilaisten retkien mukana tai omatoimisesti.

Pääsääntöisesti voidaan erottaa neljä erityylistä cenotea. Cántaro on kannumainen vajoama, johon pääsee valoa vain pienestä reiästä katossa. Cilíndrico on lieriömäinen suoraseinäinen avoin vajoama. Aguada muistuttaa pientä järveä ja cueva on luola maan alla.

Esimerkiksi Valladolid kaupungin läheisyydessä on useita hienoja cenoteja kuten X’keken, Samulha ja Suytun. Cenoteissa on usein tuhansia vuosia sitten muodostuneita tippukivimuodostelmia. Vesi on puhdasta ja tasalämpöistä sekä erittäin kalkkipitoista. Monilla cenoteilla on mahdollista harrastaa erilaisia aktiviteetteja uimisen lisäksi. Joidenkin yllä lennetään vaijerin varassa, toisissa voi meloa tai sukeltaa. Osaan cenoteista laskeudutaan rakennettuja portaita pitkin. Joihinkin päästäkseen on käytettävä kiipeilyvarusteita.

Cenotet ovat muodostuneet miljoonien vuosien saatossa jääkausien muovaamina suuren asteroidin jättämän kraatterin alueelle ja etenkin sen reunoille. Tutkijoiden mielestä kraatteri on peräisin liitukauden lopulta ja kyse on samasta maahan iskeytyneestä meteoriitista, joka tuhosi dinosaurukset.

Mayoille makeavetiset cenotet olivat elintärkeitä juomaveden lähteitä. Sanotaan, että juuri liiallisen kalkin saannin seurauksena mayat olivat hyvin lyhytkasvuisia. Kalsium vahvisti luita vankoiksi ja leveiksi, mutta ei kasvattanut niiden pituutta tarpeeksi. Cenotet olivat myös pyhiä uhrikaivoja, joihin heitettiin jumalille uhratut ruumiit. Tunnetuin uhrikaivo sijaitsee Chichén Itzán temppeleiden läheisyydessä.

Río Secreto eli salainen joki on pisimpiä maan alaisia luolia Jukatanin niemimaalla. Erikoista on, että luolasto ei ole täysin täyttynyt vedellä, joten siihen pääsee tutustumaan kävellen ja vedessä kahlaten. Elämys on taianomainen jopa surrealistisen tuntuinen, kun kulkee märkäpuku päällä pimeässä luolassa otsalamppujen valaistessa ikiaikaisia tippukivimaisemia. Syvissä kohdissa on mahdollista käydä myös uimassa. Río Secreto sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Playa del Carmenista. Sinne tehdään retkiä kaikista Maya Rivieran lomakohteista. Paikanpäälle voi tulla myös omatoimisesti bussilla, taksilla tai collectivolla.

Miksi Mennä?

Meksiko on pitkän lentomatkan ja suuren aikaeron päässä, mutta matka kannattaa silti. Pelkästään Jukatanin niemimaalla ja Maya Rivieralla riittää tekemistä ja kokemista useaksi viikoksi. Rannat ovat huikean kauniita ja merellä voi uimisen lisäksi veneillä, kalastaa ja vaikka purjehtia.

Kohtuullisen pieni niemimaa on täynnä mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä. Ihastelemista riittää niin tuhansien vuosien takaisissa kulttuurinähtävyyksissä kuin luontoäidin muovaamissa erikoisuuksissa. Valtavat turistimassat ovat saaneet paikalliset kehittämään palvelut huippuunsa ja nähtävyyksien sekä suosituimpien turistialueiden yhteyteen on usein rakennettu mitä mielikuvituksellisimpia lisäelämysmahdollisuuksia.

Kaiken muun hyvä lisäksi meksikolainen ruoka on huippuhyvää. Se valmistetaan usein tuoreista raaka-aineista ja paikallisista mauista. Guacamolea ei voi vastustaa. Tuoreet chevichet, katkarapucocktailit ja muut herkut vievät kielen mennessään puhumattakaan hummerista tai huippulaadukkaasta lihasta paistetuista pihveistä. Paikalliset käyttävät ennakkoluulottomasti ruuanvalmistuksessa mm suklaata ja vaniljaa. Lähes jokaiseen ruokaan laitetaan koriantteria ja limeä.

Tuliaisostot lämmittävät vielä kotona. Tequilasta kannattaa valita pitkään kypsynyt vuosikertamalli tai maustettu suklaatequila. Hopeakoruista parhaat löytyvät maya-intiaaneilta. He käyttävät koruissaan laadukasta ja puhdasta hopeaa. Perinteinen villaponcho on käyttökelpoinen myös Suomen oloissa ja meksikolaiseen riippukeinuun on mukava nukahtaa omalla kotiterassilla.

Milloin Mennä?

Suomalaisille paras aika matkustaa on talvella, jolloin lämpötila ei kohoa liian kuumaksi. Joulu-helmikuussa lämpöä on usein 20 – 30 astetta. Tosin korkean ilmankosteuden ja tuulien vuoksi 20 astetta tuntuu melkoisen viileältä jopa meistä suomalaisista. Illaksi tarvitaan pitkähihaisia vaatteita mukaan.

Maalis-toukokuussa lämpötila saattaa kohota jo 40 asteeseen. Oikein lämpimästä nauttivat matkaavat silloin Meksikoon. Eniten kannattaa välttää kesä-marraskuun aikaa, jolloin suurin osa alueen hurrikaaneista ja myrskyistä muodostuu.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Meksiko


Julkaistu 8. maaliskuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.