10 vinkkiä: Jamaika - lomailuparatiisi kaikilla mausteilla

Reggae-musiikin ja rastafari-uskonnon kehtona tunnettu letkeä lomailusaari hurmaa huikaisevan kauniilla luonnollaan, omaperäisellä kulttuurillaan ja tietysti myös kauniilla ja rannoillaan ja kristallinkirkkaalla merivedellään. Rantalomailun ja vesiurheilun lisäksi Jamaika on erinomainen kohde myös aktiivilomalle. Vehreät vuoristot kutsuvat patikoimaan huikaiseviin maisemiin ja sademetsät tarjoavat oivan ympäristön luontomatkailijalle. Golf, tennis, ratsastus, kalastus, sukellus sekä koskenlasku ovat myös aktiivimatkailijan suosiossa.

Jamaikan saarivaltio sijaitsee Karibianmerellä ja sen pääkaupunki on Kingston. Jamaika kuuluu Isojen Antillien saariryhmään, jonka muut suuremmat saaret ovat Kuuba, Puerto Rico ja Hispaniola. Valtaosan 2,9 miljoonan asukkaan juurista ovat Afrikasta, mistä britit toivat orjia sokeri- ja kahviplantaaseille 1500-luvulla.

Jamaikan saari jakautuu tasankoon ja vuoristoon. Kalkkikivestä muodostunut alava alue keskittyy rannikolle, saaren keskiosassa sijaitsevat vuoristot puolestaan kurkottavat yli 2 200 metrin korkeuteen. Saaren itäosan Blue Mountain ja sitä ympäröivä alue peittyy trooppiseen sademetsään, etelässä puolestaan alangot ovat erittäin kuivia.

Jamaikan kulttuuri on afrikkalaisempi kuin muilla Karibian saarilla. Saari oli vuosisatoja sitten pysähdyspaikka reitillä, jolla kuljetettiin orjia Afrikasta Amerikkaan. Samoihin aikoihin eurooppalaiset toivat Jamaikalle uusia, viljeltäviä kasveja, kuten sokerin, banaanin, sokeriruo'on ja kookospähkinän. Jamaikalainen Bob Marley valloitti maailman 1960-luvulla rastafarismista ja jamaikalaisesta elämänmenosta kertovalla musiikillaan. 1900-luvun alussa syntyneen, edelleen voimissaan olevan rastafarismin ydinajatuksena on palata takaisin juurilleen Afrikkaan.

Paikallinen ruoka on sekoitus afrikkalaista, espanjalaista ja intialaista makumaailmaa, joista on vuosisatojen saatossa muodostunut omaleimainen, jamaikalainen keittiö. Ruoka valmistetaan aina tuoreista raaka-aineista ja hedelmät ja vihannekset ovat iso osa ruokavaliota. Friteerattu kana, hiilloksella grillattu, mausteisesti marinoitu liha ja tietysti Karibianmeren antimet ovat suosittuja ruokapöydässä. Maaseudulla tyypillinen ateria sisältää keitettyä banaania, paahdettua leipäpuun hedelmää, suolakalaa ja yrttiteetä. Jamaika tunnetaan myös rommistaan, jota valmistetaan eri makuisena, värisenä ja vahvuisena.

10 vinkkiä Jamaikalle:

1) Montego Bayn lomailualue

Doctor's Cove Beach Montego Bayssa.Doctor's Cove Beach Montego Bayssa.

Montego Bay on yksi Jamaikan suosituimmista rantalomakohteista ja toiseksi suurin kaupunki. Parhaat päivänsä nähneet siirtomaa-ajan rakennukset komeilevat sulassa sovussa uudempaa arkkitehtuuria edustavien rakennusten kanssa. Hotellit, ravintolat, kauppiaat ja rommikauppiaat ovat asettuneet vieri viereen samansuuntaisesti rantaviivan kanssa kulkevalle Gloucester Avenuelle.

Pikkuliikkeissä myydään muun muassa rantatarvikkeita, paikallisia puuveistoksia, jamaikalaista kahvia, rommia ja kuubalaisia sikareita.

Alueen rannat ovat matalia ja sopivat myös lapsille, sillä koralliriutta suojaa tyyntä ranta-aluetta.

2) Negrilin lomailualue

Valkoista hiekkarantaa riittää myös Negrilissä.Valkoista hiekkarantaa riittää myös Negrilissä.

Rentouttavan aurinkoloman vietto on Negrilissä helppoa. Valkoiset hiekkarannat, kristallinkirkas vesi vedenalaisine, värikkäine kaloineen ja riuttoineen, reggae-musiikki ja leppoisa tunnelma takaavat täydellisen irtioton arjesta. Negrilin länsiosassa, sijaitseva noin kymmenen kilometrin mittainen ranta Seven Mile Beach on yksi maailman parhaiksi kutsutuista rannoista.

Auringon laskua ihaillaan West End Cliffs -kallioiden äärellä reggaen tahtiin ja autenttinen tunnelma taattu!

3) Ocho Riosin kalastajakylä

Useat risteilyalukset pysähtyvät Ocho Riosissa.Useat risteilyalukset pysähtyvät Ocho Riosissa.

Ocho Riosin kalastajakylän ympärille muodostunut lomailualue on yksi Jamaikan suosituimmista ja se on suosittu pysähdyspaikka Karibian alueen risteilyaluksille. Ocho Rios ei ole lomailualue rauhallisimmasta päästä, mutta hyvä tukikohta aktiivilomailijalle: sademetsät ja vuoristot ovat lähellä, eikä eläväisessä keskustassa aika tule pitkäksi.

4) Kingston, saaren autenttinen pääkaupunki

Kingstonin Emancipation-puistossa sijaitseva pronssinen Redemption Song -monumentti on saanut vuoden 2003 julkistuksen jälkeen osakseen arvostelua: patsaat ovat kriitikoiden mukaan väriltään liian vaaleita, miespatsas on liian hyvin varusteltu ja molemmat ovat, noh, liian alastomia. Kuva: Graka / PixabayKingstonin Emancipation-puistossa sijaitseva pronssinen Redemption Song -monumentti on saanut vuoden 2003 julkistuksen jälkeen osakseen arvostelua: patsaat ovat kriitikoiden mukaan väriltään liian vaaleita, miespatsas on liian hyvin varusteltu ja molemmat ovat, noh, liian alastomia. Kuva: Graka / Pixabay

Jamaikan pääkaupunki Kingston sijaitsee saaren eteläisellä rannikolla. Kingstonissa voi kokea paikallisen kulttuurin ja elämänmenon aidoimmillaan. Kaupunki jakautuu kahteen osaan: downtowniin ja uptowniin. Downtown koostuu lähinnä historiallisista rakennuksista, museoista ja eläväisistä katumarkkinoista, kun Uptown puolestaan pitää sisällään suurimman osan kaupungin hotelleista, ravintoloista, yökerhoista ja baareista.

Vaikka Kingston on maailmankuulu korkeista rikollisluvuistaan, ovat molemmat kaupunginosat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Ennen vierailua Kingstoniin on kuitenkin syytä varmistaa paikallisilta alueet, joihin ei kannata mennä, varsinkaan yöaikaan.

5) Vieraile plantaasilla

Kahvipapuja poimimassa.Kahvipapuja poimimassa.

Jamaika on tunnettu sokeriruoko- kahvi- ja teeplantaaseistaan. Osa plantaaseista on avoinna vierailijoille ja vierailun aikana pääsee ihastelemaan lähietäisyydeltä viljelmiä ja tutustumaan tarkemmin viljelymenetelmiin. Plantaaseilla kasvatetaan myös hedelmiä, joita pääse maistelemaan tuoreena. Jamaikan onkin hedelmillä herkuttelijan paratiisi. Banaanin, papayan, guavan ja ananaksen lisäksi saarella kasvaa useita, trooppisia ja hieman erikoisempia hedelmälajeja.

6) Blue Mountain -vuoren huipulle

Blue Mountain Peakin huippu kohoaa hieman yli 2,2 kilometrin korkeuteen.Blue Mountain Peakin huippu kohoaa hieman yli 2,2 kilometrin korkeuteen.

Blue Mountainin huippu kurkottaa noin 2 200 metrin korkeuteen. Huipulle kiipeäminen vaatii kunnollisen varustuksen ja oppaan, mutta ylhäällä vaivannäkö palkitaan: näkymät ovat huikeat. Matkan varrella voi aistia aidon, trooppisen sademetsän. Jamaikan saarella elää yli 250 lintulajia, kukkivia kasveja kasvaa lähes 4 000 lajia. Erilaisia perhoslajeja liihottelee Jamaikalla yli 100 lajia ja illan tullen voi nähdä tulikärpästen hehkuvan leikin.

7) Dunn's Riverin vesiputoukselle

Dunn's Riverin vesiputoukset ovat suosittu nähtävyys, jossa pulahtaminen viilentää mukavasti kuumana päivänä.Dunn's Riverin vesiputoukset ovat suosittu nähtävyys, jossa pulahtaminen viilentää mukavasti kuumana päivänä.

Jamaikan sademetsissä on useita vesiputouksia. Dunn's Riverin putouksella vesi syöksyy kuohuvana noin 55 metriä alaspäin ja on yksi näyttävimmistä putouksista saarella. Kyseisellä putouksella on kuvattu muun muassa kohtauksia James Bond -elokuviin.

8) Bob Marleyn museo

Reggae-musiikin legendalle, Bob Marleylle, omistettu museo.Reggae-musiikin legendalle, Bob Marleylle, omistettu museo.

Bob Marley tuli tunnetuksi sekä rastafarismin edustajana että reggae-muusikkona 1960-luvulla. Kingstonissa sijaitseva Marleyn kotitalo toimii nykyään reggae-musiikista ja Marleysta kertovana värikkäänä museona. Marley kuoli vuonna 1981, ja hänet on haudattu synnyinkylään, Nine Mileen.

9) Blue Lagoonin hehkussa

Blue LagoonBlue Lagoon

Kukapa ei haluaisi pulahtaa Blue Lagooniin ja kokea samannimisen elokuvan romanttiset kohtaukset? Maailmankuulu laguuni sijaitsee Jamaikan saaren eteläosassa, Port Antonion läheisyydessä. Perille löytää parhaiten taksilla, mutta sisäänpääsystä ei tarvitse maksaa, vaikka turisteille saatetaan muuta väittääkin.

10) Krokotiilien ja lintujen bongausta Black Riverillä

Perinteisiä jamaikalaisia puuveneitä Black Riverillä.Perinteisiä jamaikalaisia puuveneitä Black Riverillä.

Pituudeltaan 71 kilometrin mittainen Black River -joki on saaren pisin ja yksi parhaista paikoista, missä voi bongata krokotiilin. Alueella asustaa myös kymmeniä eri lintulajeja ja joen laakso onkin mahtava paikka myös lintubongaukselle. Yksi viehättävimmistä linnuista saarella on Jamaikan kansallislintu, Jamaikan kolibri.

Miten mennä?

TUI (Finnmatkat) järjestävät viikon ja kahden viikon pituisia valmismatkoja Jamaikalle. Suomesta voi lentää Jamaikan saarelle myös reittilennoin. Saarella on kaksi kansainvälistä lentokenttää: Kingstonissa ja Montego Bayssa. Suomesta ei operoida suoraa lentoa, mutta Keski-Euroopan kautta Jamaikalle lentää yhdellä koneenvaihdolla noin 15-20 tuntia.

Milloin mennä?

Jamaikan ilmasto vaihtelee saaren eri osissa. Lämpimät tuulet tuovat saarelle sateita ympäri vuoden, mutta sademäärät vaihtelevat rajusti. Vuoriston rinteillä voi sataa lähes kymmenkertainen määrä saaren kuivimpiin osiin verrattuna. Keskilämpötila vaihtelee vuodenajasta riippuen 19-32 asteen välillä. Viilein kuukausi on helmikuu, lämpimintä on heinä- ja elokuussa, ja loppukeväästä ja loppusyksystä sataa eniten. Voimakkaimmat hurrikaanit puhaltavat elo-syyskuussa.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com, Pixabay.com


Julkaistu 25. lokakuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.