10 vinkkiä: Italian ihastuttavat saaret – loistava valinta kesäloman viettoon

Välimerta täplittävät lukuisat ihanat saaret – osa pikkuruisia, osa suuria. Italian ympäriltä löytyy useita saaria, joilla paikalliskulttuuriin ja ympäröivään luontoon voi tutustua manteretta rauhallisemmissa, rennommissa sekä myös autenttisemmissa olosuhteissa.

Italiaan kuuluu kaikkien tuntemien Sisilian ja Sardinian lisäksi lukuisia pienempiä saaria, joista osalle pääsy voi olla pienen seikkailun päässä. Jokaisella niistä on kuitenkin oma, ihastuttava persoonansa, joka kutsuu tutustumaan.

10 vinkkiä ihanille Italian saarille:

1. Särmikäs Sisilia

Sisilia on Välimeren suurin saari ja sen erottaa Manner-Italiasta kapea Messinan salmi. Saarelle saapuvat turistit kuitenkin yleensä matkaavat saarelle lentäen – joko Catanian tai Palermon eläväisiin kaupunkeihin.

Sisilian keskeisin maamerkki on Catanian lähellä sijaitseva, edelleen aktiivinen tulivuori Etna.

Lue myös: 10 vinkkiä: Särmikäs Sisilia

2. Leppoisa Sardinia

Italian toiseksi suurin saari, Sardinia, sijaitsee Korsikan saaren ja Afrikan mantereen välissä. Tämä leppoisa saarihelmi on monipuolinen sekoitus valkoisia hiekkarantoja ja jylhää vuoristoa.

Aktiiviselle matkailijalle Sardinia on todellinen aarreaitta. Lisäksi sen kulttuuri on mielenkiintoinen sekoitus ympäröivien alueiden sivilisaatioiden vaikutusta ja saarelta löytyy jopa 3000 vuotta vanhoja rakennelmia.

Lue myös: 10 vinkkiä: Sardinia - Välimeren leppoisa helmi

3. Kuuluisuuksien Capri

Napolin edustalla sijaitsevalle Caprille pääsee vain meriteitse, Napolista noin tunnin kestävällä merimatkalla. Kaunis Capri on tunnettu Rooman keisarin Tiberiuksen viimeisenä asuinpaikkana sekä rikkaiden ja kuuluisien lomakohteena.

Pienellä saarella on myös rikas mytologinen historia seireeneineen, mikä houkuttelee seikkailumielisiä tutkimaan saaren luontoa. Caprin tunnetuin luontonähtävyys on Grotta Azzurra, Sininen luola, jonka veden värin auringonvalo muuntaa kauniin turkoosiksi.

4. Rantalomailijoiden Lampedusa

Kuva: © Natursports | Dreamstime.comKuva: © Natursports | Dreamstime.com

Tunisian rannikon tuntumassa sijaitseva Lampedusan saari on viime vuosina tullut tunnetuksi turistikohteen lisäksi myös pakolaisuutisten myötä. Matkailijoiden keskuudessa pieni Lampedusa on kuuluisa etenkin kuvankauniista Rabbit Beachista, joka on äänestetty yhdeksi maailman kauneimmista hiekkarannoista.

Kirkkaiden, turkoosinväristen vesiensä ansiosta Lampedusa on erinomainen sukellus- ja snorkkelointikohde, jonka yksi mielenkiintoisimpia sukelluskohteita on vedenalainen Madonna del Mare -patsas, minkä ympärillä voi nähdä runsaasti erilaista merieläimistöä.

Lampedusalle pääsee lentämällä esimerkiksi Sisilian tai Manner-Italian kautta, mutta sinne voi matkata myös Sisiliasta yön yli kulkevalla lautalla.

Vierailimme Lampedusalla kesällä 2017 ja saaren tunnelmia voi lukea lisää Napsun matkablogista.

5. Ekomatkaajien Linosa

Lampedusan naapurissa sijaitseva Linosa on pikkuruinen saari, mutta se ansaitsee oman mainintansa erityisesti ekomatkakohteena. Polkupyörällä tai jopa jalkapatikassa hallittavissa olevalla, kolmen tulivuoren muodostamalla saarella on vain yksi kylä. Saaren rannat ovat kivisiä, joten hiekkarantalomaa ei sieltä löydy, mutta luonto karuudessaan on hurmaavan kaunis. Linosalla suojellaan uhanalaisia merikilpikonnia, minkä pariin saarelle voi myös suunnata vapaaehtoistyöhön.

Linosalla ei ole lentokenttää vaan sinne pääsee ainoastaan meriteitse: joko lautalla Lampedusan kautta tai vastaavasti hieman pidemmän merimatkan päästä Sisilian Porto Empedoclen satamasta.

Vierailimme Linosalla kesällä 2017 ja saaresta voi lukea lisää Napsun matkablogista.

Merikilpikonnien suojelusta Linosalla löytyy tietoa puolestaan täältä.

6. Hiekkarantojen Elba

Toscanan saaristossa, Italian keskivaiheilla, sijaitsee Elban saari, joka on tunnettu erityisesti paikkana missä Napoleon oli aikoinaan maanpaossa. Saaren nähtävyyksiä ovatkin hänen käyttämänsä asunnot.

Elba on myös tunnettu kauniista hiekkarannoistaan, joista tunnetuimmat ovat Marina di Campo, hienohiekkainen Procchio sekä ihastuttavan sinisten vesien Fetovia. Elba soveltuu erinomaisesti myös aktiivimatkailuun, sillä sen sisämaan vuoristoiset rinteet ovat mainioita retkeilyyn.

Mantereelta 10 kilometrin päässä sijaitsevalle Elballe pääsee joko autolautalla tai pika-aluksella Piombinon satamasta. Elballa on myös lentokenttä, jonne liikennöidään muutamilta eurooppalaisilta lentokentiltä sekä Italiassa Milanosta, Firenzestä ja Pisasta.

7. Tuliperäinen Lipari

Unescon maailmanperintökohteeksi valitut, vulkaanisesti aktiiviset Eoliset saaret sijaitsevat Sisilian pohjoispuolella ja niistä suurin on Lipari. Lipari on ollut asuttu tuhansia vuosia ja pitkän historian ajalta on nähtävillä rakennelmia ja muureja. Saari on tunnettu karusta maisemastaan, kauniista valkohiekkaisista rannoistaan sekä kristallinkirkkaista vesistään. Snorkkelointi, veneily ja retkeily ovatkin saarelle matkaajien suosiossa.

Saaren kiinnostavimpia nähtävyyksiä on arkeologinen museo, missä on nähtävillä uskomaton kokoelma esineitä läheisestä nekropolista, mukaanluettuna tuhansia tulivuoren tuhkassa täydellisesti säilyneitä sarkofageja.

Liparille tehdään lauttamatkoja Sisiliasta Milazzon ja Messinan satamista sekä Reggio Calabriasta mantereen puolelta. Eolisten saarten välillä on vilkas lauttaliikenne, joten Liparilta on helppo tehdä retkiä myös muille saarille kuten lähes pelkkänä tulivuorena meren pinnan yläpuolelle nousevalle Strombolille.

8. Kansallispuiston osa - La Maddalena

La Maddalena on Sardinian pohjoispuolella sijaitseva, samannimisen saariston suurin saari. Saari on toiminut aiemmin NATO:n tukikohtana, mutta nykyisin se on tunnettu kauniita maisemia ja Italian parhaiksikin mainittuja hiekkarantoja ihailevien turistien keskuudessa, osana Maddalenan saariston kansallispuistoa.

Saarella on myös Rooman valtakunnan aikaisia raunioita. La Maddalena on yhdistetty sillalla viereiseen Capreran saareen, joten samalla matkalla voi helposti lyödä “kaksi kärpästä yhdellä iskulla” ja vierailla myös kiehtovalla naapurisaarella.

La Maddalenalle kulkee vilkas lautta- ja veneliikenne Sardinian Palausta.

9. Kuumien lähteiden Ischia

Napolin lahden länsiosaa täplittävistä saarista suurin on Ischia. Siitä suositun matkakohteen ja napolilaisten viikonloppukohteen tekevät hiekkarannat sekä luonnon kuumat lähteet. Saari on suurelta osin vuoristoinen ja sitä hallitsee 789 metrin korkeuteen nouseva Epomeon tulivuori.

Ischian tunnetuin nähtävyys on sen keskiaikainen linna, korkealla kalliolla sijaitseva Castello Aragonese, josta on tullut saaren symboli.

30 kilometrin päässä Napolista sijaitsevalle Ischialle on lauttayhteys Napolista sekä hieman pohjoisempaa Pozzuolista. Reitillä kulkee myös perinteistä lauttaa nopeampi kantosiipialus.

10. Pastellinvärinen Procida

Napolin lahden pienin saari on nimeltään Procida. Sen vanhat satamat ja viehättävät, pastellinsävyiset rakennukset muodostavat autenttisemman vaihtoehdon alueen tunnetummille saarille, Ischialle ja Caprille. Procida on erinomainen paikka yhdistää rento merenrantaloma kulttuuriin ja maaseudun charmiin.

Procida on tarjonnut idyllisen ilmapiirin myös useille saarella kuvatuille elokuville, joista tunnetuimmat ovat Matt Damonin tähdittämä The Talented Mr. Ripley sekä Pablo Nerudasta kertova Il postino – posteljooni.

Kuten viereiseen Ischiaan, myös Procidaan on lautta- ja pika-alusyhteys Napolista sekä Pozzuolista.

Milloin ja miten mennä Italian saarille?

Suuri osa etenkin Italian pienemmistä saarista on merimatkan päässä, eikä niillä ole lentokenttää. Niihin matkaamiseen pitääkin siis rakennella pientä matkapalapeliä, eli esimerkiksi ottaa ensin lento Manner-Italiaan tai lähimmälle isolle saarelle, ja matkata loput lautalla.

Jokaisen saaren kohdalla on tekstissä mainittu keskeisin tapa päästä perille.

Italian saarille matkaamiseen parhaat ajankohdat ovat samat kuin Välimerelle yleensäkin: kesällä ja etenkin elokuussa on sesonkiaika, jolloin myös italialaiset itse matkaavat mantereelta raikkaamman ja viileämmän tuulahduksen perässä lomailemaan saarilleen. Mutta esimerkiksi kesäkuussa monilla pienillä saarilla voi olla suorastaan mukavan rauhallista – ja silti suomalaisen mittapuun mukaan oikein mukava kesäsää.

Talvisin navakat merituulet puolestaan viilentävät säätä niin paljon, että rantalomailu ei tule kysymykseen.

Teksti: Helinä Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com, Helinä Laajalahti

Lue lisää kohteesta: Italia


Julkaistu 7. maaliskuuta, 2018

Lisää Italian valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.