10 vinkkiä: Islanti – jään ja tulen maa

Satujen saari lumoaa luonnonkauneudellaan. Jahka Reykjavík on nähty, onkin luontevaa siirtyä kohti sisämaata, jossa Islanti näyttää parhaat puolensa. Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen rajalla sijaitseva tuliperäinen maa on täynnä kuumia lähteitä, jäätiköitä, vuonoja, tulivuoria, vesiputouksia ja vaikuttavia laavamuodostumia.

10 vinkkiä Islantiin

1) Geysirit

GeysiritGeysirit

Vaikka maa on geysireitä pullollaan, tunnetuin rykelmä löytyy sen lounaisosasta. Suurena Geysirinä tunnettu lähde on purskautellut vettä jopa 70 metrin korkeuteen yli 10000 vuoden ajan.

Tulikuuman maankuoren ylimmässä kerroksessa lilluva pintavesi kuumenee hiljalleen ja ruiskauttaa kiehumispisteen saavutettuaan maanraosta ilmaan höyryävän vesisuihkun. Näky on vaikuttava, eikä ihme, että sitä katsomaan saapuneiden turistien kamerat räpsyvät kuin vimmattuina.

2) Landmannalaugar

LandmannalaugarLandmannalaugar

Fjallabakin luonnonsuojelualueella sijaitseva Landmannalaugar tunnetaan kuumista luonnonlähteistään ja karun kauniista maisemistaan. Se on yhdessä viereisen Laugahraunin laavakentän kanssa Laugarvegur-patikointireitin kohokohtia. Laavakenttä muodostui vuoden 1477 tietämillä tulivuorenpurkauksesta.

Kesäisin leirintäalue ja läheiset kuumat lähteet houkuttelevat paikalle runsaasti uteliasta väkeä, joten paikalle kannattaa suunnata aikaisin aamulla.

Alue on patikoijan ja ratsastajan paratiisi, jossa useimpia polkuja ei ole edes merkitty karttoihin.

3) Skaftafellin jääluolat, Vatnajökullin kansallispuisto

Skaftafellin jääluolatSkaftafellin jääluolat

Jään ja lumen maaksi tituleeratusta Islannista löytyy mitä upeimpia luonnonmuodostelmia. Jo edellä mainittujen lisäksi kannattaa käydä katsomassa Vatnajökullin kansallispuiston uumeniin kätkeytyvät Skaftafellin jääluolat, jonne järjestetään opastettuja retkiä.

Lumoavan kaunis luolasto on turvallinen vierailukohde talviaikaan, jolloin jää ei ainakaan pääse sulamaan. Valojen ja varjojen leikki sinihehkuisessa luolastossa on näky, joka jää varmasti mieleen.

Samalla reissulla pääsee mykistymään kansallispuiston mahtavien jäätiköiden äärellä.

4) Akureyri

AkureyriAkureyri

Islannin toiseksi suurin kaupunki (18000 asukasta) levittäytyy vuonon pohjukkaan maan pohjoisrannikolla. Kaupungin merkityksestä huonojen kulkuyhteyksien maassa kertoo esimerkiksi se, että siellä on vuonna 1987 perustettu yliopisto sekä oma lentokenttä.

Mielenkiintoista nähtävääkin löytyy. Akureyrin keskuskatu Hafnarstraeti on oiva paikka nauttia pienten putiikkien tarjonnasta, Grófargil on taiteelle pyhitetty rotko kaupungin ytimessä, ja ulkoilmauimalassa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

5) Mývatn

Gódafossin vesiputousGódafossin vesiputous

Islannin tunnetuin lintujärvi sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Akureyrista. Jo vuonna 1974 luonnonsuojelualueeksi julistettu Mývatn on kuuluisa upeasta Gódafossin vesiputouksesta, vulkaanisista kraatereista sekä lintuja houkuttelevista järvimaisemista.

Hyvä vaihtoehto on pyöräillä järven ympäri – reitin pituus on 36 kilometriä. Tulivuorenpurkauksen seurauksena syntynyt Mývatn on yksi maailman parhaita lintubongauskohteita, jonka ympäristöstä on havaittu peräti 115 lajia. Niistä yleisimpiä ovat tukkasotka, lapasotka, haapana ja amerikantelkkä. Järvi on muuten saanut nimensä sitä kansoittavista itikoista, joten mukaan retkelle kannattaa ottaa kunnon hyttysverkko.

6) Gullfossin vesiputous

Gullfossin vesiputouGullfossin vesiputou

Saaren yksi tunnetuimpia nähtävyyksiä on rotkon keskeltä kolmiportaisesti ryöppyävä Gullfossin vesiputous, jota usein kutsutaan jopa maailman kauneimmaksi. Hvítá-joen kuohuja ei ole valjastettu teollisuuden käyttöön, vaan vesi virtaa vapaana luonnonkauniissa maisemassa.

Islannin kuuluisien nähtävyyksien ”kolmioon” kuuluvaa vesiputousta kannattaa käydä ihailemassa kesäaikaan, jolloin virtaus on voimakkaimmillaan ja kuohu huumaa korvia.

7) Dimmuborgir

DimmuborgirDimmuborgir

Islanniksi 'tummia linnoituksia' tarkoittava Dimmuborgir lienee maailman tunnetuin laavamuodostelma. Pari vuosituhatta sitten virrannut laava synnytti lähelle Mývatnia harvinaisen kuvauksellisia vulkaanisia kivikaaria, -pylväitä, -luolia ja -siltoja. Alueen läpi kulkee lukuisia polkuja. Niillä kannattaa visusti pysytellä, sillä muualla pahaa-aavistamaton retkeilijä saattaa astua maata halkovaan aukkoon ja pudota metrikaupalla maan alle.

Dimmuborgiriin mennessä kannattaa patikoida katsomaan Hverfjallin lähes symmetristä, valtavaa kraateria. Paikalle johtaa polku.

8) Thingvellir

ThingvellirThingvellir

Islannin tunnetuin kansallispuisto houkuttelee vuosittain satoja tuhansia kävijöitä. Mannerlaattojen rajalla repeää huikea rotkolaakso, jossa pidetyillä käräjillä perustettiin maailman ensimmäinen tasavalta yli tuhat vuotta sitten.

Itse asiassa Islannin käräjät kokoontuivat Thingvellirissä niinkin myöhään kuin 1800-luvulle saakka.

9) Seljalandsfossin vesiputous

Seljalandsfossin vesiputousSeljalandsfossin vesiputous

Maan varmasti valokuvauksellisin vesiputous kohoaa 60 metrin korkeuteen. Maaseudun rauhassa yksinäisenä kohokohtana patsasteleva putous on siitä erikoinen, että sen takana on luolamainen syvennys, jonne pääsee kävellen pientä polkua pitkin.

Näin kouriintuntuvaa kokemusta vesiputouksen mahtavasta kohinasta on vaikea saada missään muualla.

10) Revontulet

RevontuletRevontulet

Useimmille suomalaisille tuttu näky – revontulet – on jylhien maisemien ansiosta Islannissa vieläkin ainutlaatuisempi kokemus. Syyskuun puolivälistä huhtikuulle erityisesti maan pohjoisosissa näkyy usein revontulia, jotka loimuavat mahtavien vuonojen ja jäätiköiden yllä.

Milloin mennä Islantiin?

Islantiin kannattaa lähteä kesäaikaan tai alkusyksystä, jolloin turistinähtävyydet ja patikkareitit ovat avoinna. Talvet ovat kylmiä ja kosteita, joskin heinäkuun keskilämpötilakaan ei hätyyttele hellelukemia. Sää voi äkillisesti vaihdella päivän mittaan, joten varminta on varautua pukeutumisessa kaikenlaisiin olosuhteisiin.

Mukaan kannattaa varata ainakin tuulenpitävät päällysvaatteet ja sateenvarjo. Varmimmin huonoihin sääolosuhteisiin törmää Landmannalaugarissa ja maan pohjoisosissa.

Miten mennä Islantiin?

Finnair ja IcelandAir lentävät Helsingistä Reykjavíkiin. Muut kuin suorat lennot kulkevat yleensä Kööpenhaminan kautta.

Lue lisää kohteesta: Islanti

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Päivitetty 15.9.2017


Julkaistu 8. toukokuuta, 2015

Pieni hetki, sivua ladataan.