10 vinkkiä: Lumoava luonnonystävän Irlanti

Irlanti on tunnettu kauneudestaan, musiikistaan ja kenties juomistaan. Dublinin ulkopuolella on paljon nähtävää, ja paras tapa tutustua irlantilaiseen kulttuuriin sekä maahan onkin kiertää sitä julkisilla kulkuvälineillä tai omalla autolla.

Suuremmat kaupungit kuten Cork, Galway ja Killarney toimivat hyvinä tukikohtina, josta utelias matkailija voi tehdä päiväretkiä saarille ja luonnonpuistoihin. Irlannin uskomattomat maisemat, jylhä rantaviiva ja paikallisten leppoisa luonne tekevät Irlannin lomasta rennon ja erilaisen elämyksen.

Eteläiseen Corkiin matkaavat voivat samalla vaivalla kiivetä Blarney Castlen kapeita portaita ja käydä antamassa suukon maagiselle kivelle pää ylösalaisin korkeuksissa roikkuen. Dublinin ja Galwayn puolivälissä sijaitsee Tullamoren kylä, josta löytyy kuuluisan viskin tislaamo ja paikka onkin hyvä pysähdyspaikka viskin ystäville. Galwayhin päätyvät voivat nauttia ostereista ja railakkaasta iltaelämästä, sekä tehdä päiväretken huimille Cliffs of Moherin jyrkänteille.

Maan lounaisosassa nautitaan kansallispuistoista sekä unohtumattomista maisemista, missä meri jatkuu loputtomiin ja kapeat tiet kipuavat korkealle kallioiden yläpuolelle.

Vaikka Irlanti sopiikin parhaiten luontoa arvostaville, löytyy sieltä paljon tekemistä myös kulttuuria ja historiaa etsiville, sillä useimmissa kaupungeissa ja kylissä on runsaasti kirkkoja ja linnoja tutkittavaksi - onhan maan historia mielenkiintoinen ja myrskyisä. Huono puoli Irlannissa käymisessä on yleensä se, että maahan rakastuu ehdoitta ja sinne haluaa aina uudelleen.

10 vinkkiä Irlantiin:

1) Ihastuttava Galwayn seutu

Galwayn vanhakaupunkiGalwayn vanhakaupunki

Länsirannikolla sijaitseva maan kolmanneksi suurin kaupunki on erinomainen tukikohta lähialueen tutkimiseen. Itse kaupunki on mainio yhdistelmä ravintoloita ja shoppailua, ja majoitusvaihtoehtoja löytyy runsaasti. Iltaelämä on vilkasta, sillä kaupungissa on yksi kansallisen yliopiston haaroista - pubit tarjoavat hulppean kokoisia tuoppeja ja elävää musiikkia.

Kaupungin keskusta on pieni ja iltaelämä keskittyykin pienen latinalaisen korttelin - The Latin Quarterin - alueelle. Pubeja ja ravintoloita etsivän kannattaa aloittaa Quay Streetilta. Kaupungissa on pari kaunista katedraalia, mutta parasta ovat Galwaysta helposti tehtävät päiväretket alueen tunnetuimmille nähtävyyksille.

2) Vaikuttava Cliffs of Moher

Cliffs of MoherCliffs of Moher

Cliffs of Moher on jylhä ja vaikuttava rantakallio, josta avautuvat näkymät ovat ikimuistoiset, onhan aluetta käytetty taustana myös useissa elokuvissa. Alue on suosittu patikointikohde ja alueen kiinnostavimpiin lintuihin kuuluvat jyrkänteillä asustelevat hauskat lunnit.

Irlannin kenties tunnetuimmalle nähtävyydelle pääsee junalla, bussilla, omalla autolla, kävellen tai vaikka polkupyörällä. Matka kestää autolla esimerkiksi Galwaysta vajaat kaksi tuntia. Julkinen liikenne alueelle toimii vuoden ympäri, mutta kiireisin aika kallioilla on heinä-elokuussa.

Näkymät ovat uskomattomat mihin vuodenaikaan vain, joten rauhallisemmasta menosta nauttivien kannattaa ajoittaa vierailunsa kevääseen tai syksyyn.

3) Päiväretken arvoinen Aransaaret

Aran IslandsAran Islands

Galwaysta lauttamatkan päässä sijaitseva Aran Islands tarjoaa meri-ilmaa, huikeita näkymiä sekä jyrkkiä kallioita luonnosta kiinnostuneille. Suurimalle Inishmoren (Inis Mór) saarelle kulkee lautta ympäri vuoden Galwaysta. Cliffs of Moherilta lautta saarille kulkee huhtikuusta lokakuulle. Jos haluat kulkea kauas kaikesta, ja ottaa pienen hengähdystauon, on tämä paikka maailman laidalla täydellinen.

Saarella on yli 50 kristilliseen ja kelttiläiseen uskoon liittyvää monumenttia, ja jyrkät kalliot sekä karu luonto houkuttelevat kävijöitä tutkimaan saarta jalan tai vuokrattavalla polkupyörällä. Saarilla voi myös yöpyä - saarten pienuuden vuoksi majoitus kannattaa varata etukäteen. Majoitusvaihtoehtoja on hostelleista B&B-paikkoihin sekä luksusmaiseen telttailuun.

4) Connemaran alue sopii luonnon ystäville

ConnemaraConnemara

Luonnosta ja liikunnasta nauttivien kannattaa suunnata Connemaran alueelle, joka sijaitsee Galwaysta länteen. Sitä on usein kehuttu Irlannin kauneimmaksi osaksi, mikä tässä vehreiden laaksojen ja jylhien kallioiden maassa on erityisen merkittävää.

Clifdenin kaupunki sijaitsee lahden rannalla ja on hyvä paikka majoittua alueen tutkimisen aikana. Sky Road on tunnetuimpia turistien käyttämiä reittejä - ympyrän muotoinen reitti kulkee Clifden Bayn ja Streamstown Bayn ohi. Taustalla siintää Atlantin valtameri ja maisemat ovat vaikuttavia.

Reitti on noin 11 km pitkä, ja sen varrella voi nähdä Clifden Castlen sekä Insihtrukin ja Turbotin saaret. Alue tarjoaa runsaasti tekemistä golffaajille, ratsastajille, vaeltajille sekä vesiurheilun ystäville.

5) Mystinen Ring of Kerry

Gap of DunloeGap of Dunloe

Tunnettu ja maagiseksi nimitetty Ring of Kerryn reitti alkaa ja päättyy ihastuttavaan Killarneyn kaupunkiin maan lounaisosassa. Se on enemmän kuin päiväretki, vaikka 170 kilometrin pituisen reitin voikin kattaa periaatteessa päivässä. Reitti kulkee pienten omalaatuisten kylien läpi, ja sen varrella on lukuisia pakollisia nähtävyyksiä kuten Ross Castle, Gap of Dunloe, Rossbeigh Beach, Staigue Fort ja Molls Gap.

Kierros tarjoaa kirkkoja ja luonnonkauneutta, vesiputouksia sekä pieniä kyliä. Reitin voi kiertää opastetuilla bussikierroksilla tai vuokraamalla oman auton, kunhan muistaa varautua vasemmanpuoleiseen liikenteeseen.

6) Killarney ja kansallispuisto

Killarneyn kansallispuistoKillarneyn kansallispuisto

Maan lounaisosassa sijaitseva Killarney on hurmaava kokonaisuus. Sen pienet pubit ja siistit hyvin hoidetut puistot ja kadut ovat irlantilaista modernia katukuvaa parhaimmillaan.

Kaupungissa asustaa peräti kolme jalkapallojoukkuetta sekä kolme gaelilaista jalkapallojoukkuetta - kaupunki onkin siksi erinomainen paikka tutustua myös irlantilaiseen penkkiurheiluun Dublinin ulkopuolella.

Alueen vetonaula on Ring of Kerryn lisäksi Killarneyn kansallispuisto, joka on maan ensimmäinen (nykyisin puistoja on kuusi). Alue kattaa noin 102 km², ja sen luonto on rikas ja vaihteleva.

Alueella on järviä, vuoria sekä metsämaata ja suoalueita. Eläimistöön kuuluu mm. näätiä sekä kauriita, ja järvissä voi luvalla kalastaa lohia. Kansallispuistoa voi parhaiten kiertää vuokraamalla pyörän sillä tiet ovat hyvin hoidettuja sekä selkeästi merkittyjä.

7) Historiaa pursuava Kilkenny

Kilkenny CastleKilkenny Castle

Oluen ystäville Kilkennystä voi tulla mieleen olut. Pienessä kaupungissa toimiva panimo onkin käynnin arvoinen, mutta ei ainut syy vierailla tässä ihastuttavan erilaisessa ja suositussa kylässä. Vuosittainen Kilkenny Art Festival elokuussa houkuttelee paikalle kävijöitä, mutta oman osansa ihailusta saavat lukuisat kirkot ja linnat.

Kilkenny Castle, St. Canice’s Cathedral ja sen pyöreä torni sekä Black Abbey kuten myös kaupungin lukuisat puutarhat tarjoavat tutkittavaa ja kuvattavaa. Kylän katukuva on herkullisen värikäs, sillä keskustaa värittävät kirkkaan väriset talot. Pubeja, ravintoloita sekä majoitusvaihtoehtoja löytyy runsaasti - Kilkenny on täydellinen yöpymispaikka Irlantia kiertäville.

8) Kuvankaunis Kinsale ja Wild Atlantic Way

Kinsale. Kuva: © Arsty | Dreamstime.comKinsale. Kuva: © Arsty | Dreamstime.com

Kinsalen kaupunki eteläisessä Irlannissa on alkujaan keskiaikainen kalastajakylä. Kapeat kadut, värikkäät talot sekä sijainti meren rannalla luovat ainutlaatuisen tunnelman tähän suosittuun matkailukaupunkiin.

Charles Fort ja James Fort vartioivat kaupunkia meren suulla. Pittoreskia kaupunkia on usein kehuttu Irlannin kauneimmaksi, ja siellä on lukuisia korkeatasoisia ravintoloita, tehden siitä suositun matkakohteen myös ruuan ystävien keskuudessa. Kaupunki toimii myös yhtenä aloitus- ja lopetuspisteenä Wild Atlantic Waylle, joka on peräti 2 500 kilometrin pituinen merenrantaa kiertävä reitti Corkin ja Donegalin kuntien läpi.

Matkan varrelta löytyy aitoja pieniä irlantilaiskyliä, jylhää merenrantaa sekä huikeita maisemia. Reitti tarjoaa ennenkaikkea kurkistuksen aitoon Irlantiin, sen ihmisiin ja elämäntapaan.

9) Dinglen niemimaa

Dinglen niemimaaDinglen niemimaa

Maan lounaisosassa sijaitseva alue ja Dinglen niemimaa ovat pala kauneinta Irlantia. Itse Dinglen kaupunki on pieni ja värikäs elämys, mutta alueen lumo on ehdottomasti niemimaan kiertämisessä. Lahdessa asustavat, rantaan usein suuntaavat Fungi-delfiinit, jotka ovat alueen vetonaula.

Niemimaa on maan ja Euroopan läntisin mannerpiste. Veneet kuljettavat matkailijoita läheiselle Blasket-saarille, joka asutettiin vasta 1950-luvulla. Muihin alueen nähtävyyksiin kuuluvat Rahinnane Castle, Eask Tower sekä Conors Pass.

10) Pohjois-Irlanti, toinen maa mutta sama tunnelma

Giant’s CausewayGiant’s Causeway

Pohjois-Irlanti on virallisesti osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa, mutta on Irlantiin matkustaville vaivaton ja kiinnostava kohde, jota ei kannata jättää väliin.

Belfastin kaupunki on nostamassa profiiliaan suosittuna matkakohteena monen vaikean vuosikymmenen jälkeen, ja tarjoaa historiaa mielenkiintoisessa muodossa. Vierailija voi kiertää katselemassa maalattuja muraaleja, jotka kertovat paikallisten taisteluista, tai keskittyä nykyaikaisempaan Belfastiin sen monissa ravintoloissa ja kaupoissa.

Moderni pääkaupunki on myös hyvä aloituspiste, jos matkailija haluaa tutkia maan pohjoisempia osia.

Viskin ystävien kannattaa suunnata Bushmillsin tislaamolle County Antrimiin. Pohjois-Irlannin pohjoisimmassa osassa sijaitseva nähtävyys on hyvä yhdistää kahteen muuhun lähellä sijaitsevaan pakolliseen käyntikohteeseen. Giant’s Causeway on vain noin 5 km päässä tislaamosta, ja sen 40 000 basalttipylvästä ovat outo näky myrskyävän meren rannalla.

Carrick-a-Rede, kuuluisa köysisilta, löytyy myös samalta alueelta. Kirkkaana päivänä matkailija voi nähdä Skotlantiin saakka meren yli.

Milloin mennä Irlantiin?

Kesäkuukaudet ovat Irlannissa lämpimimpiä ja vähäsateisimpia, mutta samalla myös ruuhkaisimpia matkustuskuukausia. Luonnosta ja ulkoilusta nauttivien kannattaakin ajoittaa vierailunsa toukokuun ja syyskuun lopun välille, kun taas Dublin on hyvä matkakohde vuoden ympäri.

Syys-lokakuu ovat erinomaisia matkustuskuukausia, jos haluat vierailla kansallispuistoissa, sillä Irlannin syksy on lempeä ja yllättävän lämmin.

Miten mennä Irlantiin?

Helsingistä on suoria lentoja Dubliniin päivittäin mm. Finnairilla ja Norwegianilla.

Teksti: Skye Borg | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 15. elokuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.